Fotó: Dr. Harmath Artemisz
Vissza
  • 2024.03.14
  • MeseCentrum

Olvasósarok Vanyarcon

Az Olvasósarok Vanyarcon - fényképes beszámoló

Az országjáró Olvasósarok február utolsó napján Vanyarcon járt, ahol a program házigazdája a helyi Művelődési Ház és Könyvtár volt.
 
Móga Piroska színművész verses-mesés előadását a gyerekek, Harmath Artemisz irodalomtörténész, gyerekirodalmi szakember könyvajánlóját a szülők és a pedagógusok fogadták örömmel.

A fotókat Harmath Artemisz készítette.

Harmath Artemisz a településen készített fényképekhez egy részletes leírást is kapott Nedeliczki Teréztől, a Nógrád-Heves Megyei Szlovákok Egyesületének vezetőjétől a település látnivalóiról. Az alábbiakban ezt osztjuk meg az olvasókkal:

"VANYARC község Nógrád megye déli részén a Cserhát lankáin található, nagyon szép természeti környezetben, Budapesttől 70 km-re. Lakóinak száma 1300 fő. A régi Vanyarc helyére a török pusztítás után a 18. sz. elején több szlovák család települt be Felső-Nógrád és Zólyom vármegyékből. Vanyarc-Veňarec szlovák nemzetiségű község, 2002-től a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének és Regionális Kulturális Központjának a székhelye. A község a 19. században a Dessewffyek, illetve Veres Pál és Veres Pálné Beniczky Hermin révén került be a megye és az ország kulturális és politikai vérkeringésébe. Veres Pálné, a hazai nőnevelés úttörőjének nevét a helyi általános iskola viseli, bronz domborművét az 1799-1800-ban épült Evangélikus Templom falán helyezték el. A Veres család jó barátságban volt Madách Imrével, aki barátjával, Szontágh Pállal gyakran ellátogatott Vanyarcra. A szépen felújított kúria ma magántulajdon, kertjében látható az un. „Madách-hársfa”. A Veres család sírja a vanyarci temetőben található és a Nemzeti Sírkert része.

Vanyarci látnivaló a felújított, barokk műemlék jellegű Dessewffy-kastély, mely ma községi és iskolai könyvtárként működik és a 2000-ben felavatott Millenniumi Emlékpark. A községbe látogató vendégeket a Polgármesteri Hivatal tetőterében lévő modern, kényelmes Turisztikai Szálláshely várja. A település tanösvénnyel is rendelkezik, a környék gyalog- és biciklitúrákra kiválóan alkalmas. A látogatókat igény szerint tájjellegű, hagyományos ételekkel várjuk. A környék jó vadászterület, több vadásztársaság is működik rajta. Hétköznap és ünnepnapokon egyaránt megcsodálható a vanyarci népviselet, melynek kicsinyített mását a Viselettörténeti Babamúzeum őrzi. A vanyarci Szlovák Kisebbségi Önkormányzat fenntartásában működő Tájház és Alkotóház a múlt század első felére jellemző paraszti életvitel emlékét mutatja be. A Rozmarín Hagyományőrző Együttes repertoárján a szokások feldolgozása és bemutatása mellett elsősorban magyarországi szlovák és szlovákiai táncok szerepelnek. Tojáspatkoló kézműveseink, Ferenczi Éva Mária és Hodnik Boglárka ma is alkotnak. Látnivalóként ajánljuk Vanyarc-Sarlóspusztát, a kisbéri félvér lovak tenyésztőhelyét, Lóska János magánménesét, az Ősidők üzenete Vanyarcról című Ősmaradvány- és kőzetkiállítást (Budai László, 2688 Vanyarc, Sziráki út 12.) és nem utolsó sorban a minden év szeptemberének második szombatján megrendezett gasztrokulturális rendezvényt, a HALUSKAFESZTIVÁLT.

A településről további információk a község honlapján: ITT, további információk ITT, ITTITT és ITT . 

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósult meg.
 
                                                                                                                               

MeseCentrum

 

Az Olvasósarok további programjairól is beszámolunk, 

beharangozóink és tudósításaink ITT olvashatók.