Vissza
  • 2024.03.05
  • Nyulász Péter

Tavaszi zsongás a moziklubban

nyúlfarknyi beszámoló a kiállítás megnyitóról

 

Március havához illően hóról szó sem eshet a festményeken, és hogy e képzavar teljes legyen: egy karakteres síszemüveg azért felbukkan egy sísapkás nyúlon.

Ettől – azaz tőle – eltekintve azonban természetesen méhek, darazsak, lepkék lepik el a virágokat a képeken, melyek többségén mégiscsak nyulak szerepelnek. Mindez nem véletlen, hiszen az Illusztrátor Pajtások baráti közössége „a rügyfakadáshoz és a nyulakhoz kapcsolódó rajzokat” hozott a Szentendrei P’Art Moziba, a Tavaszi zsongás című kiállításra.

Illusztrator pajtasok-04

 

Nem először fordul elő, hogy a gyerekkönyveket illusztráló képalkotók csapata összefog az Író Cimborákkal. A gyerekeknek író szerzők közül ezúttal Halász Bálint, Kiss Lehel, Nattán-Angeli Nóra, Simon Réka Zsuzsanna, valamint Takács Viktória és Várfalvy Emőke tavaszi történetei olvashatók a kiállítótérben található összefűzött gyűjteményben. Utóbbi két szerző a kiállításmegnyitón személyesen is jelen volt, s ha már eljöttek, fel is olvasták műveiket.

Illusztrator pajtasok-01

A hangulat kedvéért íme egy kis részlet Várfalvy Emőke Pitypangás című verséből:

 

„Sárga pettyes pitymallat,

milyen jó a pitypangnak!

Zöld fű közt a harmatban

mosakodik hajnalban.”

A kiállítást szervező, és megnyitó Vajda Melinda röviden elmondta, hogy az Illusztrátor Pajtások társasága 2011-ben alakult, és 111 taggal büszkélkedhet. Közülük húsz művész, név szerint Bódi Kati, Demény Andrea, Faludi Róbert, Ficzere Kyrú, Holló Anna, Kovács Réka Barbara, Kőszeghy Csilla, László Zsuzsi, Lévai Dóra, Megyeri Annamária, Pajer Lilla, Paulovkin Boglárka, Rácz Eszter Anna, Rácz Nóra, Sajó Réka, Szoboszlay Eszter, Szüdi János, Titkó Ildikó, Takács Viktória és Vajda Melinda alkotásait láthatja, akinek kedve szottyan megszakítani a büfézést egy kis kultúrafogyasztással – merthogy a kiállításnak helyet adó klubszoba a büféből nyílik.

Ámbár az összes kép el sem fért ott, így jutott pár nézőcsalogató alkotás a P’Art Mozi előterébe is.

Illusztrator pajtasok-03

 

A kiállítás húsvétig, azaz 2024. március 31-ig tekinthető meg.