Vissza
  • 2022.01.07
  • Wittmann Ildikó

Nemes Nagy Ágnes Emlékév, konferencia a Hagyományok Házában – És egyéb remek események

Wittmann Ildikó programajánlója.

KÖNYV

Talpra, magyar!

Ezzel a címmel készül a Manó Könyvek legújabb, „forradalmi szabadulókönyve”, amelyet Fodor Veronika írt és Lanczinger Mátyás illusztrált. „Tarts Petőfi Sándorral és a márciusi ifjakkal a Pilvaxba, a Nemzeti Múzeumba, és szabadítsátok ki Táncsis Mihályt, majd vigyétek sikerre a forradalom ügyét! Ez a könyv történelmi alapokon nyugszik, valós személyekkel, tényekkel, eseményekkel. De nem kell megijedni, ugyanis nem történelemkönyv” – írják az ajánlóban. A kötet máris előrendelhető, hogy még megélhetőbbé váljon közelgő nemzeti ünnepünk.

Részletek: ITT 

KONFERENCIA

Konferencia a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza Konstrukció – Rekonstrukció – Adaptáció címmel tart alkalmazott néprajzi konferenciát január 20-án és 21-én.

„A konferencián arra keressük a választ, hogy az akadémiai kutatás, az egyetemi oktatás és a Hagyományok Háza mint gyakorlatorientált intézmény milyen szerepet tölt és tölthet be ebben a kérdéskörben” – írják a meghívóban.

„Alkalmazott néprajzi konferenciánk célja a kutatói és a gyakorlati oldal közötti párbeszéd megteremtése és támogatása: a frontális előadásokkal szemben előnyben részesítjük egymás gondolatainak megismerését, a vitát és véleménycserét segítő munkaformákat a két nap során.”

Január 10-ig várják a regisztrációkat.

A jelentkezésről és a programról részletek: ITT 

Hogyan leszel sikeres illusztrátor?

Január 12-én, szerdán 18 órától ismét Corvin Kibeszélő!

A Corvin kibeszélő live-sorozatának célja, hogy pályakezdőknek, pályamódosítóknak segítsünk eligazodni a dizájn világában.

Az illusztrációnak speciális helyzete van itthon. Hihetetlenül tehetséges, sokszínű alkotók dolgoznak ezen a szakterületen, még sincs egyetemi szintű képzés. Meghívott vendégeink a hazai illusztráció neves képviselői, akikkel leplezetlenül járunk körül olyan kérdéseket, melyekről amúgy kevés szó esik, pedig mindenkit érint, aki ezen a pályán szeretne érvényesülni.

Akik válaszolnak: Rofusz Kinga illusztrátor, Turi Lilla illusztrátor, Szinvai Dani illusztrátor és Kovács Eszter, a Pagony Kiadó főszerkesztője.

A program személyesen és online is követhető, minden további részlet: ITT 

A Nemes Nagy Ágnes Emlékév nyitóeseménye

Idén 100 éve született a gyermekirodalom számára is a legkiemelkedőbbek között számontartott alkotó, Nemes Nagy Ágnes. Számos rendezvénnyel idézzük majd meg munkásságát; a Juhász Anna Irodalmi Szalon kapcsolódó programsorozatának nyitóeseménye január 19-én, szerdán 19 órakor kezdődik a MOMKultban.

A nyitórendezvényen Juhász Anna irodalmár vendégei G. István László irodalomtörténész, a költőnő életművének kiváló ismerője, valamint Kútvölgyi Erzsébet színművész, Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros lesznek.

Részletek: ITT 

MŰHELY

Kortárs szépírói műhely indul

Prózai és verses szövegekkel is foglalkoznak a Kortárs szépíró műhelyében 2022 első félévében.

A prózai műhelyt Szekeres Niki és Szilasi László, a líraműhelyt Pécsi Györgyi és Jeney Zoltán viszik.

Január 21-ig lehet jelentkezni, részletek: ITT 

Művészettörténet-képzés a Corvin Rajziskolában

A képzőművészet történetével foglalkozó kurzuson a hallgatók vetítéssel illusztrált előadásainkon a kezdetektől a modernen át, egészen a kortárs művészetig kaphatnak áttekintést a művészettörténet jellegzetes korszakairól, a legfontosabb alkotókról és műveikről Győrffy László képzőművész előadásában.

Január 11-én indul az új kurzus, most az -izmusokról lesz szó.

Jelentkezési határidő,  január 7., péntek

További részetek: ITT

FILM

Égigérő fű a Puskin Kuckóban

Vasárnap, január 9-én a Janikovszky Éva azonos című gyerekkönyvéből készült retró filmklasszikust, az Égigérő fű című mesefilmet lehet megnézni a Puskin Moziban. Palásthy György rendezését sok generáció látta már – hároméves kortól ajánljuk mi is.

Részletek: ITT 

KIÁLLÍTÁS

Agócs Írisz a pécsi Csorba Győző Könyvtárban

Agócs Írisz nemcsak remek illusztrátor, de remek történeteket ír, sőt, ha úgy adódik, jótékonykodik is.

Shona Innes ausztrál szerző magyarul is megjelent, a pécsi művész rajzai által életre keltett gyermekkönyv-sorozatának fontos témái a barátság, játszótéri helyzetek, a gyerekek közötti konfliktusok.

A Csorba Győző Könyvtár gyerekrészlegén kiállított alkotások január 31-ig láthatók.

Részletek: ITT

Találkozás Nagy Diána illusztrátorral

Január 14-én, pénteken a FSZEK békásmegyeri könyvtárában 17 órától, a Babageometria című kiállításhoz kapcsolódó találkozón személyesen is megismerhetjük az alkotót, Nagy Diánát.

A résztvevők számára fény derülhet arra is, hogy a kontrasztos alakzatok, minták, formák és ritmikus vonalak hogyan segítik a babák szemmozgásának, éles látásának kialakulását és fejlesztését.

Részletek: ITT 

Wittman Ildikó