Vissza
  • 2023.08.04
  • Bakó Kata

Olvassatok, alkossatok pacákat, vagy menjetek koncertre!

Bakó Kata programajánlója.

KONCERT ÉS FESZTIVÁL

Veronaki zenekar: Tündérforgó – most az Állatkerti Fesztiválon

A háromnapos Állatkerti Fesztiválon a sok izgalmas program között ott találjátok a Veronaki zenekar Tündérforgó koncertjét is, menjetek el és mulassatok egy jót!

Budapest, Fővárosi Állat- és Növénykert;
augusztus 9. szerda, 9.00 – augusztus 13. vasárnap, 21.30
A Veronaki zenekar koncertje ekkor lesz: augusztus 13. vasárnap, 17.00

Részletes fesztiváli program: ITT

Joós Tamás: Violin király és Hanga királykisasszony

A Magyar Zene Háza szabadtéri családi programján kiderül, Pentatónia királykisasszonya hogyan veszítette el, és szerezte vissza a hangját az ördögtől. Ebben segítenek a gyerekek is, hiszen a címadó mese egyben interaktív játék. Közös mulatság, ahol a főszerepet a részt vevő családok mellett a népi hangszerek játsszák. A történet fonalát Joós Tamás előadóművész gombolyítja.

Budapest, Magyar Zene Háza, augusztus 19. szombat, 10.30–11.30
További részletek: ITT és ITT

Paár Julcsi: Rókatánc. Mesés komédia az egész családnak

Habár ez a program szeptember végén van, egész pontosan a népmese napján, egy nappal a zene világnapja előtt, mégis hírt adunk róla, mert a Rókatánc délelőtti előadása már betelt.
Semmiképp sem szeretnénk, ha lemaradnátok Paár Julcsi legújabb koncertjéről, így arra buzdítunk titeket, menjetek el, és legyetek részesei ennek a mesés kavalkádnak. A három éven felülieknek ajánlott koncert jóféle mulatságot ígér a család apraja-nagyjának.

Budapest, Magyar Zene Háza, Koncertterem; szeptember 30. szombat, 14.00–15.00
További részletek:
ITT és ITT

KÖNYVTÁRAK

Újranyit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára

Nyáron a könyvek is pihennek egy kicsit, a könyvtárosok pedig olyan háttérmunkákat végeznek, amelyek a szolgáltatások minőségét javítják. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára augusztus 7-től újra várja olvasóit, de szeptember 3-ig még részletes nyitva tartással tudnak benneteket fogadni. Azt javasoljuk, hogy mielőtt a kedvenc könyvtáratok felé veszitek az irányt, nézzétek meg az aktuális nyitva tartást is!

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár teljes nyári nyitva tartását megtaláljátok: ITT

WORKSHOP

Készíts titkos kis könyvet! Dobozfoglalkozás a Deák17 Galériában

Az idén 150 esztendős Budapest emlékévéhez kapcsolódva a Galériába látogató gyerekek hazavihető, dekoratív kis könyvet készíthetnek
A kreatív workshopon megismerhetitek a könyv anatómiáját: megtudhatjátok, mi a gerinc, a borító, az ív, s ha készen vagytok, máris tiétek egy olyan kicsi könyvecske, amely tartalmazza Budapest ikonikus épületei, köztük a Városháza, a Parlament, a Lánchíd és a Deák17 galériának otthont adó 110 éves szecessziós épület igényes rajzait.
A harmincperces foglalkozás már 5 éven felülieknek is élmény szerez, s nem kell előre regisztrálnotok.

Budapest, Deák17 Galéria; nyitvatartási időben szeptember 6-ig
Bővebben: ITT

BÁBSZÍNHÁZ

A Budapest Bábszínház új évadának bemutatói

Még javában tart a nyár, de már tervezhetitek az őszi bábszínházas programjaitokat, hiszen elérhető a Budapest Bábszínház szeptemberi és októberi műsora.
Ráadásul közzétették a 2023/2024-es évad bemutatóinak listáját is:

– Znajkay Zsófia: Péntek úr csodálatos barátai (3 éven felülieknek)

– Podlovics Laura – Gajda Anna: Nem félünk a sötétben (14 éven felülieknek)

– Gimesi Dóra: Hamupipőke (6 éven felülieknek)

– Otfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban (12 éven felülieknek)

– Varró Dániel: A szomjas troll (6 éven felülieknek)

A műsor és a bemutatók listája elérhető: ITT és ITT

PÁLYÁZATOK, KIHÍVÁSOK

Lazsálj és pacálj! – Kreatív kihívás Agócs Írisszel

A Pagony Kiadó Agócs Írisz általunk is ajánlott könyvéhez (Vonalból kimenni ér! A szerző saját foltjaival) kapcsolódva izgalmas mókát szervezett nektek augusztus elejére.
Ha elfogadjátok a kihívást, akkor nincs más dolgotok, mint egy általatok megalkotott pacát jól megismerni, kitalálni, mit ábrázol, majd beküldeni a pályázatra: a kihívás résztvevői között kisorsolnak tizenöt nyertest, akik részt vehetnek szeptemberben Agócs Írisz kreatív workshopján.
A saját pacáitokat eddig nevezhetitek be: augusztus 15. kedd, 14.00 óra
A nyertesek nevét a Facebook-esemény alatt külön posztban fogják kihirdetni.

Részletes kiírás és információk: ITT és ITT

Műfordítás-pályázat 2023

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár pályázatot hirdet önálló műfordításkötettel még nem rendelkező műfordítók számára. A zsűri (Vörös István költő, műfordító, a zsűri elnöke, Patak Márta író, műfordító és Caruha Vangelió irodalmár, műfordító) Sztella Petrídu görög költő Ásztegosz című versének magyar fordítását várja.
A díjazottak könyvutalvány formájában átvehető pénzdíjas elismerésben részesülnek, a legjobb pályaműveket pedig a Napút Kiadó publikálja. A pályázat jeligés, a jeligével ellátott pályaművek leadási határideje: 2023. augusztus 31.

Részletes információ: ITT

Morzsa és falat - a Szitakötő folyóirat pályázata felnőtteknek

A Szitakötő gyerekfolyóirat alkotói pályázatot hirdet felnőtteknek Morzsa és falat címmel.
A pályázatra a didaktikus stílust nagy ívben kerülő, a 8 éven felüli olvasókat megszólító verseket, meséket, prózákat és ismeretterjesztő cikkeket várnak (ez utóbbiak természettudományos vagy társadalomtudományos szempontból is tárgyalhatják a témát).
A szerkesztőség által kiválasztott művek megjelennek a Szitakötő folyóiratban.
A sikeres pályázók szerzői honoráriumot és további publikálási lehetőséget kapnak.
Beküldési határidő: szeptember 4.

Részletes pályázati kiírás: ITT

NYÁRI KÖNYVEK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

Sofie Sarenbrant: Életre szóló barátság – Mira és Hold 1.

A Lampion Könyvek gondozásában újabb izgalmas sorozat indul Mira és Hold címmel.
A barátságról és a bátorságról szóló sorozatindító történet a svéd krimikirálynőként is emlegetett szerző első magyarul megjelent könyve, melybe a kiadó oldalán bele is olvashattok.
A 9 éven felülieknek ajánlott regény fordítója Veress Kata.

További részletek:  ITT

Alex Moldovan: Olgica és a drága nagypapa

Napjaink egyik legsikeresebb román ifjúsági írója Alex Moldovan, akinek Olguța című sorozata immáron magyarul is elérhető lesz a Cerkabella Kiadó jóvoltából.
A Demény Péter által fordított első történet bemutatja nektek, ki is Olgica, s azt is megtudhatjátok, miért drága a nagypapa.

Az ajánlót megtaláljátok: ITT

Agócs Írisz: Vonalból kimenni ér! A szerző saját foltjaival

A Rajzolj egy krumplit! díjnyertes sorozat szerzője (erről ITT olvashattok tudósítást) most újabb izgalmas könyvvel buzdítja alkotásra a 3 éven felüli óvodásokat. A vidám hangulatú kötetből kiderül, hogy alkotni jó, nem kell a vonalon belül maradni, s hogy nemcsak krumplikból, de foltokból is születhetnek csodás alkotások.

További részletek: ITT

Hogyan látják a pszichológusok A kis herceget? Tanulságos életleckék felnőtteknek

Az Ábel Kiadónál 2012-ben megjelent kötetben Boldizsár Ildikó, Mérő László, F. Várkonyi Zsuzsa, Tari Annamária, Szél Dávid és Muszbek Katalin vall Antoine de Saint-Exupéry híres regénye, A kis herceg kapcsán emberi játszmákról, kegyes és kegyetlen hazugságokról, önmagunk megismeréséről, párkapcsolati gondjaink megoldásáról.

További részletek: ITT

Clara Dupont-Monod: Egy közülünk

A General Press egy többszörösen díjazott regény fordítását jelentette meg. A francia szerző története Dél-Franciaországban játszódik: a kétgyermekes családba új baba érkezik, egy „szabálytalan” gyerek, aki nem lát, és élete végéig ápolásra szorul, aki láthatatlan határt húz a családja és a többi ember közé. Ezt az embert próbáló helyzetet, a másság elfogadásának rögös útjait ismerhetitek meg – főként a testvérek szemszögéből.
A Molnár Zsófia fordításában megjelent kötetet jó szívvel ajánljuk mindenkinek, de legfőképp a sérült gyermeket nevelő családoknak.

További részletek: ITT

Bakó Kata