Vissza
  • 2023.01.13
  • Bakó Kata

Szabadnap Petőfivel

Bakó Kata programajánlója.

PETŐFI 200

Petőfi-szabadnap – Egész napos programok az új Petőfi-kiállításon

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum új állandó kiállítással, megújított, kibővített külső és belső terekkel várja látogatóit, köszöntve ezzel névadóját is.

Január 14-én közös ünneplésre hívnak kicsit és nagyot. A 10 órától késő estig tartó Petőfi-szabadnapon az irodalom, a zene, a tánc, a képzőművészet, valamint az igényes közösségi élmények szerelmesei egyaránt találnak kedvükre valót.

Kipróbálható a János vitéz (h)arcai nevű társasjáték, de nyomozhattok is a Károlyi-kertben és a múzeum épületében. A Költő lenni vagy nem lenni című új Petőfi-kiállítás termeiben POP-UP-tárlatvezetéseken vehettek részt, de belakható az egész épület és a Károlyi-kert is: lesz filmvetítés, versmondás, bordalokkal fűszerezett rendhagyó irodalmi borkóstoló, alternatív irodalomteremtés, fényfestés, közös dobolás és családi táncház.

A napot Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje zárja.

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum; január 14. szombat, 10.00

Részletes program és regisztráció: ITT

Az ismeretlen Petőfi I.

A Müpa évek óta szervez minőségi iskolai zenei, képzőművészeti és irodalmi programokat, lehetőséget teremtve ezzel arra, hogy a zene, a képzőművészet és az irodalom mindenkihez eljusson. A Literárium Junior programsorozat keretében most Petőfi Sándor életművének rendhagyó és élményszerű bemutatására is lehetőség nyílik. Az egymást követő, izgalmasnak ígérkező irodalomórákon a József Attila-díjas költő, Szálinger Balázs az ismeretlen Petőfit kelti életre középiskolások és magyartanáraik segítségével.
A rendezvényre a belépés díjtalan. Az előadásra oktatási intézmények regisztrálhatnak.

Budapest, Müpa; január 19. csütörtök, 11.00–12.00

Bővebben: ITT

BÁBSZÍNHÁZ

Marék Veronika – Erdélyi Erika: Boribon és a hóember

Marék Veronika meséi és illusztrációi örök kedvencek, örömünnep, amikor új írása jelenik meg (a legutóbbiról ITT olvashattok). Két ismert mesealakja, Boribon és Annipanni pedig ma is megkönnyíti az óvodások mindennapjait, történeteik által sokkal érthetőbbé válik a kusza világ. Most éppen havas kalandjaikat ismerhetitek meg, méghozzá a Tárogató Úti Színpad (volt IBS Színpad) zenés bábelőadásán: Erdélyi Erika bábművész és Erdélyi Barnabás zeneszerző a Boribon mackói és az Annipanni, hull a hó című mesekönyvek történéseit gyúrta előadássá.

Budapest, Tárogató Úti Színpad (volt IBS Színpad); január 14. szombat, 10.00

Jegyvásárlás: ITT

Bálint Ágnes – Fabula Bábszínház: Mazsola

Tavaly ünnepeltük Bálint Ágnes születésének 100. évfordulóját (életművéről ITT olvashattok sokrétű tanulmányt). Regényalakjai és televíziós alkotásai generációk kedvencei.
A Fabula Bábszínház most Mazsola, Manócska, Egérke, Fülöpke és Varjú bácsi figuráit kelti életre. Az eredeti mese alapján megszülető egyórás előadás a Puskin Kuckó rendezvénysorozat része, sok szeretettel várják a három éven felüli gyerekeket és a szülőket.

Budapest, Puskin Mozi, január 14. szombat, 10.00–11.00

További információk, jegyvásárlás: ITT

Mozgató Tanárműhely – Dekameron 2023 #1

A Budapest Bábszínház fontos alkotóműhelyt indított útjára 2022-ben. A pedagógusokat megszólító alkalmakon a bábművészet, a drámapedagógia és a pedagógia találkozik, de a középpontban mindig a gyermek, a kiskamasz és a fiatal áll.

Gimesi Dóra és Végvári Viktória most arra invitál benneteket, hogy Szikszai Rémusz Dekameron 2023 című, márciusban debütáló előadása kapcsán biztonságos terepen kóstoljatok bele a kreatív írás és a drámajáték izgalmas alkotófolyamataiba.

A háromalkalmasra tervezett tanárműhely első délutánján saját Dekameron-szöveget írhattok Gimesi Dóra és az Odüsszeia nőalakjainak segítségével.

Budapest, Budapest Bábszínház – Kemény Henrik terem; január 24. kedd, 17.00–19.00

További részletek, regisztráció: ITT

MOZIFILM

Legkisebbek mozija – Az erdő kapitánya

Sokan elmosolyodunk, amikor eszünkbe jut Dargay Attila 1988-ban bemutatott alkotása, Az erdő kapitánya. Humoros jelenetei, a nagyoknak is szóló párbeszédei, jellegzetes karakterei sok felnőtt kedvenceivé váltak. Szereplői igazi nyomozás és izgalmas hajsza részesei: a bő egyórás film végére kiderül, megmenthető-e az erdő, marad-e a világon legalább egy csendes, nyugodt hely, s megtudjuk azt is, hogy a rosszak elnyerik-e méltó büntetésüket, s lesz-e végre jó barátja Dorkának, az öntudatos, őszinte medvelánynak…

A rajzfilmet a Puskin Kuckó rendezvénysorozat részeként a Puskin Art Mozi vetíti, együttműködő partnerük a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma.

Budapest, Puskin Art Mozi; január 15. vasárnap, 10.00–11.00

További információk és jegyvásárlás: ITT

KIÁLLÍTÁS

Kettős kiállításmegnyitó – Játék nem játék és <19 Formáld a világod!

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria most két, egymáshoz kapcsolódó kiállítással vár benneteket. A Játék nem játék című jubileumi kiállítás az idén 20 éves <19 Szabadfogású Számítógépverseny előtt tiszteleg, s a játék megváltozott fogalmát járja körül; a <19 Formáld a világod! tárlaton pedig a tavalyi verseny díjazott műveit láthatjátok.
A C3 Alapítvány által szervezett versenyek a 19 év alatti korosztályt szólítják meg, a számítógéppel vagy digitális eszközzel létrehozott projektek eredményei pedig a szabad kísérletezést és az egyéni alkotói kedvet dicsérik.

Január 14-én nemcsak a két kiállítás megnyitója és a tavalyi verseny díjátadója lesz, hanem műhelynapot is szerveznek. A program együttműködő partnere a C3 Alapítvány.

Budapest, Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria; január 14. szombat, 16.00

További információk: ITT, ITT és ITT

MÚZEUM ÉS PEDAGÓGIA

Pixelek között

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria – kapcsolódva korábbi kiállításaihoz – interaktív foglalkozást tart alsó tagozatosoknak. A másfél óráig tartó műhelymunka során képzeletbeli űrutazásra indulhattok a Space War szuperszónikus űrhajóival, találkozhattok a Commodore 64 pixeles figuráival és Pac-Man örökké zabáló és zabálni való karakterével is.
Az osztályfoglalkozás ingyenes, de regisztrációköteles.

Budapest, Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria; január 24-től február 24-ig.

További részletek: ITT

MESÉK, MÍTOSZOK

Mesemondó est Samuel Allóval gyerekeknek és felnőtteknek

A Kisgombos Kiadó nemrég csodás mesekönyvet adott ki A két csillag címmel. Írója egy XXI. századi vándor mesemondó, Samuel Allo, aki nemrég Magyarországra indult, hogy személyesen is találkozzon a mesék rajongóival. Örömmel jelentjük, hogy Samuel szerencsésen megérkezett, s a Kisgombos Kiadó boltjának padlásán mesél kicsinek és nagynak. Ha van kedvetek, vihettek magatokkal hamuban sült pogácsát, madárlátta cipót, bögrét, teafüvet, mézet, de legfőképpen vigyétek magatokkal a mesehallgató kedveteket!

Biatorbágy, Kisgombos Könyvesbolt; január 14. szombat, 18.00

Bővebben: ITT

Mostohák, magok, madarak – variációk Hamupipőkére (meseismereti előadás)

Kreil Melinda a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület elnökségi tagjaként, meseterapeutaként, a téma kutatójaként és számos szakmai rendezvény szervezőjeként sokat tesz a meseterápia népszerűsítéséért.

Január 17-én online meseismereti előadás tart Hamupipőkéről, akinek története és alakja Kínától Afrikáig, az európai meserégiótól kezdve az észak-amerikai indián törzsek mesekincséig megjelenik, így számtalan változata ismert. Nagyon sokan feltettük már a kérdést, miért is fontos Hamupipőke átváltozása, hogyan lesz a hamuban üldögélő lányból a bál szépe, mi a közös ezekben a történetekben, mi lapul a mesék mélyén…

A másfél órásra tervezett, izgalmasnak és hitelesnek ígérkező előadás ennek jár utána.

Online esemény, január 17. kedd, 18.30–20.00

További információk a jegyvásárlásról és a regisztrációról: ITT

Mítoszok csatája – Mítoszok óceánja (MythOff Budapest)

A MythOff nemzetközi mesemondó-rendezvénysorozat közkedvelt alkalma a mítoszok és történetek nagy harcának. A meseestek során a világ mitológiái versengenek egymással, a történeteket pedig mesemondók nyújtják át a felnőtt közönségnek, akik aztán eldöntik, melyik mítosz került ki győztesen a csatából.

Idén újra a Premier Kultcaféba várják a mítoszok szerelmeseit, hogy nyolc mesélő nyolc történetét meghallgatva döntsenek: melyik epikus kaland lesz az est közönségdíjasa, győztese.
Az idei első téma: az életadó víz mítoszai.

A rendezvényre érdemes előre regisztrálni, jegyeket pedig már elővételben is vásárolhattok.

Budapest, Premier Kultcafé; február 16. csütörtök, 18.00–20.30
További részletek: ITT

Kultúraválasztó – a Magyar Kultúra Napja alkalmából

A Virág Benedek Ház a Magyar Kultúra Napja alkalmából kultúraválasztó napot tart, hogy a hét éven felüli érdeklődők kipróbálhassák, melyik művészeti ághoz van érzékük, melyiket választanák szívesen. Változatos és kreatív programok segítenek abban, hogy megtapasztaljátok, milyen érzés festeni, táncolni, zenélni. Kiderül, nehéz és emberpróbáló mesterség-e a színészet, s van-e érzékünk a fotózáshoz, vagy esetleg épp a kamera túloldalán, modellként érezzük jól magunkat.

A műhelyfoglalkozásokhoz nem kell előképzettség, minden vállalkozó kedvű érdeklődőt szeretettel várnak.

Budapest, Virág Benedek Ház; január 21. szombat, 10.00–14.00

Részletes program: ITT

KÖNYVTÁR

Hogyan használhatom a könyvtárat? – A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új szabályai

2023. január 1-től megváltozott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Könyvtárhasználati Szabályzata.

Sok tagkönyvtár új nyitvatartási idővel vár titeket, s mostantól nemcsak a kölcsönzési idő, hanem a könyvtári tagság lejárta előtt is kaptok tájékoztató levelet. Ráadásul – sokunk örömére – bevezetik az egy hónapos online tagságot is: egy napijegy áráért gyorsan és könnyen érhetitek el a könyvtár előfizetős adatbázisait.

Mielőtt elindultok a könyvtárba, nézzétek meg a tájékoztatót és a saját tagkönyvtáratok honlapját!

Bővebben: ITT

Januári mesevonat

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kelenföldi Könyvtára minden januári pénteken diavetítéssel és kézműveskedéssel várja az óvodásokat és a kisiskolásokat.

A 17.30-tól kezdődő programokon a diafilmek rajongói népmeséket és kortárs szerzők (Bálint Ágnes, Bartos Erika és Tamás Zsuzsa) műveit ismerhetik meg, de az utolsó alkalommal kézműves-foglalkozás is lesz.

Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kelenföldi Könyvtár; január 13. péntek, 17.30

Részletes program és regisztráció: ITT

Bakó Kata