Vissza
  • 2022.06.10
  • Wittmann Ildikó

Majdnem harminc program és friss hír a könyvheti hétvégére

Wittmann Ildikó programajánlója.

ÜNNEPI KÖNYVHÉT

10+1 programajánló az idei Ünnepi Könyvhétről

Nagyon várta a szakma ezt a nagy hagyományú könyves vásárt és találkozót, hiszen a pandémia miatt az elmúlt években nem lehetett a szokott módon ünnepelni. A múlt héten már hírt adtunk néhány programról – ehhez kapcsolódnak az e heti ajánlók is.

1. Ősvarázserdő a Dunakorzón

A mesés című mesekönyvet a Babilon Kiadó jelentette meg, szerzője Fenyvesi Orsolya, illusztrátora Pájer Lilla. Az érzelmekről, vágyakról, megismerésről szóló képeskönyvet mindenkinek ajánljuk, aki plusz élményre is nyitott egy gyerekkönyv olvasásakor.

Június 11-én, szombaton 11 órától dedikálják Ősvarázserdő című kötetüket a szerzők a Babilon Kiadó standjánál (52-es stand a Dunakorzón). 

Részletek: ITT

2. Hamupogácsa a Zsibongóban

Már ajánlottuk a Cerkabella Kiadó Hamupogácsa címmel nemrég megjelent antológiáját, amely – mint az alcíme is elárulja – mesekönyv az érzelmekről.

Június 11-én, 14.30-tól kötetbemutató beszélgetéssel várják az érdeklődőket a Vigadó téri színpadnál.

Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Somfai Anna, Szabó Imola Julianna és Várfalvy Emőke szerzőkkel a kötet szerkesztői, Csörgei Andrea és Kreil Melinda beszélgetnek.

A Zsibongóban 15 órától drámajátékos foglalkozás várja a gyerekeket a könyv kapcsán.

És persze dedikálásra is lesz lehetőség: Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Somfai Anna, Szabó Imola Julianna és Várfalvy Emőke dedikál a Cerkabella Kiadó standjánál 11-én, 15 órától (25-ös pavilon). Mindenképpen érdemes megnézni a Cerkabella könyvheti újdonságait: a Betűzgető Könyvek-sorozatban Berg Judittól és Hanga Rékától a Tatu duzzog című részt, amit kezdő olvasóknak ajánlanak, de megjelent újabb Tatu és Patu-rész (Tatu és Patu sínen van), folytatódik Kertész Erzsi Dalia és Dália-története is (A nagy szívrablás címmel), valamint a Göröngyös úti iskola-sorozat is újabb kötettel gyarapodott (Hagyjatok békén!).

Részletek: ITT 

3. Nógrádi-könyv – Ünnep a Rózsavölgyiben

A Móra Könyvkiadó évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendő szerzője, a magyar ifjúsági irodalom ikonikus alakja, Nógrádi Gábor személyesen is ünnepel a hétvégén. Kereken a negyvenedik könyve jelenik meg az idén hetvenöt éves írónak, ezért a kiadó és a szerző szeretettel várja az érdeklődőket, rajongókat június 12-én, vasárnap 15 órakor a Rózsavölgyi Szalonba, ahol az új kötetet is bemutatják, amely Alattunk a kincs címmel jelenik meg, valamint vendégként jelen lesz a Segítség, felnőtt! irodalmi pályázat győztes csapata.

Részletek a Móra könyvheti eseményeiről: ITT 

4. Még ilyet? – Tankönyvillusztráció a Könyvhéten

Az Evangélikus Országos Múzeumban, a Deák téren nyílik meg a Református Tananyagtár illusztrációs kiállítása. Ünnepélyes megnyitó június 10-én, pénteken 16 órakor. Remek kapcsolódó programok várják a gyerekeket az illusztrátorokkal, a szakmai beszélgetések pedig a felnőttek, a pedagógusok számára lesznek érdekesek. A június 12-ig látható anyag a Reftantár kiadványainak grafikai anyagából válogat; a belépés díjtalan, illetve további kedvezményekre jogosít a Kálvin Kiadó standjánál.

Részletek: ITT

5. Abszolút kalandok a Csapó utcában

A debreceni Pagony könyvesbolt jóvoltából a város könyvheti központjában, a Csapó utcában több remek programmal várják a gyerekeket. Június 10-én, pénteken 16.15-től például Bojti Anna író és társasjáték-tervező lesz a vendég. Anna, akinek kalandos könyvei az Abszolút-sorozatban jelentek meg, (ITT írtunk a könyveiről), illetve társasjátékként is megelevenedtek, izgalmas küldetésre invitálja a gyerekeket értékes nyereményekért. Június 11-én, szombaton 11 órától Tamás Zsuzsa mesél Kicsi Mimiről és Pici Boriról, emellett minden korosztálynak lesz játék, mese.

További debreceni programok ITT olvashatók

6. Egy képen az összes újdonság

A Kolibri Kiadó az Ünnepi Könyvhéten a 35-ös standon állít ki. Sok újdonsággal készülnek: többek között M. Kácsor Zoltán két könyvével (Sárkánytörvény; A Százfok-öböl réme), Fiala Borcsa újdonságával (A bodrogközi rém) és a nagy visszatérő, Dolák-Saly Róbert A füle sem tréfa! című könyvével, aminek persze már a címétől nevetni kell.

Fiala Borcsa június 11-én, szombaton 10.30-tól, Dolák-Saly Róbert pedig június 12-én, vasárnap 15.00-tól dedikál a standon.

Részletek: ITT

7. Csirimojó a könyvhéten

A könyvhéten kihagyhatatlan a Csirimojó Kiadó standja. A díjnyertes cseh, szlovák, lengyel kortárs illusztrált könyvek minikiadója, úgy tűnik, ismét nagy dobásra készül: Vojtěch Mašek cseh író és Chrudoš Valoušek illusztrátor világhírű, 2019-ben Bologna Ragazzi-díjat nyert könyvének magyar kiadására, amelynek címe: Fajankó, avagy egy nagyotmondó fabábu vidám históriája. Nagyon várjuk, keresni fogjuk!

A Csirimojó a 63-as standon lesz a Vigadó téren, a készülő könyvről részletek: ITT

8. Szerintemezazegész

Szerintem ez az egész hazai gyerekkönyves szakma kíváncsian figyel és drukkol, hogy a sok gond és válság között friss hajtásként megjelenő Equibrylium Könyvkiadó és kiadványai sikeresek és erősek legyenek itthon és a nagyvilágban.

Ez a kiadó egyelőre egy szerző (Jakabovics Tibor) és két kötet megjelenését gondozza. Nemrég jelent meg a Mókusugrás című különleges gondolatfüzér, amely a könyvhétre német nyelven is napvilágot lát, és nagyon egyszerű, fontos üzenetet hordoz: a természethez való visszatalálásról szól, és ahhoz kapcsolódik, hogy a szerző mindennap elültet egy fát a természet, a jövő védelmében.

A könyvhétre megjelenő „nem gyerekkönyv” Szerintemezazegész címmel a koronavírus miatti pandémiás helyzetre reflektál egyedi, játékos nyelven, szöveggel és képpel (illusztrációk: Buzási Gyopár-Orsolya).

A kötet bemutatója június 10-én, 15.30-tól a Vigadó téri színpadon lesz Jakabovics Tibor író, Scherer Péter színművész, Köhler Kata pszichológus, Buzási Gyopár-Orsolya illusztrátor és Bálint Edina szerkesztő-műsorvezető részvételével, június 12-én pedig egész nap kreatív gyerekprogramokkal várja a kiadó az érdeklődőket.

Részletes program: ITT 

9. A virágtündérek titkai, Új Kedvencek, A varázsmag szövetsége – Manó Könyvek a Könyvhéten

Már lehet készülni a Manó Könyvek újdonságaira: Egressy Zoltántól Piszke papa tengeres meséire, Tóth Krisztina Malac és Libájának új részére, Mechler Anna könyve a virágtündérek titkaiba vezet be, Farkas Nóri a bátorságról ír a Nem félek! című könyvben, de lesz beszélgetés és dedikálás az Új Kedvencek-sorozat íróival, Baár Tündével, Ruff Orsolyával, Maros Edittel, és lehet találkozni és dedikáltatni M. Nyírő Máriával, Balázsy Pannival, Kőszeghy Csillával és Löffler Zsuzsannával is. A Manó Könyvek a Dunakorzó 62-es standján várja az olvasókat.

Részletes könyvheti programjuk: ITT 

10. Kisgombos a Könyvhéten!

Miután a Kisgombos a negyedik gyönyörű könyvét is megjelentette, valóban elérkezett az ideje, hogy az Ünnepi Könyvhéten is jelen legyenek. A K31-es pavilonban lehet őket keresni, június 11-én, szombaton 17 órától pedig legújabb könyvükA két csillag illusztrátora, Szimonidesz Hajnalka dedikál náluk.

Részletek: ITT

10+1 Felhőpárna-dedikálás a könyvhéten

A Petőfi Kulturális Ügynökség gondozásában 2021 őszén megjelent Felhőpárna – Versek léten innen és túl című kortárs antológia (szerkesztő: Ayhan Gökhan) is szerepelni fog a könyvhéten. Nagy öröm és büszkeség, hogy Orosz Annabella illusztrációi a kötethez nemrég rangos szakmai elismerést kaptak: a World Illustration Award longlistjén a gyerekeknek szóló kiadványok között szerepel. Annabella a 74-es standnál dedikál pénteken, 10-én 14 órától.

Részletek: ITT

KÖNYV

Turi Lilla lova

Ismét egy különleges lovas könyv jelenik meg a Csimotánál: tavaly Várszegi Adél A ló, aki zebra volt című könyve jelent meg Jásdi Juli illusztrációival náluk, most pedig itt van valami merőben más: Turi Lilla friss, új képeskönyve, A ló címmel. Kíváncsian várjuk!
Dedikálás június 12-én, vasárnap, 16 órától a kiadó K65-ös pavilonjánál a Dunakorzón.

Részletek: ITT

Meseterápiás utak és kalandok

Csóka Judit pszichológus foglalta össze hasznos és értékes tapasztalatait, amelyekre meseterapeutaként munkája során tett szert, a Corvina Kiadónál most megjelenő könyvében, amelyet elolvasva felismerhetjük a mesék jelentőségét életünkben. 

Csóka Judit június 11-én, szombaton 14.00 órától dedikál a Vörösmarty téren.

Részletek: ITT

Jaj, ne már! – mondta a hal

Ezzel a címmel jelent meg Dániel András könyvújdonsága a Pagonynál, amely három pecásról, három halról, egy kislányról és egy vízimanóról szól. András, aki saját bevallása szerint nem nevezhető pecásnak, valószínűleg szolgál majd némi meglepetéssel a könyvben. Ráadásul a történet is inkább szárazföldi, mint vízi, a könyv főhőse pedig, aki egyáltalán nem tud rajzolni, mégis gyakran rajzol pingvineket…

ITT olvasható egy interjú a könyv kapcsán 

Nyulász Lelle első ifjúsági regénye

A Tilos az Á Könyveknél jelent meg Nyulász Lelle első ifjúsági regénye, Rajtam kívül címmel. A téma hiánypótló: egy kamasz fiú útkereséséről szól, elsősorban arról, hogy milyen férfimintát talál, emellett pedig egy útkereső lánnyal is megismerkedik, hogy a következő tanévtől már egymást erősítsék és segítsék. Igazi „coming-of-age”-történet, kamaszoknak és szüleiknek ajánljuk. 

ITT olvashattok egy ajánlót a kötetről, a könyv bemutatója pedig a Margó Irodalmi Fesztiválon lesz június 12-én, vasárnap délután 14.00-kor a Városmajori Szabadtéri Színpad Kisszínpadán.

Részletek: ITT

Kerek élet fája

A Lampion Könyveknél jelent meg még tavasszal Bajzáth Mária legfrissebb válogatása, a Kerek élet fája – Jeles napok mesekalendáriuma. A kötet szép illusztrációit Gyetkó Krisztina készítette. A könyvhéten a Dunakorzón a 24-es standon lesz megtalálható a többi Lampion Könyvvel együtt, bemutatója pedig a helyszínen, június 11-én, szombaton 17 órakor kezdődik.

Részletek: ITT

Az irodalomtanítás módszertana

A Tea Kiadó gondozásában jelent meg Fenyő D. György tekintélyes munkája, ami nagy segítség lesz a magyartanításhoz. Az irodalomtanítás módszertana elsősorban tehát szakkönyv, amely annak szellemében jött létre, hogy a tanári pályán elengedhetetlen a folyamatos tanulás. Jó szívvel ajánlható minden, a szakmai kérdések iránt érdeklődőnek és pedagógusképzésben részt vevő diáknak.

Részletek: ITT 

DÍJAK

Amire emlékszem

Gratulálunk Turi Lillának! A World Illustration Award Commercial Publishing kategóriában Amire emlékszem című könyve long listes válogatásba került. A kötet a Csimota Gyerekkönyvkiadónál jelent meg, keresse mindenki ezt is a K65-ös Csimota-pavilonban!

Részletek: ITT

Fenyő D. György könyve Artisjus-díjas

Fenyő D. György középiskolai tanár, aki 2002-től a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, rengeteg publikáció szerzője, tavaly izgalmas kötetet jelentetett meg: az Útikalauz a vershez elsősorban a középiskolások érdeklődését igyekszik felkelteni a lírai műfajok iránt. A könyvet sokan megszerették, hiszen az irodalom és az irodalomtanítás szeretetét adja át, élménnyé teszi az irodalmat – csakúgy, mint Gyuri órái, beszélgetései. A kötet esszékategóriában kapott most díjat az Artisjus Egyesülettől. Gratulálunk a szerzőnek! A kötetet a Tilos az Á jelentette meg; érdemes keresni a könyvhéten.

Részletek: ITT  

Merítés-díj 2022

Napról napra új hírek derülnek ki a moly.hu online könyvolvasó-közösség által működtetett Merítés-díj várományosairól. Bárki bekapcsolódhat: már fény derült a gyermekirodalmi és (hamarosan) az ifjúsági irodalmi tízes listákra, amelyekből a kategóriagyőztesek kerülnek ki, de még semmi sem dőlt el.

Friss hírekért látogassátok a weboldalukat: ITT

Az Év Gyerekkönyve-Díj

Pénteken, június 10-én 19 órakor derül ki, hogy kik nyerik az Év Gyerekkönyve-Díj idei elismeréseit. A múlt héten már bemutattuk a shortlisteket, most egy interjút ajánlunk a HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum elnökével, Szekeres Nikolettával, aki idén a zsűri tagja volt.

Olvassátok el: ITT

FESZTIVÁL

Margó a Városmajorban

A Bookline hagyománnyá növő irodalmi fesztiválját az Ünnepi Könyvhét eseményeivel párhuzamosan, azt kiegészítve szervezik a Városmajorban. Mindenkinek ajánljuk figyelmébe a szombaton délután 14.30-kor kezdődő beszélgetést Priger Inezzel, Stáhly Katával és Mogyorósi Évával, amelynek címe: Ne ítélj elsőre: hogyan válasszunk a gyerekeknek olvasnivalót?

Részletek: ITT 

A Margó Fesztivál teljes programját pedig ITT követhetitek

Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A Bánffy-palotában tartják az Ünnepi Könyvhetet Kolozsvárott, ahol pénteken, június 10-én a 65 éves Napsugár folyóirat alkotóival beszélgetnek 12 órától, majd június 11-én, szombaton Harcos Bálint íróval lehet találkozni délelőtt 10-től, ezután Szabó Borbálát kérdezi Balázs Imre József A János vitéz-kód című könyvéről, majd Molnár T. Eszterrel László Noémi beszélget. Vasárnap Lackfi János #jóéjtpuszi című verseskötetét mutatja be a szerző, Vecsei H. Miklós és Szirtes Edina Mókus.

Részletek: ITT 

Magyar Mozgókép Fesztivál

A hétvégén Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendezik meg az éves hazai filmszakmai seregszemlét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, rengeteg vetítéssel és szakmai programmal. Meg lehet nézni olyan filmsikereket, mint például a Külön falka, ami egy kislány családegyesítő története, vagy a humort sem nélkülöző Pannónia dicsérete című kisfilmet, ami valahol Magyarországon, egy gimnáziumban játszódik. Az animáció kategóriában olyan nagy kedvenceket láthatunk, mint a Kuflik történetei vagy Rofusz Kinga Otthon című animációja, de Glaser Kati és Rófusz Ferenc is új filmmel szerepel. Dokumentumfilmekből is többet ajánlhatunk: a Jankovicsok című filmet például, a Volt egyszer egy képregény című filmet vagy a 101. magyar népmese című Mikulás Ferenc-portréfilmet.

Részletek: ITT 

Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

Aki pedig a népmesék társaságában töltené a hétvégét: június 11-én, szombaton a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban és a díszkertben a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál programjaiba lehet bekapcsolódni. Mesélés, zenélés és játék minden korosztálynak; a családi programok mellett szakmai előadások is várják az érdeklődőket.

Részletek: ITT 

Minden hétvégén fesztiválhangulat: újra nyitva a Gyereksziget

A pünkösdi hétvégén nyitott ki, és minden hétvégén várja a nyáron a gyerekeket a Gyereksziget a Hajógyári-szigeten. A programok ingyenesek, és külön mindenki figyelmébe ajánljuk a Nemadomfel! Parkot. Kitelepül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is, a sátorban különböző madárfészkek, tojások, madárköpet tekinthető meg, másutt zsonglőrködni lehet, de falmászásra vagy ugrálásra is van lehetőség.

Részletek: ITT 

Magyarországi Bábszínházak Találkozója Kecskeméten

Tizenötödik alkalommal találkozik a szakma Kecskeméten, a Ciróka Bábszínházban június 11. és 16. között. 25 társulat vesz részt a fesztiválon, öt nap alatt 34 színháztermi és 14 szabadtéri előadást mutatnak be. Nemcsak a szakma, hanem a közönség számára is fontos esemény lesz, hiszen a Magyar Kritikusok Céhének köszönhetően naponta tíz kritikus és szakíró vesz részt a találkozón, így a bemutatott előadások jelentős sajtóvisszhangot kapnak. A Ciróka Bábszínház mellett több helyszínen is lehet majd előadásokat nézni Kecskeméten, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Kelemen László Kamaraszínház, a Ruszt József Stúdiószínház és a Hírös Agóra is helyt ad előadásoknak, június 11–12-én szabadtéri programokkal is készülnek.

Részletek: ITT 

Wittmann Ildikó