Vissza
  • 2021.05.14
  • Wittmann Ildikó

Tavaszi zsongás a gyerekirodalomban!

Wittmann Ildikó programajánlója.

KONFERENCIA

Meséld újra!

Május 18-án, kedden és 19-én, szerdán a Meseszó Egyesület tart online konferenciát. Terítéken lesznek az élőszavas mesemondás gyakorlati felhasználási lehetőségei, közösségépítő szerepe, de a magyar élőszavas mesemondás régi nagy mestereivel is meg lehet ismerkedni. A gazdag program részletes ismertetője, a regisztráció és a jegyvásárlási információk megtalálhatók ITT 

TABU a gyermekirodalomban

„A tabutémák néhány éve elvétve jelentek meg a magyar gyermekirodalomban, a nemzetközi trendek, a társadalmi konvenciók elmozdulása, a »kibeszélési kényszer« mára azonban gyermekirodalmi paradigmaváltást eredményezett” – írják a pénteken, május 14-én, és szombaton, május 15-én tartandó TABU a gyermekirodalomban konferencia szervezői.

A konferencián megszólaló vendégek elsősorban a pszichológia és az irodalomtudomány, valamint a vizuális kultúra nézőpontjaiból mutatják be a témához kapcsolódó kérdéseket, Szegedi Tudományegyetem óvodapedagógus szakos hallgatói, a Művészettel az Oktatásért Kutatócsoport tagjai pedig empirikus kutatási eredményeket ismertetnek. Érdemes lesz velük tartani, a videókonferencia alatt a megszólalóknak kérdéseket is lehet feltenni.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Pedagógiai Intézet Óvodapedagógus-képző Tanszékének programja részletesen megtekinthető ITT

PAPÍRSZÍNHÁZ SZAKMAI NAP

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai napjának fókuszában a japán gyökerű kamishibai-papírszínház áll. A képekkel való mesélés oktatásban betöltött szerepével, pedagógia jelentőségével és sokoldalúságát mutatják be az előadók ma, 2021. május 14-én.

Az előadók között nemcsak művészeti és pedagógus szakemberek, hanem gyerekek is lesznek, a szakmai beszélgetéseket kísérő kisebb színházi online előadásokra pedig várjuk az óvodásokat és kisiskolásokat is.

Előzetes regisztráció ITT

A rendezvény részletes programja pedig ITT olvasható

BESZÉLGETÉS

Climate fiction

A B32 Galéria és Kiállítótér ad otthont a május 15-én, szombaton 18 órától online is nézhető beszélgetésnek. A Holnap történik című programon az est moderátora, Vinczellér Katalin magyar-média szakos tanár és beszélgetőtársai, Rojik Tamás, a Szárazság című ifjúsági regény szerzője, Szekeres Niki irodalmár, a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke és dr. Tauber Tamás, biológiatanár arról ejtenek szót, hogyan látja a globális ökológiai válságot a biológus, az író és az irodalmár, mit is jelent a climate-fiction, és mit érdemes olvasni a témában.

Részletek ITT 

TÁRLAT

Régi idők utazásai

Izgalmas online tárlatvezetésre invitál a Petőfi Irodalmi Múzeum!

 „Belegondoltál már abba, milyen kihívásokkal néztek szembe az utazók majd' 200 évvel ezelőtt? Hogyan utazott egy gróf, hogyan kelt útra egy polgár? Kit választanál útitársnak a XIX. században?

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös virtuális foglalkozásán arra hívunk, hogy utazz velünk téren és időn át, hogy régi tárgyak (naplók, útlevelek, relikviák) meséljenek neked egy letűnt kor utazóiról. Találkozz gróf Károlyi Györggyel, a reformkor egy meghatározó arisztokratájával, gróf Széchenyi István barátjával, aki nem csak Nyugat-Európát, de a Közel-Keletet is megismerte útjai során, vagy járd együtt az országot az állandóan bolyongó Petőfi Sándorral, aki nyughatatlanságának köszönhette hírnevét, megannyi barátját (és ellenségét)” – írják.

Regisztráció és technikai részletek: ITT 

KÖNYV

Ördög a Kapuban!

Nagyon izgalmasnak ígérkezik a Pagony kiadó május 18-iki Kapu kortársakról című programja! A program alcíme: Az ördöggel való szerződés a klasszikus kötelezőkben és a kortárs ifjúsági regényekben.

„Mit jelent a kísértés, csábítás? Mely korokban kit és mivel lehet megkísérteni? És mi mindennek az ára? Hogyan jelenik ez meg a klasszikus, kötelező olvasmányokban, iskolai tananyagban és hogyan kapcsolható össze a kortárs ifjúsági irodalommal?”

Május 18-án, kedden 17:30-kor együtt indulunk el az Ördögcsapáson Varga Bettivel és Radnóti Gerdával (Arany János Általános Iskola és Gimnázium) – lehet csatlakozni!

Részletek: ITT 

VIDEÓ

Itt a Zseblámpa!

A Kultúrpart indított útjára egy újfajta videósorozatot, Zseblámpa címmel. A Zseblámpában gyerekek ajánlanak könyveket nem csak gyerekeknek; ebben az epizódban Wéber Anikó nemrég megjelent Örökszerda című regényét ajánlják, Janesch Ágoston és Kalmár Benedek a beszélgetőtársak.

Iratkozzon fel mindenki a Kultúrpart YouTube-csatornájára, ott láthatók a fiúk. Biztosan sok érdekes könyvről beszélgetnek, így más megvilágításba kerülnek az ő „Zseblámpájukon” keresztül a kamaszoknak készülő művek!

A videót ITT nézhetitek meg! Ezt tényleg ne hagyjátok ki!  

Wittmann Ildikó