Vissza
  • 2020.09.14
  • Both Gabi

Megnyílt a Háromcsőrű Kacsa!

Örömmel jelentjük, hogy megszületett a Mesemúzeum nagytestvére, a Háromcsőrű Kacsa. A megnyitón Berg Judit, a Mesemúzeum kulcsának őrzője mondott beszédet. A szövegét pedig ti is elolvashatjátok.

Szeptember 8-án megnyílt a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely.

A név legendáját ITT elolvashatjátok.

Végre a felső tagozatos gyerekek is kapcsolódhatnak a mesékhez és a történetekhez, akár egyénileg, szülőkkel mennek a Háromcsőrű Kacsába, akár csoportosan, az iskolával.

(A járvány miatt előzetes bejelentkezés után tudják fogadni a csoportokat. )

A Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budavári Önkormányzat együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston-programjának segítségével jöhetett létre. 

Helmich Katalin, a Mesemúzeum vezetője sokáig dolgozott együtt munkatársaival, Csörsz Katalinnal, Hantos Násfával, Nemes-Jakab Évával és a fantasztikusan kreatív kiállításrendezőkkel azon, hogy a kiskamaszok is közeli kapcsolatba kerülhessenek a kortárs és klasszikus írók szövegeivel. A szövegértő és szövegalkotó, készségfejlesztő interaktív kiállítás bevezeti a gyerekeket a történetalkotás rejtelmeibe. 

Berg Judit ünnepélyes megnyitójának szövege

Be kell vallanom, hogy nemcsak örömmel, de nagyon elégedetten állok most itt, mert egy szenzációs hely készül megnyitni a kapuit. A Háromcsőrű Kacsa történetalkotó műhely éppen olyan, amilyet a neve sugall: különleges, meglepő, izgalmas, vicces, és ugyan vannak sejtéseink arról, hogy milyen lehet, valójában mégsem tudjuk elképzelni, viszont alig várjuk, hogy végre felfedezzük!

(A képre kattintva megnyílik a képgaléria)

Aki ide belép, ha akarja, ha nem, alkotóvá válik – de ha eleinte nem is akarja, egész biztosan kedvet kap a játékhoz, mert a modern, izgalmas, esztétikus és – csúnya szó, de kimondom – trendi eszközök és kellékek óhatatlanul bevonják.

Sok szülő riad vissza attól, hogy fejből meséljen, és a gyerekek közül is sokan félnek attól, hogy történetet mondjanak. „Á, nekem ez nem megy” – jelentik ki, és maguk is elhiszik, hogy ők ilyet nem tudnak. Pedig mesélni, történetet kitalálni és mondani jó. Boldogító annak, aki éppen mesél, és örömforrás a hallgatóságnak. Persze tény, hogy vannak, akik ösztönösen érzik, hogyan kell jól történetet mondani, van érzékük a karakterek megjelenítéséhez, képesek a lényegről beszélni, majd frappánsan, izgalmasan, viccesen, meghatóan, szóval ahogy a történet kívánja – lezárni.

Mások ehhez képest túlságosan szűkszavúak vagy éppen összevissza csaponganak, esetleg nincs igazi mondanivalójuk.

Itt viszont végre megnyílt a lehetőség, hogy a gyerekek – mert alapvetően a felső tagozatos korosztály az alkotóműhely fő közönsége tudatosan foglalkozzanak a történetalkotással.

Nem is akárhogyan!

A Háromcsőrű Kacsában rengeteg ötletet és útmutatást kapnak az ide látogatók, hogy megalkossák saját történetüket. A szakmai szempontok, szókincsfejlesztés, rávezető kérdések és fejtörők mellett XXI. századi digitális tartalmak, játékok segítenek, hogy az alkotófolyamat minél sokszínűbb, izgalmasabb legyen, ráadásul látványos eredménye legyen akár egy óra alatt. Vagyis szórakozás, felfedezés és garantált sikerélmény várja a gyerekeket, akik játék közben nívós irodalmi szövegekkel találkoznak, gondolkodnak, tanulnak, és egy kicsit talán rácsodálkoznak önmagukra és a világ sokszínűségére is.  

(A képre kattintva megnyílik a képgaléria)

Ennyire izgalmas és menő hely szerintem kevés van ma Budapesten.

Mert itt nemcsak abban kapnak segítséget, hogy témát válasszanak, kitalálják és „felépítsék” a szereplőiket, elgondolják és megtervezzék a történet helyszínét, kigondolják a bonyodalmat, vagy éppen rátaláljanak egy kellőképpen hangzatos és frappáns kezdőmondatra, de azonnal életre is kelthetik az elgondolásukat.

Nagyon egyszerűen kezelhető paneleken (én is elsőre megértettem és rögtön tudtam is használni!) vizuálisan is megtervezhetik a szereplőjük külsejét. Arcvonásokat, arckifejezéseket, frizurát, ruhát, alakot választhatnak a szereplőnek. Nem tetszik a kerek szemüvege? Egy gombnyomás, és már ott sincs. Legyen inkább vagány szögletes, vagy ne is legyen egyáltalán, viszont legyen kalapja és pisze orra? Az érintőképernyőn pillanatok alatt életre kell a figura, még mozgatni is lehet.

(A képre kattintva megnyílik a képgaléria)

Az animációs pult két másik panelén háttereket választhatunk, és mini animációkat készíthetünk, amelyeket egyetlen gombnyomással a vetítőgépre is fel lehet tölteni, így akár az egész osztály vagy család megnézheti a nagy kivetítőn. A hangstúdióban párbeszédeket lehet felvenni, miközben vagy harmincféle háttérzaj és számos hangulatos háttérzene közül választhatunk. Van erdőzúgás, farkasüvöltés, hullámok zaja, sziréna, iskolai zsivaj, szipogás, horkolás, minden!

Sikeres szerzők éveket várnak arra, hogy egy-egy művüket megfilmesítsék vagy rajzfilm adaptáció készüljön, itt a gyerekek rögtön látványt és hangot is rendelhetnek az ötleteikhez!

A kukucskafalon a helyszínek kiválasztásához kapnak a lyukakon belesők segítséget. Régi fotókon elevenednek meg a lehetséges helyek: erdő, kávézó, színház, mozi, tengerpart, nagyváros elevenedik meg a szemünk előtt. És nemcsak képeket látunk! A témákhoz kapcsolódva idézeteket is hallgathatunk gondosan kiválasztott irodalmi művekből, de néhol még illatok, szagok és érkeznek a lyukakon át! A szó szoros értelmében színes-szagos élményt kaphat az, aki ide betér.

Egyik személyes kedvencem a falra rögzített három telefonkészülék, amelyek minden kétséget kizáróan az Örkény egypercesből ismert fülke rokonai. Bármilyen számot hívhatunk, mert a vonal túlvégéről egy ismert mű jó kezdőmondatát, vagy nyitóbekezdését kapjuk cserébe. Csak itt nem ugyanazt a négy sort ismétli a kagyló, hanem harminc különböző idézetet hallhat az, aki türelmesen telefonálgat, a klasszikusoktól (Mikszáth, Mándy Iván) kezdve egészen a kortársakig.

A csoportokat nyomozós játékok várják majd: egy készen kapott alaphelyzetben (elcsattan egy pofon) kell kinyomozniuk, hogy mi is történt valójában. Ez nemcsak történetalkotó játék, hanem jellemek feltárása, szempontok megismerése is, ráadásul az is nagyon izgalmas lehet egy osztály számára, hogy ugyanabból a kiinduló helyzetből hányféle érvényes megoldás, történetváltozat, háttérsztori születhet.

Nem térek ki minden apró részletre, bár érdemes minden sarokba belesni, minden lyukon benézni, mindent jól megfigyelni, mert nem csupán temérdek kreatív ötlet valósult itt meg, de egy grafikailag is egységes, modern és szerethető dizájn és képi világ is figyelmet érdemel. Az animációs panel képei és figurái egységet képeznek a falak díszítésével, a képernyőkön megjelenő ikonokkal, minden érthető, tiszta és szép. Ebben a térben jó létezni, ezerféle módon sarkall az alkotásra, gondolkodásra, merengésre és a folytatásra.

(A képre kattintva megnyílik a képgaléria)

Szívből remélem, hogy sokan felfedezik majd maguknak ezt a szuper helyet. Aki itt eltölt egy-két órát, garantáltan másképpen fog viszonyulni a történetalkotáshoz, de a mások által írt szövegeket is más szemmel nézi majd. Bízom benne, hogy a gyerekek is ugyanannyira fogják élvezni az itt töltött időt, mint amennyire nagy szeretettel, lelkesedéssel, kreativitással és szakértelemmel hozták létre az alkotói. Szeretnék gratulálni mindazoknak, akik megálmodták és életre keltették ezt az alkotóműhelyt, ahol reményeim szerint az egyik leggyakrabban elhangzó mondat ez lesz: ne menjünk, maradjunk még!

A Háromcsőrű Kacsának sok sikert és sok látogatót kívánok, önöknek pedig jó szórakozást a hely felderítéséhez!

Berg Judit

Fotók: Bach Máté/IGYIC

Nyitvatartás

Egyéni látogatóknak:
csütörtök-péntek: 15-18 óráig
szombat-vasárnap: 10-16 óráig

Csoportoknak:
hétfőtől-péntekig: 9-14 óráig

Előzetes bejelentkezés szükséges. 
Regisztrálni a látogatás előtt legalább 24 órával a tortenetalkoto@pim.hu címen kell!

cím: 1013 Budapest, Döbrentei utca 9. (Virág Benedek-ház)
e-mail: tortenetalkoto@pim.hu
telefon: +36 1 202 40 20