Vissza
  • 2022.03.04
  • Wittmann Ildikó

Segítő mesék háború idején

Wittmann Ildikó programajánlója.

BESZÉLGETÉS

Pagony Podcast élőben

Pagony

Március 4-én (vagyis ma!) élőben jelentkezik a Pagony és az Apapara podcastműsora: Szél Dávid pszichológussal pénteken délután két órától a legaktuálisabb hírekre reflektálva arról lesz szó, hogyan beszélgethetünk háborúról, politikáról a gyerekekkel, és vajon mely gyerekkönyvek segíthetnek ebben.

Részletek: ITT

KÖNYV

Magyar könyvek – Honour List 2022

Az IBBY a nemzetközi szekciói segítségével kétévente összeállít egy olyan nemzetközi listát, amelyen az illusztráció, a fordítás és a szerzői munka kiválósága miatt ajánlanak könyveket. Magyarországról szerzőként Lipták Ildikó a Csak neked akartunk jót című könyvével került a listára, míg illusztrátorként Grela Alexandra papírszínháza, A vakok és az elefánt (mindkettő a Csimota kiadása), műfordítókként pedig a Havasi Attila – Varró Dániel párostól T. S. Eliot Macskák – Oposszum Apó hasznos és mulattató Macskáriuma című fordítása, amely 2019-ben a Pagonynál jelent meg.

Ezek a könyvek egyébként korábban itthon már az IBBY hazai szekciójának, a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórumnak az Év Gyerekkönyve-díjazásait nyerték el. Remek könyvek – gratulálunk, és olvasásra ajánljuk őket!

ITT pedig a teljes lista is látható

Élménykönyvtár, könyvbemutató

Már vártuk Luzsi Margó és Komló-Szabó Ágnes Élménykönyvtár – innováció, inspiráció, jó gyakorlatok könyvtárosoknak című kötetének bemutatóját, amely pénteken, március 4-én 17 órától lesz az egri Bródy Sándor Megyei Könyvtárban.

Az est házigazdája Boldizsár Ildikó – mindenkit szeretettel várnak Egerben, ezzel a hasznos kiadvánnyal.

Részletek: ITT

Tündérkisokos

Az angolszász kultúrkincs tündérei elevenednek meg a Móra Könyvkiadó Tündérek titkos nyomában című kötetében. Ezek a tündérek aprók, repülnek, és varázsolni is tudnak – szóval ellenállhatatlanul bájosak, ahogyan Federica Magrin és Claudia Borgin könyve, amely emellett azért néhány hasznos, nem csak Meseországban érvényes információt is átad olvasóinak.

Részletek a könyvről: ITT 

KIÁLLÍTÁS

Gárdonyi Géza Szegeden

Gárdonyi Géza munkásságának legkiemelkedőbb darabja az Egri csillagok, ám szegedi éveiben is sokszínű alkotóként működött mint publicista és író. A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár március 3-án nyílt és április 27-ig látható kiállításán erről emlékeznek meg.

Részletek: ITT 

Gévai Csilla a Kultúrligetben

Gévai Csillának nyílik kiállítása Nagyon kék címmel a XVI. kerületi Erzsébetligeti Színházban. A megnyitó március 27-én lesz, ahol közös workshopra várják a gyerekeket az alkotóval. A programon a részvétel ingyenes, de már most érdemes regisztrálni.

Részletek: ITT 

SZÍNHÁZ

Színpadon a Szárazság

Rojik Tamás ifjúsági regénye, a Szárazság színpadi változatban is látható lesz: a Pesti Magyar Színház tűzi műsorára március 9-én és 10-én.

Részletek: ITT 

Bábszínház moziban

A Budapest Bábszínház állította néhány éve színpadra Janne Teller Semmi című regényét. Ahogyan a könyv, úgy a bábszínházi verzió is erős atmoszférájú, „nem eresztő” előadás lett, amit rengetegszer játszottak, rendszerint telt házzal. Most az előadásból filmváltozat készült, amelyet az Uránia moziban fognak vetíteni a bábszínházi világnap keretében.

Részletek: ITT 

Tanárműhely és módszertani teadélután Babarókával

A Budapest Bábszínházban március 5-én, szombaton 14 órától a Kiss Judit Ágnes mesekönyvsorozatán alapuló Babaróka-előadáshoz kapcsolódóan az óvodás korosztálynak szóló, az előadás előkészítését és feldolgozását segítő módszertani anyagot mutatnak be. Sok szeretettel várják az érdeklődő szülőket és pedagógusokat.

A teadélután játszópartnerei:
Ellinger Edina rendező
Csörgei Andrea gyermekirodalmár, a segédanyag szerzője
Vaskuti Gergely gyermekpszichológus
Végvári Viktória színházpedagógus


Részletek: ITT 

JÓTÉKONYKODÁS

Jótékonysági árverés menekült gyerekeknek

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény, a HUBBY és a MISZJE közös rendezvényén március 19-én, szombaton 15 órától kortárs írók, költők dedikált könyveit, illetve kortárs illusztrátorok dedikált képeit bocsátják árverésre.

A befolyt összeget az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítják. Az eseményen online és személyesen is részt lehet venni.

Részletek: ITT 

Wittmann Ildikó