Vissza
  • 2023.11.13
  • MeseCentrum

Olvasósarok a KidExpón

A MeseCentrum programajánlója.

Idén november 24. és 26. között kínál gyerek- és ifjúsági programokat látogatóinak a KidExpó. A helyszínen, a Papp László Budapest Sportarénában ott lesz az értékhordozó kortárs gyerekkönyvek és az olvasás, a mesehallgatás szeretetéről szóló programsorozat, az Olvasósarok is.

A felolvasásnak, az esti vagy szünidős mesehallgatásnak óriási szerepe van nemcsak az olvasásra nevelésben, de a gyerekek nyelvi, irodalmi és szellemi képességeinek fejlődésében is. Akiknek a szülei gyakran olvasnak fel hangosan, azoknak a gyerekeknek az agyi tevékenysége észlelhetően aktívabb, mégpedig a vizuális képzelőerő és a narratív értelmezés tartományában. Kutatások igazolják, hogy jobb iskolai eredményeket érnek el, akiknek átlagosan napi 15 percig mesét olvasnak. Sőt, a mesehallgató gyerekeknek harmincötször több esélyük van olvasóvá válni és eredményesebben teljesíteni az iskolában. Már azt is tudjuk, hogy minél rendszeresebben és minél korábban hallgatnak a kicsik felolvasást, annál inkább fejlődnek az észbeli, kognitív képességeik, nemcsak a nyelvórákon, de matematikából is.

kidexpo_ beharangozo-03
dr. Harmath Artemisz/ fotó: Bach Máté

A KidExpón az Olvasósarok asztalánál folyamatos, személyre szóló könyvtanácsadást tartanak korosztály, téma, műfaj és igény szerint szülőknek és gyerekeknek Harmath Artemisz irodalomtörténész, kritikus, a PKÜ szakértője, illetve a MeseCentrum munkatársa, Nyulász Péter közreműködésével. Bármilyen kategóriában a minőségi, értékhordozó irodalmat, nyelvet és az igényes illusztrációt, könyvkiállítást részesítik előnyben, ezekből válogatnak friss és a gyerekek körében is bevált kiadványokat. Ezzel is támogatják a magyar nyelven író kiváló kortárs szerzőket, kiemelten a minőségi erdélyi gyerekirodalmat.

Mesél a filmsztár, illusztrációs workshop és személyre szóló ajánlások várnak a KidExpón

„Célunk az olvasásra nevelés, az esti mese olvasásának népszerűsítése. A gyerekek életében nagyon fontosak a mesék, és hogy a családtagjaik hangján hallják ezeket. A kortárs irodalomból válogatunk friss, innovatív szövegeket, melyek szórakoztatóak, ugyanakkor szépirodalmiak: esztétikai értékkel bírnak, és formálják a világlátást – meséli dr. Harmath Artemisz. – Bár lesznek nálunk ifjúsági regények is, a KidExpón a 0–10 éves kort felölelő, illetve az óvodás korosztályra koncentrálunk.

kidexpo_ beharangozo-02
Móga Piroska

A nyugalom szigete lesz nálunk babzsákokkal, meghívott vendégekkel, válogatott, minőségi irodalommal és mesekönyvekkel. Ezekből Móga Piroska színművész olvas majd fel a gyerekeknek a standon, Orosz Annabella Szép Magyar Könyv-díjas és nemzetközi shortlistes grafikus, gyerekkönyv-illusztrátor pedig Rajzoljuk együtt! címmel tart illusztrációs workshopot. Jómagam a hagyományos mondókák mellett a kortárs mondókák gyermekek fejlődésére gyakorolt rendkívüli hatását mutatom majd be. A program során nemcsak színészek olvasnak a gyerekeknek, de a szülőket is arra buzdítjuk, hogy válasszanak egyet a csupa jó ajánlás közül, és olvassanak a gyerekeiknek.

kidexpo_ beharangozo-01
Garajszki Margit/ fotó: Bach Máté

Emellett beszélgethetünk az olvasási szokásokról, arról, hogy mivel lehet a gyerekeket az olvasás világába csábítani, de bármilyen téma, műfaj, probléma vagy korosztály mentén szívesen ajánlunk remek könyveket. Nem vagyunk kiadóhoz kötve, így szabadon és a lehető legszélesebb körből merítünk ajánlásaink összeállításakor. A meseolvasás körülményeire, technikájára, az ehhez kapcsolatos tippekre és az olvasás megszerettetésének a lépéseire is kitérünk.”

Program

2023. november 24. péntek

14.00–14.30 – Móga Piroska

2023. november 25. szombat

11.00–12.30 – Orosz Annabella

14.00–14.30 – Móga Piroska

2023. november 26. vasárnap

10.30–11.30 – Orosz Annabella

11.30–12.00 – Garajszki Margit

14.00–14.30 – Garajszki Margit

További információk a KidExpóról: ITT.

MeseCentrum