Vissza
  • 2023.01.20
  • Bakó Kata

Harmincadfél program – jókedvvel, bőséggel…

Bakó Kata programajánlója.

KIÁLLÍTÁS

Korbuly Ágnes kiállítása a Magyar Kultúra Napja alkalmából

A zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola diákjai és pedagógusai igazán különleges kiállításmegnyitóval ünneplik a Magyar Kultúra Napját: Korbuly Ági csöppet sem átlagos, részletgazdag illusztrációiban (ezekről ITT írtunk) gyönyörködhetnek január 20-tól egészen február 28-ig. A tárlat alkotásait Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója ajánlja minden vendég figyelmébe.

Ha tehetitek, látogassatok el hozzájuk!

Zalaegerszeg, Liszt Ferenc Általános Iskola; január 20. 10.00

Részletek: ITT

MŰHELYMUNKA KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

Furagura workshop – rajzos mesélő

Ti tudjátok, milyen színű a rókatűz? Ha nem, most megtudjátok, ha elmentek Róka úr könyvesboltjába, nem mellesleg Magyarország eddig egyetlen gyermek- és ifjúsági irodalmat kínáló antikváriumába.

Furagura elnevezésű workshopjukon közös történetmesélés keretében kiderül, milyen színű a rókatűz, s az is, hogy az északi népek szerint kiknek köszönhetik az emberek a fényt.

A foglalkozást Kormos Mercedes vezeti, szeretettel várja az öt év feletti óvodásokat.

Budapest, Róka úr és kompánia; január 21. szombat, 10.00–11.30

Regisztráció, jegyvásárlás és további tudnivalók: ITT

Légy szabad! – Pagony tanári műhely kortárs gyerek- és kamaszirodalom-témában

A Pagony Kiadó és bolthálózat nemcsak a gyermek- és ifjúsági irodalom elkötelezett híve, hanem a magyartanárok napi munkáját is szívvel-lélekkel segíti, hogy a szakmai programok által minél több diákhoz jussanak el az élményszerű irodalomórák.

A Pagony tanárokat támogató munkatársa, Vinczellér Katalin, aki maga is gyakorló magyartanár, nagy örömmel indította el műhelysorozatát a Pagony Dió – Caféban, s a tervek szerint minden hónap utolsó péntekén egy-egy műrészlet izgalmas feldolgozásával várja kollégáit.

Az első alkalommal Kiss Judit Ágnes Zsálya és a mélyvölgyi utazás című meseregénye segítségével az irodalmi toposzok lesznek a foglalkozás fókuszában.

Budapest, Pagony – Dió Café; január 27. péntek, 16.30–18.00

További információk, regisztráció: ITT

FRISS KÖNYVEK

Bajzáth Mária válogatása: Erdők-mezők népmeséi

Bajzáth Mária neve garancia arra, hogy hiteles és igényes forrásokon alapuló, nagy szaktudással válogatott kiadványokat veszünk kézbe.

A Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója (óvoda)pedagógusok, könyvtárosok, a segítő és fejlesztő szakmákat művelő elkötelezett szakemberek százainak adja át a tudását, tapasztalatait és a gyerekeket középpontba állító pedagógiai szemléletét. Legutóbbi válogatáskötete, a Kerek élet fája által a Nők Lapja közönségdíjasszerzője lett, most pedig itt van a Népmesekincstár Plusz-sorozat negyedik darabja, az Erdők-mezők népmeséi, mely hiánypótló a családok és pedagógusok számára. A kötet meséi, legendái és népköltései komplex egységet alkotnak az ismeretterjesztő szövegekkel, miközben a mellettük közölt játékötletek segítik a természettel való élményteli ismerkedést.

A kötet, amelynek illusztrátora Ónya-Oláh Dóra, várhatóan március 21-én, az erdők világnapján jelenik meg.

A kötet előrendelhető: ITT

Vibók Ildi: Kezünkben a világvége

Vibók Ildi művei érzékenyen reagálnak napjaink történéseire, könyveiből nem hiányzik a humor és az igényes illusztráció. Élvezettel forgatható Emma és az emberi test című sorozata (A szupercsapat; A szuperlétra; A szuperdió), az „Állati” sorozat bármelyik darabja (Állati dumák; Állati családok) vagy a Kölyökkori kalandok című kötet, nemrég pedig Furi című segítő meséit ajánlottuk (ITT találjátok). Most arra biztatunk benneteket, hogy olvassátok el a Csimota Könyvkiadó gondozásában megjelent új történetét.

A Kezünkben a világvége kiskamaszoknak szóló izgalmas kalandregény, a virtuális világban játszódik. Hősei, Lincsi és Peti (akiket a Zrínyi Ilona vagyis amit az igazi hősökről feltétlenül tudni kell című kötetből ismerhettek) egy számítógépes játék világába csöppenve saját bőrén tapasztalja meg a hibás döntésekből adódó környezeti ártalmak következményeit. A könyv végére az is kiderül, hogy itt van-e a világvége, vagy megmenekülünk.

Bővebben: ITT

MESEISMERET

Baba Jaga – online meseismereti előadás az orosz varázsmesék boszorkányáról

Baba Jaga alakját a legtöbben valószínűleg Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zongoraciklusából ismerhetitek. Kreil Melinda meseterapeuta online előadásában most az orosz varázsmesék történetein keresztül mutatja be Baba Jagát, a komplex és ellentmondásos ősasszonyt, a félelmetes segítőt. Előadásából kiderül, hogy mit kell felelni a kérdésre: „Dolog elől futsz, vagy keresel valamit?”, de az is, hogy mit találunk Baba Jaga különleges kunyhójában, s milyen élethelyzetek elől futva nyitunk be kunyhó ajtaján.

Online esemény, február 7. kedd; 18.30–20.30

Regisztráció, jegyvásárlás: ITT

Boldizsár Ildikó: Rendben lenni

„A mesék a Rend forgatókönyvei.” Boldizsár Ildikó megállapítása mesékkel kibővített előadás keretében nyer értelmet. A valószínűleg telt házas program végére kiderül, hogy mi a különbség a rendetlenség és a Rend-telenség között, hogy mitől van rendben egy mesehős, és az is, hogy ki-ki mit tehet a rend érdekében. Érdemes már most megvenni a jegyet.

Budapest, Tárogató Úti Színpad (volt IBS); február 12. vasárnap, 16.00

Jegyvásárlás: ITT

OLVASÁSKUTATÁS

Dr. Gombos Péter: Az olvasáskutatás eredményei és a könyvtár(os)i munka

Gombos Péter évtizedek óta az olvasás-népszerűsítés és az olvasóvá nevelés, a drámapedagógia és a gyermek- és ifjúsági irodalom elkötelezett híve, a Magyar Olvasástársaság alelnöke, a MATE kaposvári oktatója. Kiváló szakmai munkájával pedagógusjelöltek és könyvtárosok generációi találkoznak, alapos könyvtár-szociológiai felmérései és módszertani tanulmányai fontos képet adnak a fiatalok olvasási szokásairól. Legutóbb a Könyvtárostanárok Egyesülete és az Országos Széchényi Könyvtár közös, Könyvtárak együtt az olvasásért címmel megrendezett Őszi Szakmai Napján adott elő.
Előadásának címe: Az olvasáskutatás eredményei és a könyvtár(os)i munka.

ONLINE SZÍNHÁZ

Makra Viktória: Héttörpe

A Mu Színház alapvetően befogadószínház, de vannak csak online megtekinthető előadásaik is. Makra Viktória rendezésében egy érdekfeszítő, elgondolkodtató darabot nézhettek meg az online térben. „A Héttörpe deformált, groteszk, fájdalmas és gyönyörű testekbe bújik. Ők a kiválasztottak és a kitaszítottak. A Héttörpe testesíti meg emberi létezésünk zsigeri megnyilvánulásait, amelyeket mindannyian magunkban hordozunk, ám a nyílt utcán, a munkahelyen, a hétköznapokban nem szívesen mutatnánk meg, inkább elrejtjük őket. Ők a társadalomból kirekesztettek, a »szentségtelenek«, az eltorzítottak, »Isten kis hibái«. Ez a tragédia. De hogy lesz ebből komédia? Van, amit nem illik parodizálni. Vagy mégis?”

Online esemény, MU Színház; január 27. péntek, 19.00 – január 29. vasárnap, 23.59

Jegyvásárlás: ITT

LÚDAS MATYI

Legkisebbek mozija – Lúdas Matyi

Fazekas Mihály híres művének alcíme: Egy eredeti magyar rege négy levonásban. Dargay Attila filmrendező ebből a négy levonásból kultikus rajzfilm-adaptációt készített. Az 1977-es film olyan emblematikus alakokat teremtett, mint Biri néne vagy a Doktor.

A legkisebbeknek jó szórakozást, a szülőknek pedig egy kis nosztalgiázást ígér a vasárnapi program. A rajzfilmet a Puskin Kuckó rendezvénysorozatának részeként a Puskin Art Mozi vetíti, együttműködő partnerük a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma.

Budapest, Puskin Art Mozi; január 22. vasárnap, 10.00–11.00

További információk és jegyvásárlás: ITT

BOLOGNA – 60

Nemzetközi Gyermekkönyvvásár és Silent Book Contest

Bologna a gyermekkönyvek Kánaánja. Idén hatvanadik alkalommal gyűlnek össze a gyermek- és ifjúsági könyvek szerelmesei, hogy megmutassák ország-világ előtt, milyen fantasztikus, innovatív, gyönyörű kiadványok születtek.

Természetesen idén is megrendezik a szöveg nélküli képkönyvek (erről ITT és ITT olvashattok) versenyét (Silent Book Contest), ahol például Máray Mariann sokszorosan díjazott, alkotásai közkedveltek és keresettek – főként külföldön. (Mariann-nal ITT olvashattok interjút.)

Most újra adott a lehetőség, 2023. február 5-ig várják az illusztrátorok pályázatát, hogy kiderüljön, melyik silent book a legizgalmasabb, és melyik mond el legtöbbet a képek nyelvén a világról.

A könyvvásárról bővebben: ITT

A Silent Book Contest tudnivalói: ITT

Pályázat az Év Gyerekkönyve-díj diákzsűríjének címére – több kategóriában

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a Libri Könyvesboltok támogatásával minden év júniusában kiosztja az előző évi gyerek- és ifjúsági könyveknek megszavazott díjakat különböző kategóriákban.

Az esemény egyik fénypontja, mikor a diákzsűri szavazatai alapján is kihirdetik, melyek a legjobbnak ítélt művek, hiszen épp azok mondják el így a véleményüket, akikért megjelennek ezek a könyvek.

A HUBBY most arra kéri a pályázókat, döntsék el, melyik kategóriában szeretnének zsűrizni, állítsanak össze egy öt–tizenöt fős iskolai csoportot, küldjék el a csoport adatait, s egy pár mondatnyi indoklást is, hogy miért szeretnének részt venni ebben a munkában.

A pályázat leadási határideje: február 10.

Bővebb információk a kategóriákról és a pályázatról: ITT

TÁNCSZÍNHÁZ

Budapest Táncszínház – Lázár Ervin: A legkisebb boszorkány

Lázár Ervin meséinek világa színes, varázslatos, egyedi szófordulatokban bővelkedik, s letehetetlen.

Ilyen A legkisebb boszorkány is. A varázslatokkal és népmesei fordulatokkal teli műben a boszorkányok sem a régiek. A címszereplő Amarilla folyamatosan segíti Király Kis Miklóst, pedig küldetése korántsem egyszerű: míg a daliás királyfi Tündér Terciát, a világ legszebb lányát szereti, addig Amarilla Király Kis Miklóst.

A négy–tizenkét éves gyermekek számára született darab rendező-koreográfusa Földi Béla, zenéjét Lakatos Róbert szerezte. Mindenkit szeretettel várnak!

Budapest, Müpa; január 22. vasárnap, 15.00

További információk: ITT

SZABADULÓSZOBA

Titkos fiók – a Bakáts téri Pagony Café – Dió új szabadulószobája

A nemrég megnyílt Pagony Café – Dió kalandjai Kicsibácsi, Kicsinéni meg Imikém világába kalauzolnak el benneteket. A Dióház-küldetés kétféle kalandja és háromféle pályája során kísérletet tehettek arra, hogy visszaszerezzétek Kicsibácsi és Kicsinéni dióházát, de arra is vállalkozhattok, hogy kiszabadítjátok Imikémet, a bádognyulat, aki ráadásul negyvenöt percenként mérhetetlenül legyengül, sietni kell, hogy időben eleséghez jusson.
Ez utóbbi kalandot angolul beszélő barátaitokkal is átélhetitek.

A hétéves kortól ajánlott program izgalmas kikapcsolódás lesz mindenkinek, aki szereti Kicsibácsit, Kicsinénit és Imikémet!

Foglalás és további információk: ITT

 Bakó Kata