Vissza
  • 2024.02.02
  • Bakó Kata

Farsang van! Olvassatok, meséljetek és mulassatok!

FARSANGI BULIK KÖNYVEKKEL, ZENÉVEL

Farsangi bál könyvbemutatóval a Pagonyban
A Bartók Pagonyban fergeteges farsangi bált rendeznek, méghozzá a tizediket! Lesz jelmezes felvonulás és tánc, társasjátékszoba, kézműves sarok és arcfestés.
Akik pedig Macibocs kalandjaira éhesek, azok könyvbemutatón vehetnek részt: találkozhattok Kiss Ottóval és Szalma Edittel, a Macibocs óvodába megy című könyv szerzőivel.

Budapest, Bartók Pagony; február 3. szombat, 10.00–14.00
További információk: ITT

Farsangi koncertek a Rutkai Bori Bandával
Farsang idején evés, ivás, mulatérozás és hatalmas koncertélmények özöne várja a családokat. Mivel tudjuk, hogy sokan szeretitek a Rutkai Bori Bandát, megosztjuk veletek a februári koncertek sorát. Figyeljetek csak:

●      III. Almádi napok
Vörösberényi Kerényi Imre Kult-Magtár; február 3. szombat, 10.30

●      VI. Lellei GasztroFarsang
Balatonlelle, Rendezvénypark; február 3. szombat, 17.00

●      Furfang Farsang
Budapest, MáraiKult; február 11. vasárnap, 11.00

PÁLYÁZAT

Írók Budapestről
– a Lampion Könyvek pályázata

Az igényes gyermek- és ifjúsági irodalmat kiadó Lampion Könyvek a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 támogatásával interaktív programsorozatot hirdet Írók Budapestről címmel. Várják azoknak a budapesti óvodáknak, iskoláknak és könyvtáraknak a jelentkezését, ahol szívesen teret adnának a kiadó szerzőivel megvalósuló alkalmaknak. A rendhagyó irodalomórák, tematikus séták, előadások és csoportos alkotások keretében izgalmas beszélgetések alakulhatnak ki a szerzők és olvasók között. Éljetek a lehetőséggel! A jelentkezési határidő minden program esetén: február 26.

Részletes tudnivalók, jelentkezési tudnivalók: ITT

MESEMONDÁS

Fényből szőtt mesék

Kecskés Karina színművész és Fehérváry Lilla előadóművész mesesorozata elsősorban az óvodáskorú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt. Február első szombatján újabb fényből szőtt mese vár rátok – muzsikával, jókedvvel. Menjetek, töltekezzetek, nincs még itt a tavasz…

Budapest, Bajor Gizi Színészmúzeum; február 3. szombat, 10.00
További információk: ITT


Mesemondók BergenDÓCiában. III. Vajdasági és itthoni mesemondó-találkozó

A Vajdasági Mesemondók és a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség Kishegyesre megálmodott találkozójára szeretettel várnak minden mesemondót, és természetesen a mesehallgató közönséget is!
Az egész napos találkozón lesz szakmai beszélgetés, mesevetélkedő, mesekocsma, farsangi mulatság és mesemondó generációk találkozója.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kishegyes, Kátai Tanya; február 10. szombat, 10.00 – február 11. vasárnap, 13.00
Részletes program, információk a regisztrációról: ITT és ITT

 

Legyetek ti is önkéntes mesemondók! – Világszép Alapítvány
A Világszép Alapítvány (korábban Meseközpont Alapítvány) több mint tíz éve támogatja (sok más tevékenysége mellett), hogy az állami gondoskodásban élő gyermekeknek és fiataloknak is legyen lehetőségük mesék és történetek hallgatására. A mesemondó alkalmakat önkéntesek segítségével teremtik meg egyre több helyen és formában. Az önkéntesek munkáját Zalka Csenge Virág vezetésével az alapítvány munkatársai segítik.
Most ismét van lehetőség arra, hogy ti is mesemondóvá váljatok. Ha szeretnétek csatlakozni a programhoz, jelentkezzetek az önkéntesképzésre február 18-ig!

További részletek, fontos információk: ITT


Mesék kincsei – emberi értékeink. Beszélgetős este Boldizsár Ildikóval

A mindszentkállai rendezvényen izgalmas beszélgetés részesei lehettek, méghozzá Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta írónő segítségével. Közösen gondolkodhattok arról, miként lehet a mesékben rejlő kincseket úgy használni, hogy erőforrásként jobbá tegyék napjainkat és a világot. Regisztráljatok, ha mennétek!

Mindszentkálla, Kő fagyi? ; február 16., péntek, 18.00
További információk: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK

Miért kell mindig aludni? – Mese a medvebocsról, aki nem akart téli álmot aludni

A FSZEK Központi Könyvtára ismét családi napot szervez. A Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 támogatásával létrejött program a Wenckheim-palota első és nyolcadik szintjén zajlik majd. Az óvodások és kisiskolások számára szervezett napon a Zenei Gyűjteményben magokat ültethettek, illetve meghallgathatjátok, miként és hogyan jelenik meg a zeneirodalomban a tél témája. A Sárkányos Gyermekkönyvtárban mesedélelőtt lesz, Dienes Évát hallgathatjátok. A rendezvény ingyenes, és regisztrálni sem kell.

Budapest, FSZEK – Központi Könyvtár; február 3. szombat 10.00–16.00
További információk: ITT


Ifjúsági könyvklub fiataloknak

A FSZEK Körúti Könyvtárába szeretettel hívják azokat a tizenöt éven felüli fiatalokat, akik nemcsak olvasni szeretnek, hanem szívesen beszélgetnek is egy-egy irodalmi alkotásról.
A beszélgetést hétről hétre Szedlacsek Anna moderálja. A részvétel ingyenes, de létszáma korlátozott, ezért regisztrálni kell.

Budapest, FSZEK – Körúti Könyvtár; minden szerdán, 16.30–17.30
További információk: ITT

KIÁLLÍTÁS

A mese mágiája – Gyermekrajzpályázat Pöttyös Panni kalandjairól

2023-ban nemcsak Petőfi Sándor, hanem Szepes Mária születésének évfordulóját is ünnepeltük. A 115 éve született alkotó tiszteletére a Móra Könyvkiadó és a Szepes Mária Alapítvány országos rajzpályázatot hirdetett. A Deák17 Galéria által szervezett kiállításon a szakmai zsűri által beválogatott pályaműveket ismerhetitek meg. A megnyitó február első szombatján lesz, a nyitóbeszédet Almási Csaba fotográfus, a Szepes Mária Alapítvány elnöke mondja. Menjetek el, és látogassátok meg Pöttyös Pannit!

Budapest, Deák17 Galéria; február 3. szombat, 11.00
A kiállítás megtekinthető február 24-ig.
További részletek: ITT


Keresztmetszet. Unalmas növények izgalmas belső világa
– Akonis Hanna kiállítása

Akonis Hanna biológus, vegyész, könyvillusztrátor és tervezőgrafikus kiállításán izgalmas, sosem látott perspektívából mutatkoznak meg a különféle növények. A kiállítás arra tesz kísérletet, hogy a laikusok számára kevésbé ismert mikroszkopikus világot, történetesen a növények gyökerének, szárának, levelének keresztmetszetét tárja fel. Menjetek, lássatok csodát!
A kiállítást március 20-ig a könyvtár nyitvatartási idejében nézhetitek meg.

Budapest, FSZEK – Ugocsa utcai könyvtár; február 5. hétfő – március 20.
További részletek: ITT

KI A SZABADBA!

Időjós állatok a Budakeszi Vadasparkban

Biztosan ti is tudjátok, hogy a népi hiedelmek szerint február 2-án a medvék jóvoltából fontos dolgok derülnek ki a tavaszról. Ezt az időjóslási praktikát ti is megfigyelhetitek február első hétvégéjén a Budakeszi Vadasparkban. Az időjós állatokat bemutató délelőtt során a szervezők elmesélik, mit jelent a farkasordító hideg, s megleshetitek Romuluszt, a barnamedvét is, vajon kijön-e a téli vackáról, vagy visszabújik aludni még egy kicsit… Figyeljetek nagyon, mert ettől függ, mikor lesz tavasz.
Öltözzetek fel melegen, és menjetek ki a Budakeszi Vadasparkba!

Budakeszi Vadaspark; február 3. szombat, 11.00
Bővebben: ITT

 

 

Bakó Kata