Vissza
  • 2024.02.23
  • Bakó Katalin

Olvasás és írás, kortárs és klasszikus, könyvtár és múzeum…

A szökőnap hetében is programok özöne vár rátok

MÚZEUM

Éjszakázz a múzeumban! Néprajzi Múzeum – Gyerekmúzeum INTRO

A Néprajzi Múzeum új épületében külön szint várja a Gyermekmúzeum és benne az Éjszakázz a múzeumban! program látogatóit: mindenkit, akit érdekel, hogy mi lehet egy múzeumban éjjel… Nekünk elhihetitek, minden tárgyat és teret másként láttok este! Szóval menjetek, lássatok csodát, és töltsetek el egy izgalmas éjszakát a Néprajzi Múzeumban!

Budapest, Néprajzi Múzeum; február 23. péntek, 18.00–21.00
Az eseményről, a jelentkezések menetéről bővebben: ITT

RENDHAGYÓ IRODALOMÓRÁK A KÖNYVTÁRBAN

Kortársak a könyvtárban – ezúttal Gödöllőn

A Gödöllői Városi Könyvtárban idén középiskolásoknak szóló rendhagyó irodalomórákat szerveznek. A programra jelentkezők tavasszal Géher István Lászlóval, Szvoren Edinával, az őszi félévben pedig Kiss Judit Ágnessel és Fehér Renátóval ismerkedhetnek meg. Ne hagyjátok ki ezt az ingyenes, de regisztrációköteles lehetőséget!

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ;
            Géher István László – március 11. hétfő, 09.00
            Szvoren Edina – április 18. csütörtök, 10.00
További információk: ITT

PAGONY TANÁRI MŰHELY
Versek a szívben, versek a könyvben
Klasszikusok és kortársak találkozása a Pagony Tanári Műhelyben

A Pagony Tanári Műhely következő beszélgetésének témája a vers lesz. Hogyan tudjuk életben tartani vagy újra életre kelteni a verseket felső tagozatban és a középiskolában?
Mit tudunk tenni azért, hogy ne magolandó memoritereket, hanem élményszerű találkozásokat jelentsenek a költemények?
Az izgalmas műhelymunkában való részvétel nem igényli a könyvek előzetes ismeretét, az ingyenes, de regisztrációköteles programot jó szívvel ajánljuk minden pedagógus kollégának.

Budapest, Pagony – Café Dió; március 1. péntek, 16.30–18.30
További részletek: ITT

OLVASÁS, OLVASÓVÁ NEVELÉS

Az olvasás mindenkié? – Önfejlesztő Közösségek 2.
Kell-e olvasni és olvastatni a mesterséges intelligencia korában? Mi a szerepe az olvasásnak az életminőség, a társadalmi mobilitás és a sikeresség terén? Miért rekesztődnek ki oly sokan az olvasás nyújtotta előnyökből? Olvasásra bírható-e az alfa-generáció?
Az Önfejlesztő Közösségek programsorozat második webináriumán a közös gondolkodás mellett új szempontokat és jó gyakorlatokat ismerhettek meg dr. Dömsödy Andrea könyvtáros, könyvtárpedagógiai szakértő és Bakó Katalin könyvtáros-tanár, magyartanár segítségével. A program ingyenes, de regisztrációköteles.

Online esemény, február 23. péntek, 16.30–18.30
További részletek és regisztráció: ITT és ITT

Olvasóvá nevelés a digitális világban
A Magyar Olvasástársaság (HUNRA) műhelykonferenciát szervez, ahová nemcsak a társaság tagságát, hanem minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az izgalmasnak ígérkező előadások után beszélgetés lesz Dániel Andrással. Az esemény a tagság számára ingyenes, de regisztrálni is kell.

Budapest, Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum; március 9. szombat, 9.00
További információk és jelentkezés: ITT és ITT

KÖNYVKLUB

Ünnepi könyvklub Vadadi Adrienn-nel
A Szentendrei Anyukák Olvasóklubja mostantól új helyszínen várja az olvasás szerelmeseit. A sorozatindító foglalkozáson a gyermekkönyves szerzőként ismert Vadadi Adrienn felnőtteknek szóló regényét (Emlékfestés) beszélhetitek meg, s rendhagyó módon most a szerzőt is kérdezhetitek. A közösségbe új tagokat is várnak!

Szentendre, Parti Medve; február 25. vasárnap, 14.00
További részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

Van művészi vénád? – NETWORKS

Az idén 15. alkalommal megrendezett Van Művészi Vénád? című, középiskolásoknak szóló nemzetközi pályázat témája ebben az évben a NETWORKS. A pályázók a különböző típusú és természetű hálózatok, kapcsolódási lehetőségek szerepét emelték ki alkotásaikban. A március 1-jén kezdődő kiállítást Brittnek Andrea tanszékvezető, oktató, szakvezető (Vizuális Kommunikáció Tanszék, Budapesti Metropolitan Egyetem) nyitja meg.
A kiállítás március 30-ig várja látogatóit.

Budapest, Deák17 Galéria; március 1. péntek, 16.00
További részletek: ITT

TÁBOR

Írótábor kamaszoknak – a People Team nyári tábora
A People Team színes tábori kavalkádot kínál. Érdemes már most regisztrálni, hogy le ne maradjatok a legjobb helyekről. Mi most az Írótábort választottuk ki, de böngésszetek, nézzetek szét a kínálatban! Az Írótábor beharangozója magáért beszél:
„Bátran keresd a saját hangodat! Szaggasd szét a képzeletedet gúzsba fogó köteleket! A szabad képzettársítás és az alkotásvágy megingathatatlan alapokat adnak majd. Élő Csenge, Horváth Florencia és Kazsimér Soma vezetésével szinte minden műfajban kipróbálhatod magad – legyen az vers, slam poetry, novella, dal vagy naplójegyzet.”
A regisztrációs felületek megnyíltak, ne habozzatok, írjatok!

Kecskemét, Homokbányai Kollégium, több turnus
Turnusok:     – 2024. július 14–20.
                        – 2024. július 21–27.
                        – 2024. július 28. – augusztus 3.
                        – 2024. augusztus 4–10.

Részletes információk: ITT és ITT, jelentkezés: ITT

Bakó Kata