Vissza
  • 2023.05.08
  • Ayhan Gökhan

Mindenki Sándora

Kilenc friss könyv Petőfiről

Neves szerzők Petőfiről szóló könyveit ajánlja Ayhan Gökhan. 

A kétszáz éve született Petőfi Sándor sok gyerekkönyvalkotó fantáziáját megmozgatta, született is vagy egy tucat bicentenáriumi kiadvány, ezekből olvashatjátok alább a válogatást, hogy mindenki kedvére eldönthesse, melyik Petőfi-könyv tetszik neki.

Így él Petőfi! – Lackfi János kommentjeivel

Cerkabella Könyvek, 2023

Petőfi Sándor Ayhan Gökhan-05
Lackfi János új kötetében Petőfi válogatott verseit kommentálja, hogy bemutassa nekünk, ámulatra született olvasóknak, milyen a szerelmes, a huszáros, a szenvedélyes Petőfi. A fejezetcímek magukért beszélnek: Petőfi, a partiarc, Stand-up Petőfi…

Lackfi szabadon engedi a fantáziát, Petőfi szabadszájúságához méltó, élet- és nem tankönyvszerű megjegyzést fűz egy-egy vershez, majd a könyv vége újabb felüdülés, Lackfi Petőfi-átiratai nevettetik meg a búskomor magyar költőkhöz beletörődően hozzászokott olvasót. „A bánat? Kocsin karcolás. / S az öröm? / Ha kiderül, ki a hibás, / Hát elkapom, s a kezét letöröm.

Vörös István: Él-e még Petőfi?

Mediacom kft.

Petőfi Sándor Ayhan Gökhan-05
Lackfi János méltó alkotótársa (Apám kakasa, Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta), Vörös István sem hagyhatta szó nélkül, és kivette a részét a petőfizésből, ebben a felfokozott és ünnepi időszakban minden páratlan (vagy páros, ahogy tetszik) magyar költő Petőfi-kórban boldog. Petőfi van. Halála és sírhelye körül annyi a legenda és a találgatás, mint József Attila „vonatbalesetének” a témájában. Tartja magát a legenda ebben a legendákra szakosodott országban, hogy Petőfi vonatra pattant, és Barguzinig meg sem állt. Vörös elképzelte ezt az önkéntes száműzetésben élő Petőfit, aki ír, ír, ír, mint egy magyar költő, megállás nincs, ír, ír, ír hol Arany János, hol Babits Mihály, hol Kányádi Sándor, máskor Utassy József modorában. A költő keze szabad. És az irodalomban nincs pardon.

Sajdik Ferenc: Vivát Petőfi!

Holnap Kiadó, 2022

Petőfi Sándor Ayhan Gökhan-04
A Berlinben született, Kossuth-díjas Sajdik Ferenc grafikus, aki olyan emlékezetes rajzfilmek rajzolója, mint a Pom Pom meséi, és A nagy ho-ho-ho-horgász, újabb munkájában a 200 éve született Petőfi előtt tiszteleg. Könyvében életre kel a toll, és kirajzolódik a XIX. század: alakok, szó szerint színes figurák, a költő egy-egy életállomása, gyerekkora. Életvidám, megkapó könyv, illusztrált életrajz egy semmilyen keretbe nem szuszakolható alkotóról.

Bánki Éva: Petőfi-vírus

Kolibri Kiadó, 2023

Petőfi Sándor Ayhan Gökhan-03
A regényíróként ismert Bánki Éva elmúlt időszakban született könyve bebizonyította, hogy a szerző költőként is jelentős. A költő-író Bánki új könyve témájául Petőfit választotta, s mi sem természetesebb, hogy minden megvan benne, mint általában a Bánki-regényekben: lendület, játékosság, kaland, fordulatosság, szerelem. Petőfire is áll a Voltaire-mondat: „Ha Isten nem lenne, ki kéne találni.”

A könyv szereplői kiskamaszok, egy budai gimnázium tanulói. Sanyi történeteinek bűvkörébe kerülve rendkívüli kalandok történnek velük, kapkodjuk a fejünket, mint János vitéz a Tündérek birodalmába érve. Bánki bátran él azzal, hogy lenyűgözi az olvasókat. Hogy egy kalandregénybe csöppentünk? Tévedés. Esetleg fantasztikus regénybe? Az sem. A lenyűgöző bámulatkeltés súlypontja máshol van. Találó ötlet, hogy minden fejezet mesélője más: új hang, új nézőpont. Van egy osztályközösség, különböző személyiségekkel teli. Van Sanyi, történetekkel teli. Van egy barlang, rejtélyekkel teli. Kell ennél több?

Költővel nem járnék

Pagony Kiadó, 2023

Petőfi Sándor Ayhan Gökhan-04
Csokonai Vitéz Mihály szerelme, Lilla, és Boncza Berta édesapja is hasonló véleményen volt: márpedig az ő lánya költővel ne járjon. Valamiért a magyar irodalomtörténet alkotói közt rengeteg a költővel nem járó nők száma. Rossz fényt vet az emberre a költészet. És valljuk be: olyan polgári foglalkozás, hogy költő, nem létezik.

A Pagony Kiadó gondozásában kiadott könyv szórakoztató, és elgondolkodtat. Gondoskodik erről a kötetben szereplő tizenöt pazar alkotó, Kalapos Éva Veronika, Kiss Judit Ágnes, Nényei Pál, Rojik Tamás például. Könnyű dolguk van: Petőfit a világ legegyszerűbb mutatványa az unalomig porosodott múzeumi vitrinből ki- és a tekintélyig emelt szobortalpazatról leemelni, rávenni egy közös sörözésre, teraszozásra, az élet akármilyen furcsa, csodálkozást kiváltó dolgára.

Petőfi megbocsátó, bármilyen nyelvrontást túlél:

„Mizu, Juli? Ennyi? Ez maradt belőle? Ily rövid szavak még hatnak némely nőre? Vagy úgy értik, hogy mizu, hogy mi zúg a szívedben? Mátkádat átkarolni szitával megy könnyebben” (Gévai Csilla). Nem rejteném itt véka alá a személyes megjegyzésem: ha úgy adódott, hogy magamhoz ragadtam a szót: Petőfi az egyetlen „kortárs” költő – Heltai Jenő és Dsida Jenő után –, akivel szívesen találkoznék személyesen.

Fodor Veronika: Talpra magyar! – Forradalmi szabadulókönyv

Manó Könyvek, 2022

Petőfi Sándor Ayhan Gökhan-01
Petőfi Sándor neve úgy összefonódott a ’48-as forradalommal és szabadságharccal, mint a költővel Szendrey Júlia. Fodor Veronika könyve részvételt kér a forradalomban, Pilvaxozást, Táncsics-kiszabadítást, helyszínelést a Nemzeti Múzeumban. Játszva tanított történelem, váratlan kérdések. „Mit szólnál, ha hirtelen kiderülne, hogy futár vagy az 1848-as forradalom kirobbanása idején?” Nagy költő nagy irammal jár. Karikázás, számolgatás, ügynökök kicselezése, akció, interakció. Az alsós korosztály kedvét, kalandját lelheti benne.

Berényi Anna: Petőfi – Petőfi Sándor regényes életrajza

Scolar, 2022

Petőfi Sándor Ayhan Gökhan-02

„Az utolsó lánykérés a szívéből és az ágyékából jött. Ahonnan kell” – olvassuk Berényi Anna Petőfi édesanyjának, Hrúz Máriának a szavaival részletekbe menően megírt Petőfi-életrajzában, és aki azt hinné, a kiragadott mondat ritka a kötetben, s a továbbiakban száraz, adatokban bővelkedő életrajz következik, téved. Az iskolában kapott életrajztól eltérő, egy kalandregény pergésével megírt biográfia sok újdonságot tartogat, a legelszántabb Petőfi-rajongó és a költővel (mióta az iskolát elhagyta) (újra)ismerkedő érdeklődő is hiányérzet nélkül teheti le a könyvet.   

Kovács Attila: A csontváz óra

Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2023

Petőfi Sándor Ayhan Gökhan-02

Tudjuk-e, hogyan töltötte a gyerekkorát Petrovics Sándor? Kovács Attila (Föld alatti kaland tigrissel és buszokkal, Micsoda kalamajka!) elmeséli nekünk. Egy gyerekkort. Egy barátságtörténetet. Egy mi lett volna, ha… világot. Könnyen olvasható, gördülékeny fiktív gyerekéletrajz egy nem akármilyen férfi fiatal éveiből.

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, a sztár

Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2023

Petőfi Sándor Ayhan Gökhan-03

Csillag születik, Petőfi kedvenc kajái, Médiavisszhang, Petőfi divatház, Petőfi posztjai a forradalomról, Hősies vagy para – néhány cím Miklya Luzsányi Mónika könyvének fejezeteiből. Üdítő, hogy Petőfi alakja nagyon mai, nagyon a miénk, friss, mint az Új Zrínyiász című Mikszáth-regényben a múltból visszatért hősök.

Életrajz korszerűen, kulisszatitkokkal.

„Petőfi valószínűleg koraszülött lehetett, mert nagyon kis súllyal jött világra. Alig akart felsírni, a bába borszeszt öntött a fürdővizébe, hogy felpezsdítse az újszülött vérkeringését.” „Hrúz Mária is szlovák volt, de ő csak felnőttként tanult meg magyarul, így azt akcentussal beszélte.” „Kevesen tudják, hogy Kiskunfélegyházán, ahol Petőfi gyerek volt, gyakoriak a növénynevekre utaló vezetéknevek. Mák, Mogyoró, Kökény, Rozs gyakran előforduló családnevek a Kiskunságban, ahogy a Búza és a Kukorica is.” Az élvezetes, olvasmányos, színesen illusztrált könyv sokak érdeklődését felkeltheti, a szerző minden információt kis történetbe csomagol, kikacsint a jelenre, megszólítja a fiatalokat. Könnyen átláthatóvá teszi ezt a szörnyen bonyolult, keszekusza költőt, egy ember életét.  

 

Ayhan Gökhan