Vissza
  • 2024.03.08
  • Bakó Kata

Programokkal teli szeszélyes március

CSALÁDI IDŐTÖLTÉSEK


Tavaszköszöntő délelőtt a Csirimojóval a Lengyel Intézetben

A Csirimojó Kiadót nem kell nektek bemutatni, igényes és izgalmas könyvei sokatok kedvencei. A kiadó munkatársai most családi délelőttre, az ébredező tavaszi természet és az érzelmek játékos felfedezésére invitálnak benneteket mesével, drámajátékkal, kézműves-foglalkozással és érzelmi szerencsekerékkel.
A foglalkozásokat Basia Flores Kukucs!, Kukurikú! és Kukucs számol, valamint Agata Królak megjelenés előtt álló Érzelmes mackók című könyve inspirálta. A foglalkozásokat Csörgei Andrea vezeti. A program ingyenes, de regisztrálni kell.

Budapest, Lengyel Intézet, március 9. szombat, 10.00–12.00
További információk: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK

Író–olvasó-találkozó Tittel Kingával a Sárkányos

Gyerekkönyvtárban
A program Tittel Kinga Mesélő Budapest című könyve kapcsán a fővárosi helyszíneket, érdekességeket bemutató várostörténeti hátterű irodalomóra. A 45 perces programra a Sárkányos Gyerekkönyvtár munkatársai általános iskolai 4-es osztályok jelentkezését várják (maximum 20-22 fővel).

Budapest, FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár; március 13. szerda, 10.00
További információ, regisztráció: ITT

Bébillér családi mesekör
Egerben csuda jó dolgok teremnek a Bébillér családi mesekörben. A régi fonók hangulatát megidéző alkalmakon több generációt invitálunk közös mesehallgatásra, mondókázásra, éneklésre, játékra és alkotómunkára. Menjetek, és halljatok csudát!

Eger, a Bródy Sándor Könyvtár Gyermekkönyvtára; március 11. hétfő, 17.00
További információk: ITT

PÁLYÁZATOK

Janikovszky Éva Történetmesélő Pályázat

Az idén 19. alkalommal meghirdetett pályázatra nemcsak meséket, hanem történeteket is várnak, ráadásul a meseírás mellett képregényekkel, stop-motion kisfilmekkel és könyvajánló videókkal is indulni lehet. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Móra Kiadó Janikovszky Éva előtt tisztelgő pályázatára két nagy kategóriában nevezhettek.
Hagyományos meseírás kategóriában a 7‒9, 10‒13 és 14‒16 éves korosztály nevezhet, míg a vizuális történetmesélés csoportjában 16 éves korig küldhető be pályamunka.
Beküldési határidő: április 12. péntek, éjfél.
Ünnepélyes eredményhirdetés: május 31, péntek, 14.00 – FSZEK Központi Könyvtár.

A részletes pályázati kiírást elolvashatjátok: ITT

 

Lőrincze Lajos Könyvtárbővítési Pályázat

A Tinta Könyvkiadó idén is meghirdeti könyvtárbővítési pályázatát, melynek célja, hogy a magyar nyelv új és korszerű szótárai minél több magyar könyvtárban elérhetők legyenek. A hatalmas kedvezménnyel beszerezhető könyvek és szótárak segítik az oktató-nevelő munkát, ezért azt javasoljuk, az iskolai könyvtárak is adják be bátran a pályázatukat.

További információk: ITT

 

A MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJA

Mesevilág nem csak gyerekeknek.
Kollár Árpád-est

Kollár Árpád írt verset felnőtteknek és nagyobbacska gyerekeknek, szőtt mesét is gyerekeknek és nagyobbacska felnőtteknek. A magyar széppróza napja keretében vele találkozhattok. Az est moderátora Tómó Margaréta újságíró lesz.

Szabadka, Klein House; március 10. vasárnap, 18.00
Bővebben: ITT

 

BÁBSZÍNHÁZ

Ponttól pontig.

„Képzeljünk el egy pontot! Kicsi ez a pont vagy nagy? Egyik sem? Képzeljünk el egy pontosan pont méretű pontot! Ő lesz a főszereplőnk.” Azt azonban, hogy mi történik a főhőssel, csak az tudhatja meg, aki elmegy, és megnézi a nyolc éven felülieknek szünet nélkül játszott háromnegyed órás darabot.
Az alkotók: Csonka Maresz, Hegyi Zsolt, Iamyank, Kocsis Eszter, Pallai Mara, Szapu Dániel
Szereplők: Pájer Alma Virág, Szolár Tibor

Budapest Bábszínház, Ország Lili Stúdió; március 17. vasárnap, 15.00
Színlap és trailer: ITT és ITT

MÁRCIUS 15.

Ünnepi programok a PIM-ben

Március 15-én egész napos ünnepi programsorozattal várnak benneteket, ahol a legkülönfélébb módon közelíti meg a nemzeti ünnepet és Petőfi Sándor emlékezetét. A tíz órán át tartó programkavalkád során többek között nyomtathattok Landerer-sajtóval, vihettek haza Kass János-grafikát, lesz palotaséta, izgalmas előadások, felolvasószínház, interaktív városépítő workshop. Ünnepeljetek hát együtt!

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum; március 15. péntek, 10.00–20.00
További részletek: ITT

KUTATÁS

Vissz-hang. Pedagógia és szépirodalom.
Tízalkalmas online kurzus, kutatásban való részvétellel

Dobrova Zita, az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója pedagógiai tartalmú szépirodalmi művek reflektív feldolgozását tűzte ki célul. Most arra kéri a tanárjelölt hallgatókat, hogy egy tízalkalmas, ingyenesen elérhető online kurzus erejéig csatlakozzanak a kutatásához. A két csoportban induló és három tanórás alkalmak célja, hogy kiderüljön, miként járul hozzá egy szépirodalmi művek reflektív-kollaboratív feldolgozására épülő programban való részvétel a pedagógushallgatók és a pályán lévők szakmai fejlődéséhez.

Az online térben
            az 1. csoport tanfolyami ideje: március 19. – május 21., keddenként 17.00–19.30;
            a 2. csoport tanfolyami ideje: március 14. – május 16., csütörtökönként 17.00–19.30.
További információk, jelentkezés: ITT és ITT

 

KI A SZABADBA!

Családi kalandséták a Pagonyban

Itt a tavasz, egyre többször lehet kimozdulni s megismerni a benneteket körülvevő világot. Külön izgalmat ad az ilyen kiruccanásnak, ha egy-egy regény(hős) szemszögéből vizsgálhatjátok meg a várost. Ezért hát jó szívvel ajánljuk a Pagony budapesti és győri családi kalandsétáit, de akár ti is kitalálhattok ilyet egy-egy mese, regény kapcsán.
Kalandra és történetre fel!

További információk: ITT

Bakó Kata