Események

Vissza
  • 2023.11.24
  • Bakó Kata

November végi eseményeső

Hamarosan gyúlnak a fények, de addig is: izgalmas (könyves) programok várnak rátok.

Bakó Kata programajánlója.

KÖNYVES ESEMÉNYEK, KÖNYVES HÍREK

Varga Katalin – Veronaki zenekar: Vadállatok – Lemez- és könyvbemutató
A Veronaki zenekar új lemeze Varga Katalin József Attila-díjas írónő 1966-ban megjelent könyvét, a Vadállatok című leporellót frissítette fel, és vette körül zenével, dallammal.
Ennek örömére a Móra könyvkiadó újra megjelentette a Vadállatok kötetet – ezúttal Tuza Edit illusztrációival. Az új kiadásban QR-kódok segítségével a Veronaki zenekar dalait is meghallgathatjátok. A bemutatóra stílszerűen a budapesti Fővárosi Állat- és Növénykertben kerül sor. A koncertre regisztrálni kell. Menjetek el, és ismerjétek meg a Vadállatokat!

Fővárosi Állat és Növénykert – Barlangterem; november 25. szombat, 10.30–11.30
További részletek: ITT

Keringés – Felolvasóest és kötetbemutató Fertődön
A Fiatal Drámaírók Háza szervezőinek fontos célkitűzése, hogy minél több fiatal ismerkedjen meg kortárs drámaszövegekkel – akár olvasva, akár játszva azokat. Ez pedig akkor a legátütőbb, ha a friss szövegeket akár ők is írhatták volna. Az idén ősszel megjelent Keringés című antológia ilyen: huszonegy tehetséges, még pályakezdő de már nem amatőr író tollából létrejött egyperceseket közöl.
A 15-20 perc alatt előadható, és ennél valamivel hamarabb figyelmesen végigolvasható szövegek ideális segédletei lehetnek a diákszínjátszó csoportoknak, s rendhagyó irodalomórák alapjául is szolgálhatnak. Ráadásul a nyílt, jeligés pályázaton kiválasztott szövegeket harmincöt helyszínen ki is próbálták: kiderült, hogyan működnek ezek a szövegek közönség előtt, a színpadon.

Fertőd, Rábensteiner Panzió-Kávézó, november 25. szombat, 19.00
További információk: ITT

Molnár Krisztina Rita: Az angyal meséje – Könyvbemutató
A Telkiben élő Molnár Krisztina Rita legújabb kötete az Angyal meséje. Ennek apropóján Lovász Andrea, a Cerkabella Kiadó főszerkesztője beszélget majd vele.
A legújabb kötettel szinte egy időben, immár hatodik alkalommal látott újra napvilágot a Maléna kertje a Móra Könyvkiadó jóvoltából.

Telki, Kodolányi János Közösségi Ház és Könyvtár; december 1. péntek, 17.30
További információk: ITT
 
Pagony Szalon – Tízesztendős a Tilos az Á!
A decemberi Pagony Szalon fontos évfordulót ünnepel: tízesztendős a Tilos az Á, a Pagony ifjúsági és Young Adult-kiadója. A múltidézés, a borkóstolás és a ropogós sajtos rudak majszolgatása mellett szó esik az ifjúsági és YA-irodalom jelenlegi helyzetéről, az elmúlt tíz év változásairól és a jövőről is

Budapest, Pagony Café – Dió; december 1. péntek, 18.00
További részletek: ITT 
 

Jánosi Ferenc: Emma hajmeresztő kalandjai – könyvbemutató
Emma hajmeresztő kalandjai nem mindennapi körülmények között elevenednek meg. A könyvbemutató izgalmas kavalkádját Fehér Péter bűvész nyitja meg látványos varázslatokkal, a könyvből pedig Trokán Anna színművésznő olvas fel.
A szerzővel, Jánosi Ferenccel, valamint Koronkai Dórával, a kötet illusztrátorával Szerémi Nóra, a Klasszik Rádió műsorvezetője beszélget.

Budapest, Bonbonier; december 2. szombat, 16.30
További információk: ITT

 
Mészöly Ágnes: Irány a kastély!
Teljessé vált Mészöly Ágnes Levendula című szintezett mesesorozata.
A Most én olvasok! sorozat 4. szintjének könyvét (Irány a kastély!) ezúttal is Takács Viktória illusztrációi gazdagítják. A Pagony Kiadó gondozásában megjelent könyvet jó szívvel ajánljuk minden rutinosan olvasó kisiskolásnak.

További részletek: ITT

KONCERT
Barátomhoz – Koncertszínház Arany János és Petőfi Sándor levelezése alapján
Arany János és Petőfi Sándor levelezését, kettejük bensőséges baráti beszélgetéseit eleveníti fel Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Tükrös Zenekar, valamint két tehetséges végzős színészhallgató, Krasznai Vilmos és Liber Ágoston a Müpa Fesztivál Színház színpadán. A program december közepén lesz, de hamar fogynak jegyek, így már most szólunk nektek erről az izgalmas és minden bizonnyal igényes koncertről.

Budapest, Müpa – Fesztivál Színház; december 15. péntek, 20.00
További részletek: ITT

 
MESE, MÍTOSZ
Mesemondás, mesemondó műhelyek Erdélyben
A Hagyományok Háza ismeretterjesztő sorozatának (A népmese mai élete) és a Meseszó Egyesület ÉLŐSZÓVAL. Amit a népmeséről tudni kell című webináriumának közös online alkalmán az érdeklődők az erdélyi mesemondó műhelyek háza tájáról, az erdélyi mesemondás jelenlegi helyzetéről tudhatnak meg többet.
A témát Tekei Erika marosvásárhelyi néprajzkutató, mesemondó, valamint Hajós Erika, a Tekergő Meseösvény Egyesület alapító tagja, mesemondó, mesetáborok, mesemondó műhelyek szervezője mutatja be.
A program ingyenes, de a szervezők azt kérik, részvételi szándékotokat regisztrációval jelezzétek!

Az online tér; november 29. szerda, 19.00–20.30
További információ és regisztráció: ITT

Mítoszok csatája – Fény a sötétben
A MythOff nemzetközi mesemondó rendezvénysorozat a felnőtt közönség számára hozza el a világ mitológiáit – élőszóban. A tizenhárom éven felülieknek szóló eseményen nyolc mesélő, nyolc történet, nyolc epikus kaland verseng – egy-egy témát körbejárva; a nyertes pedig az lesz, akit a közönség megszavaz.

Budapest, Premier Kultcafé; november 30. csütörtök, 18.00–20.00
További információk: ITT

 
MESETERÁPIA
Meseterápiás módszerrel a méltóságterápia és a hospice ügyéért
A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület tíz meseterapeutából álló csapata megkezdte szakmai önkéntes munkáját az Országos Korányi Kórház Hospice Osztályán.
A Metamorphoses-meseteraputák és a kórházi szakemberek új módszer kidolgozásán munkálkodnak: a meséket hívják majd segítségül az életvégi nehézségek rendezéséhez és a megbékéléshez. Az Egyesület munkatársai pár napja öt területen kezdték meg az önkéntes munkát: betegeket, kórházi dolgozókat, hozzátartozókat, más önkénteseket, illetve a családokat kísérik majd a mesékkel és jelenlétükkel.

A kezdeményezés híre elolvasható: ITT

 
KONFERENCIA
„Időt kérek!” – szólt a gyermekbiblia – műhelykonferencia
Budapesten izgalmas konferencia veszi kezdetét november utolsó szombatján: a gyermekbiblia műfajának témája unikális, pedig használata a mindennapi hitoktatásban alapvető fontosságú. Az előadásokkal és műhelymunkával is gazdaggá tett konferencián szó lesz a gyermekbibliák képi világáról, a műfaj és a digitális olvasási szokások találkozásáról, múzeumpedagógiai jelenlétéről, az olvasóvá nevelésben betöltött szerepéről és a lehetséges jó gyakorlatokról.
Az előadók között ott találjuk Miklya Luzsányi Mónikát és Miklya Zsoltot, Paulovkin Boglárkát, dr. Pompor Zoltánt, Bán Borókát, Sipos Editet, Somodi Ildikót, ráadásul online előadás formájában külföldi előadóként, Michael Landgraf osztja meg veletek a gondolatait.

Budapest, Ráday Ház, november 25. szombat, 9.00–17.00
Részletes program, bővebb információ: ITT

FOLYÓIRAT
Szitakötő. A kíváncsi gyerekek lapja – téli szám
Megjelent a Szitakötő folyóirat téli száma, amelyet online is elérhettek, és vannak még helyek az online képzésekre is. Jelentkezzetek, és olvassátok a lapot, mert igényes, tartalmas!

Az oktatási program részleteit ITT, a Szitakötő lap téli számát pedig ITT találjátok

 

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK
Az irodalom életre kel(l) – Film. Színház. Zene
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában ingyenes könyves és zenés programok várnak benneteket.
A Sárkányos Gyerekkönyvtárban Apa olvas! címmel Varró Dani diafilm-felolvasást tart, míg Dávid Ádám papírszínházas mesét mond. Lesz kézműves-foglalkozás és bábszínházi előadás is, ez utóbbi a Figurina társulat jóvoltából.
Ezen a napon a Wenckheim Palota is belakható. Bosnyák Viktória mesél, Dudás Győző rajzol, lesz animációs filmes program a BABtérrel, beszélgetés a színházról és a filmről, bemutatkozik a Magyar Tolkien Társaság, a Nagy Bálteremben pedig koncerteket rendeznek (Füge Produkció, Paár Julcsi és zenész barátai).
A rendezvényen való részvételhez nem szükséges könyvtári tagság. Remek programnak ígérkezik, ne hagyjátok ki!

Budapest, FSZEK Központi Könyvtár; november 25. szombat, 10.00–20.00
Részletes program, regisztráció: ITT

Teljesítsd a RAVASZ-t! Harry Potter szabadulószoba Gödöllőn
A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Tér Harry Potter szabadulószobát rendez be a KamaszHídon. A 3-4 fős csapatok részére szervezett délutáni programra talárban vagy mugliruhában is megjelenhettek, de ahhoz, hogy teljesítsétek a RAVASZ vizsgát, előzetes jelentkezés szükséges!

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ; november 28. kedd, 14.00
További információk, jelentkezés: ITT

Otthon a könyvtárban – Családi nap a FSZEK Zsókavár Könyvtárban
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zsókavár utcai könyvtára családi napot szervez. Az Otthon a Könyvtárban sorozaton belül megvalósuló eseményen Budapest Óriás Puzzle, mesetotó, papírszínházi előadás, mikuláskészítés vár rátok. Emellett az Olvasó nagyi program keretében meséket hallgathattok: részletek hangzanak el Finy Petra Bodzaszörp című könyvéből, s meghallgathatjátok a Piroska és a farkas jól ismert történetét is.

Budapest, FSZEK Zsókavár utcai könyvtár, december 2. szombat, 10.00–14.00
További részletek: ITT

 

PÁLYÁZAT                                        
Körbe-körbe karikába – pályázati eredményhirdetés
A Szitakötő folyóirat gyerekeknek kiírt pályázatán (Körbe-körbe karikába) a kiírók arra voltak kíváncsiak, mit jelent a pályázók számára a címben olvasható kifejezés: kivel állnának egy körbe, mire használnák a körben lévők közös erejét…
A november elején záruló pályázat nyertesei:

Jávor Inez, 8 éves, Debreceni Kazinczy Ferenc Ált. Isk. és AMI
Sárvári Dorottya, 2. o., Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola, Berettyóújfalu
Etemez Elza, 11 éves, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Ált. Iskolája
Apáczai Csere János Elméleti Líceum, 3. osztály, Kolozsvár
Gáspár András Általános Iskola, Bihar

Minden pályázónak és nyertesnek szeretettel gratulálunk!

#KÖZ – Okuláré Projekt
A Fiatal Drámaírók Háza az Okuláré Projekt felolvasószínházi eseménysorozat februári döntőseit keresi. Ezért meghirdették az idei évad harmadik nyílt drámapályázatát.
A mostani hívószó: #KÖZ – az asszociáció pedig a tiétek: KÖZélet, KÖZösség, térKÖZ, KÖZlés, esetleg…
Itt van hát a lehetőség, hogy kipróbáljátok magatokat színházi szerzőként.
A jeligés pályázatokat november 26-án éjfélig várják.

További információk: ITT

Mi így várjuk a Mikulást! - Fotópályázat óvodáknak
A Startlap fotópályázatot indít az óvodák számára: a legszebben és legötletesebben feldíszített karácsonyi csoporttermek fotóit várják.
A zsűri tagjai: Bajzáth Mária neveléstudományi bölcsész, tanító, tanár, mese- és erdőpedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógia-program kidolgozója;
Szert-Szabó Dorottya animációs tervezőművész, illusztrátor; valamint Kánya Andrea, a Startlap főszerkesztője.

A pályázat menete:
– elbírálás: december 10. 23.59-ig;
– szavazás: december 18. 10.00-ig;
– eredményhirdetés: december 18. 12.00 óráig.

A pályázati anyagokat december 7-én éjfélig várják.
További információk: ITT

 

Bakó Kata