Vissza
  • 2022.12.30
  • Bakó Kata

Kultúra a téli szünetben minden korosztálynak

Bakó Kata programajánlója.

PÁLYÁZAT

Kapd le a fényt! Fotós kihívás gyerekeknek

A Pagony Kiadó izgalmas fotópályázatára december 31-ig még küldhettek be anyagot. A szervezők és a zsűri tagjai, Bán Zsófia író és Boncsér Orsolya fotográfus örömmel várják az ünnep fényeit megörökítő képeiteket. Az sem baj, ha idáig nem készítettétek el, hiszen az ünnepi időszaknak nincs vége, még állnak a karácsonyfák, hamar sötétedik, s esténként meggyújtják a gyertyákat is.

A díjakról, az eredményhirdetésről bővebben: ITT

MESEJÁTÉK

Csukás-mese – Süsü és barátai

Az Összpróba és Kultkikötő Produkció előadását Csukás István mesealakjai ihlették. Az ismert és kedvelt karakterek Hermányi Mariann és Szekeres Máté jóvoltából elevenednek meg, s élnek át számos kalandot; a darab során természetesen Süsü is fel-felbukkan.
Az előadás rendezője, Hajdú László és a szervezők azoknak ajánlják a produkciót, akik hisznek a csodákban.

Budapest, 6szín, 2022. december 31. szombat, 11.00

További részletek: ITT

TÁNCHÁZ

Sültü – Szilveszteri moldvai és gyimesi táncház és batyusbál

Ezt a programot felnőtteknek ajánljuk.

A lassan negyedszázados Sültü Zenekar moldvai és gyimesi csángó népzenét játszik, állandó táncházuk az FMH-ban van. Most a Háló Közösségi és Kulturális Központba várják azokat, akik kedvelik a néptáncos évbúcsúztatókat, van kedvük moldvai és gyimesi zenére mulatni, énekelni, és kíváncsiak, milyen a moldvai újévköszöntő urálás.

Ezen a szilveszteri batyus bálon a résztvevők jóvoltából lesz étel és ital az asztalon.

Budapest, Háló Közösségi és Kulturális Központ, 2022. december 31. szombat, 21.00

Jegyvásárlás, regisztráció, tudnivalók: ITT

TÉLI SZÜNET

Szünidő + családi kikapcsolódás a téli szünetben

A Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban – kihasználva a hosszabb téli szünet adta lehetőségeket – változatos családi programokon vehettek részt.

Az öko játszóházban a négy elemhez kapcsolódó játékokat készíthettek, a művészettörténeti kalandozások során pedig megismerhetitek az őskori barlangrajzokat, az ókori Egyiptom hieroglifáit, kiderül, hogy sötét volt-e a középkor, s hogy milyen a rizsporos paróka.

A foglalkozások délelőttönként zajlanak.

Budapest, Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, 2023. január 3–6. kedd–péntek, 9.00–12.00

Bővebben: ITT

Szünidei alkotótábor és társasjáték-minitábor

Az év első hetében, gondolva az iskolai szünet alatt már dolgozó szülőkre, négynapos alkotótábort, illetve háromnapos társasjátékos tábort szerveznek alsó és felső tagozatosok számára a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

A munkaidőben zajló foglalkozások mellett étkezést is biztosítanak a résztvevőknek.

Budapest, Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház

Alkotótábor: 2023. január 2–6. hétfő–péntek, 8.00–16.00

Társasjáték-minitábor: 2023. január 4–6. szerda–péntek, 8.00–16.00

További információk: ITT és ITT

SZÍNHÁZ

Vízkereszt vagy amit akartok (Twelfth Night) – Shakespeare's Globe

Ezt a programot is felnőtteknek, illetve gimnazistáknak ajánljuk.

Aki egyszer már volt az újonnan megépített Shakespeare’s Globe Színházban, az valószínűleg bármikor kész újra elmenni egy délutáni vagy esti előadásra.

Szerencsére most nem kell elutaznotok Londonba, hogy (újra) átéljétek a Globe varázsát, ugyanis a technika és a kiváló operatőri munka segítségével online előadásra is váltható jegy.

Ráadásul ez a darab (Vízkereszt vagy amit akartok) az új és az eredeti Globe történetében is jelentős. A több díjat is elnyerő, csupa férfiszereplővel játszott előadás az 1601-ben bemutatott vígjáték hangulatát és játékmódját idézi korhű díszletekkel, jelmezekkel és dalbetétekkel.

Az előadást felvételről, angol nyelven, magyar felirattal, egy szünettel nézhetitek meg, a magyar felirat Nádasdy Ádám műfordítása alapján készült.

Az online vetítés elérhetősége: 2023. január 6., 18.00 – 2023. január 8., 23.00

Jegyvásárlás és technikai tudnivalók: ITT

ÖLBÉLI JÁTÉKOK

Ringató

A Gróh Ilona által kidolgozott Ringató-módszer az elsők között irányította a figyelmet a népi mondókák és ölbéli játékok fejlesztő hatására és jelentőségére.

Az új esztendőben van lehetőség elkezdeni a höcögtetők, simogatók, kezesdik és ujjasdik közös megélését, megtanulni a legszebb magyar népdalokat és mondókákat, s nem utolsósorban közösségbe járni.

Most a Magyar Zene Házát ajánljuk nektek helyszínként, de szerte az országban vannak csoportok, ahol a foglalkozásvezetők minden héten szeretettel várnak benneteket és három év alatti babáitokat.

Budapest, Magyar Zene Háza, 2023. január 10-től keddenként, 10.15–10.45

Bővebben: ITT

Csip-csip csóka

Környei Alice évek óta mutat be interaktív mesejátékokat, kiegészítve hiteles népdalokkal és hangszerjátékkal.

Az Eötvös10-be most a három év alatti gyerekeket és családjukat várja, hogy hangszerekkel, énekkel, mesével, játékkal töltsenek együtt egy szűk órácskát.

Budapest, Eötvös10, 2023. január 5-től csütörtökönként, 17.00–17.45

További információk: ITT

KONCERT

Muzsikáló Természet Zenekar: Utazások égen-földön

A Zenekuckó koncertsorozat harmadik előadásán hangokkal, játékkal, tánccal, dallal, muzsikával kelthetitek életre az ég és a föld lakóit. A Muzsikáló Természet Zenekar tagjai más-más formációkban már évek óta örömteli zenei élményt nyújtanak. Most egy színpadon állva megteremtik a népzene, a jazz és a klasszikus zene, valamint a mesemondás párbeszédét, igazi zenei csemegét kínálva ezzel kicsinek és nagynak.

Budapest, Magyar Zene Háza, 2023. január 7. szombat, 10.30–11.45

Jegyvásárlás, további részletek: ITT

KREATÍV MŰHELYMUNKA – IRODALOM ÉS PROGRAMOZÁS

Berg Judit: Rumini – LiteraTúra: robotokkal a kötelezők lapjain

Az Abacusan Stúdió szeretettel vár minden „könyvmolyt” és „mérnökpalántát”, hogy Berg Judit Rumini című regényének segítségével egy jó hangulatú műhelymunka keretében megteremthessék az irodalom és a történetmesélés, valamint a programozás adta örömök arany középútját, s hogy találkozzanak a Gutenberg-galaxisok és a Neumann-galaxisok képviselői.

Az Abacusan Tehetséggondozó Kreatív Műhely LiteraTúra-foglalkozásain a RIDE módszertanával két alkalommal is két elkötelezett szakember segíti a gyerekeket, hogy a programozás és a robotok segítségével létrehozzák a szépirodalmi művek, most éppen a Rumini világát.

Budapest, Abacusan Stúdió Módszertani Központ, 2023. január 7. szombat, 14.30–18.00

További részletek: ITT és ITT

KAMASZOKNAK AJÁNLJUK

Kamasz Táncház

A vonós népzenét játszó Sarjú Banda tagjai a Felszállott a páva televíziós vetélkedőre készülve hozták létre zenekarukat, s azóta is együtt muzsikálnak. A ma már kamaszkorú bandatagok nagy sikerű táncházakat tartanak, ily módon szólítva meg tizenéves kortársaikat. Így azok a fiatalok, akik már kinőtték a gyermektáncházat, de még cikinek tartják a felnőttekét, továbbra is átélhetik a közös ének és tánc örömét. A kamasztáncházban van lehetőségük beszélgetni, egy közösséghez tartozni, ismerkedni, bulizni. A Sarjú Bandát az Állami Népi Együttes táncosai, Bacsó Lilla és Darabos Péter segítik.

Budapest, Fonó Budai Zeneház, 2023. január 14. szombat, 18.00–22.00

További információ és jegyvásárlás: ITT

FIATAL FELNŐTTEKNEK AJÁNLJUK

Péczely Dóra szerkesztésében: Tízig aludni – 25 kortárs és kortalan novella

Péczely Dóra legújabb válogatása a Tilos az Á Könyvek kortárs antológiasorozatának legújabb, egyben záró kötete (A teljes sorozat: Szívlapát; Lehetnék bárki; Szevasz; Tízig aludni).

A novemberben megjelent tematikus válogatás arra keresi a választ, miként írtak száz éve és most a kortalan és kortárs szerzők, hogy milyen felnőni, szeretni, másként látni a világot, létezni, amikor már nem úgy hangzik a kérdés, hogy „mi lesz belőled?”, hanem „mi lesz belőlem?.

A Lehetnék bárki versantológia párjának is tekinthető novellagyűjtemény szerzői: Kemény Zsófi, Ádám Szilamér, Mécs Anna, Móricz Zsigmond, Örkény István, Moesko Péter, Harag Anita, Czakó Zsófia, Kaffka Margit, Kosztolányi Dezső, György Alida, Csáth Géza, Gubis Éva, Tömörkény István, Biró Zsombor Aurél, Moskát Anita, Hajnóczy Péter, Mészöly Miklós, Vonnák Diána, Papp-Zakor Ilka, Fehér Boldizsár, Kovács Bálint, Galgóczi Erzsébet, Puskás Panni és Mikszáth Kálmán.

A tizennyolc éven felülieknek szerkesztett antológiát Jásdi Juli illusztrálta.

A kötetről bővebben: ITT

SZAKMAI DÍJ

December 17-én tartották a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, a Magyar Versmondók Egyesülete és az Országos Diákszínjátszó Egyesület közös évzáró gáláját, ahol átadták a drámapedagógia hazai úttörőjéről, Mezei Éváról elnevezett díjat is.

A Mezei Éva-díjat idén Lipták Ildikó, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ színész-drámatanára, Az Év Ifjúságikönyv-írója (2021) és Takács Gábor, színész-drámatanár, a KÁVA színház művészeti vezetője vehette át.

Az eseményről bővebben: ITT

ZENEPEDAGÓGIA ÁS TÁNCPEDAGÓGIA

Duna Művészegyüttes: Kis magyar táncrajz – Rendhagyó néprajzi óra

A Magyar Zene Háza Zene a művészetben, művészet a zenében című programsorozata most a magyar táncdialektusokat és az egyes tájegységeken élő emberek dalait, viseletét, táncát, táncalkalmait mutatja be az öt éven felüli gyerekeknek.

A Duna Művészegyüttes zenészei és táncosai segítségével megtudhatjátok, milyen tánc is valójában a verbunk, a csárdás, kinek a tánca volt a karikázó, s milyenek az ugrós táncok.

A program után pedig ki is próbálhatjátok, milyen táncolni, mert táncházba invitálnak benneteket a táncosok.

Budapest, Magyar Zene Háza, 2023. január 14. szombat, 10.30–12.00

Jegyvásárlás, további részletek: ITT

ANIMÁCIÓ

Regölés

A regölés a legények és házasemberek termékenység- és bőséghozó, párokat összevarázsló, házról házra járó köszöntő szokása. Ennek a szokásnak állít emléket a Regölés című film, Hegyi Füstös László alkotása. Az 1978-ban napvilágot látott bő négyperces rövidfilm a téli napforduló régi szokásának állít emléket, néprajzilag is hiteles szimbólumokkal és igényes képi világgal vezet át minket az óesztendőből az új esztendőbe.

Reméljük, hogy a regölés minden jó kívánsága eljut hozzátok, s az új évben is bőségben, egészségben lesz részetek!

Az animációs filmet megnézhetitek: ITT

Bakó Kata