Vissza
  • 2022.05.06
  • Wittmann Ildikó

Csiribiri!

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Majoros Nóra legújabb könyve Ramszesz 80 gyereke címmel a Csimotánál lát napvilágot hamarosan, és azt a nagyon is aktuális témát mutatja be, hogy mit csinál egy apuka a gyerekeivel akkor, amikor anya épp kikapcsolódik. Nem könnyű a helyzet, II. Ramszesznek ugyanis több nejétől összesen nyolcvan gyereke van…  

Részletek: ITT

VÁSÁR

Csíkszeredai Könyvvásár

Május 12. és 15. között a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában rendezik meg a Csíkszeredai Könyvvásárt.

Remek programok várják az érdeklődőket, érdemes lesz felkerekedni!

A vásár érdekessége, hogy különösen odafigyelnek a gyerekekre: 12-én, csütörtökön 11 órakor Szőcs Margit nyitja meg a gyerekeknek a vásárt, 12 órától pedig legújabb, Teofil című mesekönyvével lehet közelebbről megismerkedni.

A vásár ideje alatt a korábban meghirdetett Átváltozások című, gyerekeknek szóló rajzpályázat anyaga látható, amelyen a gyerekek László Noémi és Balázs Imre József verseihez alkothattak képeket.

Május 13-án, pénteken este 6 órától egy különleges verseskötet, László Noémi költő és Kürti Andrea illusztrátor közös munkája, a Darázsolás lesz a középpontban. (ITT írtunk a könyvről korábban) A könyv a Gutenberg Kiadónál jelent meg. Az alkotókkal a kötet szerkesztője, Ágoston Szász Katalin beszélget.

Szintén május 13-án nyílik meg Rofusz Kinga kiállítása, amelynek képanyaga a szintén László Noémi verseivel megjelent Feketeleveshez készült, ez is a Gutenberg Kiadó gondozásában. A kiállítást Túros Eszter művészettörténész nyitja meg.

Május 15-én 11 órától a Karaván együttes koncertezik. A szépséges Gutenberg-könyvek mellett a Koinónia Kiadó újdonságaival lehet találkozni, valamint szerzőikkel: Dávid Istvánnal, 14-én 12 órától pedig Balázs Imre Józseffel.

Részletek: ITT

Könyvplacc Nagyváradon

Május 6. és 8. között Nagyváradon, a püspöki palotában található Fix Makerspace helyszínen rendezik meg ezt a könyves eseményt, amelyen több magyarországi és erdélyi kiadó is jelen lesz.

Május 7-én 11 órától Berg Judittal beszélgetnek, és megtekinthetők Szabó-Nyulász Melindának a Karikó Katalin életét bemutató könyvéhez készült illusztrációi.

Bemutatkozik továbbá a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tüsi karácsonya című könyve is, amely a nagyváradi első FIT-csoport (5-es évfolyam) tollából született. A mese alkotóival személyesen is találkozhattok, lesznek kézműves-foglalkozások, és logikai játékokat is kipróbálhattok.

Részletek: ITT 

KIÁLLÍTÁS

Dolgok Könyvtára a Goethe Intézetben

Május 5-én nyílt egy fantasztikus kezdeményezés a Goethe Intézet könyvtárában: a környezettudatosság jegyében mindenféle különleges dolgot lehet kölcsönözni tőlük, amit így ezentúl nem kell feltétlenül megvenned: például diszkógömböt vagy longboardot.

A fenntarthatóság témájában pedig folyamatosan workshopokat szerveznek felnőtteknek és gyerekeknek: május 6-án lávasárkányt lehet készíteni, de lesz űrhajóépítés, és készülnek majd kinetikus robotok is.

Részletek: ITT 

FÓRUM

Gyermekszínházi Szakmai Fórum az Eötvös10-ben

Előtérben a háttér – ezzel a címmel szervezi a Spiritusz Online gyerekszínházi szakmai folyóirat a szakmai fórumát, amelyet május 8-án, délelőtt 10 órától tartanak az Eötvös10 művelődési házban. Miről szól, merre halad a magyar gyermek- és ifjúsági színházi világ? – erre a kérdésre keresik a választ a neves szakemberek.

A belépés díjtalan, részletek: ITT

TÁBOR

Cinemira filmforgatókönyv-író tábor

Lehet jelentkezni, és kár volna kihagyni az FFP | Cinemira Junior Script Lab, a Nemzeti Filmintézet és a Cinemira együttműködésben szervezett 3×5 napos forgatókönyv-fejlesztő workshopot. 13–19 éveseket várnak, a jelentkezési határidő május 9.

Részletek: ITT 

SZÍNHÁZ

Papír Panír Narratívárium a Jurányiban

Szombaton, május 7-én 15 órától a Jurányi Inkubátorházban létrejön a Narratívárium közösségi tér, egy haldokló univerzum archívuma, amely arra vár, hogy a látogatók felfedezzék. A játékos feladványokkal, rejtélyes karakterekkel az érzékelés alapvetéseinek és konfliktusainak tudatosítására törekednek. Nehéz kategorizálni a műfajt: szerepjáték, tanulás, imaginárium, múzeum?

Részletek: ITT 

Fele Királyság Paródiában

Utazás Paródiába című zenés játék május 7-én, 10.30-tól a Magyar Zene Házában. Tarr Ferenc vezeti a játékot.

Részletek: ITT 

FOLYÓIRAT

Itt a Csiribiri!

csiribiri

A Csodaceruza gyermekirodalmi magazin szerkesztősége új lapot indított útjára: Csiribiri címmel a legkisebbeknek készítettek újságot. Az ELTE TÓK szakmai segítségével megvalósult magazinban szerepelnek játékok, rövid versek, mesék – a korosztályhoz igazodva. A borító és a címfelirat Lovrity Katalin munkája. A szerkesztőség tervei szerint a Csodaceruza mellett, önállóan, periodikusan jelenik majd meg

Részletek: ITT 

FILM

Lotte és az eltűnt sárkányok a Puskin Kuckóban

Május 8-án, vasárnap délelőtt 10 órától ismét Puskin Kuckó a Puskin Moziban. Ezúttal egy népszerű észt animációs filmet lehet megnézni, Lotte és az eltűnt sárkányok címmel. Ha valami másra vágytok, mint a szokásos népszerű animációs filmek, nem fogtok csalódni.

Részletek: ITT 

KÉPZÉS

Együttélés Nap az ELTE TÓK-on

A tanító- és óvóképző karon május 6-án, pénteken csupa különleges program várja a hallgatókat az együttélés és az inkluzív nevelés mottójának jegyében. Nagy segítségre lesznek ebben a mesék és a gyerekkönyvek; az átgondolt, színvonalas programot ITT találjátok.   

CSALÁDI

Belvárosi Piknik újra az Olimpia Parkban!

Május 8-án, délelőtt 10 órától ismét óriási családi piknik lesz az Olimpia Parkban: lesz Ládafia Bábszínház, Rolando bűvész, Danny és Béla, Klárisok; kutyás rendezvények, ugrálóvár és kézműves…

Részletes program: ITT 

Wittmann Ildikó