Vissza
  • 2023.04.21
  • Bakó Kata

Százféle programmal mesÉLJÜK a mesét

Bakó Kata programajánlója.

 

GENERÁCIÓK ÉS CSALÁDI KÖTELÉKEK

FONÓdó – Kapcsolódás, Érték, Élmény
Léleksimító műhely Szentendrén a Parti Medvében

Erdős Kriszti és Csörgei Andrea hiánypótló, léleksimító esti programja a női tudás és a néprajzi értékek átadását, valamint a hagyományok és a közösség erejének megélését teszi lehetővé. Második alkalommal (hiszen közeledik Szent György napja) a program résztvevői a bennünk lakó sárkányok legyőzéséről és a lélek újjászületéséről, virágzásáról beszélgetnek és mesélnek, de nemezvirágot is készíthetnek, ha van hozzá kedv és szorgalom.

Szentendre, Parti Medve; április 21. péntek, 17.30–19.30
További információk: ITT

KONCERT

Szirtes Edina Mókus – Muzsikán innen és túl

„…kiállok hegedűvel, hanggal, síppal , szívvel, kiteszem a sok-sok effektpedált, viszem magamban a verseket, amelyekkel évek óta élek, túlélek, viszem magamban a sok érthetetlenséget, örömöt, bánatot, még több rácsodálkozást az emberi nagyságra, a költőóriásoktól örökölt gondolatokra… de viszem a kiszolgáltatottságot, amellyel szomjazom a Közönség, a Befogadók szeretetét, figyelmét… boldogság, ha a végén eltűnik a színpad széle, amely a hallgatókat leválasztja… boldogság ha minden megszűnik, ami leválaszt, és megszületik az egység, a közelség… de ezt nem lehet elmondani, csak érezni!” Mit is mondhatnánk még ezek után?
Menjetek, és tapasztaljátok meg Szirtes Edina Mókus verses zenéjének varázsát.

Budapest, Virág Benedek Ház; április 21. péntek, 19.00
További információk és jegyvásárlás: ITT és ITT

KÖNYVES ESEMÉNYEK

Kis Könyves Éj – a független könyvesboltok éjszakája

A Kis Könyves Éj rendezvénysorozat biatorbágyi eseményéről már volt szó (ITT olvashatjátok). Most a többi könyvesbolt programját is szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, mert jóféle eseményekkel várják a „kis könyvesek” barátait, vagyis benneteket.
Kecskeméten, a Kóborló Könyvesboltban tematikus raktárvásár lesz, Nagykovácsiban pedig Szavak – Hangok – Csendek címmel tart zenés irodalmi estet Billing Gyöngyi és Bánki László. Sopronban igazi csemegékkel szolgál a Cédrus Könyvkereskedés: Kováts Laura Rozália Belső tenger című könyvének bemutatója után az Okuláré Projekt előadásában három egyfelvonásos darabot nézhettek meg. Az est zárásaként Engler József olvas fel nektek izgalmas történeteket. 

Országszerte – például Biatorbágy, Kecskemét, Nagykovácsi, Sopron;
április 21. péntek – április 22. szombat

Az országos rendezvényről bővebbet megtudhattok: ITT

CSALÁDI PROGRAM

Családi szombat a Központi Könyvtárban!

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára Családi napot rendez két gyűjteményében is. A Zenei Gyűjtemény Csigamesék-programja most szombaton közös mondókázással, zenéléssel, mozgásos játékokkal és gyapjúképkészítéssel várja az öt–nyolc esztendős gyerekeket és szüleiket. A Sárkányos Gyerekkönyvtárban pedig Széllelbélelt papírszínház címmel lesz papírszínházi mese Majoros Nórával és Dávid Ádámmal; a kézműveskedni vágyók pedig Dienes Éva könyvtárvezetővel készíthetnek sárkányfejet. A programok ingyenesek, de regisztrálni kell rájuk.

Budapest, FSZEK – Központi könyvtár;
Zenei Gyűjtemény: április 22. szombat, 10.30–11.15
Sárkányos Gyerekkönyvtár: április 22. szombat, 11.30
További részletek a programokról: ITT és ITT

ÍRÁSTUDÓK MŰHELYE

Írókör Molnár Krisztina Ritával – Workshop

„Molnár Krisztina Rita írókörének interaktív gyakorlatai elsősorban önmagukhoz viszik közelebb a résztvevőket. A cél ezúttal nem elsősorban a tökéletes szonett vagy egy remek novella megírása – bár az is előfordulhat, hogy az alkalmakon születnek hasonló alkotások –, hanem az, hogy az írás artikuláló jellegének köszönhetően, az irodalom sajátos eszközeinek segítségével képesek legyünk megragadni magunkban és a bennünket körülvevő valóságban mindazt, ami szavak és keretek nélkül nehezen értelmezhető” – olvashatjuk a programajánlóban.
Ezt a műhelyt elsősorban az önmagukat megismerni vágyó középiskolásoknak ajánljuk.

Budapest, K11 Művészeti és Kulturális Központ; április 22. szombat, 15.00
További információk: ITT

KONFERENCIA

Kertörökség és Kommunikáció Konferencia és Műhely a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Április 20–22-ig érdekes és kevéssé szokványos témában rendeznek konferenciát a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Magyar Kertörökség Alapítvány által Kertörökség és Kommunikáció Konferencia és Műhely címmel rendezett többnapos esemény utolsó, most szombati napja egész napos, nyilvános programokat is kínáló kerti programmal zárul. A nap során a történetekre mindig éhes gyerekek erdőzöldítő, mezővirágoztató meséket hallgathatnak Szabó Ágnes (tájépítész mesemondó), Bumberák Maja (mesemondó) és Hacsi Panni (mesemondó) jóvoltából. Emellett lesz kerti séta a Károlyi-kertben, virágmagültetés és Voice & Brass koncert is. Kerekedjetek hát fel, és menjetek ki a szabadba – vagy a kertbe! Titeket is vár a PIM!

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum; április 22. szombat, 10.00–16.00
Részletes program, regisztráció: ITT

ILLUSZTRÁCIÓ

BIB-nap a Barabás Villában

Szemet gyönyörködtető és alkotómunkával teli napra számíthat az, aki most vasárnap ellátogat a Barabás Villába. Az igényes illusztrációk kedvelői ugyanis most megismerhetik a 2021-ben rendezett 28. Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (Biennial of Illustrations Bratislava, BIB) magyar résztvevőit és a díjazott műveket. Az izgalmas tárlat szakmai bemutatója mellett a kicsiknek illusztrációs foglalkozás lesz Pikler Éva vezetésével, s interaktív mesekoncert is színesíti a programot Danny és Béla jóvoltából.

Budapest, Barabás Villa; 2023. április 23. vasárnap, 15.00–18.00
Részletes program és jegyvásárlás: ITT és ITT

Bailavidrum Meseösvény – Király Kis Miklós

A Bailavidrum közösségének programjai igazi mesejáró utakat kínálnak a családoknak.
Most, Szent György napjához közeledve Király Kis Miklós sárkányölő meséjét járhatjátok végig a természetben három-négy óra alatt. Hallgassátok meg a mesét, járjátok végig a mese ösvényeit, teljesítsétek a próbákat, hogy a végén jutalmul mazsolát is majszolhassatok!

Pilisborosjenő határa, a természetben; április 23. vasárnap;
három turnusban: 9.30, 10.15, 11.00
Részletes tudnivalók és regisztráció: ITT  és ITT

KÖNYVBEMUTATÓ

Hol terem a magyar vitéz? Egri csillagok – Kalandkönyv
Kötelezők újratöltve

Az Athenaeum Kiadó Kötelezők – újratöltve sorozata „azt a célt tűzte ki maga elé, hogy saját döntéseken alapuló, úgynevezett kalandkönyvként mutassa be az iskolai olvasmányokat”, remélve, hogy népszerűvé válik az olvasás és ezen belül az iskolai irodalom.
A sorozat harmadik kötetében (Hol terem a magyar vitéz? Egri csillagok – Kalandkönyv) a két szerző, Libor Zoltán és Nagy Ádám jól ismert szereplők (Bornemissza Gergő, Vicuska, Jumurdzsák és a többiek) társává és kultikus történetek részesévé avatja az olvasót, aki a történetszövés közben maga hozza meg döntéseit, ő választja ki a következő kalandot, s így a cselekmény a döntései szerint alakul.
A szerzők, a kiadó, valamint Csörgei Andrea (gyerekirodalmár, könyvtár– és drámapedagógus, Népmesekincstár-foglalkozásvezető) szeretettel vár mindenkit a kötet bemutatójára, ahol remélhetőleg izgalmas beszélgetések születnek a kötet és a mű apropóján.

Budapest, Magvető Café, április 25. kedd, 18.00–19.00
további információk: ITT

Kreatív írás középiskolásoknak

MESEPEDAGÓGIA

Szent György napi „Népmesekincstár”-mesedélután

A Sárkányos Gyerekkönyvtárban minden hónap utolsó csütörtökén Népmesekincstár családi mesedélutánnal várják a kisgyermekes családokat a Népmesekincstár mesepedagógiai program foglalkozásvezetői, Bakó Kata és Dienes Éva. Április 27-én is így lesz, Szent György napi és pünkösdi mesék várnak titeket, de lehet majd énekelni, mondókázni is és közösen készülni az ünnepekre. Ráadásul mindig akad egy-két szabadon kölcsönözhető mesegyűjtemény.
Szóval menjetek, és mesÉLJÉTEK a mesét, hallgassátok a történeteket!

Budapest, FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár; április 27. csütörtök, 17.00
További információk, regisztráció: ITT

PAGONY SZALON

Pszichológia és gyerekkönyvek

A Pagony Szalon áprilisi témája az érzelmi fejlesztés, az önismeret tanítása, tanulása a gyerekkönyvek segítségével, illetve a didaxis szerepe az irodalmi művek befogadása során.
A sorozat mostani vendégei, Agócs Írisz (Ölelj meg!-sorozat), Kertész Erzsi (Zsebaljai időjárók – mese az érzelmekről), Szél Dávid (az Ölelj meg!-sorozat szakmai lektora) és Wéber Anikó (Anna Tükörképföldön) arról beszélgetnek, miként fejleszti az érzelmi intelligenciát a gyerekirodalom, a gyerekkönyv, az illusztráció, s lehet-e hasznos a tanító szándék. A beszélgetés háziasszonya Hajdu Zsanett, a kiadó munkatársa.

Budapest, Pagony Café – Dió; április 27. csütörtök, 18.00
További információk: ITT

KÖNYVAJÁNLÓ

Szeretlek, anya! és persze: Szeretlek, apa!

Közeledik anyák napja, így ismét kapható a Szeretlek anya! című kötet. Quentin Gréban illusztrációi mellett harmincegy szerzői vallomást találtok az anyaságról és az ahhoz fűződő érzésekről. A lélekmelengető illusztrációkat tartalmazó könyv méltó társa a Szeretlek, apa! című, szintén Quentin Gréban-illusztrációkat tartalmazó kiadvány. Az illusztrációkhoz kapcsolódva harminc férfi őszinte vallomását olvashatjátok az apákhoz fűződő szintén fontos kapcsolatról.
A kiadványok a Manó Könyvek gondozásában jelennek meg.

A szerzőkről és a könyvekről további részletek: ITT és ITT

Zalka Csenge Virág: Nagyvárosi nép

Zalka Csenge Virág számos izgalmas mesegyűjteménnyel örvendeztette meg a történetek szerelmeseit. Legújabb mesegyűjteménye a Móra Könyvkiadó gondozásában lát napvilágot Nagyvárosi népcímmel. Az Orosz Annabella által illusztrált kötet olvasói a népmesék segítségével csodálkozhatnak rá környezetünk szépségeire, izgalmas részleteire.

Bővebb információk: ITT

 

PODCAST

Podcast-tartalmat ajánlani mindig jó (itt van például a Mesecentrum Kötve Hiszem podcastsorozata), mert sok eszközzel, sok helyen és sok élethelyzetben meghallgathatjátok egy-egy adás témáját – legyen az történelem, közélet vagy jelen esetben a gyermekirodalom és az illusztráció. Most két, egymással is összefüggő podcastadást ajánlunk nektek.

#15. – Alig okoznak örömet a gyerekeknek a mai kötelező olvasmányok

A 444 Podcast 15. adásában Kovács Eszter, a Pagony főszerkesztője és Moldova Júlia gyerekkönyv-szakember beszélt arról, milyen folyamatokat látnak a kortárs gyermekirodalom és az olvasók kapcsán.

A beszélgetést meghallgathatjátok: ITT

#18. – A te könyvedben mennyi kép van?

A gyermekirodalom témáját folytatva a 444 Podcastban megkérdezték Herbszt László illusztrátort, a MOME oktatóját és az ELTE-n művészettörténetet oktató Révész Emesét, mit gondolnak kép és szöveg arányáról a hazai gyermekkönyvek tekintetében, de szó esett a szöveg nélküli képkönyvekről s a könyvről mint műtárgyról is.

A beszélgetést meghallgathatjátok: ITT

Bakó Kata