Vissza
  • 2022.11.14
  • MeseCentrum

„Adj a gyerekeknek szeretetet, szeretetet és még több szeretetet, a józan ész majd jön magától”

Az IGYIC munkatársai Astrid Lindgren születésének 115. évfordulóján néhány személyes mondattal, vagy épp a kedvenc Lindgren-idézetükkel emlékeznek az egyik legeslegnagyobb hatású meseíróra. 

Száztizenöt éve született Astrid Lindgren, aki halhatatlan, korát jóval megelőző meséivel nemcsak a gyerekeket szabadította föl, hanem a felnőtteket is. Rá emlékezünk ezzel a szubjektív összeállítással.

Harmath Artemisz

Astrid Lindgren-01

Az ifjú mesterdetektív elvarázsolta az egész családot. Fiaim fantáziáját még inkább fölborzolták Lindgren szavai, mint például a filmes Poirot-sorozat. Olyan izgalmas krimi ez, amelyiknek tétje van, gyermekéletek kerülnek veszélybe, de annál nagyobb a feloldás, a bajtársiasság és a személyes lélekjelenlét ereje és hatása.

A gyermekkor játékainak, a játszótársakkal megélt tartalmas, kimerevedő idő jelenetezései, a komolyan vett játék és játékosan vett harc méltóságot ad az ifjúságnak Lindgren regényének lapjain. A szerző ízig-vérig a gyerekekkel van.

Nyulász Péter

Astrid Lindgren-08

Gyerekkorom egyik leglassabban megértett története Öcsi és a repülő bácsika címen jelent meg magyarul. Azt hiszem, tanév végi jutalomkönyvként kaptam, és már rögtön a címe zavarba hozott. Vagyis a borító maga, mert annyira pici betűvel írták oda, hogy „és a”, hogy sokáig észre sem vettem. Úgy pedig egészen értelmetlennek tűnt, hogy „Öcsi repülő bácsika”…

Aztán az is eléggé homlokráncolós volt, amikor olvasni kezdtem, hogy hogyan is repül, meg hogyan kerül oda a szobába egy properreles bácsika, és egyáltalán a humorához is kellett egy kicsit öregednem. Azt viszont, hogy így, cirka fél évszázad múltán, miért mégis ezt a könyvet említem a halhatatlan írónő 115-ik születésnapján, azt hiszem, ez az idézet egészen magától értetődővé teszi: :   

[…] – Szerinted mikor van az ember a legszebb férfikorban?

– Mindig – vágta rá nevetve Karlsson.” […]

Így, a legszebb férfikor kellős közepén, maximálisan egyet kell értsek Háztetey Károllyal. 

Ayhan Gökhan

Astrid Lindgren-09

„Mellette ültem, a kezét fogtam, és éreztem, hogy erős és nagyon jó, hogy ha ő is ott van, akkor semmi sem igazán félelmetes.”

(Astrid Lindgren: Az oroszlánszívű testvérek)

Veress Gyöngyi

Astrid Lindgren-01

Nekem ő leginkább Harisnyás Pippi – Zsoldos Vera illusztrációival.

Erdély, nyolcvanas évek: nyár van, szomjaznak a fák, sercegő forróság, én a nagynénémnél, kint, a verandán hason fekve a Harisnyás Pippit olvasom – Pöttyös könyvek, Móra. Szeplőm nincs, de imádom a lovakat, és nem barátom a matematika, akárcsak neki:

[…] „ – Hogy tanulj!

– Mit?

– Csupa hasznos dolgokat! Például algebrát…

– Az a zebraizé engem nem érdekel, nekem lovam van!” […]

Both Gabi

Astrid Lindgren-05

„Ha a Pippi-történeteknek van egyáltalán más funkciójuk a szórakoztatáson kívül, akkor az, hogy rámutassanak, lehet az embernek hatalma anélkül, hogy visszaélne vele. Ez az egyik legnehezebb dolog az életben.”

(Részlet egy Astrid Lindgrennel készült interjúból)

Nagygéci Kovács József

„Talán többször is eljövünk ide, amikor igazán, de igazán öregek leszünk. Huszonöt évesek, vagy ilyesmi” – Az ifjú mesterdetektívben, az 1971-es magyar kiadásban (Delfin könyvek!) van ez a mondat, valamikor a 80-as években olvastam (sokszor).

És tényleg, a huszonöt évesek eléggé öregnek tűnnek azóta is, bezzeg a 115 évesek! 

Orosz Annabella

Astrid Lindgren-03

Így idézte meg Astrid Lindgren máig közöttünk élő szellemét!