Események

Vissza
  • 2023.12.08
  • Bakó Katalin

Mesés programok az első igazán téli hétvégére

„Csak a feketerigó maradt feketének…”

ADVENTI PROGRAMSOROZATOK


Adventi programok a Parti Medvében
A szentendrei Parti Medve könyvesboltban minden adventi hétvégén ünnepváró programok várnak benneteket. Lesz sok izgalmas könyvbemutató, vidám kézműveskedés, papírszínházas és Népmesekincstár–mesefoglalkozás, díszíthettek mézeskalácsot, de sütievő délutánon is részt vehettek.

Szentendre, Parti Medve; december 17-ig
További részletek: ITT

Ünnepváró forgatag a Hagyományok Házában
A már hagyományosnak mondható ünnepváró adventi hétvégén meghitt koncertek, adventi ringató, bábelőadások, mese, ajándékkészítő műhelyek, színpadi műsorok, gyerektáncház, gasztronómiai előadás és kóstoló, kézműves vásár és kedvezményes kiadványok (könyvek, CD-k, DVD-k) várják az érdeklődőket.

Budapest, Hagyományok Háza; december 8. péntek, 14.00 – december 10. vasárnap, 19.00
A részletes programot megtaláljátok: ITT

KONCERT
Barátomhoz – Koncertszínház Arany János és Petőfi Sándor levelezése alapján
Arany János és Petőfi Sándor levelezését, kettejük bensőséges baráti beszélgetéseit eleveníti fel Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Tükrös Zenekar, valamint két tehetséges végzős színészhallgató, Krasznai Vilmos és Liber Ágoston a Müpa Fesztivál Színház színpadán. A program december közepén lesz, de fogynak a jegyek, így már most szólunk nektek erről az izgalmas és minden bizonnyal igényes koncertről.

Budapest, Müpa – Fesztivál Színház; december 15. péntek, 20.00
További részletek: ITT

 
MESE ÉS ÉNEK
Folyóparti mesék Bazsó Borival
A Kollázs Folyóparti mesék-sorozatának idei utolsó alkalmán Bazsó Bori mesél nektek a Luca napjához kapcsolódó varázslatokról. Menjetek el, mert a banyás, boszorkás, vizes és fényváró mesék szívet és lelket melengetnek!

Verőce, Kollázs: december 9. szombat, 17.00
Bővebb információk: ITT

Ringató – Ezer család énekel és Kaláka-koncert
A Millenáris ismét a kisgyermekes családoké advent második vasárnapján.
Az Ezer család énekel-programon ismét együtt énekelhettek s játszhatjátok kedvenc ölbéli játékaitokat, de utána se menjetek ki a havas hidegbe, mert a Kaláka együttes is előadja Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című műsorát. Mindenkit nagy szeretettel várnak – a karon ülőtől a nagyszülőkig.

Budapest, Millenáris Nagycsarnok B-épület; december 10. vasárnap, 9.30–13.00
További részletek: ITT

KÉPZŐMŰVÉSZET ÉS IPARMŰVÉSZET
Amália álmai – Szegedi Katalin illusztrátor kiállítása
Szegedi Katalin többszörösen díjazott illusztrátor kiállítása unikális, ugyanis Boldizsár Ildikó Amália-trilógiájának eredeti illusztrációit tekinthetitek meg. (A trilógia Amália álmai című kötetéből ITT írt kritikát Pataki Mónika Lilla.) A december 7-én, csütörtökön 18 órakor megnyíló kiállítást két részletben tekinthetitek meg, ugyanis a Trezor Galéria karácsony környékén és a két ünnep között zárva lesz, de januárban újra kinyit.

B32 Galéria Trezor Kiállítóterme; a kiállítás megtekinthető december 7–19. és 2024. január 15–19. között
További információ: ITT

III. Iparművészeti Bazár a Várkert Bazárban
Advent első, második és harmadik hétvégéjén iparművészeti vásár vár benneteket a Várkert Bazárban. A kiállító művészek között ott találjátok Rofusz Kingát is, aki gyerekkönyves illusztrátorként és szöveg nélküli képkönyvek szerzőjeként sok gyönyörű illusztrációval örvendeztetett meg bennünket. Látogassatok el a Bazárba, hogy lássatok csodát!

Budapest, Várkert Bazár;
            december 9. szombat, 14.00–23.00 – december 10. vasárnap, 10.00–23.00
            december 16. szombat, 14.00–23.00 – december 17. vasárnap, 10.00–23.00
További információk: ITT

KÉZMŰVESSÉG, MŰHELYMUNKA


Barbie-land vagy Grimm-birodalom?
A 14–18 évesek számára szervezett csoportfoglalkozások a Deák17 Galéria CSUPA-KÉP KÖNYVEK kiállításának tematikájához kapcsolódik. Hogyan szólnak az eredeti Grimm-mesék? Mennyiben mások, mint a mai változataik? Vajon milyen szemüvegen keresztül látják ezeket a közismert történeteket a kortárs magyar illusztrátorok?
A résztvevők, miután közösen megtekintették a kiállítást, annak járnak utána, hogy milyen női/férfi szerepek rajzolódnak ki ezekből a mesékből. A középiskolásoknak szóló program ingyenes, de igényelni kell a programot.

Budapest, Deák 17 Galéria; igényelhető: december 15., 18.30
További részletek: ITT

Adventi könyvkészítő foglalkozás
A Deák17 Galériában advent közepén a gyerekek hazavihető könyvet készíthetnek a CSUPA-KÉP KÖNYVEK kiállításhoz kapcsolódóan: alkotás közben elsajátíthatják a könyv anatómiáját, s a kézzel készült mű üres lapjait illusztrálhatják is saját történeteikkel.
A 6 éves kortól látogatható programra regisztrálni kell.

Budapest, Deák17 Galéria; december 15., 18.30
További információ: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK
Diótörő bajban van! Nem találja a seregét!
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában ismét izgalmas programok várnak benneteket.
A Sárkányos Gyerekkönyvtárban és a Zenei Gyűjteményben Diótörő bajban van! Nem találja a seregét! címmel felfedezős, keresgélős játék lesz, de karácsonyra hangoló mesékkel és kézműves-foglalkozásokkal is készülhettek az ünnepre. A Zenei Gyűjteményben a játékhoz kapcsolódóan megnézhetitek a Diótörő mesebalett részleteit.

A rendezvények ingyenesek, regisztráció nem szükséges.

Budapest, FSZEK Központi Könyvtár; december 9. szombat, 10.00–16.00
Részletes program, további információk: ITT

A kis Jézus aranyalma – karácsonyváró mesedélután
Mesékkel hangolódni az ünnepekre nagyon jó. Ha pedig élőszavas mesemondás vár benneteket, nem fogtok csalódni, biztosan nagy élmény lesz. Molnár Enikő, a Meseszó Egyesület és a szombathelyi program mesemondója így vall a mesékről: „A mese szavakból szőtt átjáró múlt és jelen, képzelet és valóság között. Nagyon szeretem, ahogy a szavak segítségével megjelennek képek és tárgyak, életre kelnek személyek, és összeállnak történetek, amelyekben a mesehallgató is megleli önmagát.”

Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár; december 16. szombat, 15.00
További részletek: ITT

Papírszínház – Vízcsepp karácsonya
A vecsési könyvtárban szeretettel várják azokat az érdeklődőket, akik papírszínházas programon szeretnének részt venni. Jövő pénteken Tasi Katalin és Marosi Krisztina előadásában a Vízcsepp karácsonya című mesét nézhetitek meg.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Vecsés, Róder Imre Városi Könyvtár; december 15. péntek, 17.00
További részeletek: ITT

 

Bakó Kata