Vissza
  • 2023.03.03
  • Bakó Kata

Csupa márciusi móka

Bakó Kata programajánlója.

60. NEMZETKÖZI GYERMEKKÖNYVVÁSÁR, BOLOGNA

A Petőfi Kulturális Ügynökség és a hazai gyerekkönyvkiadók bemutatkozása Bolognában

Március 6-án kezdődik a hatvanadik Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyvvásár.
A nagy múltú rendezvény második napján a magyar gyerekkönyves kiadók és a Petőfi Kulturális Ügynökség, illetve a Petőfi Literary Fund is bemutatkozik.
A kétórásra tervezett program első felében az PKÜ tevékenységét ismerhetik meg az érdeklődők: a hazai pályázati rendszert, illetve a szervezet gyerekkönyvkiadásban játszott szerepét Pál Dániel Levente irodalomszakmai igazgató mutatja be.
A második rész a gyerekkönyvkiadók, a szerzők és az illusztrátorok bemutatkozásának ad időt és teret: reméljük, sokan kíváncsiak lesznek a magyar gyerekkönyves szakmára.
A hazai gyerekirodalmat két új katalógus is népszerűsíti majd: az elmúlt időszak legjobb gyerekkönyveit a Both Gabi, Garajszki Margit és Harmath Artemisz által szerkesztett New Hungarian ChildLit – 10.3 Tales című kiadvány ajánlja, a magyar gyermekkönyv-illusztráció 12 képviselőjét pedig a Révész Emese által szerkesztett album mutatja be (New Hungarian Artists – 12 Illustrators).

További információ: ITT

FOLYÓIRAT- ÉS KÖNYVAJÁNLÓ

Schmal Róza: Nagy folyók haragja III. – A Dalam könyve

Mindig izgalmas, ha egy trilógia (tetralógia és így tovább) a befejező részéhez közeledik, s várjuk, hogy megjelenjen a történetet lezáró kötet. Most is ilyen időket élhetnek át a Nagy folyók haragja fantasy-kötetek szerelmesei (az első kötetről ITT és ITT olvashattok kritikát és recenziót), ugyanis lázas munka folyik a szerző-illusztrátor íróasztalánál: hamarosan megjelenik a harmadik, befejező rész is, A Dalam könyve. A Lampion Könyvek gondozásában megjelenő történelmi regényeket jó szívvel ajánljuk a tizennégy éven felülieknek.

A szerző oldala megtekinthető: ITT

Kovács Attila: A csontváz óra – Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai

A Móra Könyvkiadó néhány éve felújított szintezett olvasmányai (Már tudok olvasni!) nyelvezetükkel, témájukkal és illusztrációikkal lehetőséget adnak a legfiatalabb olvasóknak az élményteli olvasásra. Nem is lehetne időszerűbb a legfrissebb könyv megjelenése, hiszen Kovács Attila (Holden Rose) meséje a kis Petőfi, azaz Petrovics Sándor iskolaéveit, azon belül is a sárszentlőrinci tanévek emlékezetes pillanatait idézi fel. A 3. szint olvasmánya az értő olvasásra érett kisdiákok számára nyújthat felejthetetlen perceket. A könyv illusztrációit Oravecz Gergely készítette.

További információk: ITT

Szitakötő – A kíváncsi gyerekek lapja – Megjelent a tavaszi szám!

A hazai gyermeklapok egyik legkiválóbb képviselője a Szitakötő. A negyedévente megjelenő időszaki kiadvány idei első számai már az újságárusoknál, a könyvtárak polcán vagy a postaládákban várják, hogy elolvassák őket. Aki gyakran forgatja a Szitakötőt, tudja, hogy a laphoz kapcsolódó online felület is hiteles, minőségi tartalmakat kínál mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. A mostani szám a titokzatos idegenek nyomába ered, legyen szó akár űrlényekről, akár a közvetlen közelünkben lévő furcsaságokról; a képzőművészet szerelmesei pedig Sandro Botticelli képeire csodálkozhatnak rá. (Interjúnk Horgas Judit főszerkesztővel ITT olvasható.)

További információk: ITT és ITT

KÖNYVBEMUTATÓ

Lackfi János – Szabó Imola Julianna: Így él Petőfi! – Könyvbemutató a PIM-ben

Nemrég adtunk hírt arról ITT, hogy Lackfi János, aki szereti leporolni a klasszikusokat, most Petőfi Sándorról is lefújta az antik réteget, s kommentjeivel közel hozza a mai kor szülöttéhez lánglelkű költőnket. Március 16-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatják be a csaknem nyolcvan verset tartalmazó kötetet a Cerkabella Könyvkiadó és a szerzők: Lackfi János és Szabó Imola Julianna illusztrátor.

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum; március 16. csütörtök, 14.00
További részletek: ITT

Boldizsár Ildikó: Hogyan segítsek én terajtad?” – Könyvbemutató a Puskin Moziban

Boldizsár Ildikó új könyvének hírét sokan örömmel fogadtátok (ITT szóltunk róla). A március 7-én megjelenő szakkönyv a mesekutatás módszertanát felhasználva és megújítva mutatja be a segítségnyújtás ősi formáit. A kötet megjelenését születésnapi könyvbemutatóval ünneplik meg, Boldizsár Ildikóval Szűcs Péter beszélget. Ha tehetitek, menjetek el!

Budapest, Puskin Mozi, Metropolis terem; március 9. csütörtök, 18.00
Jegyek, további információ: ITT

Baka L. Patrik: Óperenciák – Fejezetek a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalomból

A Selye János Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének MA Populáris Kultúra Kutatócsoportja mindig izgalmas témákkal és tanulmánykötetekkel tágítja a kultúra értelmezésének határait. Most kettős könyvbemutatóra készülnek: Baka L. Patrik Óperenciák – Fejezetek a kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalomból  és H. Nagy Péter Tudástér című köteteit ismerheti meg az érdeklődő közönség. A szerzőkkel Keserű József beszélget.

Pozsony, Selye János Egyetem Tanárképző Kar, 301-es terem; március 8. szerda, 16.00
További információk: ITT

ÚJ KÖNTÖSBEN

Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren (Lengemesék 1.)

Mostantól új illusztrátor, Takács Viktória segítségével elevenednek meg a Nádtenger lakóinak ismert kalandjai. Berg Judit közkedvelt sorozatának kötetei a Lampion Kiadó gondozásában jelennek meg, ez a harmadik, új köntösben bemutatkozó kötet. Vilkóék világát az óvodáskorúaknak és kisiskolásoknak ajánljuk.

Bővebben: ITT

Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba (Zabaszauruszok 1.)

Úgy tűnik, nemcsak Vilkóék kaptak új fizimiskát, hanem a zabaszauruszok is – Horváth Ildi és a Lampion Könyvek jóvoltából. M. Kácsor Zoltán dinoszauruszai igazán bohó és vidám figurák lettek, a sorozat első kötete hamarosan meg is jelenik.

További részletek: ITT

KÖNYVKLUB

Elindult a Buborék – a KID Tanszék tavaszi könyvklubja

A Debreceni Egyetem – Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar KID (Kommunikáció, Irodalom, Dráma) Tanszékének Buborék játszóháza Könyvklubot indított.
A március 1-jén induló rendezvénysorozat izgalmas kortárs gyermek- és ifjúsági köteteket vesz górcső alá. Legközelebb (március 29-én) Totth Benedek Holtverseny című regénye lesz terítéken, de idén tavasszal szóba kerül Adamik Zsolt Bibedombi szörnyhatározó című munkája, illetve a Molnár T. Eszter kötete, A Kóbor Szálló is.
Figyeljétek a Buborék Facebook-oldalát, s menjetek el, ha tudtok!

Hajdúböszörmény, KID Tanszék – Buborék játszóház; március 29. szerda, 16.00
Bővebben: ITT

PÁLYÁZAT

Meghirdették a Janikovszky Éva Meseíró Pályázatot

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Móra Könyvkiadó Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával ismét meghirdeti a Janikovszky Éva Meseíró Pályázatot. A most tizennyolcadik alkalommal kiírt versenyre három korcsoportban pályázhatnak a hazai és a határon túli gyerekek és fiatalok. A szervezők olyan tetszőleges témát feldolgozó meséket várnak, amelyek eddig nem jelentek meg nyomtatásban. Az eredményhirdetésre június 2-án, pénteken, 14 órakor kerül sor a FSZEK Központi Könyvtárában.

Beküldési határidő: 2023. április 12. szerda, éjfél
További részletek: ITT

Építsétek tovább Manóvárost, játsszatok a természettel és a természetben! – a Pagony Kiadó pályázata

A középső és nagycsoportos óvodások számára kiírt pályázat Lencse Máté és Jesztl József Manóváros – 7 játék a szabadban című társasjátékos könyvének továbbgondolására buzdít. A pályázat kiírói arra kérik az ovisokat és az óvodapedagógusokat, hogy készítsenek egy nyolcadik társasjátékot a könyv szellemisége alapján: közösen találják ki a szabályt, a szükséges eszközöket, és mutassák be, hogy tényleg működik a játék. A legkreatívabb pályázóknak nagy meglepetésben lesz részük!

Beküldési határidő: 2023. május 12.
További részletek: ITT

ZENÉS PROGRAM

Hacukaland – Táncos öltözőshow gyerekeknek

Már nincs farsang, de óvoda azért még van, és reggelente fel is kell öltözni. Mit lehet csinálni azokon a reggeleken, amikor rohanni kellene az óvodába, de nem engedelmeskednek azok a fránya ruhadarabok? Nyilván belegabalyodni a nadrágba, belebotlani a cipőbe, begombolni azt, amit nem lehet – vagy pont fordítva. Ez komoly kaland egy óvodásnak, sőt nem is csak kaland, hanem Hacukaland. Góbi Rita és az izgalmas ruhadarabokat tervező Nagy Fruzsina jóvoltából most igazi öltözőshow részesei lehetnek az óvodáskorú nézők. A jókedv garantált.

Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria; március 11. szombat, 15.45
További részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

Mindenek ellenére föld – Nemes Nagy Ágnes tájképei
A Petőfi Irodalmi Múzeum új időszaki kiállítása

Február végén megnyílt a PIM új időszaki tárlata. A kiállítás „a különböző szövegeken keresztül a Nemes Nagy Ágnes költészetét jellemző sajátos, rendkívül koncentrált nézést és figyelmet teszi érzékletessé, amely a látvány különféle részleteire, a tér elemeire és a tárgyakra irányul”, s egyben felidézi Nemes Nagy Ágnes versben megteremtett, folyamatosan átalakuló „tájképeit”.
A kiállítás kurátora: Kenderesy Anna.

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum; megtekinthető október 1-ig
További információk: ITT

Gyere ki a partra! – Petőfi Sándor János vitéz című műve a Kisképző diákjainak ábrázolásában

A Várkapitányság és a Kisképző együttműködése nyomán izgalmas kiállítás mutatja be, hogy Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye milyen alkotások létrehozására ösztönözte a Kisképző diákjait. A tárlaton a legjobb huszonöt szabadon választott technikával készült digitális és rajzolt alkotás látható.

Budapest, Várkert Bazár – déli panorámaterasz; megtekinthető május 31-ig.

MÚZEUMPEDAGÓGIA

Verseljünk képekben! – Újra itt van János vitéz!
Múzeumpedagógiai foglalkozás 9–12 évesek részére

A Gyere ki a partra! című szabadtéri kiállításhoz kapcsolódóan kamaszok számára tartanak múzeumpedagógiai foglalkozást szombaton. A másfél órásra tervezett közös alkotói folyamat során az érdeklődők a kiállítás megismerése után közösen elemzik Petőfi költészetének stílusjegyeit, majd egy-egy kiválasztott szövegrészlethez kapcsolódva, különböző művészeti technikák alkalmazásával közös alkotást hoznak létre – illusztráció gyanánt.

Budapest, Várkert Bazár – Oroszlános Kapu; március 4. szombat, 12.30
Bővebben az eseményről: ITT

AZ ÍRÓ IS EMBER

Mesékből valóság, vagy fordítva? – Beszélgetés Berg Judit íróval a történeteken túlról

Kenéz Kíra fotós oldalán izgalmas beszélgetés jelent meg Berg Judittal. Aki elolvassa a riportot, megismerheti a most már felnőtteknek is író szerző kisgyerekkori, fiatal- és felnőttkori arcait, ízelítőt kaphat életének mélypontjaiból és különleges próbatételeiből, közel kerülhet a mesék és a regények születésének háttértörténeteihez.

A cikket megtaláljátok: ITT

SZAKMAI MŰHELYEK

Szavakkal képet festeni – Élőszavas mesemondás a pedagógiában

Bumberák Maja mesemondó, volt MMA-ösztöndíjas ingyenes, de regisztrációhoz kötött szakmai műhelyt tart óvodapedagógusok és tanárok számára. Az interaktív workshop a résztvevőkkel megismerteti az élőszavas mesemondás alapjait, és bemutatja azokat a szakmai és módszertani szempontokat, amelyek mentén e szövegalkotási technika beépíthető a pedagógiai munkába.

Budapest, Vigadó; március 9. csütörtök, 10.00
További információ, regisztráció: ITT

Mesejáró térkép-műhelyek az ország több pontján

Tátrai Vanda Methamorphoses meseterápiás szakember Mesejáró térkép-műhelyén megismerkedhettek a módszer elméleti és gyakorlati alapjaival, hogy miként lehet barangolni a mesék világának térképén. A módszer és a műhely részletes ismertetőjét ITT találjátok.

A legközelebbi műhelyek időpontjai:
Budapest, március 4. szombat és március 5. vasárnap.
Eger, március 18. szombat.
Pécs, április 29. szombat és április 30. vasárnap.
Időpontfoglalás, további információk: ITT

MAGYARTANÁROK EGYESÜLETE

Az iskola mint szellemi műhely – Konferencia a Magyartanárok Egyesülete szervezésében

A Magyartanárok Egyesülete Az iskola mint szellemi műhely címmel konferenciát szervez az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum épületében. Az egész napos program célja, hogy bemutassa, mennyi szellemi érték születik az iskolákban, s milyen izgalmas és kreatív munka lehet a magyartanítás. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak, a részvétel díjtalan, és nincs előzetes regisztrációhoz kötve.

Budapest, Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum; március 18. szombat, 09.30
A részletes programot megtaláljátok: ITT

„Hogyan kezdjünk hozzá?” – A Magyartanárok Egyesületének módszertani tábora Nyíregyházán

Az egyesület nagy múltú módszertani tábora idén Nyíregyházára várja azokat a (határon túli) magyartanárokat, akik a tanév vége után egy kicsivel szívesen vesznek részt izgalmas műelemző műhelymunkában. A tábori tematika mindig egy klasszikus és egy kortárs szerző életműve köré szerveződik, idén Krúdy Gyula és Markó Béla a két kiválasztott alkotó. A tábor egyben akkreditált képzés is, „Hogyan kezdjünk hozzá?” címmel.

Jelentkezési határidő: április 14.
Részletes tudnivalók, jelentkezés: ITT

DIA- ÉS ANIMÁCIÓS FILM

Petőfi Sándor: János vitéz – Kettőspont Meseszínház 2. – Diafilmek kicsiknek és nagyoknak

A Kettőspont Meseszínház diafilmes programsorozatáról ITT adtunk hírt. A sorozat második alkalmán a kétszáz éve született Petőfi Sándorra emlékezve és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175 éves évfordulója előtt tisztelegve kicsik és nagyok örömére levetítik Petőfi megkerülhetetlen művének diafilmes változatát. A rátok váró diafilm eredeti szöveggel, de kivonatolva adja közre János vitéz kalandjait: az illusztrált versszakok által a kisebbek számára is élvezhető e feldolgozás.
A történetet most is a színház művészei olvassák fel, a vetítés után pedig Debreczeni Imre festőművész és Kisgyörgy Orsolya jelmeztervező tart képzőművészeti foglalkozást.
Az egyes előadásokra az első tíz gyermekjegyet váltó résztvevő ingyen diafilmet kap ajándékba a vetítéssorozat együttműködő partnere, a Diafilm Kft. jóvoltából.

Budapest, Kettőspont; március 15. szerda, 11.00–13.00
További információk: ITT

Ló a házban – Tavaszváró animációs játszóház magyar animációs mesefilmekkel

Az elkövetkező két hétben kétszer is izgalmas animációs játszóházzal és mesecsokorral várja a családokat a budaörsi BABtér. Az egész napos programra a filmalkotások a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt., a Kecskemétfilm, a MOME és az FP film archívumaiból érkeznek; lesz olyan film, amit eddig nem is láthattatok. A vetítések előtt vagy után pedig ti is kipróbálhatjátok, milyen az animációs filmkészítés: vár benneteket a Primanima Animációs Játszóház! Regisztráljatok, nézzetek jóféle animációs filmeket, s játsszatok is, mert most lehet!

Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér;
március 5. vasárnap, 9.30–17.00 és március 15. szerda, 9.30–17.00

Részletek, regisztráció: ITT és ITT

Gauder Áron – Bereményi Géza: Kojot négy lelke

Gauder Áron, a Nyócker! című film rendezője új alkotással örvendezteti meg az animációs filmek kedvelőit. Most egy indián teremtéstörténetet mesél el, Kojottal, az indiánok szimbolikus alakjával a középpontban, így beszélve arról, hogy milyen fontos a környezetünkkel harmóniában élni, ha azt akarjuk, hogy megmaradjunk ezen a bolygón. A cselekmény alapját azok az indián mesék adják, amelyeket a bakonyi indiánjáték szülőatyjának, Cseh Tamásnak a segítségével ismerhettünk meg. A film száz alkotó ötévi munkájának eredménye, forgatókönyvét Gauder Áron és Bereményi Géza írta. Premier előtti vetítése március 15-én lesz.

Budapest, Puskin Mozi; március 15. szerda, 16.30
Jegyek, információk: ITT

Bakó Kata