Vissza
  • 2022.07.22
  • Wittmann Ildikó

Gyertek a Művészetek Völgyébe! Mi is ott leszünk!

Wittmann Ildikó programajánlója.

FESZTIVÁL

A Művészetek Völgye közel kétezer különleges kulturális programmal várja a közönséget, mi most csak azokat mutatjuk be részletesebben, amelyekben személyesen is jelen leszünk, de érdemes végignézni a gazdag kínálatot: ITT

Petőfi és a korszellem, avagy lánglelkű kamaszok egykor és ma

Petőfi Sándor alakja többek közt az ifjúság, a forradalmiság jelképe. De vajon az ő korában milyen volt az ifjúság, a kamaszok lelkülete? Hogyan éltek Szendrey Júlia gyermekei? Milyen kultúrát fogyasztottak a korabeli kamaszok? Van-e közös a reformkor és a mai tinik között? Hogyan kell kamaszoknak verset és regényt írni? Választ kaphatunk ezekre a kérdésekre is az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum kerekasztal-beszélgetésén.

A Petőfi Média Group munkatársai és szakértő vendégei július 24-én, vasárnap 11.00 órától várják a hallgatóságot és kérdéseiket a Művészetek Völgye Petőfi-udvarában, Kapolcson.

ITT olvashatjátok a Művészetek Völgyének eseménymeghívóját

Moderátor:

Nagygéci Kovács József kritikus, tanár, az IGYIC munkatársa

Beszélgetőtársai:

Dr. Gyimesi Emese irodalomtörténész, Szendrey Júlia-kutató,

Fülöp Hajnalka digitális andragógus

Szabó Borbála író, dramaturg

További informormációkat a Petőfi.hu oldalán találtok

Olvasgat még ez a gyerek?

A Művészetek Völgyének másik IGYIC-programja, 2022 július 31., vasárnap 11.00-kor lesz.

Olvasgat még ez a gyerek?

Kerekasztal-beszélgetés az alfa-nemzedék olvasási szokásairól

Jól fogynak az ifjúsági könyvek, mégis egyre kevesebb az olvasó. Hogy van ez? Milyen kultúrát fogyaszt az alfa-nemzedék, és hogyan? Valóban szétszórt a figyelme, és nem tanul meg olvasni? Hol tölti az online idejét egy kisiskolás? Milyenek ma a magyar alsósok és felsősök olvasási szokásai, milyen családban, mit és hol olvasnak szívesen? Vége a könyvolvasásnak? Hol található értékes irodalmi tartalom? Ezekről a kérdésekről lesz szó az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum szakértő vendégeivel a július 31-ei kerekasztal-beszélgetésen Kapolcson, a Petőfi udvarban, 11.00 órai kezdettel.

Országos felmérések és a gyakorló pedagógusok, ifjúsági szakemberek egyetértenek abban, hogy radikálisan megváltoztak a magyar népesség olvasási szokásai. A különbségek a nemzedéki és a nemi határoknál a legélesebbek. 

Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum vezetője és vendégei az országot járva számos adatot és tapasztalatot gyűjtöttek arról, milyen az az irodalom, ami a kisiskolásokat és a felsősöket érdekli, és általában milyen hordozókon érhetjük el vele őket.

Megoszlanak a vélemények a könyv jövőjéről, de abban nagy az egyetértés, hogy eljött az audióhordozók és egyéb feldolgozások, átiratok ideje. Érdekes kérdés, hogy manapság kik választják, ajánlják a kicsiknek a könyveket. Hogyan látja a könyv jövőjét a legfiatalabb digitális diáknemzedék szakértője, az ifjúsági író, a tanár, a kritikus és a gyerekirodalmi szakember?

Moderátor:

Poós Zoltán író, költő, a Mesecentrum rovatvezetője

Beszélgetőtársak:

Dr. Harmath Artemisz irodalomtörténész, kritikus, az IGYIC vezetője (Budapest)

Dr. Gombos Péter magyar szakos tanár, olvasáskutató (Kaposvár)

Kovács Gergely magyar szakos tanár (Debrecen)

További információk: ITT

Csimborasszó

Egy harmadik eseményen is érdekeltek vagyunk, Csoóri Sándor meséli el Caussanell Isabell és számos kortárs vers megzenésítésének segítségével A vonó történetét.

További információk: ITT 

KÖNYV

Dobozváros – újra!

Ismét megjelenik Lakatos István első regénye, amely az Aranyvackor-díjat, majd az Év Gyerekkönyve-díjat is elnyerte 2012-ben. A napokban teszi közzé a szerző a támogatói megjelenés részleteit, ahol kiegészül a kötet egy különleges, keménytáblás, 16 oldalas, képregényes új utószóval. Régi és új rajongóknak is ajánlott!

Kattintsatok IDE a részletekért, és ha módotokban áll, ti is támogassátok ennek a kivételesen fontos kötetnek a megjelenését!

INTERJÚ

Schwechtje Mihály a B Cool magazinban

A fiatal, ismert rendezőnek nemrég jelent meg első ifjúsági regénye a Tilos az Á Könyveknél, a Félúton Berlinbe.

Most a B Cool magazin készített vele interjút Önkeresés és érzelmi hullámok címmel. Schwechtje Mihállyal a mai tinédzsereket érintő társadalmi jelenségekről, kapcsolati formációkról és a regényírásról beszélgettek.

ITT olvasható az interjú, és persze ajánljuk a könyvet is, amelyről Kovács Gergely írt korábban kritikát, ezt ITT olvashatjátok el

DÍJ

Amália álmait díjazták

Idén a Magyar Könyvtárosok Egyesülete kaposvári találkozóján ismét kiosztották a könyvtárosok szakmai díját, a Fitz József-könyvdíjat. Idén Boldizsár Ildikó Amália álmai – mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról című könyve nyerte el, amely Szegedi Katalin illusztrációival, a Magvető Kiadónál látott napvilágot. Gratulálunk!

A Magvető Kiadó oldalán olvastuk a hírt: ITT

KÉZMŰVES

Fahalfestés az utcazenén

Az Arthekk mozgó fahalkonténere a hétvégén (július 21–22–23-án) a veszprémi Utcazenei Fesztiválon hekkel! Várnak minden gyereket egy kis fahalfestésre az Óváros térre.

Részletek: ITT 

Készítsetek SKUBI-t!

Szombaton, július 23-án délelőtt 10 órától a Virág Benedek Házban lehet őket elkészíteni, de mi az a SKUBI? – Egy mini kiállítótér, a fából készült doboz egyik végén fényáteresztő üveg, a másikon kukucskálónyílás van, belső terében pedig többrétegű felület, amelyre rajzok, képek kerülhetnek, többdimenziós látványt alakítva. A szombaton elkészülő tíz SKUBI-t kiteszik a rakpartra, és augusztus közepéig lehet majd skubizni őket. A SKUBI-kat természetesen a Duna és a városhoz kapcsolódó élmények ihletik majd.

A programra nyolc–tizenkét éves gyerekeket várnak, minden további részlet: ITT 

TÁBOR

Nyári foglalkozások a BABTÉR-ben

A Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér idén ötödik alkalommal hirdeti meg közkedvelt nyári napközis kreatív táborait, és már elindult a jelentkezés. A jól ismert animációs és grafikai táborok mellett idén két új tábor is várja a gyerekeket: zenei és filmes tábor! A BABTÉR szuper hely Budaörsön, mindenkinek ajánljuk. 

Részletek: ITT

FESZTIVÁL

Július utolsó hétvégéjén újra Kabóciádé!

Veszprémben, csodálatos környezetben rendezik meg ismét a Kabóciádé Családi Fesztivált, ahol igazi fesztiváli hangulatban lehet megtekinteni a gyerekeknek szóló bábelőadásokat, koncerteket. Fellép a Veronaki Zenekar, a Kövér Béla Bábszínház, a Tintaló Társulás… A fesztivál zárásaként vasárnap táncházat tartanak, és sok egyéb játékos foglalkozással várják a családokat július 29-től 31-ig.

Részletek: ITT

PÁLYÁZAT

Töpörödött törpeegér

A Vadonleső Program idén a törpeegeret választotta az Év Emlősének. Az aprócska emlősállat több hazai gyermekkönyv-szerzőt is megihletett: Búth Emília, Molnár Krisztina Rita, Gryllus Vilmos, Tóth Krisztina és Lackfi János írtak-énekeltek a törpeegérről. Most pedig várják a gyerekek illusztrációit a versekhez, dalokhoz. A beküldési határidő: október 10. 

Részletek: ITT 

KONCERT

Jazz Játszótér a Dés András Trióval

A Magyar Zene Háza szervezésében várják a gyerekeket július 23-án, szombaton 10.30-tól a Szabadtéri Színpadra, ahol improvizatív mesealkotásba kapcsolódhatnak be a zene segítségével. Itt a gyerekek válnak mesélővé, ők alakítják ki a történet irányát, a játék és a zene pedig együtt hozza létre a történetet.

Részletek: ITT 

KÉPZÉS

Játszva tanulás kártyákkal

Különleges módszert fejlesztett ki Bödecs Pál pedagógus, amelyet a Református Pedagógiai Intézet két tanéven át tesztelt. Nincs kötelező házi feladat, a gyerekek mégis önálló munkát végeznek, az iskolán kívül is a tananyaggal foglalkoznak, és a memoriterek felmondására várólisták alakulnak ki, ígérik. Most a módszer 30 órás akkreditált pedagógusképzésen is megismerhető.

Részletek: ITT 

Wittmann Ildikó