Vissza
  • 2021.06.04
  • Wittmann Ildikó

Gyerekszínház és könyvhét ÉLŐBEN!

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYVVÁSÁR

Ünnepi Könyvhét Kolozsvárott

Ahogy arról már beszámoltunk, június 3. és 6. között rendezik meg a Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet a Bánffy-palotában. A Gutenberg Kiadó vadonatúj és a közelmúltban megjelent könyveivel is megismerkedhettek.

Június 5-én, szombaton 12 órától Balázs Imre József MadárÁBÉCÉ című könyve lesz terítéken, (amiről szintén nemrég írtunk, ITT elolvashatod), majd Szabó Róbert Csaba Vajon Nagyi és a száguldó város című könyve, Orosz Annabella illusztrációival (az alkotókkal készült korábbi interjúink ITT és ITT olvashatók) – a szerzőkkel Ágoston Szász Katalin, a könyv szerkesztője beszélget.

Borsodi L. László könyve, a Regina Tomos Tünde illusztrációival jelent meg, a szerzővel Karácsonyi Zsolt beszélget. A csalogány címmel megjelenő örmény népmesegyűjtemény Kürti Andrea illusztrációival lát napvilágot – a könyvről Ágoston Szász Katalin, Kiss Lehel és Kürti Andrea beszélget majd, végül 18 órától László Noémi Műrepülés című verseskötete kerül terítékre, amely Kürti Andrea illusztrációival jelent meg; a szerzőkkel Papp Attila Zsolt beszélget.

Szombaton, 5-én, délelőtt 10 órától Bertóti Johanna is zenés könyvbemutatót tart Almából ki, körtébe be című, a Koinóniánál megjelent verseskötetéből.

Gazdag program lesz, részletek még egyszer: ITT

ANIMÁCIÓ

Fehérlófia a Filmión

A napokban elhunyt animációs rendező, illusztrátor, a Nemzet Művésze, Jankovics Marcell előtt tisztelegve ajánljuk mindenki figyelmébe nagyszabású animációs alkotásait. Ingyenesen megtekinthető vasárnap éjfélig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmio videómegosztón Jankovics Marcell emblematikus rajzfilmje, a Fehérlófia felújított változata a május 29-én elhunyt világhírű alkotó emlékére. A formabontó, pazar színvilágú alkotást 1984-ben a Los Angelesben megrendezett „animációs olimpián” minden idők legjobb 50 filmje közé választották.

Ingyenes regisztráció után a film megtekinthető: ITT

Hogyan lesz egy magyar bajnok animációs hős?

Nagy Ervin, az MMA művészeti ösztöndíjasa CSEREBOGARAK – Animációs történetek magyar bajnokokról címmel készített rajzfilmsorozatot, amelyben Egerszegi Krisztina későbbi ötszörös olimpiai bajnok úszó, Kárpáti Rudolf későbbi hatszoros olimpiai bajnok kardvívó, a sakkbajnok Polgár lányok és Papp László ökölvívó életútja rajzolódik ki. A TE művészeTED sorozat aktuális részében az animációkészítés rejtelmeibe nyernek bepillantást a fiatalok az MMA MMKI YouTube-csatornáján.

ITT nézheted meg

SZÍNHÁZ

Az ember tragédiája a Kolibriben

Hosszú idő után először, június 6-án vasárnap közönség előtt debütál Az ember tragédiája című új ifjúsági előadás Novák János rendezésében, a Kolibri Színházban. „Madách Imre nagylélegzetű drámai költeménye a gimnazisták kötelező olvasmánya. A Kolibri Színház előadása nemcsak őket, de a kicsivel fiatalabbakat és az idősebbeket is megszólítja. Az alkotók a szöveg hiteles tolmácsolása mellett arra törekszenek, hogy az újszerű színpadi megoldások, a digitális látványvilág és az interaktivitás révén minden korosztály maradandó élménnyel gazdagodjon, találja meg a mű számára legfontosabb üzenetét” – írják a készítők.

Az interaktív történetmesélés és a digitális technológia új színházi lehetőségeit kutató PlayOn! nemzetközi együttműködés keretében létrejött előadásban a Kolibri Színház szinte teljes társulata részt vesz. Évát Nyirkó Krisztina alakítja, az Úr Szívós Károly, Lucifer szerepében a színház dramaturgja, Horváth Péter József Attila-díjas író látható, míg a színről színre idősödő Ádámot tizenegy színész játssza: Nizsai Dániel, Fehér Dániel, Krausz Gábor, Bodnár Zoltán, Mészáros Tamás, Tóth József, Szanitter Dávid, Ruszina Szabolcs, Mult István, Gazdag László és Kormos Gyula.

Részletek: ITT 

KIÁLLÍTÁS

Amíg te alszol – Gödöllőn

Máray Mariann 2018-ban az Amíg te alszol (While you are asleep) című könyvtervével került a Silent Book Contest döntőjébe. A könyv illusztrációi most június 30-ig láthatóak a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban.

A könyv egyébként anya és gyermeke különleges kapcsolatát ábrázolja, érdemes megnézni!

Részletek: ITT

KONFERENCIA

Szóperencián innen és túl Balatonbogláron

A Tekergő Meseösvény Egyesület és a Helyiérték Egyesület 2021. június 3–4-én „Szóperencián innen és túl” címmel mesekonferenciát szervez Balatonbogláron.

A helyszín: Babel Camp (Balatonboglár, Szabadság u. 28.)

Szó lesz többek között arról, hogyan segíthetnek a mesék az életvezetésben, de bemutatják többek között a Kincskereső Meseterápia módszert, a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület természettel foglalkozó workshopját, s arról is lesz előadás, hogyan valósul meg a magyar és nemzetközi hagyományos mesemondás sajátosságainak elsajátítása a könyvészet és a világháló segítségével, Kádár Annamária pedig „Az ÉN mesém: élettörténet és családmese szerepe a gyermeki önbecsülés és küzdőképesség megalapozásában” címmel tart előadást.

Részletek: ITT 

Wittmann Ildikó