Vissza
  • 2023.11.03
  • Bakó Kata

Felfordult rét és Madách-konferencia, képkönyvek és bábos programok

Bakó Kata programajánlója.

KONFERENCIA

Felfordult a rét – a Tempevölgy jubileumi kuflikonferenciája

A Tempevölgy című folyóirat izgalmas irodalmi konferenciával ünnepli a most tízesztendős kufliverzumot. Aki szeretne egy kicsit ellátogatni az elhagyatott rétre, tegye meg, mert a rendezvény sok szemszögből mutatja meg Dániel András világát.

A neves előadók komolyan vették a kuflikat, s a címekből ítélve nem alaptalanul.
Kovács Eszternek és Réti Viktóriának a kufliverzum születését megvilágító nyitó előadása után három szekcióban folyik a rét bejárása:

– 1. szekció (transzmédia, vizualitás, animáció a kufliverzumban): Bögrefölde, Fagyivosztok, Brengeteg – Kuflinyomozók és Kuflibingó;

– 2. szekció (sorozat, szöveg, stílus): … a fűben kéken bimbózik a réti halbajusz …;

– 3. szekció (tudat, test, hibriditás): Súlyos árnyékfurcsulás.

Ha tehetitek, menjetek el ti is erre a rétre!

Balatonfüred, Modern Műtár; november 4. szombat, 10.00–16.00
A részletes programot megtaláljátok: ITT

Az ember tragédiája az idők változásában –

A Magyartanárok Egyesülete Az ember tragédiája az idők változásában címmel konferenciát szervez kollégáiknak és a téma iránt érdeklődőknek. A Petőfi 200 évvel párhuzamosan zajló Madách 200 év jegyében szervezett konferencián a Tragédiával foglalkozó kutatásokat összegző irodalomtörténeti előadások mellett Jankovics Marcell filmjéről, Nádasdy Ádám új Tragédiafordításáról, illetve vég- és jövőképzetekről lesz szó, de módszertani műhelyfoglalkozások is gazdagítják a programot.

Budapest, Közép-európai Egyetem; november 11. szombat, 10.00–16.00
Bővebb információ és teljes program: ITT

MESEPEDAGÓGIA

Advent, mesÉLŐ december – mesepedagógiai workshop

Akit érdekel a mesepedagógia, tudja, hogy időről időre műhelymunka keretében lehet elsajátítani az évkörhöz kapcsolódó ismereteket. Az adventi időszak közeledtével a jelentkezők megtapasztalhatják, hogyan lehet mesékkel, mondókákkal, folklóralkotásokkal készülni az ünnepre.
A workshopra november 15-ig jelentkezhettek.

Budapest, Eötvös10; november 25. szombat, 10.00–17.00
További információk, jelentkezés:
ITT és ITT

Népmesekincstár 30 órás akkreditált továbbképzés – idén utoljára

A Népmesekincstár mesepedagógiai alapképzésen megszerzett tudás fontos segédeszköze az óvodai és iskolai mindennapoknak. Aki elvégzi a kurzust, módszertani tarisznyáját komplex és hiteles ismeretekkel töltheti meg. A továbbképzés vezetője, Bajzáth Mária, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója szeretettel vár minden iskolai könyvtárost, (óvoda)pedagógust, fejlesztőpedagógust.

Budapest, Eötvös10; december 1–2–3. péntek–szombat–vasárnap, 10.00–16.30
További információk, jelentkezési lehetőség: ITT és ITT

 

BÁBSZÍNHÁZ

Éjszaka a Bábszínházban

Decemberben újra lesz Éjszaka a Bábszínházban. A Bábszínház éjszakai életét bemutató programra tíz–tizenkét esztendős kiskamaszokat várnak.
A reggelig tartó bulin most Bennek, a Gengszter nagyi című előadás főszereplőjének születésnapja lesz. Fogkefe és pizsama a táskában, és természetesen szülők kizárva!

Budapest Bábszínház, december 27., szerda, 17.00
Bővebb információ és regisztráció: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK

Őszkergető

Debrecenben papírszínházzal, játékkal és kreatív játéksarokkal színesített szünidei foglalkozásra várnak benneteket. Az öt éven felülieknek ajánlott program a Méliusz Juhász Péter Könyvtár gyermekkönyvtárában lesz. Siessetek, még odaértek!

Debrecen, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, gyermekrészleg; november 3. péntek, 10.30–11.30
Bővebben: ITT

Manófaktúra – a mese bűvöletében

A kispesti Üllői úti Könyvtár a sokéves hagyományok szerint péntekenként kézműves délutánra hívja a négy–tíz esztendős gyerekeket és szüleiket. Ebben az évadban a Fantázia Birodalmába kalauzolja lelkes látogatóit Varga Lilla gyermekkönyvtáros és a népmesék hősei. A programon a Népmesekincstár mesepedagógiai gyűjtemények köteteiből válogatott rövid népmesék és vidám hangulatú kézműveskedés vár benneteket.
Legközelebb arról szól a mese, hogy Hogyan cserélt bőrt a bivaly és a szarvasmarha?, s aki nem rest, az tehénkét is készíthet.

Budapest, FSZEK Üllői úti Könyvtár, november 3. péntek, 17.00
A teljes évad programja és további részletek: ITT

Erzsébet királyné emlékére – szavalóverseny

A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete, a Gödöllői Királyi Kastély és a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ Erzsébet Királyné emlékére 29. alkalommal „Az alkotó ember előtt végtelen a tér” (Öveges József) címmel vers- és prózamondó versenyt hirdetett. A három kategóriában (vers és próza, megzenésített versek, színpadi produkció) kiírt megmérettetésre a magyar és a világirodalom költészetének és prózairodalmának olyan verseivel, elbeszéléseivel, regényrészleteivel lehetett nevezni, melyek az alkotás folyamatáról, a kreativitásról szólnak.
A döntőbe összesen harminc, az elődöntők során kiválasztott produkció kerül.

Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színháza; november 25. szombat, 9.00
Bővebb információk: ITT

Vigyázz rám! – Kiállításmegnyitó a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban

A Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola (az Év Állatvédő Általános Iskolája 2023 pályázat III. helyezettje) vármegyei rajz-, vers- és meseíró pályázatot hirdetett Vigyázz rám! címmel. Hamarosan kiderül, hogy kik a díjazottak, s az alkotásokból készült tárlat is rátok vár a Központi Könyvtár I. emeleti kerengőjében.
A tárlat jövő heti megnyitójának díszvendége dr. Koska Hedvig tanszéki állatorvos lesz.

Debrecen, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, I. emeleti kerengő; november 7. kedd, 17.00
A kiállítás megtekinthető: november 25-ig.

Bővebb információ: ITT

TANÁRI MŰHELYEK, SZAKMAI NAPOK

Pagony Tanári Műhely

Idén is folytatódik a Pagony Tanári Műhely. A második évad második programján a műhelyek házigazdája és szerkesztője, Vinczellér Katalin (középiskolai magyartanár, a Pagony munkatársa, s nem mellesleg a HUBBY elnökségi tagja) a Pagony Kiadó Zseblámpás sorozatát veszi górcső alá. Kiderül, milyen lehet, amikor először olvas el egy friss olvasó egyedül egy könyvet. A program ingyenes, de regisztrációköteles.

Budapest, Pagony Café – Dió; november 10. péntek, 16.30–18.00
További információk, regisztráció: ITT

Az ArTec robotok – a miskolci Gyermekkönyvtáros Műhely szakmai napja

Azt gondolnánk, hogy a robotika és a mese nagyon távol áll egymástól. Pedig Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenci Megyei Könyvtárban most robotok segítségével kelthetitek életre a mesehősöket. Ezt az izgalmas módszertani munkát ismerhetik meg azok a gyermekkönyvtárosok, akik érdeklődnek a robotika és a történetmesélés, a mesefeldolgozás és a helytörténeti ismeretek kapcsolatára, s kíváncsiak rá, hogyan lehet ezzel az eszközzel megszólítani a gyerekeket és a kamaszokat. A programra november 15-ig regisztrálhattok!

Miskolc, II. Rákóczi Ferenci Megyei Könyvtár; november 20. hétfő, 10.00–12.50
További részletek és regisztráció: ITT és ITT

 

Budapest Bábszínház – Tanári Műhely

Az idei évadban is folytatódik a Budapest Bábszínház pedagógusoknak szóló módszertani műhelye. A mostani workshop a Budapest Bábszínház Ponttól pontig. című előadásához kapcsolódik, ahol megismerhetitek a produkcióhoz készült segédanyagot és az azt feldolgozó foglalkozást is.
Fontos információ, hogy az előadás megtekintése elengedhetetlen a módszertani délutánhoz, ezért azt kérik a szervezők: úgy érkezzetek, hogy már láttátok előtte!
Ezt akár aznap, a tanárműhely előtt is megtehetitek, s erre az előadásra jegyet is tudtok foglalni.

Budapest Bábszínház, Ország Lili Stúdió; november 9. csütörtök, 16.00–18.00
További információ és regisztráció: ITT és ITT

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

SZÖVEG NÉLKÜLI KÉPKÖNYVEK (SILENT BOOK)

Csupa-kép könyvek. A legjobb külföldi és hazai szöveg nélküli képeskönyvek kiállítása

A Deák17 Galéria ismét rangos kiállításnak ad otthont. Az egri Bródy Sándor Megyei Könyvtár szöveg nélküli képkönyves (silent book-) állományából lehet megtekinteni a szöveg nélküli képkönyvek hazai és a külföldi köteteinek legjavát. Mindenkit arra buzdítunk, hogy nézze meg, mert csodás képi világok szemtanúja lehet.
A külföldi szerzők munkái mellett most András Tünde, Bertóthy Ágnes, Csibi Boróka, Godina Eszter, Grela Alexandra, Jásdi Juli, Kárpáti Tibor, Litkei Juli, Makhult Gabriella, Máray Mariann, Maros Krisztina, Rofusz Kinga, Rutkai Bori, Sipos Fanni, Stark Attila és Szinvai Dániel munkáit ismerhetitek meg.
A tárlat kurátorai Pauer Erika gyermekkönyvtáros és Révész Emese művészettörténész.

Budapest, Deák17 Galéria; megtekinthető december 16-ig (szombatig), nyitvatartási időben.
Bővebben: ITT

KÖNYV + MISSZIÓ

Kollár Árpád Szuperhősök a klinikán című kötetének bemutatója

Idén, a könyvhét alkalmából jelent meg Kollár Árpád kötete, a Szuperhősök a klinikán. A gyerekirodalmi könyvnek missziója van: a szegedi gyermekintenzív osztályon játszódik, a mindennapi munkát mutatja be a mese eszközeivel. Célja, hogy oldja a gyermekekben a betegségtől, a kórháztól való félelmet, illetve bemutassa az ott dolgozó orvosok, ápolók áldozatos munkáját. Létrejötte pedig egy jótékonysági projekt része, a bemutató alkalmas arra, hogy az irodalom, a gyermekirodalom, egyáltalán a művészet társadalmi beágyazottságáról, alkalmazott dimenzióiról is szó essék. A könyvet az Év Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Szervezete díjjal elismert, Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek Alapítvány adta ki. A bemutatón a beszélgetésben szerző mellett részt vesz Horváthné Dr. Tajti Zsanett, gyermekintenzív terápiás szakorvos, az alapítvány kuratóriumának elnöke.
A könyvből Aradi-Szabó Anna olvas fel részleteket, az esemény moderátora Varga Márta lesz.

Szegedi Akadémiai Bizottság Székháza, 2023. november 7. 17 óra

További részletek: ITT

VISSZATEKINTŐ

Kuckózó történetek – A Lilatinta könyves műhelynapjai kamaszok számára

A Lilatinta csapat szervezésében meghirdetett rövid szünidei táborban a történetmesélés volt a főszereplő. A kétnapos műhelymunka első napján a résztvevők a szöveg nélküli képkönyvek világával ismerkedtek. A szóbeli szövegalkotást és a szövegértést képekkel segítő műfajnak mostantól kezdve tízzel több diák rajongója van.
A második napon a kalandválasztó történetekkel foglalkoztak: a résztvevők mutatták be kedvelt könyveiket, s irányították a műhelymunka egy részét.
Úgy tudjuk, mindenki teljesítette a küldetést.

A képes beszámolókat megnézhetitek: ITT és ITT