Vissza
  • 2023.10.13
  • MeseCentrum

Könyvek a Margón, könyvek filmtől a bábszínházig

A MeseCentrum programajánlója.

FESZTIVÁL

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Október 12–15. között a Millenárison rendezik az idei őszi Margó Fesztivált, ahol számos gyerekkönyves program várja az érdeklődőket. Mi ezek közül Kiss Ottó Ég bolt című új kötetének bemutatóját ajánljuk. A nagy sikerű Csillagszedő Márió régóta várt folytatása ez a könyv, amelyet ezúttal is Paulovkin Boglárka rajzai gazdagítanak. A kötetről Haász János kérdezi majd a szerzőt.
Margó Fesztivál, Nemzeti Táncszínház, Kamaraterem, 2023. október 13. péntek, 18.30

A fesztivál teljes programja: ITT

Elsőfilmes fesztivál Budaörsön

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált idén 11. alkalommal rendezik meg október 11. és 14. között Budaörsön, és ismét kiemelt figyelmet szentelnek az ifjabb közönségnek: a három korosztályra bontott Gyerekfilmes versenyprogram mellett a PrimaTeen várja a tinédzsereket szórakoztató és elgondolkodtató animációkkal. A filmvetítések mellett ismét lesznek workshopok és beszélgetések. 

Helyszín: a Jókai Mór Művelődési Ház, a BABtér és a Zichy Major Budaörsön.

A részletes programot megtalálhatjátok: ITT.

Francia animációs filmek fesztiválja
Utazás a francia animációs filmek ámulatba ejtő világába! Az idei év különleges lesz, hiszen Franciaországban már 22. alkalommal rendezik meg az animációs filmek fesztiválját, amelyhez most először Magyarország is csatlakozik a Francia Intézet 10 vetítésével október 17. és november 4. között, olyan filmekkel, mint A király és a madár vagy az Asterix és a varázsital titka.
Jövő heti vetítések: Louise és a tél, 2023. október 17. kedd, 18.30; Asterix és a varázsital, október 19. csütörtök, 18.30
Részletek: ITT és ITT 
Jegyek: ITT.

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK
Októberi mesevonatok a Sárkányos Könyvtárban
Minden pénteken 17.30-kor diavetítés vagy papírszínház óvodásoknak és kisiskolásoknak a Kelenföldi Könyvtárban (1119 Budapest, Etele út 55.).
A program:
2023. október 13. péntek: Böbe baba a játékboltban; Dörmi és Dorka Mézországban (diavetítés)
2023. október 20. péntek: Hófehérke; A rút kiskacsa (papírszínház)
2023. október 27. péntek: A török és a tehenek; Torkos nyuszi (diavetítés), utána kézműves-foglalkozás
A részvétel ingyenes, de a vendégek létszáma korlátozott, ezért regisztráció szükséges: ITT


KONFERENCIA
A gyerekirodalom születése és a nők (1840–1918) – tudományos konferencia
A konferencia célja a nők és a gyerekirodalom kapcsolatának vizsgálata Bezerédj Amália Flóri könyve – az első, nyomtatásban megjelent, női szerzőségű magyar nyelvű gyermekkönyv – megjelenését követő mintegy nyolcvan évben.
Részletek: ITT
A konferencia teljes programja: ITT.

Helyszín: Humán Tudományok Kutatóháza, BTK Néprajztudományi Intézet (1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.), 2023. október 19–20.

KÖNYV

Ajándék Borbély Szilárd-kötet diákoknak

Szeptember vége óta vehetik át érvényes diákigazolvánnyal rendelkező középiskolások, főiskolások és egyetemisták a Borbély Szilárd műveiből készült, Egyre rövidebb szavak című válogatáskötetet – melyet a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó 10 ezer példányban ajándékoz nekik. A most megjelent kötet, egy évfordulóhoz is kapcsolódik, hiszen a tragikusan korán, 2014-ben elhunyt szerző idén november 1-jén ünnepelné 60. születésnapját. A szövegeket Schein Gábor válogatta.

EMLÉKEZTETŐ

Kedvenc helyem madártávlatból - pályázat

A HVG Könyvek pályázatra hív minden öt és tíz év közötti alkotni szerető gyereket. A pályázat kiírói arra buzdítanak, mutassátok meg, milyen a kedvenc helyetek – az a hely, ahol istenien lehet gondolkodni, olvasni, időt tölteni a családdal, a barátokkal – mindezt madártávlatból. De hogy milyen lehet madártávlatból a világ? A leendő pályázóknak ebben a Frida és Gubanc-kötetek (Frida és Gubanc BudapestenFrida és Gubanc Szegeden) segítenek. A díjazottak értékes könyvcsomagot kapnak.

A pályázatok beadási határideje: október 18.
További részletekről és a pályázathoz kapcsolódó rendezvényekről olvashattok: 
ITT

Éjszaka a Bábszínházban – Szülők kizárva!

Az évadban először rendezik meg az Éjszaka a Bábszínházban című közkedvelt programot. A tavaszi sikeres ottalvás után most ismét van lehetőség megtapasztalni, mi zajlik éjszaka a Budapest Bábszínházban. A 10-12 éves nézők számára meghirdetett reggelig tartó kalandozás házigazdája most is Hirmann Blanka és Végvári Viktória.
Az esemény hamar betelik, ezért gondoltunk, szólunk, hogy elmehessetek ti is!

Budapest Bábszínház; október 21. szombat, 17.00
Bővebben: ITT

MeseCentrum