Vissza
  • 2024.02.16
  • Bakó Kata

Mesés programok és gyermekkönyves pályázatok nagyböjt idején is

Aranyvackor és tetejetlen fa, ráadásul a pacsirták is megszólalnak

GYERMEKKÖNYVES PÁLYÁZATOK

AZ ÉV GYEREKKÖNYVE-DÍJ – DIÁKZSŰRI
A megújult Magyar Gyermekkönyv Fórum (HUBBY) idén is meghirdeti pályázatát olyan 10–18 év közötti diákcsapatok részére, amelyek szívesen lennének 2023 legjobb gyerekkönyveinek kiválasztói.
Az 5–15 főből álló lelkes csoportok feladata idén is az, hogy a szakmai zsűri által előválogatott könyveket elolvasva megjelöljék az általuk legjobbnak tartott kiadványt az alábbi kategóriákban:

1. Szerzői díj – Gyerekirodalom-kategória (6–12 éves korosztály)

2. Szerzői díj – Ifjúságiirodalom-kategória (12 év feletti korosztály)

3. Szerzői díj – Ismeretterjesztő kategória

4. Illusztrátori díj

Vagyis olvasás, kaland, játék, vita és felelősségteljes döntés vár a sikeres pályázókra.
A pályázatban jelöljétek meg, melyik kategóriában szeretnétek zsűrizni, mutassátok be az iskolátokat, és indokoljátok, miért szeretnétek a diákzsűri feladatát vállalni!

A jelentkezés határideje: 2024. február 25.
További információk és jelentkezés: ITT és ITT

ARANYVACKOR-DÍJ 2024

A Pagony Kiadó hét év szünet után újra meghirdeti Aranyvackor címmel gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatát. Az idei téma: Fordított világ.
A kiadó lelkes, kezdő vagy újrakezdő szerzők és illusztrátorok jelentkezését várja négy kategóriában, hogy aztán két fordulóban mindannyiunk örömére könyvek szülessenek.
„A pályázatra olyan prózai történeteket, meséket kell küldeni, amelyekben hol a féktelen jókedv és a szabadság, hol éppen az abszurd fordulatok és a kitekert világlátás vezetik a történet fonalát.” A pénzdíjas pályázatra eddig még nem publikált művekkel lehet jelentkezni.
A kategóriák:

1. Rövid mese 2–5 éveseknek (maximum 2500 karakter)

2. Rövid mese vagy meseregény(részlet) 5–8 éveseknek (maximum 6000 karakter)

3. Regény(részlet) 9–12 éveseknek (maximum 10 000 karakter)

4. Silent book (szöveg nélküli képkönyv) vagy képeskönyv (leadandó három oldalpár)

A pályázat szakaszai:

1. Regisztráció, szövegek, picture bookok beérkezése: 2024. február 1. – 2024. március 15.

2. Továbbjutó szövegek közzététele: 2024. május 15.

3. Illusztrációk beérkezése: 2024. június 1. – 2024. július 31.

4. Shortlist kihirdetése: 2024. szeptember 15.

Az első forduló határideje tehát: 2024. március 15.
További információk: ITT

MESÉS PROGRAMOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

Folyóparti mesék #6. – A három kismalac Tatai Veronika előadásában
A verőcei Kollázs egy egész évadot szentel az élőszavas mesemondásnak. Februárban Tatai Veronika előadásában A három kismalac című bábjátékot élvezhetik a kicsik és a nagyok. A 3 éves kortól ajánlott programon ki-ki felépítheti a saját belső téglaházát, hátha így nem fenyegeti a farkas.

Verőce, Kollázs; február 17. szombat, 17.00
További részletek: ITT

Mesék Pacsirtákról és egyéb szárnyasokról a Parti Medve Mesecsoportjában
A Parti Medve Mesecsoportjába óvodásokat és kisiskolásokat vár Csörgei Andrea könyvtár- és drámapedagógus, Népmesekincstár-foglalkozásvezető, hogy a híres és nevezetes szentendrei Parti Medve könyvesboltban élőszavas mesemondással, papírszínházzal, versekkel, dalokkal, drámajátékkal s nagy vidámsággal töltsenek együtt egy órát.
A februári mesedélután a pacsirtákról és a madarakról szól.
A program ingyenes, de regisztrálni kell.

Szentendre, Parti Medve Könyvesbolt; február 19. hétfő, 17.00–18.00
További tudnivalók a jelentkezésről: ITT és ITT

Újra lesz Mese habbal felnőtt mesedélután
Ebben a hónapban sem maradnak élmények nélkül a mesék, mítoszok, a forró csoki és a bonbonok szerelmesei, hiszen az Aranyvirág Meseműhely várja a kikapcsolódni vágyó felnőtteket a Ráday utca közepén megbújó MyChoccy Csokoládémanufaktúra galériájára.
A program érdekessége, hogy a mesék és történetek egyike mindig onnan származik, ahonnan a csoki alapanyaga érkezik – ezúttal Madagaszkárról. (Ehhez speciális madagaszkári forró csoki is dukál.) Az eseményre regisztrálni kell, mindenkit szeretettel várnak.

Budapest, MyChoccy Csokoládémanufaktúra; február 20. kedd, 17.00–18.00
További részletek: ITT

Magyar Zoltán: Hideg Anna néni meséi – Könyvbemutató a Hagyományok Házában
Magyar Zoltán Hideg Anna meséi című kiadványát a Hagyományok Háza Átriumában mutatják be. A Balassi Kiadó gondozásában megjelent mesegyűjtemény a Magyar Népköltészet Tára sorozat XXII. köteteként jelent meg, és Hideg Istvánné Lakatos Annát, a magyarországi és az erdélyi táncházmozgalom jól ismert adatközlő egyéniségét, énekes-mesemondóját mutatja be. Anna nénit 2010-ben a Népművészet Mestere címmel tüntették ki, a Meseszó Egyesület pedig tiszteletbeli tagjává választotta.
Február utolsó szombatján Magyar Zoltánnal és Hideg Anna nénivel Tekei Erika, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány marosvásárhelyi irodájának oktatási szaktanácsadója beszélget. Az esemény ingyenes, de regisztrálni kell rá.

Budapest, Hagyományok Háza – Átrium; február 24. szombat, 17.00
További információk: ITT

GYERMEKSAJTÓ

Nyomdában a Szitakötő lap tavaszi száma
Hittétek volna, hogy a Szitakötő folyóirat első negyedévi száma már a tavaszt hirdeti? A hazai gyermeklapok legigényesebb képviselője ezúttal a gépekről és a robotokról mesél nektek, de Diego Velázquez képeit is megnézhetitek a melléklet segítségével.
Szóval lessétek a postaládát, mert hamarosan megérkezik a tavaszi Szitakötő!

Bővebben a lapról: ITT

CIRKUSZ
Micsoda cirkusz! – Cirkuszi családi nap a Nemzetközi Cirkusztörténeti Kiállításon
A Fővárosi Nagycirkusz rendezvényén – kapcsolódva a Nemzetközi Cirkusztörténeti Kiállításhoz –  sokszínű és a cirkusz világát izgalmasan bemutató programok várnak rátok: a Tintaló Társulás több időpontban is csak a gyerekekre vár – a mini cirkuszi sátor ponyváján bekukucskálva a szülők azért megleshetik a csemetéket –, de lesznek rendhagyó tárlatvezetések, artistaprodukciók, keresztrejtvényfejtő verseny, akrobatagúla-építés, cirkuszismink-készítés, ügyességi játékok, sőt filmklub is.
A program múzeumi belépőjeggyel látogatható.

Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum; február 25. vasárnap, 10.00–17.00
További részletek: ITT

KIÁLLÍTÁSOK, MÚZEUMI PROGRAMOK

Szemezgető február – Ókori mulatság
Szombati Szemezgető a Szépművészeti Múzeumban
A 6–12 éves látogatók számára meghirdetett játékos múzeumi foglalkozások során a Szépművészeti Múzeum műtárgyait ismerhetitek meg. Februárban ókori mulatságon vehettek részt, és bepillanthattok az ókori görög és római mindennapokba: egy múzeumi műtárgy megismerése során beszélgethettek a korról, magáról a műtárgyról (megismerhetitek a múltját és jelenét), hogy utána alkossatok valami szépet. A foglalkozás 90 perces, és két 20 fős csoportot tudnak indítani.

Budapest, Szépművészeti Múzeum; február 17. szombat, 11.00–12.30
További részletek, jegyvásárlás: ITT

Látás mozgásban – Művészettörténet-óra a fotográfiáról
A Deák17 Galériában mindig igényes programok várnak rátok. Most a fényképezés izgalmas világába kalauzol benneteket Trojkó Ildikó fotótanár és Turóczi Réka Sára művészettörténész. A Látás mozgásban – BIG médiamunkák 2023 című tárlat megtekintése közben kiderül, mit is jelent maga a fény-kép, miért fényképezünk, és mit tudunk elmesélni a fotók segítségével.
A szervezők azt ígérik, hogy a rendhagyó óra keretében a résztvevők fényképezőgép nélküli fotókat készíthetnek, felfedezik a fotográfia kiemelkedő alakjainak munkáit, valamint a különböző műfaji, technikai kapcsolatokat a kortárs fényképészettel, de nem marad ki a mesterséges intelligencia mai szerepének megvitatása sem.
Az ingyenes programra mindenkit szeretettel várnak.

Budapest, Deák17 Galéria; február 20. kedd, 17.00
További részletek: ITT

Játsszunk még!
Tárlatvezetés és babás foglalkozás a Világjáték – Polcz Alaine 100 kiállításban
Szerencsére ma már egyre több múzeumban lehet egészen kicsi babákkal tárlatokat nézni, közösen megélni a művészetek adta élményeket. Ilyen lehetőség vár rátok a Petőfi Irodalmi Múzeumban is, ahol a Világjáték – Polcz Alaine 100 kiállításban várnak rátok a PIM szakképzett munkatársai és Simonyi Noémi konduktor. A program első részében megtekinthetitek a kiállítást, hallhattok a Polcz Alaine által meghonosított Világjáték játékdiagnosztikai módszerről, a bábterápia rejtelmeiről, utána pedig a múzeumpedagógiai térben mozgásos és játékos kreatív foglalkozáson vehettek részt.

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum; február 28. szerda, 10.00–11.00
További részletek: ITT

ILLUSZTRÁCIÓ ÉS ALKOTÁS

Tetejetlen fa alkotói csoport – Tagtoborzó a GyIK Műhelyben
A Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely Tetejetlen fa alkotócsoportja örömmel várja azon lelkes, 5,5 és 9 év közötti kalandorokat, akik vállalkoznak arra, hogy szerda délutánonként másfél óra szabadtéri ráhangolódó és benti alkotói munka során bejárják a tetejetlen fa ágait. A program közös teázással zárul.

Budapest, GYIK Műhely; szerda délutánonként, 15.30–17.00
További információk a részvételről: ITT

Papírsablonos zsebnyomda workshop Barbora Müllerovával
A Cseh Centrum, a Csirimojó Kiadó, valamint a Magyar Könyvtervezés szerkesztősége izgalmas workshopra várja a papírsablon technikája iránt érdeklődőket.
Az egyszerű, mégis nagyszerű módszer varázsa a változatosságában rejlik – vallja a workshop házigazdája, Barbora Müllerová cseh illusztrátor, pedagógus, a prágai székhelyű LUSTR nemzetközi illusztrációs és képregényfesztivál kurátora. A 12 éven felüli fiatalok és a felnőttek – a nagy érdeklődés okán – két időpontra is regisztrálhatnak, s ha ügyesen dolgoztak, akkor a kész nyomdát haza is vihetik.

Budapest, Keleti Károly u. 11/A; február 20. kedd, 15.00 és 18.00 órai kezdettel
További információk, regisztráció: ITT

Hogyan készítsünk silent bookot? 2.0 – Gabriel Pacheco képkönyves workshopja
Gabriel Pacheco mexikói, Olaszországban élő illusztrátor vezetésével ismét szöveg nélküli képkönyves workshop lesz. A négynapos kurzuson a résztvevők megismerhetik a képkönyvek készítésének folyamatát, s elsajátíthatnak egy különleges akrilfestési technikát is. Ha tehetitek, menjetek el erre az egyedülálló programra!
A workshopra március 4-én éjfélig jelentkezhettek.

Budapest; március 18. hétfő – március 22. péntek
További információk, a jelentkezés részletei: ITT

IRODALMI-MÓDSZERTANI TÁBOR

Hogyan kezdjünk hozzá? A Magyartanárok Egyesületének nyári módszertani tábora
A Magyartanárok Egyesülete közvetlenül az évzárást és az érettségiket követően módszertani tábort szervez, bemutatva egy klasszikus és egy kortárs szerző életművét.
Az immáron sokadik alkalommal szervezett táborban műelemző és módszertani továbbképzés zajlik magyartanárok és tanárjelöltek részére, főként kiscsoportos műhelymunka formájában. A szakmai programot filmelemzés, előadások, kulturális programok gazdagítják. A tábor egyszersmind 30 órás akkreditált továbbképzés is. Idén a klasszikus szerző Vörösmarty Mihály, a kortárs pedig Dragomán György, aki a táborban egy esti beszélgetésre vendég is lesz. A tábor érdekessége, hogy a jelenléti programokkal párhuzamosan online tábor is lesz. Ne hagyjátok ki!

Jelentkezési határidő: április 20.

Nyíregyháza, Bessenyei Hotel; július 5. péntek 10.00 – július 9. kedd 15.00
További részletek: ITT

Bakó Kata