Bölcsődés

Óvodás

Illusztrált könyv

10 éves kortól

12 éves kortól

YA

Uniszex

Vissza
  • 2022.05.12
  • Veress Gyöngyi

Már most gondolj a gyereknapra!

15 frissen megjelent kiváló könyvet ajánlunk minden korosztálynak

Veress Gyöngyi könyvajánlója.

1. Fenyvesi Orsolya: Ősvarázserdő (Babilon Kiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-06

Hogyan fejezzük ki az érzéseinket és gondolatainkat? Mi legyen a bűvös szavunk, amely átsegíthet majd egy-egy nehézségen? Mi az élet célja? A Babilon Könyvkiadó Ősvarázserdő című képes mesekönyve az érzelmeket helyezi a fókuszba. Fenyvesi Orsolya könyve önreflexív gondolkodásra ösztönzi olvasóját, és játékra hívja, így fejlesztve a gyerek érzelmi fejlődését, vezetve őt a felnőttség felé vezető göröngyös úton. A könyvhöz kivágható, segítő érzéskártyák is tartoznak, melyek elővehetők egy-egy kritikus helyzetben, amikor sokféle érzés kavarog a gyerekben – ezek a kártyák nevesítik, tudatosítják az emóciókat.

A kiadványt Pájer Lilla illusztrátor pasztelltónusú finom akvarellrajzai díszítik, a szerző munkáját Rozgonyi Sarolta szerkesztő segítette. A könyv lektora, Peer Krisztina pszichológus így ajánlja a kiadványt: „Az Ősvarázserdőben […] a mese, a játék, a képek, a közös olvasás és a játékos beszélgetés egy komplex támogatás a gyermeknek, hogy aktív hősévé váljon saját érzelmi világának”

Korosztály: 6–12

2. Hagyjatok békén! – a Göröngyös Úti Iskola (Cerkabella Könyvkiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-14

Fontos témát boncolgat a Göröngyös Úti Iskola-sorozat megjelenés előtt álló kötete: a Hagyjatok békén! című Kertész Erzsi-regény az iskolai és egyéb gyerekközösségekben gyakran a felnőttek előtt rejtve zajló, kárt okozó kiközösítés, csúfolódás, a bullying jelenségével foglalkozik. 

A regénysorozat legújabb könyve immár az ötödik a sorban, főszereplője Lotti, akinek történetén át belelátunk az osztály életébe. Kertész Erzsi regénysorozata fontos társadalmi tabutémákat dolgoz fel, így segítve a való életben is ezeknek a bántalmazó helyzeteknek az azonosítását. A gyerekek a Göröngyös Úti Iskolában ábrázolt iskolai helyzetek által könnyebben felismerik a bántalmazás fokozatait a saját környezetükben: mindez mély, feltáró beszélgetéseket indíthat el a szülő, a pedagógus és a gyerekek között. Ezeknek a helyzeteknek azonosítása fontos lépés ahhoz, hogy a gyerekek empatikusabbá váljanak, és megtanulják, hogy csakis a nyílt párbeszéd és a tolerancia tarthat meg egy közösséget.

Korosztály: 7–10

3. Hamupogácsa – Mesekönyv az érzelmekről (Szerkesztők: Csörgei Andrea, Kreil Melinda – Cerkabella Könyvkiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-09
 

Hamupogácsa egy olyan színes meseantológia, amelyben különböző nemzetek népmeséi, illetve magyar kortárs mesék tárnak fel egymással összhangban fontos, gyerekeket érintő témákat: a füllentés-nagyotmondás, a problémás társas kapcsolódások, a különbözőség-kirekesztettség, a veszteség, a megfeleléskényszer és az önbizalomhiány, illetve a klímaszorongás kérdésköreit. A mesék gyógyító erejűek: Csörgei Andrea és Kreil Melinda szerkesztők az egy-egy tematika köré felfűzött történetek mellé olyan kísérő játékokat, kézműves-foglalkozást, sőt, néha népszerű ételek receptjeit kínálják fel, amelyek a mesék továbbgondolását támogatják, elmélyítve a feldolgozásukat.

A meséket követő Mesekulcsok a felnőtthöz – a szülőhöz, pedagógushoz – szólnak: a családban vagy közösségben való olvasás során az elmélyülést segítő beszélgetéshez nyújtanak támpontokat, s ugyanezt segítik az egyes mesékhez írt kérdéssorok is. A komplett foglalkoztató hasznos lehet a pedagógusoknak, de a csüggedt szülőnek is kapóra jön egy-egy nehezebb nap után.

Az antológiához Boldizsár Ildikó meseterapeuta írt bevezetőt, és Tóth Olivér Artúr drámapedagógus állított össze kísérő hangulatkártya-mellékletet (pszichológiai tanácsadás: Kertész Erzsi), amelyek további asszociációs játékokra hívnak, és a történetektől függetlenül is felhasználhatóak.

Tökéletes választás volt az illusztrátor személye: a kötetet Keszeg Ágnes légiesen finom, kortalan és egyszerre modern rajzai díszítik. 

A kötet szerzői: Berg Judit, Dániel András, Gimesi Dóra, Kiss Judit Ágnes, Kollár Árpád, Lackfi János, Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Somfai Anna, Szabó Imola Julianna, Várfalvy Emőke

Korosztály: 5 +

4. Olga Černá – Miroslav Šašek: Egy essexi professzor elveszett naplója, avagy a bámulatos állatvilág (Csiromojó Kiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-03
 

A Csirimojó Kiadótól megszokott igényesség jellemzi a magyar olvasókhoz áprilisban érkező Egy essexi professzor elveszett naplója, avagy a bámulatos állatvilág című kiadványt.

A cseh páros, Olga Černá író és Miroslav Šašek illusztrátor közös munkája egy igazán üde gyerekkönyv, varázslatos, mágikus realisztikus világgal. A történet egy tudós kalandjairól szól egy lakatlan szigeten: a feleségével, Rosamundával együtt hajótörést szenvedett angol professzor belemerül az ismeretlen sziget növény- és élővilágának tanulmányozásába, s a civilizációtól megkímélt gazdag fauna felfedezése kalandos utakra vezeti az olvasót.

A természettudomány iránt érdeklődőknek különleges csemege lesz ez a könyv, sőt, azokat is magával ragadják a naplóformában lejegyzett események, akiket a kutatói munka és az etológia eddig nem érdekelt: kikacsintás ez Darwin munkásságára, és tiszteletadás az összes kutatónak, aki valaha hosszú felfedezőutat járt be.

Peťovská Flóra fordító bravúros nyelvi megoldásainak köszönhetően olyan vicces, beszélő állatneveket születtek, mint az ügyesfarkú hadonász, a bújós nyúzka vagy a tétova gunyor.

Miroslav Šašek – főként e különleges állatokat bemutató – plasztikus, groteszk illusztrációi gyakran a szövegtestbe ékelődve kísérik a naplóbejegyzéseket: az eredmény egy igazán szórakoztató, kifinomult könyv, amelyet a felnőttek is örömmel fognak lapozgatni.

Korosztály: 8 + (8–108)

5. Monika Baudišová: Gyermektelen (Csirimojó Kiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-02
 

A Csirimojó Kiadó frissen megjelent Gyermektelen című képregénye bátor kezdeményezés a hazai könyvpiacon: a tabutémák közül is az egyik legsúlyosabbat dolgozza fel, a meddőséget. A Monika Baudišová által írt és tervezett kiadvány dominánsan rózsaszínű világa könnyedségével, játékosságával ügyesen ellensúlyozza a nehéz tematikát.

A képregény szövege és a rajzok is fanyar humorral közelítik meg a gyermektelenség kérdéskörét, bátran fedik fel és bontják ki az érzéscunamit, amelyet végigél(het)nek az érintettek: a bánat és tehetetlenség, a düh, a társadalmi elszigetelődés, a hosszú várakozás, a remény és a reményvesztettség között cikázó szakaszok váltakozását, az elfogadást és egy új kezdetet.

A cseh tervezőgrafikus terápiás céllal írta és rajzolta meg saját történetét: az eredmény egy nagyon személyes könyvtárgy, amely segít a hasonló élethelyzetben lévő pároknak kilépni a magányból, hogy beszéljenek a fájdalmukról.

„Az, hogy a meddőség itt van közöttünk, tény. Segíthet elfogadtatnunk, ha megosztjuk, ha nyilvánosan beszélünk róla. […] Egyedül így válhat empatikusabbá, érzékenyebbé a társadalom…”

A könyvet érett kamaszoknak ajánljuk, és minden olyan felnőttnek, akinek a környezetében valaki, esetleg ő maga érintett az ügyben.  Ez a könyv segíthet átlendülni a feszengő beszélgetéseken, szembenézni a meddőséggel és megbeszélni a problémát – humorral, szeretettel, közösen.

Korosztály: 16 +

6. Nicola Davies, Rebecca Cobb: Amikor eljött a háború (Csimota Kiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-07

Szívszorítóan aktuális képeskönyvet adott ki a Csimota Kiadó. Az Amikor eljött a háború című csodaszép gyerekkönyv tökéletes időzítéssel, éppen a szomszédos ukrajnai háború idején jelent meg. A könyvben megjelenített háború formát és testet kapott immár, a kiadvány így annál sürgetőbb támogatást nyújt a gyászmunkához: segít feldolgozni a szörnyűséget, ami a legkisebbek világát sem kíméli.

Ma már minden magyar gyerek sejti a maga tapasztalati szintjén, hogy mi lehet a háború – az őket gyötrő félelem, szorongás, rémálmok, véletlenül kifülelt mondatfoszlányok feloldásához pedig épp az ilyen szövegekre van szükség. A háború témáját feldolgozó könyv egyszerűen, természetes módon vezeti végig, milyen az, amikor egy verőfényes, átlagos napon kirobban a háború, és ez miféle következményekkel jár egy gyerek szemszögéből.

A csodás rajzokkal illusztrált kiadvány rövid története utat is mutat, cselekvésre ösztönöz: megküzdési technikákként olyan apró, de annál fontosabb tettekre hívja fel a figyelmet, amelyek segítenek fellépni a háború ellen.

Az angolból fordított képeskönyvet a zoológus és gyerekkönyvszerző Nicola Davies jegyzi, Rebecca Cobb érzékeny, finom rajzai pedig okosan ellensúlyozzák a téma súlyosságát. Minden korosztály számára fontos és hasznos lehet, de elsősorban óvodásoknak, kisiskolásoknak ajánlott.

Minden korosztálynak

7. Jakabovics Tibor: Szerintemezazegész – Mesevírus (Equibrilyum Kiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-04
  

Az eredetileg vegyészmérnök és kutató Jakabovics Tibor új névnek számít a gyerekirodalomban: Szerintemezazegész – Mesevírus című figyelemre méltó képeskönyvét megelőzte a Mókusugrás című gyerekkönyv, melynek fókuszába a faültetés került.

A szerzőt (megrögzött faültető és természetvédő lévén) a környezet és a fenntarthatóság témája foglalkoztatja: olyan jövőben gondolkodik, melyben a mai gyerekek felnőttként tudatosabb döntéseket hoznak a természetvédelem érdekében. A gyerekekhez pedig a legrövidebb út a mesekönyv – hát valahogy így születtek ezek a könyvek.

A Szerintemezazegész című kiadvány a nonprofit Equibrilyum Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A tudatos erdőgazdálkodásból származó papírra nyomtatott mesekönyvhöz íme egy frappáns összefoglaló, ajánló a szerző tollából:

„Ez korhatáros mesekönyv, rendes, 18-as karikával, mert van benne vércsiga, meg sminkelt vadkoca, és rémpók is, ami horror, továbbá a harmincegyedik (31.) oldalon, középtájon, direkt vastagon és hupikékkel szedve, nehogy valaki azt mondja, hogy nem tudott róla, írva vagyon, hogy mordizomadta. 5–10 éveseknek finoman szólva is ajánlott, alatta/felette szülői felügyelettel az előirat szerint, étkezések alatt, vagy között, esetleg helyett.”

Ezt a vegyes, főként kollázstechnikával készült, Buzási Gyopár-Orsolya izgalmas illusztrációival díszített képeskönyvet elsősorban tiniknek és felnőtteknek ajánljuk. Az ovis szemszögből íródott, a pandémia időszakának látleletét is rögzítő szövegek roppant humorosak, sajátos logikájuk befogadásához bizonyos érettség szükséges. A Szerintemezazegész ugyanakkor tökéletesen funkcionálhat családi könyvként, amelyhez szívesen nyúlunk, ha nevetni szeretnénk.

Korosztály: 14 +

8. Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak (Kolibri Kiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-08
 

Akik ismerik és szeretik Matt Haig angol író A fiú, akit Karácsonynak hívnak című könyvét, azok számára Mika, az egér neve is ismerősen cseng. Mika a főhős, Nikolas hű társa és egyetlen barátja, aki Koboldfalváig kíséri az édesapját kereső kisfiút. A trilógia első részéből sikeres mesefilm is készült: a koboldok csodálatos világában és az odáig vezető úton varázslatos kalandokat izgulhattak végig a nézők.

Most Mika, a kisegér lép színre. Az ő fejlődéstörténete következik. Mika Bátor Brittának, egérlány barátjának hatására el akarja lopni a különleges Urga-burga sajtot, ami bizony nem kis kihívás két egér számára a koboldok birodalmában. Bátorságról, felelősségvállalásról, barátságról, elfogadásról tanulhatunk ebben a mesekönyvben, amelyet 7 éves kortól ajánlunk elvarázsolt gyerekeknek.

A regény a Kolibri Kiadó gondozásában, Rádai Andrea fordításában jelent meg, a kötethez ismét Chris Mould készített bájos illusztrációkat.

Korosztály: 7 +

9. Simon Farnaby: Haramia a szekrényemben (Lampion Könyvek)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-12
 

Volt egyszer egy varázsló a sufniban, emlékeztek?

Simon Farnaby angol színész és író Haramia a szekrényemben című könyvében továbbgöngyölíti Rose, az átlagos tinilány csöppet sem átlagos, a Nárcisz köz 23-ból induló s egészen a középkorig nyúló kalandjainak sorát.

Rose és Kris, a bátyja szupererővel rendelkeznek: míg Rose a gyógyító varázserejével állatkórházat működtet, Kris a társai előtt brillírozik a boszorkánysággal. Imádja a feltűnést, és látványos bűvészbemutatókat tart, amiért a nővére neheztel is rá, mivel szerinte „[a] nagy erő nagy felelősséggel jár!”, akárcsak a Pókember esetében. A bűbájversengés egyre csak fokozódik, ádáz testvérharcot szül; Rose szeretne kilépni a középszerű varázslók közösségéből, s bosszankodva figyeli bátyja egyre kifinomultabb varázslótechnikáját – ám a fejlődés számára döcögős, és komoly zűrrel jár.

Hogyan fonódik össze Kris, Rose és Vanheldon, a vandálok VI. századi királyának sorsa? Micsoda véletlen vezet oda, hogy Rose a beszélő tengerimalacával a tesója megmentésére indul?

A könyv egyik fő erénye a mindent átszövő humor, amely Bottka Sándor Mátyás fordításának köszönhetően remekül megmutatkozik a magyar kiadásban. Claire Powell fekete-fehér rajzai pontosak, lényegre törők, és illenek az újabb és újabb humoros helyzetekhez.

Korosztály: 8 +

10. Nagy Ervin – Péterfy Gergely: Robotmese (Lampion Könyvek)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-11

A Nagy Ervin – Péterfy Gergely színész–író-páros együttműködéséből született Robotmese című könyv korunk sürgető témáját érinti: a bullying jelenségét, amely ezúttal a virtuális térben hódít, s amely ellen a könyv hőse, a kis Kék Lovag felesküszik.

A színész az Álarcos vagyok című tévéműsorban az általa alakított figura alapján Péterfy Gergely íróval közösen dolgozta ki a Robotmese történetét. Az eredeti változat a közösségi hálón folytatásokban került először az olvasók elé, most pedig a sikernek köszönhetően átdolgozva és kibővítve könyvformában is megjelent, egy sorozat első köteteként.

A kis Kék Lovag egy számítógépes játékból az online térbe kiszabadult robotfigura, aki az egymással gonoszkodó gyerekeket próbálja megérteni és jobb belátásra bírni. A robothős vágya, hogy szeressék, hiszen a szeretet megtöri a varázslatot, s úgy végre kiszabadulhatna a virtuális térből.

A digitális világban játszódó kalandokhoz könnyen kapcsolódnak a gyerekek, és mivel a bántalmazást, a trollkodást szinte minden iskolás korú gyerek megtapasztalta már, nemcsak a humoros, közvetlen stílusban megírt izgalmas kalandok miatt érdekes a kötet, de fontos üzenetet is hordoz, fellépésre sarkall a virtuális térben való gonoszkodás ellen. A Robotmese Kék Lovagja remek példaképpé válhat.

A Lampion Könyvek gondozásában megjelent kötetet Mayer Tamás illusztrálta, akinek sikerült vicces rajzaival a szövegre hangolódnia.

Korosztály: 7–12

11. Catherine Gilbert Murdock: Da Vinci macskája (Manó Könyvek )

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-10
 

Catherine Gilbert Murdock, a sikeres ifjúsági gyerekkönyvíró, a Fiú könyve szerzője újabb történettel örvendezteti meg a magyar olvasókat: a Manó Könyvek gondozásában, Balássy Fanni fordításában megjelent Da Vinci macskája című ifjúsági regény titokzatos, elképesztő kalandokba vezeti be olvasóját, ahol minden lehetséges: a reneszánsz korában élő olasz fiú, Federico és napjaink New Jersey-jében lakó lány, Bee a tér és idő szabályainak ellentmondó módon barátságot köthet. Minderről pedig egy macska tehet. A regényben a művészettörténet, a tudomány és a történelem is kiemelt szerepet kap. A Da Vinci macskája eredeti történet a barátság fontosságáról, bátorságról, leleményességről, megoldandó rejtélyek soráról.

Paul O. Zelinsky csodaszép, cizellált illusztrációi kísérik végig az izgalmas, századokon átívelő kalandokat, melyeket kiskamaszoknak ajánlunk.

Korosztály: 9 +

12. Zalka Csenge Virág: A százegy ajtajú palota – Újraálmodott népmesék (Móra Könyvkiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-13
 

Zalka Csenge Virág új mesekönyve, A százegy ajtajú palota a Csimota Könyvkiadó által indított közösségi finanszírozású Könyvmecénás-program keretén belül jelenik meg hamarosan a Móra Könyvkiadó gondozásában. A Könyvmecénás-program lényege, hogy az érdeklődők már a kiadvány megjelenése előtt elköteleződve megvásárolják a könyvet, így nevük bekerül a támogatói oldalra, és mecénásokká válnak.

Az Év Gyerekkönyve-díjas Zalka Csenge Virág sokadjára nyúl ehhez a legelemibb, legősibb népköltészeti műfajhoz: gyakorlott mesemondó lévén magabiztosan szólítja meg a mai gyerekeket.

A százegy ajtajú palota című gyűjteménybe beválogatott mesék érdekessége, hogy mesetöredékekből születtek és formálódtak az idők folyamán, amikor Zalka Csenge Virág elmesélte őket a hallgatóságnak.

A szerző ebben a mesegyűjteményben különböző eredetű mondákból alkotta meg történeteit: hun és viking legendák, illetve a görög mitológia lenyomatai is fellelhetők bennük.

Ezek a mesék ugyanakkor megőrizték a népmesei forma legfontosabb elemeit – sárkányokkal, hősökkel is találkozunk bennük, egyszerre klasszikusak és modernek, magyarosak és nemzetköziek.  

Az idén az Év Illusztrátora-díjra jelölt Orosz Annabella csodálatos – misztikus és álomszerű – képei hozzák közelebb az olvasóhoz ezeket a lüktető történeteket, segítve a befogadásukat.

Korosztály: 3–12 év

 13. A lány, aki kutató akart lenni (Naphegy Kiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-05
 

Tarr Ferenc írta a Naphegy Kiadó életrajzi sorozatának legújabb, számunkra különösen fontos, híres embert bemutató kiadványát.

A lány, aki kutató akart lenni című képeskönyv Karikó Katalin kutató biológus életéről mesél gyereknyelven: a kisújszállási kezdetekről, a családjáról, a hosszú, rögös útról, amelyet bejárt, egészen a világszenzációig, az mRNS-alapú oltás kifejlesztéséig. A kontextust a legkisebbek is ismerik, hiszen elszenvedői voltak: a világjárványt okozó Covid19-vírus elterjedése és ennek következményei az utóbbi két év kikerülhetetlen valósága. A képeskönyv feltett szándéka bemutatni a gyerekek számára ezt a kiváló tudóst, aki tehetségével és kitartásával a legnehezebb körülményekkel dacolva is küzdött, hogy a kutatásai során felfedezett orvosi technológia emberek millióit menthesse meg.

Szabó-Nyulász Melinda látványos illusztrációi testközelibbé hozzák a legkisebbek számára a kémia és a biológia csodálatos világát és nemzeti – egyben nemzetközi – hősünk kedves, közvetlen alakját.

(Ötéves kortól)

14. 6 éves lettem! (Pagony Gyerekkönyvkiadó)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-01

A Pagony Gyerekkönyvkiadó meseantológia-sorozatának legújabb, egyúttal záró darabja a 6 éves lettem! című kötet. A szerkesztők klasszikus és kortárs szerzők olyan verseit, történeteit és meseregényrészleteit válogatták egybe, amelyek fontos fogódzókat adnak egy iskolába készülő kisgyerek számára. Tandori Dezső, Varró Dani, Czigány Dezső, Bán Zsófia s a többi szerző remek szövegei előkészítik a leendő kisiskolást az életében hamarosan bekövetkező változások befogadására.

Az illusztrált kötet húsz mesét és verset tartalmaz, a válogatás során figyelembe vették a korosztály igényeit: egy 6 éves kisgyerek izgalommal készülődik az iskolába, önállóbb lévén hosszabb szövegekre is nyitottabb, de szeret visszatérni már megismert, kedvenc hőseihez, egyszerre vágyik a biztonságra és az ismeretlenre.

15. Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood (Pagony – Abszolút Könyvek)

V Gyöngyi tavaszi újdonságok 2022-16
 

Zágoni Balázst, a kolozsvári ifjúsági regényírót és filmrendező-filmkritikust jól ismerik az olvasók, a kisebbek többek között a Barni-könyvekkel találkozhattak, A Gömb, majd annak folytatása, az Odaát című disztópikus ifjúsági regény pedig sikerrel szólította meg a kamasz olvasókat. A Pagony Kiadó Abszolút Könyvek Abszolút Töri-sorozatában frissen megjelenő Szamos-parti Hollywood című kötet a szerző első történelmi regénye.

A Vitéz János Gimnázium diákjai egy, a Casablanca című klasszikus hollywoodi filmmel, és annak rendezőjével, Michael Curtizzel – Kertész Mihállyal kapcsolatos házidolgozat apropóján 1914-be, a némafilmforgatás varázslatos korszakába toppannak, megismerkedve többek közt Jászai Marival és Berky Lilivel is. A budapesti és kolozsvári filmes kalandokat azonban átírja az időközben kitört I. világháború, a gyerekek a magyar történelem egyik sorsdöntő időszakában találják magukat, végén a trianoni békeszerződéssel.

A Pagony Kiadó Abszolút Töri-sorozata új szemszögből megvilágítva, mai nyelven dolgozza fel egy-egy történelmi korszak eseményeit: ebbe a sorba remekül illeszkedik az új Zágoni-könyv, amelyet olyan kiskamaszoknak ajánljuk, akik szeretnek kalandozni a történelemben, és játszva ismerkedni egy-egy adott korral.

Korosztály: 9–12 év

Veress Gyöngyi