Vissza
  • 2022.02.04
  • Wittmann Ildikó

Családi mesedélelőtt a Mesemúzeumban, Űrfarsang és könyvújdonságok

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Talpra, magyar, szabadulj!

Már kapható Fodor Veronika Talpra, magyar címet viselő „forradalmi szabadulókönyve”. Lapjain az 1848. március 15-i események elevenednek meg, úgy, hogy az  olvasók is alakítói a történéseknek (persze csak képzeletben). A kötetet Lanczinger Mátyás illusztrálta, és a Manó Könyvek gondozásában jelent meg.

Részletek: ITT

A leggyönyörűbb boldogságárus

Még 2021-ben jelent meg, de csak most akadt kezembe ez a gyönyörű képeskönyv, amely a Scolar Kiadó gondozásában látott Magyarországon napvilágot: Davide Cali meséje Marco Somá illusztrációival, melynek címe A boldogságárus. Az aranyos történetet Todero Anna fordította.

Részletek: ITT

Barni-beleolvasó

Barni titkos barátai címmel jelent meg Mészöly Ágnes új könyve a Pagonynál, Horváth Ildi illusztrációival. A könyvből megtudhatjuk, hogyan jut túl az óvodás kisfiú a nehézségein. A kiadó honlapján bele is olvashattok a mesébe.

Rémes rendrakás

Ez lenne Marie Kondo gyerekeknek? A Rémes rendrakás egy nemszeretem munkát szerettet meg az olvasóval: megismerkedhetünk Kupikával, a rendetlen szőrmók szörnyecskével és persze a rendrakás művészetével. A könyvet Jessica Martinello írta, Grégoire Mabire illusztrálta, és a Manó Könyvek kínálatában akadtunk rá.

Részletek: ITT 

BESZÉLGETÉS

Pagony Podcast minden szerdán!

Február 2-től minden szerdán este nyolckor jön a Pagony Podcast. A műsor két blokkból áll, az elsőben Vinczellér Katalin  kérdezi a szerzőket, illusztrátorokat gyermek- és ifjúsági könyvekről A meséktől a felnövésig című sorozatában. Az első adásban Szabó Borbálát hallhatjátok. Emellett folytatódik az Altatás után, elalvás előtt című sorozat, amelyben Hajdu Zsanett Széll Dávid pszichológussal beszélget könyvek segítségével a nevelésről, a szülőségről.

Linkek, várható műsor és részletes tartalom: ITT 

ÉLET

Várólistás a könyv, amit egy nyolcéves kisfiú csempészett be a könyvtárba

A legszebb történeteket mindig az élet írja… Vagy esetleg Dillon Helbig!

Így hívják ugyanis azt a nyolcéves amerikai kisfiút, aki saját, elképzelt karácsonyi kalandjairól készített 81 oldalas, sűrűn illusztrált könyvet, majd becsempészte a helyi könyvtárba, azt remélve, hogy így fogják a legtöbben elolvasni. A többi pedig igazi könyvtárostörténelem: a könyvet a munkatársak megtalálták, elolvasták, sőt, a könyvtár vezetőjének hatéves kisfia is, és annyira tetszett nekik, hogy nyilvántartásba vették, így kölcsönözhetővé vált. Múlt szombat óta 55-en jegyezték elő, hogy kikölcsönöznék… A rajongókat megnyugtatják: jön a folytatás, és lehetséges, hogy digitális formában is elérhetővé teszik a könyvet.

A hír forrása: ITT

FILM

Best of KAFF a Cinema MOM-ban

A KAFF, vagyis a kétévente megrendezett Kecskeméti Animációs Filmfesztivál 2021-as legjobbjai láthatók február 3-tól egy hétig mindennap a Cinema MOM-ban, a MOM Park bevásárlóközpont mozijában. A díjnyertes alkotásokat ingyen lehet megtekinteni, előzetes regisztráció után.

A regisztrációs link és további részletek: ITT 

CSALÁDI

Családi mesedélelőtt a farsang jegyében

Négy–tíz éves gyerekeket várnak a Mesemúzeumba, akár természetesen jelmezben is, hiszen a családi mesedélelőttön a Bajzáth Mária által vezetett Népmesekincstár Mesepedagógia Műhelyben a farsangról tartanak foglalkozást. Február 5-én, szombaton délelőtt tizenegykor tehát irány a Mesemúzeum!

Részletek: ITT 

Farsangi hagyományok Veszprémben

Szombaton, február 5-én, délelőtt tízről az Agóra Veszprém Kulturális Központban táncház és a farsanghoz kapcsolódó játékos foglalkozások várják a családokat. Néphagyományokkal, régi idők játékaival lehet megismerkedni. Közreműködnek: Schneider Gyula és zenekara.

A program vezetője Vastag Richárd néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere. A programra a belépés díjtalan, minden érdeklődő családot szeretettel várnak. Részletek: ITT 

KIÁLLÍTÁS

Rónaszegi Miklósra emlékezik az OPKM

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum a január 31-én, 82 éves korában elhunyt népszerű íróra, forgatókönyvíróra, Rónaszegi Miklósra emlékezik. Az OPKM gyűjteményében fellelhetőek olyan ritkaságok, mint a nevéhez fűződő első magyar sci-fi képregény 1956-ból, de a munkatársak albumszerű válogatást is közreadnak majd a munkásságából. A katalógusjegyzékkel, fotókkal ellátott bejegyzést ajánljuk mindenki figyelmébe.

Részletek: ITT

Februári tárlatvezetések a Meseboltban

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és az Iparművészeti Múzeum közös kiállítása, mely Lukáts Kató gyönyörű illusztrációit eleveníti fel, Marosi Eszter művészettörténész vezetésével februárban öt alkalommal is látogatható lesz. A Mesebolt és persze számos más klasszikus mesekönyv elevenedik meg a kiállításon, tehát muszáj megnézni!

Részletek, időpontok: ITT 

KÉPZÉS

Február 15-ig lehet jelentkezni a Gyermekkultúra mesterképzési szakra

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán indítják ezt az új mesterképző szakot 2022 szeptemberétől. A gyakorlatorientált képzésre pedagógus alapszakos végzettségűek jelentkezhetnek.

Minden további részlet megtalálható az induló képzés honlapján: ITT 

ZENE

Csodaszép klippremier Szalóki Ágitól

Pénteken, február 4-én este héttől láthatjuk majd Szalóki Ági vadonatúj klipjét a Macskapiac és a Kongó bolt című dalaihoz. Az animációt a zenéhez nem más, mint a többszörösen díjazott Lovrity Anna Katalin készítette, a képek alapján gyönyörűnek ígérkezik a produkció.

Részletek: ITT

Űrfarsang Boriékkal a Budapest Jazz Klubban

Szombaton, február 5-én, délelőtt tizenegytől a Rutkai Bori Banda fergetegesnek ígérkező családi koncertjén lehet tombolni az Űrfarsangban. Érdemes jelmezben menni!

Részletek: ITT 

SZÍNHÁZ

Bábszínházban a földimalac

Jill Tomlinson meséje, A földimalac, aki semmiben sem volt biztos a Mesebolt Bábszínház repertoárján látható. A január 30-án bemutatott előadás rendezője Bartal Kis Réka, a bábokat Hanga Réka tervezte, a dramaturg pedig Veres András. Négyéves kortól ajánlják, érdemes Szombathelyre menni érte!

Részletek: ITT

Túl a Maszat-hegyen – Egerben

Az egri Harlekin Bábszínház január 23-án mutatta be Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című mesekönyvének bábszínházi feldolgozását, sok zenével. A darabot Veres András rendezte, az Eger TV pedig az alábbi beszélgetést készítette az alkotókkal. 

FOLYÓIRAT

Letölthető a Kortárs

Letölthető formában, PDF-ben is elérhető a Kortárs folyóirat 2022/1-es lapszáma, ahol a sokféle szépirodalmi tartalom mellett Vinczellér Katalin és Szekeres Nikoletta beszélget Irány a szöveg! címmel a középiskolás tankönyvekről.

Részletek: ITT

Wittmann Ildikó