Vissza
 • 2023.06.23
 • Bakó Kata

Mesék és Múzeumok Éjszakája, Salföldi Dalföld, parkkönyvtári olvasás és strandtáncház

Tényleg itt a nyár!

Bakó Kata programajánlója.

CSALÁDI MESEKÖR

FONÓdó – Szent Iván-éji családi mesekör a Parti Medvében

Csörgei Andrea és Erdős Kriszti évadzáró családi meseköre szeretettel vár benneteket a FONÓdó mostani alkalmán. Szent Iván éjjeléhez kapcsolódva népmesékkel, irodalmi mesékkel, versekkel, mondókákkal, néphagyományok felelevenítésével várnak benneteket, de készíthettek odúsípot, avagy tündérsípot is. Menjetek, legyetek együtt, s ismerjétek meg Virágos Szent Jánost!

Szentendre, Parti Medve; június 23. péntek, 17.00–19.00
Bővebben: ITT

FESZTIVÁL

Salföld Dalföld

A Bíró–Gombos Alapítvány által nyolcadszor megrendezett Salföldi Dalföld-fesztivál idén a női hangra fókuszál. A háromnapos programban lesz néptánctalálkozó, minikonferencia és sok-sok zene. A szervezők gondoltak a kicsikre is, naponta gyerektáncházat szerveznek a strandon (Hírverő gyerektáncház), s Paár Julcsi és zenész barátai jóvoltából pénteken este megtudhatjátok, hogy Jancsi, a Kerekerdő című zenés mesejáték főhőse rátalál-e szívbéli, igaz párjára. Tartalmas hétvége vár azokra, akik elmennek a Salföldre. Tegyetek ti is próbát!

Káli Fecske Étterem és Kulturális Központ; június 23. péntek, 18.00
A mesejátékról és a fesztivál programjairól bővebben: ITT és ITT

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA – MESÉK ÉJSZAKÁJA

Mesék Éjszakája – Verőce

A Duna túlpartján, a verőcei Kollázsban is lesz meseest pénteken.
A Róka úr és Kompánia Könyvesbolt, a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület, valamint a Marica Produkció összefogásából megszületett a Szentiváni Mesék elnevezésű program.
A kora esti élőszavas mesemondásra öt mesemondó készül: Tárnok Marica, Kalapos Viktória, Taskovics Dorka, Mihalik Gabi és Sz. Nagy Mari vár benneteket jóféle történetekkel és mesékkel, de pihenésképpen lesz közös alkotás és zenélés is.
Ne hagyjátok ki, izgalmasnak ígérkezik!

Verőce, Kollázs; június 23. péntek, 17.00–19.15
Bővebben: ITT

Mesék éjszakája felnőtteknek – a Metamorphoses Meseterápiás Egyesülettel

Az év legrövidebb éjszakáján (fiatal) felnőtteknek mesélnek a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület tagjai. Céljuk, hogy legyen egy éjszaka, ahol sok-sok mesét hallgathatnak a meseszerető felnőttek.
A napot a B32 Kultúrtérben kezdhetitek, majd a Gellérthegyen folytathatjátok, a Mesék tisztásán – ameddig van mese és mondanivaló. Az esemény díjtalan, és regisztrálni sem szükséges. 

Budapest, Múzeumok Éjszakája; június 24. szombat
B32 Galéria és Kultúrtér; 17.30–19.00
Gellérthegy – Mesék tisztása; 20.00 – ameddig szól, ameddig van erő a mesélésre…
További részletek, instrukciók: ITT

„Magamhoz ölelem őket…” – Bumberák Maja és Klitsie-Szabad Boglárka estje

Bumberák Maja és Klistise-Szabad Boglárka Budapesten már mesélt a történetek rajongóinak – magyarul és angolul is. A lányokról, asszonyokról, nagymamákról, valamint a gyerekkorról és az életfordulókról szóló történeteket és meséket most Kecskemétre is elviszik, hogy a napforduló ünnepe igazi közösségi mesehallgató esemény legyen. Menjetek, legyetek együtt!

Kecskemét, Népi Iparművészeti Gyűjtemény; június 24. szombat, 20.15–21.30

Az eseményről bővebben: ITT

Mesepárbaj – a Múzeumok Éjszakáján, a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza mesékkel is vár benneteket az év legrövidebb éjjelén. A Meseszó Egyesület mesemondói mesés párbajban győznek le sárkányokat, félelmeket és egyéb gonoszokat, s a királylányok is megjelennek majd. Mindenkit szeretettel várnak.

Budapest, Hagyományok Háza; június 24. szombat, 19.00–20.00
További részletek: ITT

KÖNYVTÁRAK

Nyári nyitvatartás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Reméljük, hogy a nyári szünetben több időtök van olvasni, könyvtárba járni. Ugyanakkor fontos azt is tudni, hogy nyaranta rövidebb vagy hosszabb ideig a könyvek és a könyvtárosok is pihennek, s bezárnak egy kis időre a könyvtárak. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár már összegyűjtötte a tagkönyvtárak nyári nyitvatartását, amit meg is osztunk veletek. 
Javasoljuk, hogy mielőtt elindultok, nézzétek meg, nyitva van-e a szíveteknek kedves könyvtár.

A listát megtaláljátok: ITT

ParkKönyvtár Egerben

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a nyári szünidő alatt ismét elindítja népszerű szolgáltatását, a ParkKönyvtárat. A könyvek triciklivel érkeznek az Érsekkertbe, s a könyvtárosok alig várják, hogy a szökőkút mellett minél több gyerek és család lapozgasson, olvasgasson, ráadásul kölcsönözni, visszahozni és beiratkozni is lehet A szolgáltatást jó idő esetén hétköznap délelőtt vehetitek igénybe. Legyetek együtt, és olvassatok a szabadban!

Eger, Érsekkerti szökőkút; június 26. hétfő – augusztus 25. péntek, hétköznap 10.00–12.00
További részletek: ITT

NYÁRI TÁBOROK

Ave, Szentendre! – Tábor a Parti Medvében

Aki szeretné megismerni, hogyan éltek a római kori Szentendrén a gyerekek, kíváncsi rá, hogy milyen játékokkal játszottak, milyen ruhát viseltek, mit ettek-ittak, az ne habozzon, hanem jelentkezzen a Parti Medve júliusi táborába.
Kisjuhász Viktória (régész, múzeumpedagógus, fazekas) és Perczel Mariann (néprajzos, múzeumpedagógus, bőrműves) várja a vállalkozó kedvű nyolc–tizenkét éves római polgárok jelentkezését.

Szentendre, Parti Medve; július 10. hétfő – július 14. péntek; naponta 8.00–17.00
További információk: ITT

Mesetábor Cseszneken

Kelemen Anita „Népmesekincstár” mesepedagógiai foglalkozásvezető. Őszinte hittel és szeretettel mesél nemcsak óvodája gyermekeinek és saját kollégáinak, hanem közössége, Csesznek lakóinak is. Most tábort szervez, azt ígérve, hogy mesék, mondókák sora várja az öt–tíz éves táborlakókat, ráadásul két turnusban is. A programra június 30-ig jelentkezhettek.

Csesznek, Faluház;
           
1. turnus: július 10. hétfő – július 14. péntek
            2. turnus: július 31. hétfő – augusztus 4. péntek
További részletek, jelentkezés: ITT

Simonyi Cecília: Noé bárkája – nyárzáró alkotótábor tíz–tizenhat éveseknek

A négynapos alkotótábor vezérfonala Simonyi Cecília gyönyörű Noé bárkája című mesekönyvének ősrégi története lesz. A tábori program keretében a közös alkotás mellett beszélgethettek arról, milyen egy mindent kibíró bárka, hogyan fér el benne a világ összes állata, és ha a Föld bolygó a mi bárkánk, hogyan férhetünk el rajta mindannyian. Kiderül az is, hogy milyen egy képeskönyv, és mit érdemes tudni az elkészítéséről.

Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ;
augusztus 21. hétfő – augusztus 24. csütörtök; mindennap: 9.00–16.00
Bővebb információ: ITT

NYÁRI TÁBOR MAGYARTANÁROKNAK

A küszöbön innen és túl 2.
Tábor magyartanár szakos hallgatóknak és pályakezdő magyartanároknak

A LEMMA (Lehetőségek a Mai Magyartanításban) idén második alkalommal szervezi meg táborát, hogy a leendő és a pályakezdő magyartanárok számára olyan közösséget biztosítson, ahol a résztvevők megbeszélhetik a pályán tapasztalt kérdéseiket, dilemmáikat, s hasznos és érdekes szakmai programok várják őket.

Szigetszentmiklós, Duna-part; július 23., vasárnap 12.00 – július 27. csütörtök, 12.00  

További információk és regisztráció: ITT és ITT

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

Könyvmenedzsment szakirányú továbbképzés

A Pécsi Tudományegyetem ismét meghirdeti könyvmenedzsment szakirányú továbbképzését. A két féléves levelező képzés azoknak szól, akik könyv nélkül nem nagyon tudnak létezni, vagy akik már a könyves szakmában dolgoznak, de szeretnék magukat továbbképezni.
Azok jelentkezését is várják, akiket érdekel egy-egy terület, a szerkesztés, a fordítás vagy esetleg a marketing, esetleg kiadóvezetők szeretnének lenni, vagy a könyvkereskedésben látják a jövőjüket.
A jelentkezés határideje: szeptember 12.

További információk, jelentkezés: ITT

„NÉPMESEKINCSTÁR” MESEPEDAGÓGIA

A Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely idei munkájáról – számokban

A Népmesekincstár Mesepedagógiai Műhely szakmai vezetője, Bajzáth Mária pár napja számokkal is megerősítve beszámolt arról, hogy a mostani tanévben milyen események zajlottak a Műhely háza táján.
„A történetmesélést és a játékot a tudásátadás és -szerzés, a tanítás és a tanulás ősi formájának, öröm-, remény- és élményforrásnak, közösségépítő és megtartó erőnek tekintjük. 51 mesefoglalkozás-vezető kollégám az ország 51 bölcsődéjében-iskolájában-óvodájában-könyvtárában mindennap mesélt a 2022/23-as tanévben (is). 51 mesefoglalkozás-vezető egy tanév (181 nap) alatt 9231 történetet mondott el a Népmesekincstárból. 9231 meséhez ugyanennyi mondóka, dal, népi játék kapcsolódott. Az intézményes kereteken túl családi mesedélutánokat, szakköröket, mesefoglalkozásokat, ünnepi mesealkalmakat, mese- és élménysétákat szerveztek a szülők-családok bevonásával” – olvashatjuk a beszámolóban.

A teljes bejegyzést elolvashatjátok: ITT

PODCASTOK A MESÉRŐL

Boldizsár Ildikó: A mese, ami rólunk szól

Az élet, meg minden podcast hatvanadik adásában Tóth Szabolcs Töhötöm vendége Boldizsár Ildikó meseterapeuta, mesekutató volt. A végre nem szűkre szabott beszélgetés során szó esett Boldizsár Ildikó mestereiről, példaképeiről (Joseph Campbellről, Balassa Péterről, Vlagyimir Jakovlevics Proppról, Carl Gustav Jungról), hősökről és álhősökről, mítoszokról és mesékről, meserégiókról, s természetesen a legújabb, a Magvető Kiadó gondozásában megjelent könyvről is (Hogyan segítsek én terajtad?).

A felvételt meghallgathatjátok: ITT 

Hermann Zoltán: Mit adhatnak számunkra a mesék?

A Károli Gáspár Református Egyetem Károli Podcastja nem most tette közzé a Hermann Zoltánnal készült beszélgetését. Most úgy gondoljuk, hogy – kapcsolódva az előző podcastajánlóhoz – felhívjuk rá a figyelmeteket. A beszélgetésből kiderül, mi a titka a meséknek, mivel varázsolják el a gyerekeket. Arról is szó esik, hogyan lehet olvasóvá nevelni, és érdemes-e kötelező olvasmányokat adni a gyerekeknek.

A teljes beszélgetést meghallgathatjátok: ITT

HANGOSKÖNYV

Letölthető e-hangoskönyvek a Pagony kínálatában

A Pagony Kiadó régi álma vált valóra azzal, hogy mostantól tíz kortárs gyermek- és ifjúsági történetet tesz e-hangoskönyvként letölthetővé. Ettől fogva nemcsak nyomtatott formában, hanem hangzó kiadványként is ott lehetnek veletek ezek az igényes gyerek- és kamaszolvasmányok az utazások során, a strandon, ha esik az eső vagy csak úgy: 

 • Bendl Vera: Matyi tigrissel álmodik – Felolvassa: Huzella Júlia
 • Berg Judit: Két kis dinó a zsírkréta korban – Felolvassa: Bánki Gergely
 • Berg Judit: Rumini – Felolvassa: Kovács Lehel
 • Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) – Felolvassa: Dániel András
 • Harcos Bálint: Boszorkánycica – Felolvassa: Bánki Gergely
 • Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka – Felolvassa: Mórocz Adrienn
 • Marék Veronika: Alfa bácsi titka – Felolvassa: Bánki Gergely
 • Tasnádi István: Helló, Héraklész! – Felolvassa: Szolár Tibor
 • Vadadi Adrienn: Kicsimackó – Felolvassa: Mórocz Adrienn
 • Wéber Anikó: Az osztály vesztese – Felolvassa: Huzella Júlia

További információk: ITT 

ILLUSZTRÁCIÓ

MOME Image Pro illusztrációs tanfolyam – Záróesemény

A MOME Image Pro két féléves illusztrációs tanfolyamát immáron a harmadik évfolyam végzi el. A 2020 őszén indult képzés a MOME Tervezőgrafika MA szak és a MOME OPEN szervezésében valósult meg. A képzés zárásaként a záróprezentációk bemutatása és a tanúsítványok átadása mellett kiállítás is nyílik a résztvevők tanfolyamon készült munkáiból.
Heinrich Annamária, Iván Zsuzsanna, Kádár Judit, Korodi Helga, Körtvélyesi-Ványa Gabriella, Maróti Réka, Péntek Tímea, Rostási Vivien, Schnell Fruzsina, Szabó Dénes Etele, Szepesi Gergely, Terenyei Tímea és Vajda Melinda munkáit július 3-ig nézhetitek meg.
A szervezők arra kérnek benneteket, hogy a záróeseményre június 24-ig regisztráljatok.

Budapest, MOME – TWO épület, Térkísérleti Műterem; június 26. hétfő.
A résztvevők prezentációi, tanúsítványok átadása: 17.30–19.30
Kiállításmegnyitó: 19.30–20.00

További információk és regisztráció: ITT és ITT

Bakó Kata