Vissza
  • 2023.02.24
  • Bakó Kata

Télűzés és tavaszvárás

Bakó Kata programajánlója.

MESEMÚZEUM

Kulcsátadó ceremónia

A Mesemúzeum kulcsát minden évben más őrzi. Ezt a fontos tisztséget a gyermekek számára mesét, verset, drámát író alkotó töltheti be.
Idén Varró Dániel kapja e nemes feladatot, a kulcsot pedig a tavalyi őrző, Zalán Tibor adja át kulcsátadó ceremónia keretében. A nemrégiben betegség miatt elmaradó program végre megvalósul, és új gazdára lel a Mesemúzeum kulcsa.
A programra mindenkit szeretettel várnak – mesével és játékkal.

Budapest, Mesemúzeum; február 25. szombat, 11.00
Bővebben: ITT

MESEPEDAGÓGIA

Mesék a tavaszról és az újjászületésről – családi mesedélelőtt

Bajzáth Mária és kollégái, akik az általa megalkotott „Népmesekincstár” mesepedagógiai módszer foglalkozásvezetői, ismét a Mesemúzeumba hívják a családokat, hogy a tavaszról és az újjászületéshez kapcsolódó hiedelmekről, varázslatokról meséljenek. Az élőszavas mesemondás mellett mondókák és dalok is várják a négy és tíz év közötti gyerekeket, s a felnőtteket is.

Budapest, Mesemúzeum; március 18. szombat, 11.00
További részletek: ITT

GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI IRODALOM

Társadalmi kérdések és víziók a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomban

A Holtszezon – Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál programján igencsak izgalmas témáról beszélget Dóka Péter író, a Móra Könyvkiadó főszerkesztője és Takács-Babicz Lilla pszichológus, meseterapeuta. Számtalan példája van annak, hogy a történelem során a gyermekeket felhasználták egyes ideológiák, gondolkodásmódok elterjesztéséhez, s ebben fontos szerepet játszott a mindenkori kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom. Vajon most is így van ez? Láthatók most ilyen folyamatok? Hogyan hatnak a kötelező olvasmányok az általános és középiskolásokra? Miért nehéz terep a gyermek- és ifjúsági irodalom? Ha tehetitek, menjetek el, kérdezzetek, beszélgessetek!

Veszprém, Papírkutya; február 24. péntek, 17.00–18.00
További információk: ITT

ANIMÁCIÓS FILM

Cigánymesék – a Kecskemétfilm meséi hamarosan a YouTube-on

Aki az elmúlt napokban megtekintette a Kecskemétfilm YouTube-csatornájának nyitóoldalát, örömteli beharangozót láthatott: március 4-től láthatók a stúdió Cigánymesék sorozatának darabjai. Nézzétek meg, érdemes, hiszen az igényes animációs filmek nemcsak a roma színvilágot és életérzést, hanem a cigány mesekincs színét-javát is megismertetik veletek.

A meséket március 4-től megnézhetitek: ITT

(HANGOS)KÖNYV

Kertész Erzsi: Zsebaljai időjárók – Mese az érzelmekről

Az érzelmekről már a legkisebbekkel is fontos beszélni. Szerencsére ebben a kérdésben sem maradnak magukra a szülők, a gyerekek és a pedagógusok, mert számos kortárs gyerekirodalmi és ismeretterjesztő mű született, hogy segítse az emóciók megélését, feldolgozását. Kertész Erzsi most a négy és nyolc év közötti gyerekeknek írt mesekönyvet Zsebaljai időjárók – Mese az érzelmekről címmel. A kötet illusztrátora Széll Adrienn, aki izgalmas rajzokkal segíti a téma megértését. A Pagony Kiadó könyvét márciustól vehetitek kézbe.

További részletek: ITT

Kiss Ottó: Ati meséi

A Cerkabella Könyvkiadó jóvoltából egyre több hangoskönyvet vehetnek birtokba a minőségi gyerekirodalomra éhes olvasók, azaz hallgatók. Most Kiss Ottó Ati-meséit (Ati és a holdvilág; Ati repülni tanul; Ati a tükör mögött) hallgathatják meg Bach Kata előadásában.

További részletek: ITT

A művészetpedagógia múltja és jelene – reformpedagógia, életreform, gyermekkultúra

Megjelent az 5. ELTE Művészetpedagógia Konferencia előadásainak tanulmánykötete A művészetpedagógia múltja és jelene – reformpedagógia, életreform, gyermekkultúra címmel. Az ELTE PPK koordinálásával tavaly májusban létrejött szakmai rendezvény előadásaiból összállított  kötet negyven tanulmányt ad közre. Az egyes írások a gyermek- és ifjúsági kultúra, a színház- és drámapedagógia, a vizuális nevelés, a zene- és táncpedagógia, valamint a tudomány–művészet–pedagógia témakörének friss eredményeiről mutatnak be használható elméleti és módszertani tartalmakat. A kötetet Kempf Katalin, Polyák Zsuzsanna és Dr. Vincze Beatrix szerkesztette.

A kötetet letölthetitek: ITT

KÖNYVBEMUTATÓ

Költővel nem járnék – Kortárs novellák Petőfiről

A Petőfi-év alkalmából újabb vagány és formabontó antológia jelenik meg a Pagonynál Grancsa Gergely szerkesztésében, Költővel nem járnék – Kortárs novellák Petőfiről címmel. A kötetben tizenöt kortárs szerző novelláját olvashatjátok Petőfi ellentmondásos, mégis ikonikus életművéről, a hozzá fűződő viszonyunkról – mindezt ironikusan, humorral vegyítve, levetve az iskolai ünnepélyek pátoszát. Ráadásul a kötet illusztrátora, Herbszt László a novellákat követő egyoldalas illusztrációival a könyvtárgyat műalkotássá is avatja.
A kötet szerzői: Balássy Fanni, Baráth Katalin, Bánki Éva, Bendl Vera, Cserna-Szabó András, Gévai Csilla, Kalapos Éva Veronika, Kiss Judit Ágnes, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár T. Eszter, Nényei Pál, Rojik Tamás, Szabó Borbála és Wéber Anikó.

Az antológia rendhagyó bemutatója március 16-án lesz Csüccs le magyar! – Könyvbemutató extrákkal címmel. A bemutatón a szerzőkkel Szabó Amanda beszélget, közreműködik Glávits Bence táncos.

Budapest, Három Holló; március 16. csütörtök, 18.00
További információk: ITT

BÁBSZÍNHÁZ

Dániel András – Schneider Jankó: Kuflik a Bábszínházban

A szegedi Kövér Béla Bábszínházban van egy rét. „Azon van egy kupac. Ebben a kupacban lakik hét kufli. Fityirc, Pofánka, Bélabá, Hilda, Zödön, Titusz és Valér.” Dániel András kuflijai Schneider Jankó rendező segítségével lépnek most színpadra (Kuflik a bábszínházban), a bábokat Dániel András rajzai alapján Grosschmid Erik tervezte és szcenizálta, a zeneszerző Ágoston Béla. A szervezők ígérik, hogy a négy éven felüli nézőkre garantált öröm és szórakozás vár.

Szeged, Kövér Béla Bábszínház; bemutató: március 5. vasárnap, 17.00–18.00
Színlap és jegyvásárlás: ITT

Nefelejcs Bábszínház – Pásztohy Panka: Pitypang és Lili

Pásztohy Panka mesehőseit, Pitypangot, a kiskutyát és gazdáját, Lilit számtalan óvodás és kisiskolás kedveli. Kalandjaikat, a felelős állattartás nehézségeiről és örömeiről, valamint a barátság erejéről szóló történeteiket mostantól bábjáték formájában is megismerhetitek a Nefelejcs Bábszínház jóvoltából.

Budapest, Kőrösi Kulturális Központ; március 11. szombat, 10.00
Jegyvásárlás és további részletek az előadásról: ITT

ZENÉS MESEJÁTÉK

Berg Judit: Rumini Ferrit-szigeten – a Pesti Magyar Színház vendégjátéka Miskolcon

A Rumini-univerzum kötetei és izgalmas történetei mára már generációk kedvencei. Berg Judit izgalmas meseregényének (Rumini Ferrit-szigeten) színpadi változatát most a miskolci gyerekek is megismerhetik. A Pesti Magyar Színház száztíz perces, egy szünettel játszott előadását négy éven felülieknek ajánlják. A darabot Bereczki Csilla rendezte.

Miskolc, MüHa – Művészetek Háza; március 12. vasárnap, 15.00–17.00
Részletes program, jegyvásárlás: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAM

Télűző, tavaszváró kézműves-foglalkozás

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Terézvárosi Gyermekkönyvtára szeretettel várja olvasóit s az érdeklődő kicsiket és nagyokat télűző, tavaszváró kézműves-foglalkozásán. A program alatt és után be is iratkozhattok a könyvtárba, ha még nem tettétek meg. A gyermekek tizennégy éves korig ingyenesen lehetnek könyvtári tagok.

Budapest, FSZEK Terézvárosi Gyermekkönyvtár; február 24. péntek, 17.00
Bővebben: ITT

KIÁLLÍTÁS

Simonyi Cecília: Noé bárkája

Tavaly év végén jelent meg a Lampion Könyvek gondozásában Simonyi Cecília több évig írt és gyönyörűen illusztrált meséje a bibliai Noéról (ITT olvasható a kötet kritikája). A kötet illusztrációiból kiállítás nyílik, melyet március végéig tekinthettek meg. A tárlat megnyitóján a szerző mesél majd a könyv születéséről, az alkotás folyamatáról, az érdekes illusztrációs technikákról, utána pedig kézműves-foglalkozás keretében ismerhetitek meg a cianotípia technikáját. A megnyitón megvásárolhatjátok a könyveket és az illusztrációkból készült egyedi nyomatokat is. A kiállítást megnyitja Mátyus Kriszta.

Budakeszi, Punktum Galéria; március 4. szombat, 10.00
További információk: ITT

MESÉLÉS ÉS JÁTÉK

És Te? Miről álmodozol? – Játék és alkotás óvodásoknak

A Kollázs és a Róka úr és kompánia szeretettel hív minden három és hat év közötti gyermeket a Marta Ignerska és Przemysław Wechterowicz: Nagy álmok című könyvéhez kapcsolódó mesélésre és játékra (a kötetről ITT közöltünk kritikát). Róka úr vendége a Diófa Books könyvkiadó lesz.

Verőce, Kollázs; március 12. vasárnap, 10.00–11.00
További részletek: ITT

TÁRSASJÁTÉK ÉS JÁTÉKPEDAGÓGIA

Családi társasjátékozás a TársasSulival és „közös játszás” Lencse Mátéval

Lencse Máté neve garancia arra, hogy február 26-án minőségi társasjátékokkal és szakavatott játékvezetővel találkozhattok. Most két programmal is várja a játszani nem rest családokat és az új, innovatív társasjátékok szerelmeseit. Társa ebben Ignác, a nyúl lesz (valójában egy jó hangulatú társasjátékos kávézóról van szó).

10 órától a családokat várják a legjobb társasjátékokkal, a játékszabályokat a TársasSuli játékmesterei fogják elmagyarázni, illetve ha szeretnétek, ajánlanak is nektek való játékokat.
14 órától „közös játszás” lesz. A főszereplők Lencse Máté új, kölcsönözhető kártyajátékainak friss darabjai. A Baci, a Körtánc, a NemDe nem kapható a boltokban. Szóval aki izgalomra vágyik, ne habozzon, regisztráljon!

Budapest, Ignác, a nyúl; február 26. vasárnap, 10.00 és 14.00–16.00
Asztalfoglalás, regisztráció, további információk: ITT és ITT

Bakó Kata