Vissza
  • 2020.09.04
  • Wittmann Ildikó

A Kolibri évadnyitótól a Móra rengetegig

Wittmann Ildikó programajánlója.

FESZTIVÁL

XXIX. Kolibri évadnyitó fesztivál a Jókai téren

Szeptember 5-én, 9.30-tól ismét évadnyitó Kolibri Fesztivál – az idei vendégfellépők között szerepel a veszprémi Buboréka Bábszínház, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a miskolci Csodamalom Bábszínház, valamint ott lesz a Kereplő és az Aranyszamár Színház is. Az előadások között a Kolibri Harsona Quartet játszik, a színház bejáratánál pedig – a hagyományokhoz híven  – Vitéz László bábjáték-automata várja a gyerekeket.

Az egésznapos program részletei: ITT 

Ferencvárosi lakótelepi mulatság

Szombaton, szeptember 5-én várják a Dési Huber István Művelődési Ház programszervezői a környék lakóit, kicsiket és nagyokat délelőtt tíztől este tízig tartó szabadtéri programsorozatukra a Nyúldombon. Lesz Eszterlánc koncert, civil szervezetek programjai, csillámtetkó, Esélysziget infostand, érzékenyítő programok, eurobungee, kézműveskedés, kisállat-simogató, kisvonat, körhinta, lézerlövészet, népi játékok, népi körhinta, pódiumbeszélgetés, pónilovaglás, VR-játék.

Részletek: ITT 

MOZI

János vitéz Balatonfüreden

Szeptember 4-én, pénteken délelőtt 10 órától a Veszprém-Balaton Filmpiknik keretében a balatonfüredi Balaton moziban, szeptember 5-én, szombaton pedig 11 órától Veszprémben, a Hangvilla moziban ingyenesen lesz megtekinthető az 1973-as rajzfilmklasszikus, a János vitéz. A Cserhalmi György hangján megszólaló történet hűen követi az eredeti, Petőfi Sándor által írt hőskölteményt, képi világában pedig Jankovics Marcell a néphagyomány, a szecesszió és a pop art elemeit ötvözi.

Bővebben: ITT

KÖNYVBEMUTATÓ

Öten a Kőhegyen – Vadadi Adriennel

Vadadi Adrienn legújabb mesekönyvének bemutatója a Bartók Pagony könyvesboltban kezdődik – hogy aztán, némi kalandjátékkal és sétával, a Gellérthegyen folytatódjon. Gyülekező a Bartók Pagony Könyvesboltban szeptember 5-én, 10.30-kor.

Részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

Élt egyszer egy…

A Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria kiállításán látható 59 kép alkotói – 20 észt művész – a Grimm-testvérek meséiből merített ihletet. Természetesen azokból, melyek a lelkivilágukhoz a legközelebb álltak.

A megnyitó a közönség számára kizárólag online lesz követhető a Deák17 Galéria Facebook-oldalán.

Online megnyitó: 2020. 09. 11. 17:00

Megnyitja: Viive Noor illusztrátor, a kiállítás kurátora

Kiállító művészek: Sveta Aleksejeva, Anu Kalm, Kristi Kangilaski, Kadi Kurema, Anne Linnamägi, Regina Lukk-Toompere, Ülle Meister, Tiia Mets, Jüri Mildeberg, Piret Mildeberg, Gerda Märtens, Viive Noor, Juss Piho, Anne Pikkov, Tiina Mariam Reinsalu, Ulla Saar, Kertu Sillaste, Maarja Vannas, Urmas Viik, Catherine Zarip.

Megtekinthető: 2020. 09. 12 –10. 22.

Együttműködő partner: Észt Gyermekirodalmi Központ, Magyarországi Észt Intézet, Észt Kulturális Alap

Bővebben: ITT

MÓRA RENGETEG – Új állandó kiállítás nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

„Móra varázslatos erdejében, a MÓRA RENGETEGBEN megismerkedhetünk a földrajz-természetrajz szakon végzett író életével, a fatörzsekbe rejtett idézetek, tárgyak, képek, levelek, filmrészletek, interaktív játékok segítségével felfedezhetjük a természetszerető ember inspiráló gondolatait, elsöprő szenvedélyeit, költészetét, játékosságát, humorát, meg nem írt regényeit. Írhatunk vele szerelmes verseket, feldíszíthetjük fényképét legkedvesebb virágaival, s megtudhatjuk, milyen növény vagy állat szeretett volna lenni, ha nem embernek születik. Találkozhatunk családtagjaival, szerelmeivel, élete meghatározó szereplőivel, fűvel, fával, állatokkal és emberekkel” – olvasható a szegedi Móra Ferenc Múzeum honlapján. További részletek: ITT. 

ONLINE

Kortárs cseh animációs filmek – Fókuszban a zlíni Tomáš Baťa Egyetem animációs stúdiója

A Cseh Centrumok néhány kiválasztott egyetemmel és filmfesztivállal együttműködve létrehoztak egy animációs filmsorozatot, amellyel tiszteletüket szeretnék kifejezni a kortárs cseh animációs szakma iránt. Szeptemberben a zlíni Tomáš Baťa Egyetem animációs stúdióját mutatják be.

A gyerekfilmek EZEN a linken lesznek megtekinthetők szeptember 4-től szeptember 10-ig:

Jelszó: animacezlin

További információk: ITT

Wittmann Ildikó