Vissza
  • 2024.01.19

Mesés és zenés programkavalkád a Magyar Kultúra Napjának jegyében

ÜNNEPI MESEDÉLELŐTT

Mesemúzeum – Kulcsátadó ünnepség Varró Dániellel és Boldizsár Ildikóval.

Fontos feladat a Mesemúzeum kulcsőrének lenni, a tisztséget csak gyermekek számára alkotó írók, költők nyerhetik el egy-egy esztendőre. Idén Varró Dániel adja át a kulcsot Boldizsár Ildikónak. Az ünnepségen mesével, játékkal várják a közönséget.

Budapest, Mesemúzeum; január 20. szombat, 11.00  

Részletek ITT  

 

BÁBSZÍNHÁZ

Rumini  

Horgonyt kivetni, hajóköteleket megfeszíteni! Figyelem, figyelem! A Szélkirálynő kikötött Nagyváradon, és fedélzetén ott integet a kalandvágyó kisegér: RUMINI! Lesz a fordulatos történetben móka és ármány: kalózok, sárkányok, tengeri szörnyek, valamint patkányok, pockok és egyéb ürgék… szereplésével láthatjátok a fordulatos történetet a Lilliput Társulat jóvoltából.

Nagyvárad, Szigligeti Színház, Árkádia színpad, január 20-án szombaton, 11.00 órától.

Részletek ITT 

 

A csudakard története

A Magyar Kultúra Napjának alkalmából gyermekirodalmunk vitathatatlanul egyik legnagyobb és máig élő hatású alakját, Benedek Eleket ünnepli Debrecen bábszínháza.

Debrecen, Vojtina Bábszínház; január 21. vasárnap, 10.00 

Részletek ITT  és ITT  

 

KONCERT

Farsangoló gyerekkoncert Rab Viki dalaiból

A legemlékezetesebb dalok fognak megszólalni ezen a vasárnapon a gyermekek kedvéért. A hangulatot fokozva minden lurkó farsangi álarcot kap a jegye mellé, amit aznap a Bábszínházban vehet át.

Győr, Vaskakas Bábszínház, Bartók terem; 2024. január 21. vasárnap, matinéidőben, 11.00 órakor

Részletek ITT 

 

BALETT

Hamupipőke – balett

A Müpa és a Szegedi Kortárs Balett eseménye.
Hamupipőke meséjének eredete az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. A világon az egyik legtöbbet feldolgozott, sokszor megfilmesített és előadott történet. A balettváltozat zenéjét Szergej Prokofjev szerezte.

Budapest, Művészetek Palotája; január 20. szombat, 11.00 és 15.00; 2024 január 21. vasárnap, 11.00 és 15.00 óra

További részletek ITT  

SZÍNHÁZ

Rumini Ferrit-szigeten – A Pesti Művész Színház – Fogi Színház előadása

A tengerész-kalandregényekből jól ismert Rumini és társai ismét nagy bajba keverednek. A színpadra írt történetben Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni.

Budapest, MOM KULT 2024. január 21. vasárnap, 11.00

Részletek ITT 

 

CSALÁDI NAP

 

Cifra Palota - jelmezbál  

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. Az aktuális Cifra Palota részletes programja mindig az adott héten kerül fel az adott nap oldalára.

Budapest, Művészetek Palotája előcsarnok; január 21. vasárnap, 10.00–13.00 

További infromációk ITT 

 

 „Játsszunk együtt!” MeseCentrum zenés olvasósarok Varró Dániel költővel, Molnár György gitáros-énekes dalszerzővel és Harmath Artemisz gyerekirodalom-szakértővel

Pihenj meg a MeseCentrum Olvasósarokban, lapozgass gyönyörű kiadványokat, böngéssz, mesélj a gyermekednek babzsákokon! A Magyar Kultúra Napján a magyar nyelv és a hangszerek lesznek a játékszereink. Kalandozzatok a rímek és a nyelvi humor világában!

Tarján, Egyesületek Háza; 2024. január 22. hétfő, 16.00–17.30

Részletek ITT  

 

Gyermekvasút a kulisszák mögött

Nyílt napot tart a Gyermekvasút a Széchenyi-hegyi végállomáson, ahol 10 és 16 óra között várják színes programokkal a kisvasút világa iránt érdeklődő gyerekeket.  A vasárnapi nyílt napra ellátogatók kipróbálhatják Széchenyi-hegyi állomás vasúti berendezéseit. Így akár a legkisebbek is nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban. Az iskolások hangosbemondóként is bizonyíthatnak, betekinthetnek a váltókezelő munkájába, és az állomáson álló szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit. A kisebbek papírból elkészíthetik saját jelzőjüket vagy vonatos üdvözlőkártyájukat.

Budapest, Gyermekvasút (Széchenyi-hegy); január 21. vasárnap, 10.00–16.00 

Részletek ITT 

 

DIAFILMKLUB

A Magyar Kultúra Napjának jegyében zajlik a Hamvas Béla könyvtár DiaKedd prgramja. Újdonságaik közül 3 magyar mesével várják a családokat: egy klasszikussal, a Szóló szőlő, mosolygós alma... című népmesével, egy igazi retró-diafilmmel, a Szurtos Peti kalandjaival és egy kortárs darabbal, Berg Judittól a Rumini és a fabatkák történetével.

Százhalombatta, Hamvas Béla Könyvtár; január 23. kedd, 17.00

Részletek ITT