Vissza
  • 2024.03.20
  • Orosz Annabella

"Csupakép" könyvek versenye

A bolognai gyerekkönyvvásáron a silent book-kategóriában is komoly díjakat osztanak - Orosz Annabella előzetese

A hétvégén megjelent a hivatalos döntős lista a "silent book" könyvek versenyén. Jelen pillanatban csak a borítók adnak betekintést a kategóriában kiállítva, valamint az alkotók eddigi munkáit böngészve, talán sejthető, hogy ki viszi majd el a díjat idén. 

Mi az a silent book?

Egy viszonylag friss, XX. századi műfaj, melynek eredete a képregényig nyúlik vissza. Helyesebb azonban médiumnak nevezni, hiszen könyv formátumú, képek sorából áll, de egy nyelvi mozzanat, a cím indítja be az értelmezését. A silent book tehát olyan képkönyv, amelynek narrációját a befogadó alkotja meg. Éppen ezért nem „néma könyv”, ahogyan tükörfordításban tűnik. De nem is képeskönyv, hiszen annak kapcsán inkább statikus képsorra gondolunk. Ilyen rokon műfajok a böngészők és a babakönyvek, esetleg a papírszínházak vagy az illusztrált mesekönyvek. Ezekben az illusztrált mesekönyvekben viszont van szöveg, és Magyarországon általában az dominál. (A témáról részletesen írtunk Silent book? Mi ez? című szerkesztőségi cikkünkben és foglalkozik a témával Nem hangoskönyv, nem is csendes című, az első magyarországi silent book-konferenciáról szóló tudósításában Harmath Artemisz irodalomtörténész, gyerekirodalmi szakember is.


Amit a versenyről tudni kell

A verseny neve annak ötletgazdájához és létrehozójához fűződik. Gianni De Conno képzőművész (1957-2017) Milánóban született. Imádta Milánót és soha nem szeretett volna elszakadni a várostól. A művészeti gimnázium és a konzervatóriumi zenei tanulmányok után díszlettervezésre és szcenográfiára szakosodott, majd az illusztráció irányába változtatta meg a művészi kifejezését.

Silent Book Contest 2024-09

A nagy hatású művész az olasz kiadói szcéna egyik legnagyobb illusztrátora volt, akit egy mély,
álomszerű véna működtetett, amelyet a hiperrealizmus, a mágikus és szürrealizmus iránti
hajlam, egyfajta mélyen eredeti kreatív oximoron tartott fenn. Gianni De Conno igazi „nagymester” volt, illusztrálta és értelmezte a világot, szenvedéllyel és odafigyeléssel tanított a kicsi és még kisebb könyvkiadói világban, de számos rendkívüli dolgot is alkotott a saját munkájában. Az év illusztrátoraként 2005-ben Andersen-díjat kapott, 1998 és 2010 között többször elnyerte a Excellence-díjat a Communication Arts versenyein, valamint 2010-ben megkapta a new york-i Society of Illustrators aranyérmét. Számtalan alkotása jelent meg Olaszországban és külföldön, munkái egyéni és közös kiállításokon szerepeltek a nagyvilágban, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Németországban, Japánban, Taiwanban és az Amerikai Egyesült Államokban.

Az esélyesek listája
A versenyre beküldött könyvek közül egy nemzetközi zsűri választja ki a döntősöket, akiket a
bolognai gyerekkönyvvásáron kiállításon hirdetnek meg és állítanak ki, majd torinói Salone
Internazionale del Libro-n is részt vesznek. A nemzetközi zsűri által nyertesnek választott könyv szerzője 4.000 euró pénzjutalomban részesül szerzői jog előlegként, kiadói megállapodással. A nyertes könyvprojektet a Carthusia Edizioni adja ki. A Silent Book Contest pénzdíjat és a könyv kiadásának lehetőségét adományozza egy eredeti illusztrált és kiadatlan könyvprojekt részére. Tekintettel arra, hogy az illusztrált könyv, valamint az illusztrációk és képek vizuális nyelve
semmiképpen nem másodlagos az írott nyelvhez képest, egyetemes erővel és lehetőségekkel
rendelkezik, amely képes legyőzni a nyelvi vagy műfaji akadályokat, a Silent Book verseny pályázat arra hívja a szerzőket és illusztrátorokat, hogy gondolkodjanak és tervezzenek olyan könyvet, amely kizárólag egy történetet illusztrált képeken keresztül, bármilyen témában
elmesél, és műfajtól, technikától és életkortól függetlenül az olvasóközönség széles és sokszínű
rétegének szól.

Silent Book Contest 2024-01

Mi Casa - Ahmad Momeny, Afganisztán
The Yarn - Aleksandra Artymowska, Lengyelország (Instagram oldala ITT )


Silent Book Contest 2024-02

Stamped - Alice Cao, Kanada
A Journey Home - Bi Li Ge, Kína

Silent Book Contest 2024-03

Favilla- Carol Cuquetto, Brazília (Instagram oldala ITT látható )


Life of a Painting - Keung Chi Kit, Hong Kong

Silent Book Contest 2024-04

Operación tresmenocuarto - Gerard Sancho Novell, Andorra

Windows - Lola Svetlova, Kazakhsztán

Silent Book Contest 2024-05

The Winter Coat - Lara Kaminski, Németország (Instagram oldala ITT látható)

Il coraggio di Susy - Letizia Battisti, Olaszország 

Silent Book Contest 2024-06

Firefly - Markéta Pénicková - Csehország

The Forest Wthin - Maya Gonen, Izrael (Instagram oldala ITT látható)

Silent Book Contest 2024-07

The Cat in the Museum - Nelli Lassen, Dánia

Roll the Lantern - Qi Jiaona- Kína

Silent Book Contest 2024-08

We are Fiercy Beasts - Santiago Viamonte Martinez - Spanyolország
The Search - Thais Mesquita, Brazília

Orosz Annabella