Vissza
  • 2024.03.28
  • Bakó Kata

„Már kék selyembe pompázik az égbolt” – és a költészet napja is közeleg

KÖNYVTÁRI PROGRAM


Húsvéti játék és mese Takács Viktóriával

Az újbudai Kelenvölgyi Könyvtár és Takács Viktória író-illusztrátor húsvéti kézműveskedésre és ünnepváró meseolvasásra várja a családokat. Ráadásként tojáskereső játékon is részt vehettek. A program ingyenes.

Budapest, Kelenvölgyi Közösségi Ház és Könyvtár; március 30. szombat, 10.00–13.00
További kérdések és részletes információk: ITT

Tolkien-nap az Országos Idegennyelvű Könyvtárban
A nagy múltra visszatekintő és sok érdekes programmal kecsegtető rendezvény most egy különleges eseményt is kínál: az Országos Idegennyelvű Könyvtárban megnyílik a Tolkien-gyűjtemény, ahová szeretettel várnak minden Tolkien-kedvelőt. A mintegy száz kötetes gyűjtemény megnyitása előrelépés a hazai Tolkien-kutatás számára.
Az egész napos esemény programja most is gazdag; előadások, műhelymunkák, társasjátékok várnak rátok, s megnyit a Középfölde vásár is. A részvétel ingyenes és regisztrálni sem kell.

Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár; április 6. szombat, 10.00–17.30
További információ: ITT

PÁLYÁZAT

Romhányi József-versverseny – előadói pályázat 6–18 éveseknek
A Csili Művelődési Központ idén Romhányi József emlékének szenteli a magyar költészet napját. Ezért rímes vetélkedőre hívja a hat éven felüli fiatalokat.
Pályázni egyéni, csoportos és dráma-csoportos kategóriákban lehet egy Romhányi-alkotás beküldésével. Az általatok kiválasztott műveket MP4-es formátumban juttathatjátok el a szervezőknek. Az eredményhirdetés május 16-án, a Romhányi József-emlékkiállítás megnyitóján lesz.

Jelentkezési határidő: április 7.
További információk, részletes pályázati kiírás: ITT

REUNION – Irodalmi pályázat középiskolásoknak

A Mester Galéria és Közösségi Tér idén is meghirdeti irodalmi pályázatát. A középiskolásoknak szóló kiírás szerint eddig még publikálatlan verseket és novellákat várnak.
A legjobb alkotások szerzői e-book-olvasót és könyvcsomagot nyernek, a díjátadó pedig a nyertes művek felolvasóestje is lesz. A beküldési határidő: április 15.

További információk: ITT

MESE


Manófaktúra a mese bűvöletében
A FSZEK Üllői úti könyvtárában a péntek délutánok évek óta a kézműveskedés jegyében zajlanak. Ebben az évadban a rövid mesék és a kézművesség kapcsolata a téma.
A friss és kortárs mesegyűjtemények, mint például a Bajzáth Mária által válogatott Népmesekincstár-kötetek vagy Zalka Csenge Virág mesekötetei kiváló forrásai az egyes alkalmaknak, ráadásul ezeket a könyveket ki is kölcsönözhetitek. A rendezvények házigazdája Varga Lilla gyermekkönyvtáros.

Budapest, FSZEK Üllői úti könyvtár; április 5. péntek, 17.00–18.30
További információ: ITT

„Csupa öröm a világ…” A Gyöngyenjáró mesedélutánja
A Sopronbánfalvi Kolostor most hétvégén Mézédes tavasz a Kolostorban címmel tavaszváró programot szervez, ahol a soproni Gyöngyenjáró Meseműhely tagjainak meséit is meghallgathatjátok. Menjetek el, mert kétnapos rendezvényen a mesék mellett izgalmas előadások és kézműves foglalkozások, is várnak rátok!

Sopronbánfalva, Kolostor és Étterem; március 23. szombat 15.00
A teljes program és további információk: ITT

 

JUSSON A VERSRE IS IDŐ

XIV. újbudai VERSMARATON  a Költők Parkjában
a magyar költészet napja alkalmából
Az immáron hagyományossá vált ünnepen a szervezők szavalók, slammerek, hangszeres előadók előzetes jelentkezését várják. A részvétel kötetlen, de a fellépés sorrendje miatt előzetes regisztrációt igényel. Jelentkezési határidő: 2024. április 8. hétfő, 18.00 
Emellett zenekari és gyermekkoncertek sora, dombormű-avatás és ünnepi megemlékezések teszik rangossá a magyar költészet napját. Ünnepeljetek ti is versolvasással, szavalással!

Budapest, Költők Parkja; április 11. csütörtök, 10.00–18.00
További információk, regisztráció: ITT

TÁNC és ZENE

Táncháztalálkozó 2024 – Játszó-Tér. Játékok, tücsökringató és aprók tánca

A 43. Táncháztalálkozó szombatján (mert maga a rendezvény péntek estétől vasárnap estig tart) Játszó-Tér és JátékTér címmel játékok, tánc, interaktív koncertek, egyéni és közösségi ügyességet, valamint memóriát fejlesztő népi ihletésű játékok, illetve mesekoncert és könyvbemutató várja a kicsiket és nagyokat. A Táncháztalálkozón mindenki vígan van. Menjetek el, táncoljatok, kézműveskedjetek, daloljatok, mulassatok!

Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, Martin György terem (I. emelet);
április 6. szombat, 9.30–12.45
További információ ITT és ITT

Mese- és rajzfilmslágerek a Danubia Ütőegyüttessel

A Danubia Ütőegyüttes ifjúsági koncertje izgalmas és interaktív zenei eseménynek tűnik. Olyan program, ahol a fiatalok megismerkedhetnek az ütőhangszerek változatos világával. A népszerű mese- és rajzfilmslágerek segítségével kiderül, milyen hangja van a dobnak, a csörgődobnak, a kongának, és megtudhatjátok, mi fán terem a xilofon, a marimba vagy a vibrafon. A helyek hamar betelnek, ne habozzatok, hanem menjetek el a koncertre!

Budapest Music Center; április 13. szombat 10.00
Részletes információ, jegyvásárlás: ITT

Bakó Kata