Vissza
  • 2023.02.03
  • Bakó Kata

PTF SNDR, avagy Így él Petőfi!

Bakó Kata programajánlója.

TOVÁBBKÉPZÉS – TANÁRI MŰHELY

Alkalmazott bábjáték és drámapedagógia szakirányú továbbképzés

A bábjáték és a drámapedagógia fontos módszertani eszköze minden (óvoda)pedagógusnak és gyermekkönyvtárosnak, érdemes hát megismerkedni klasszikus és friss irányzataival.
Itt a lehetőség, hogy bővüljön az eszköztáratok, hiszen a Tokaj-Hegyalja Egyetem február 10-ig meghosszabbította jelentkezési határidejét a szakirányú továbbképzésekre, így az alkalmazott bábjáték és a drámapedagógia kurzusokra is.

Részletes tudnivalók, jelentkezés: ITT és ITT

Mozgató Tanárműhely – Dekameron 2023 2#

A Budapest Bábszínház Mozgató Tanárműhelye újabb módszertani workshopra várja a bábpedagógia és a bábszínházi alkotómunka iránt érdeklődő pedagógusokat, most Szikszai Rémusz Dekameron 2023 című, márciusban debütáló darabja kapcsán. A februári workshopon Tasnádi István Numidák című történetét feldolgozva ismerkedhettek meg a bábszínházi tervezőmunka fázisaival. A közös alkotói folyamat megteremtésében Hoffer Károly bábszínész, -rendező, bábtervező lesz segítségetekre.

Budapest Bábszínház – Kemény Henrik terem; február 13. hétfő, 17.00–19.00

További részletek, regisztráció: ITT

KREATÍV MŰHELYEK

Gombolygató – a Feslett Nők & Vásott Kölykök Varrószalon matinéalkalmai

A Feslett Nők és Vásott Kölykök Varrószalonban minden szerdán zajlik az élet. A Gombolygató foglalkozások vezetője, Horváth Fanni azokat a kisgyermekes anyukákat várja, akik jó társaságban és igényes matinéprogram kíséretében kötni és varrni szeretnének, miközben gyermekeik játszva ismerkednek a világgal.

A matiné alatt a Róka úr és Kompánia könyvesbolt is nyitva tart, ahol Vörös Juli papírszínházas meséléssel várja a résztvevőket.

Verőce, Kollázs; február 8. szerda, 9.30–11.30

Regisztráció, jegyárak: ITT

Kuflisítsuk a farsangot! – Kreatív délelőtt Dániel Andrással

A Sok pici farsang! című kiállításhoz izgalmas foglalkozások kapcsolódnak. A kiállító művészek, Máray Mariann, Dániel András és Rutkai Bori a tárlat ideje alatt gyerekfoglalkozásokat tartanak.

Farsangi bál a zöldségekkel – kézműves-foglalkozás Máray Mariann-nal

Eldönthetitek, hogy minek öltözzenek a zöldségek.

Részeletek: ITT

február 4. szombat, 11.00–12.00

A második foglalkozást Dániel András tartja; szeretettel várja azokat, akik szeretnének a kufliknak jelmezeket, saját maguknak pedig izgalmas farsangi álarcot tervezni.
A program alatt dedikálásra is van lehetőség.

Budapest, Kastner Kommunity, Art Korner; február 11. szombat, 11.00–12.00

Regisztráció, további részletek: ITT

KIÁLLÍTÁS

A Napkirályok születése – az Óegyiptomi rajzpályázat legjobbjainak kiállítása

A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria aktuális időszaki kiállítása a Magyar–Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága által meghirdetett Óegyiptomi rajzpályázat nyertes munkáit mutatja be a látogatóknak. A január 28-án megnyitott tárlat kiállítói olyan közösen alkotó diákok, akik a Westcar–papirusztekercs kerettörténetét az egyiptomi stílust követve és az ókori egyiptomi kultúrát hűen ábrázolva dolgozták fel.

Budapest, Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria; megtekinthető: február 25-ig

További információk: ITT

Marék Veronika vándorkiállítása

Kippkopp és családja, Boribon és Annipanni, Laci, az oroszlán és a Kockásfülű nyúl időnként országos túrára indulnak, hogy interaktív kiállítás keretében mutassák be megálmodójuk, Marék Veronika munkásságát. A Móra Könyvkiadó vándorkiállítása most Tamásiban, a Könnyü László Könyvtárban tekinthető meg. A könyvtár munkatársai a hozzájuk bejelentkező csoportoknak mesefoglalkozással egybekötött tárlatvezetést tartanak.

Tamási Művelődési Központ és Könnyü László Könyvtár; megtekinthető február 28-ig.

További információk: ITT

KÖNYVEK KICSIKNEK ÉS KAMASZOKNAK

Anna Elina Isoaro – Mira Mallius: Azon az éjszakán tél lett

A finn szerzőpáros Azon az éjszakán tél lett című könyve hiánypótló és tabutémáról szóló segítő könyv. Így ajánlja a Kisgombos Kiadó vezetője, Gombos Kata: „Könyvünk rendkívül finom eszközökkel, de bátran beszél a halálról és a gyászról. Ám amennyire veszteségtörténet, épp annyira születéstörténet is: a remény születésének története. Az életnek azt a legmélyebbről fakadó örömét és szépségét meri közvetíteni, amit különös módon sokszor épp azok ismernek meg, akik valaha elveszítették. Akiknek egyszer el kellett fogadniuk az elfogadhatatlant, akiknek – túl a halál félelmén – már csak az élet maradt”

Részletek: ITT

Megyeri Annamária: Kertészkedj okosan! – A mi kertünk

A Cerkabella Könyvkiadó új sorozatának (Kertészkedj okosan!) hamarosan megjelenő első kötete, A mi kertünk mesés és hasznos segítség lehet a család minden tagjának.
A kötet a gyerekek számára mesekönyv, a felnőtteknek remek ötletek és hasznos gyakorlati tanácsok, valamint egy kertészeti öröknaptár és a kerti szerszámok listájának lelőhelye. Hamarosan itt a tavasz, egy ilyen segítséggel bátran létrehozhatjátok álmaitok kertjét.

Bővebben: ITT

Imre Eszter – Kürti Andrea: Napsugár kisasszony tizenkét madara

Imre Eszter meseregényének főhőse, Napsugár kisasszony tizenkét utat jár be, egyik téli napfordulótól a másikig. A kerek egy évig tartó utazás és fejlődés alatt főhősünk segítőkre, bátorságra és tizenkét madárra lel, s aki követi, izgalmas világokat járhat be. A Gutenberg Kiadó gondozásában megjelenő meseregényt Kürti Andrea csodás illusztrációi teszik teljessé.

További részletek: ITT

Katya Balen: Október! Október!

Az Abszolút könyvek sorozat legújabb tagja (Október! Október!) kemény kérdéseket feszeget. A kötet főszereplője, a tizenegy éves Október egy erdőben él az apukájával és Stiggel, a mentett bagolyfiókával. A környezete minden rezdülését ismerő főhős élete azonban egyik napról a másikra megváltozik, kénytelen Londonba költözni, s arra kényszerül, hogy megállja a helyét a számára ismeretlen világvárosban, az iskolában, új otthonában.
A beilleszkedésről, a szabadságról, a családi és kortárs kapcsolatokról szóló regény remélhetőleg sokatok kedvence lesz.

További részletek: ITT

Lackfi János: Így él Petőfi! Petőfi Sándor válogatott versei Lackfi János kommentjeivel

Azt már megszokhattuk, hogy Lackfi János mindig igyekszik közel hozni, érthetővé tenni a kötelező irodalmat, s leporolni a klasszikus szerzők műveit. A Petőfi Emlékév alkalmából most Petőfi Sándort, a hétköznapi embert, a szerelmes ifjút, a katonát, a színészt mutatja be költeményei és életének kevéssé ismert epizódjai segítségével. A főcím (Így él Petőfi!) egyben utalás is a régi Így élt... életrajzi sorozat Petőfi-kötetére, s jelzés: Petőfi most is él…
A Cerkabella Könyvkiadónál hamarosan megjelenő kötetet Szabó Imola Julianna illusztrálta.

A szerző gondolatait a készülő kötetről megtaláljátok: ITT

PÁLYÁZATOK

A vers világa – Illusztrációs pályázat középiskolásoknak

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár országos képzőművészeti pályázatot hirdet középiskolásoknak. A pályázat célja, hogy a diákokat versolvasásra, illetve versillusztrációk készítésére, kreatív alkotásra ösztönözze.
Pályázni lehet a Lehetnék bárkiKortárs és kortalan versek című, Péczely Dóra szerkesztésében megjelent antológia bármely verse által ihletett illusztrációval vagy műalkotással. (A kötetről készült Meseterasz-ajánlót ITT nézhetitek meg.)
Az illusztrációkat és a műalkotásokat március 14-ig várják.

További részletek: ITT

46. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat

Az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Önkormányzata Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot hirdet, és a meghívottak részére április 11-től 14-ig Sárváron irodalmi tábort rendez.
A pályázat kiírói szeretettel várják a tizennégy–tizennyolc éves középiskolások magyar nyelvű írásait.
Vers, próza és tanulmány kategóriában jelentkezhettek, egy-egy pályázat maximális terjedelme kategóriánként 15 oldal lehet. A pályázat nem jeligés.

A pályázat határideje: március 4. szombat

További részletek és információk: ITT

Rajzoltak nekünk! – Iskolai könyvtárbővítési pályázat

Tavaly decemberben a Bakáts Pagony melletti Pagony Café – Dióban jótékonysági akció indult az iskolai könyvtárakért (erről ITT írtunk).  Az olvasók, az illusztrátorok és a Pagony Kiadó jóvoltából összegyűlt támogatást (bő egymillió forintot) a Könyvtárostanárok Egyesülete könyvtárbővítési pályázat keretében osztja szét.

Tíz könyvtár bővítheti az állományát friss és kortárs gyermek- és ifjúsági irodalommal: arra buzdítunk minden könyvtárostanárt, hogy bátran pályázzon. Javasoljuk, hogy a kiírást azok is olvassák el, akik gyermekkönyvtárosok vagy pedagógusok, mert az Egyesület jól használható és egyszerűen megvalósítható ötleteket ad a gyermek- és ifjúsági irodalom közösségi felhasználásához.

A jelentkezés határideje: február 10. péntek, 23.55
Pályázati tudnivalók, további információk: ITT

(BÁB)SZÍNHÁZ

L. Frank Baum – Horváth Péter – Selmeczi György: Óz, a varázsló

A híres meseregényt most a Kolibri Színház előadásában nézhetitek meg.
A kisiskolások számára ajánlott száztíz perces előadás zenéjét Selmeczi György szerezte, a rendező Horváth Péter.

Budapest, Kolibri Színház; február 20. hétfő, 15.00

Színlap és jegyvásárlás: ITT és ITT

Kormos István: Vackor az óvodában – matiné-előadás

Hej, óvoda, óvoda, de sok gyerek jár oda!” – szavaljuk, ha Kormos István Vackor az óvodában című verses meséje jut eszünkbe. Ezt most is megtehetjük, hiszen a Mesebolt Bábszínház matiné-előadásán Császár Erika jóvoltából újra megelevenedik Vackor és s az óvodáskor sok fontos kérdése. A négy éven felülieknek ajánlott darabot Csató Kata rendezte.

Szombathely, Mesebolt Bábszínház; február 5. vasárnap, 10.00

Színlap és jegyinformáció: ITT és ITT

Jill Tomlinson: A cica, aki haza akart menni – matiné-előadás

Jill Tomlinson közkedvelt sorozata az óvodáskorúak segítő könyvei között előkelő helyet foglal el. Legsikeresebb műve a A bagoly, aki félt a sötétben, de a szerző többi szereplője is a félelmeiről és a korlátairól mesél – olvasók ezreit bátorítva és segítve ezzel. Így tesz Szuzi is, a cica, aki most a Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadásán meséli el, hogyan győzte le félelmét a víztől. Az eredeti művet bábszínpadra írta és rendezte Veres András.

Szombathely, Mesebolt Bábszínház; február 12. vasárnap, 10.00

Színlap és jegyinformáció: ITT és ITT

DÍJ

Visa – Boltok Boltja – fődíjas lett a Bartók Pagony

A Csehországban és Szlovákiában már régóta ismert megmérettetés itthon Visa Boltok Boltja verseny néven vált ismertté. A vetélkedés célja, hogy elismerjék a helyi vállalkozások eredményeit, s felhívják a vásárlók figyelmét a magas színvonalú üzletekre. A versenyben minden hónapban új forduló indul, a havi nyertesek közül pedig évente a zsűri nevezi meg a Visa Boltok Boltja fődíjasát.
2022 novemberében a Bartók Pagony lett a Visa Boltok Boltja.
A rangos és méltán megérdemelt elismeréshez szívből gratulálunk!

Bővebb információk: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK

Csoportos foglalkozások a Sárkányos Gyerekkönyvtárban

Tudtátok, hogy a gyermekkönyvtárak délelőttönként ingyenes foglalkozásokkal várják az óvodásokat, valamint az általános és középiskolásokat?  Óvodapedagógusként, tanítóként és tanárként nincs más dolgotok, mint ellátogatni a legközelebbi könyvtár honlapjára, s felvenni a kapcsolatot a gyermekkönyvtárossal.
Mi most a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárának ingyenes, de regisztrációköteles foglalkozásait ajánljuk. Külön kiemeljük, hogy a foglalkozásokat életkori bontásban találjátok.

Bővebben a foglalkozásokról: ITT

„Népmesekincstár” mesedélután – Télből a tavaszba

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárában folytatódnak a „Népmesekincstár” mesedélutánok. Az idei első délután témája: Télből a tavaszba.
A Bajzáth Mária által kidolgozott „Népmesekincstár” mesepedagógiai módszer alapján összeállított délutánon élőszavas mese, mondóka, dal és játék várja a kicsiket és nagyokat.

Budapest, FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár; február 23. csütörtök, 17.00

Bővebb információ és regisztráció: ITT

PTF SNDR – szabadságharczos szabadulójáték

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti könyvtára izgalmas szabadságharcos, pontosabban „szabadsáharczos” szabadulójátékkal várja az érdeklődőket.
A kalandra vállalkozó hősök titkos feladata lesz, hogy kiderítsék, mi lett lánglelkű költőnk, Petőfi Sándor sorsa. Három útvonalon, nyolc forduló segítségével teljesíthető a küldetés, és a jutalom nem marad el: vándor, poéta vagy forradalmár címet kaphatnak azok, akik minden rejtvényt megoldottak.

Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – Üllői úti könyvtár; április 30-ig

Részletek és jelentkezés: ITT

 Bakó Kata