Vissza
  • 2024.04.09
  • Orosz Annabella

A Körtánc antológia Bolognában

Interjú Lovász Andreával

Az antológiát megjelentető Cerkabella Kiadó főszerkesztőjét Orosz Annabella kérdezte

Lovász Andreát, a a Cerkabella Kiadó főszerkesztőjét kérdeztük a Körtánc című antológia kapcsán, amelyet először Bolognában, a nemzetközi fesztiválon mutatnak majd be.

Hamarosan megjelenik a Körtánc című antológia, egy tavaly meghirdetett pályázat gyümölcse. Hogyan zajlott ez a pályázat, mit kell tudni róla?

Ez egy Kreatív Európa kulturális kooperációs pályázat, mi a TIME – Together In the Middle of Europe nevet adtuk neki. Ennek keretében három gyerekkönyvkiadó dolgozott együtt: a Cerkabella Magyarországról, az Editura Casa Romániából és a Zelený Kocúr Szlovákiából. Országonként 10 író, 10 illusztrátor, 4 fordító, zsűritagok, szerkesztőségek, színészek működtek együtt a projektben.

Lovász Andrea Körtánc-07

A közös munka eredménye egy öt különböző nyelven, e-book- és audiobook-formátumban is megjelenő, gazdagon illusztrált gyerekirodalmi antológia és egy vándorkiállítás.

Ez utóbbit már összeállítottuk, mindhárom országban több helyszínen is bemutatjuk.

Először egy irodalmi pályázatot írtunk ki – a Körtánc mint összefogás, együtt gondolkodás, elfogadás lett a hívószó, erre vártunk szövegeket –, majd a nyertes pályaművek alapján egy illusztrációs pályázatot is; a beérkező munkákat országonként neves szakemberekből álló zsűri bírálta el. A magyarországi zsűrik tagjainak – Csörgei Andrea, Hermann Zoltán, Lapis József, Márton Evelin, Pauer Erika, a Templomdombi Általános Iskola csapata Szentendréről, Kárpáti Tibor, Nagy Barbara, Révész Emese, Rofusz Kinga, Takács Mari – munkáját ezúton is szeretnénk megköszönni.

Kik vettek részt a pályázaton, mit tapasztaltál, milyen arányban jelentkeztek kezdő és már a pályán lévő alkotók?

Az irodalmi pályázatra bárki küldhetett szöveget: teljesen kezdőktől és neves, ismert szerzőktől is kaptunk írást, meglepően sokat, s végül egészen impozáns lett a hazai névsor: Gertheis Veronika, Győrei Zsolt, Halász Bálint, Kátai Letti, Lackfi János, Majoros Nóra, Mészöly Ágnes, Simon Réka Zsuzsanna, Somfai Anna és Szabó T. Anna írása szerepel a kötetben.

De van egy romániai szerzőnk, aki 8. osztályos tanuló – kíváncsi vagyok, vajon ki jön rá, hogy a művet egy gyerek írta, anélkül, hogy elolvasná a szerzői bemutatkozásokat. 

Bevallom, nekem fogalmam sem volt róla, amíg meg nem kaptuk a partnerkiadótól az életrajzokat. Az illusztrációs pályázatot eleve fiataloknak, azaz 40 év alatti alkotóknak írtuk ki, ezáltal kicsit megsegítendő az indulásukat. Közülük sokkal nagyobb arányban pályáztak teljesen ismeretlen, kezdő illusztrátorok.

Lovász Andrea Körtánc-08

Néhány alkotó boldogan újságolta az Instagramon, hogy a 2024-es bolognai gyerekkönyvvásáron mutatják be az antológiát. Hogy kell ezt elképzelni?

A pályázatot eleve úgy írtuk meg, hogy célként tűztük ki a bolognai bemutatkozást, 

ennek megszervezése a szlovák partnerkiadó feladata volt, tehát Szlovákia standján lesz látható állandó vetítés formájában a katalógus illusztrációs anyaga, maga a vándorkiállítás.

A továbbiakban például az Egri Bródy Sándor Könyvtárban, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban, a Mesemúzeumban és 2025-ben a Deák17 galériában is megtekinthető az anyag. A Körtánc-kötetbemutató pedig az Ünnepi Könyvhét szombatján lesz, a Duna-korzó színpadán.

 

Orosz Annabella

A bolognai gyerekkönyvvásárra, melyről a MeseCentrum évek óta rendszeresen tudósít, a Petőfi Kulturális Ügynökség Közép-európai Irodalmi Igazgatósága is készült kiadvánnyal. A New Hungarian Childlit címen megjelent katalógust bemutató cikkeink ITT olvashatók.  

további Interjúk

„Mindenkiben az a legszebb része, ami saját maga”

Both Gabi interjúja

Tovább
Külön utas HUBBY díjak I.

Villáminterjú a HUBBY Év Gyerekkönyve - Innovációs különdíját elnyert Raskó Gabival.

Tovább
Gyerekirodalom, 2023 - Pataki Mónika Lilla

Körkérdésünkben gyerekirodalmi szakemberek, állandó szerzőink segítségével tekintünk vissza a 2023-as évre és nézünk előre az ideire.

Tovább