Vissza
  • 2022.06.24
  • Wittmann Ildikó

Mesés nyári táborok és Múzeumok Éjszakája

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Csodás tankönyvek

Vége a tanévnek, és ilyenkor nem szokás máris tankönyvekről beszélni, de most érdemes kivételt tenni: Kerekes Valéria és Rádi Orsolya, az ELTE TÓK Neveléstudományi Tanszékének oktatói voltak a szerzői az Oktatási Hivatal harmadikos és negyedik osztályos enyhe SNI-s tanulók számára készített tankönyveinek, amelyek mind tartalmilag, mind külalakjukban frissek és tetszetősek.

Részletek: ITT

Bogdán Viki gyerekkori álma teljesült

Bogdán Viki illusztrátorunk munkái nemcsak itthon, hanem Hollandiában és Belgiumban is ismertek. Sőt, mindenki nagy örömére végre Indonéziában is – nemrég ugyanis a volt indonéz tengerészeti és halászati miniszterasszony, Susi Pudjiastuti büszkén pózolt Vikinek a Clavisnál megjelent könyvével, amely a női egyenjogúságra, a nők, illetve a leánygyermekek lehetőségeire hívja fel a figyelmet. Mint Viki megírta, gyerekkora óta erős az elköteleződés benne ezen ügyek iránt, és Indonéziában nehezebb a nőknek érvényesülniük. Ezen sokat segíthet egy szemléletformáló mesekönyv – gratulálunk, Viki!

A hírt ITT olvastuk

Több mint 400 interaktív mesekönyv a nyárra

A BOOKR Kids és a Samsung több mint 400 interaktív mesekönyvet tesz ingyenesen elérhetővé a nyári szünetben. 2022. augusztus 31-ig Android- és iOS-készülékekről egyaránt elérhetővé válik a BOOKR Mesetára: klasszikus és modern animált digitális könyvei és képességfejlesztő játékai.

A regisztráció menetéről és a hozzáférés lehetőségeiről bővebben: ITT

KIÁLLÍTÁS

Múzeumok Éjszakája az OPKM-ben Abigéllel

Az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár szuper programot kínál, nemcsak a Szabó Magda-regény rajongóinak, hanem a korszak iránt érdeklődőknek is. Június 25-én szombaton 16 órától és 18.30-tól Szabó Magda Abigél című regényének iskolakultúráját, tanárok és diákok mindennapi életének környezetét a Matulában idézik meg az OPKM muzeológusai. Az állandó kiállításon azok a tárgyak láthatók, amelyeket ebben a korszakban használhattak a leánynövendékek, a taneszközöktől az iskolai egyenruháig. A résztvevőktől azt kérik, hogy – innen a program címe: Újragomboljuk Kőnig tanár úr kabátját – hozzanak magukkal egy gombot, amit a bejáratnál elhelyezett perselybe dobhatnak bele, hogy a jóságos tanár úr kabátjára vissza lehessen varrni.

Részletek: ITT

Irodalmi játszótér a Múzeumok Éjszakáján

A Károlyi-kertben június 25-én, szombaton 17 órától olyan játékokat lehet játszani, megismerni, amelyeknek íróinkhoz és azok műveihez van köze. Ottlik és a (Szó)bridzs, Nemes Nagy Ágnes és a Bakosozás, a Szekreter, Kertész Imre, Szőnyi Ferenc és a pingpong – HELYETT: Rímpong… És még sok más móka!

Részletek: ITT 

PÁLYÁZAT

Az én Mexikóm 2022

A Mexikói Intézet (Instituto Los Mexicanos En El Exterior) nemzetközi rajzpályázatot hirdet gyerekeknek, amelyben Mexikó biodiverzitását, mindazt a sokféle állat- és növényfajt lehet bemutatni, amelyek Mexikóban honosak.

Jelentkezés és részletek: ITT 

KÉPREGÉNY

Az idei Alfabéta-díjas

Remek beszélgetést hallgathattok az idei Alfabéta-díjas Kittenberger-képregénysorozat alkotóival, Tebeli Szabolcs képregényrajzolóval és Somogyi György író-forgatókönyvíróval. A sorozat másodszor nyeri el a legjobb hazai képregénynek kiosztott elismerést, most éppen a harmadik résszel, melynek címe: A pokol kapujában.

Részletek: ITT 

MESE

Elkezdődtek az előkészületek

Veszprémben rendezi meg július 30-án a IV. Kárpát-medencei Népmesemondó Találkozót a MeseSzó Egyesület, de már megkezdték az előkészületeket. A színvonalas programokra érdemes előre regisztrálni.

Részletek: ITT

Mesebeli 7 a Múzeumok Éjszakáján

A Mesemúzeumban életre kelnek a mesék szombaton, a Múzeumok Éjszakáján! A Mesemúzeum látogatói ekkor maguk is mesehősökké válnak, és próbákat teljesítenek. A hétpróba mindegyike más-más készséget, képességet érint, és az összes érzékszerv mozgósítására szükség van a megoldásukhoz, legyen szó népmesei idézetek párosításáról, az égig érő fa odújába rejtett kincsek kitapogatásáról, labirintusban való eligazodásról vagy éppen a sárkány legyőzéséről.

Részletek: ITT 

Tabáni kalandpálya a rettentő görög vitézzel

A Mesemúzeum és a Kompánia Színházi Társulat kalandpálya-állomásain Zalán Tibor A rettentő görög vitéz című meséjéhez kapcsolódó színházi jelentek bontakoznak ki. Ezek továbbgondolásában, megoldásában mindenki részt vehet, a szervezők ötéves kortól ajánlják a részvételt. Segíts megtalálni Ariadnét, győzzétek le közösen a Minótauroszt!
Részletek: ITT

KÉPZÉS

Szeptembertől a Debreceni Egyetem is indít gyermek- és ifjúsági irodalmi szakemberképzést

A budapesti Károli Gáspár Református Egyetem után a Debreceni Egyetem (DE) Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar Kommunikáció, Irodalom, Dráma (KID) Tanszéke és a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete közösen indítja el a szakirányú képzést. A két féléves, levelező tagozaton induló képzés első félévében az elméleti, míg a másodikban a gyakorlati oktatás kap nagyobb hangsúlyt. Utóbbiban partner lesz többek között a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Vojtina Bábszínház, a Pagony könyvesbolt és a Csokonai Színház is. Az érdeklődők június 30-ig adhatják le jelentkezésüket az egyetem honlapján.

Részletek: ITT

FILM

Itt a filmváltozat!

Elkészült Janne Teller dán írónő Semmi című regényének megfilmesített változata. A regényt először betiltották, majd iskolai tananyaggá tették a dán iskolákban, de számos fordításban hasonlóan szélsőséges érzelmeket váltott ki világszerte. A film október 20-án érkezik a magyar mozikba a Vertigo Film jóvoltából, 16 éven felülieknek szóló besorolást kapott.

Részletek: ITT 

SZÍNHÁZ

Recirquel a Müpában

Solus Amor (Csak a szeretet) című előadásuk monumentális előadás, tánc és cirkusz. Az előadás különleges „fellépője” a világhírű dél-afrikai bábművész, Janni Younge által tervezett medvebáb: Vági Bence rendezésében az artisták és táncosok együtt mozognak a monumentális, élethű lénnyel. Június 25-én lesz legközelebb látható a Művészetek Palotájában, de további időpontok is elérhetők.

Részletek: ITT 

TÁBOR

Tábor vagy nem tábor?

Mielőtt belekezdenénk a táborprogramok ajánlójába, kihagyhatatlan ez az elgondolkodtató cikk a Telexről Vincze Barbarától, amely szerint a nyolcvanas években még arról szólt a nyár, hogy nem szólt semmiről. Nehéz vitatkozni a leírtakkal, hiszen talán minden szülőnek van hasonló élménye…

Érdemes elolvasni: ITT 

Szentendrén a Parti Medvében

Idén is lesz tábor: gyerekirodalmi és drámatábor 2022. augusztus 8–12. között. Ajánlott korosztály: 8-tól 12 éves korig, a szokásos jó hangulatban.

A Tányértalpas tábor részletei: ITT

META-táborok a Hegedűs Gyula utcában

Változatos programokkal várják az alkotni kívánó gyerekeket a META művészeti táborokban, a budapesti Hegedűs Gyula utcában. Drámaírás, színjátszás, fotó, film – több turnusban, június 27-től.

Részletek: ITT

Diákszínjátszó tábor Gyomaendrődön

Az ODE (Országos Diákszínjátszó Egyesület) augusztus 14-től 21-ig tart alkotótábort, amelyre lehet pályázni. Diákszínjátszók, diákszínjátszó csoportok, csoportvezetők és színpadiszöveg-írással foglalkozók jelentkezését várják június 25-ig.

Részletek: ITT

Ovis mesetábor a Ginkó Házban

A Népmesekincstár Mesepedagógia foglalkozásvezetője, Susánszky Anna tart óvodáskorú gyerekeknek mesetábort július 4-től július 8-ig. A kiscsoportos foglalkozásokon a Népmesekincstár Mesepedagógia módszereivel, népmesékkel, népi játékokkal, dalokkal, mondókákkal, találós kérdésekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, de emellett jut idő a szabad játékra is.

Részletek: ITT

Erdőszéli mesetábor Kecskés Karinával

Öt–kilenc éves gyerekeket várnak Karina táborába, ahol cél a bátorság tematizálása – mesékkel, drámajátékok alkalmazásával; felismerni a bennünk lakó, ránk támadó különféle félelemellenségeket és szembeszállni velük. Sok kreatív játékkal a gyerekek jobban megismerhetik önmagukat és az érzéseiket.

Részletek: ITT

Nyári akvarell-szabadiskola Szalma Edittel

Július 18-tól 22-ig délutánonként a Wekerlén az egyik legjobb magyar akvarellista illusztrátortól, Szalma Edittől lehet elsajátítani az akvarellfestés fortélyait.

Jelentkezés és részletek: ITT

A GYIK Műhely tábora Szentendrén

Két szuper táborba várják még a jelentkezéseket a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében: július 4-től július 8-ig a Koralltáborban a tenger fenekére merülnek a művészet és a kreativitás segítségével a gyerekek.

Részletek: ITT

Július 11-től 14-ig pedig különböző korokkal lehet megismerkedni a Képutazók-táborban.

Részletek: ITT 

Wittmann Ildikó