Vissza
  • 2021.12.28
  • Wittmann Ildikó

Tízéves az Eszter-lánc zenekar!

A Mackófarsangot se hagyjátok ki az Állatkertben!

Wittmann Ildikó programajánlója.

ZENE

Szülinapi nagykoncert Kárász Eszterékkel a MOMKultban

Tíz éve, egy hideg januári hétvégén megszületett az Eszter-lánc mesezenekar, és felcsendültek az első dalok. Ahogy Lackfi János írta: „Dallamok, versek, bábok, buborékok, ukulele, gitár, bőgő, furulya, derbuka és társai pörögtek ezerrel. Kárász Eszter játszott, táncolt, énekelt, hadonászott, varázsolt, miközben viccesen és kedvesen vagy szomorkásan csengtek-pengtek a dalok. Jó kis koktél, dupla buborékkal, alkoholmentesen.” Január 29-én 11 órától a MOMKultban újra szólnak a dalok, és Eszterékkel lesz a sztárvendég Halász Judit is.

Részletek: ITT 

Vadonatúj koncerthelyszínt avat a Veronaki

A frissen átadott Magyar Zene Házában a Veronaki matinékoncertjét lehet elcsípni január 29-én, szombaton délelőtt 10.30-tól. A Veronaki zenekart Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél ütőhangszeres, zeneszerző alapította, remek hangszeresekkel kiegészülve. A Veronaki világa Tarján Veronika meséiből és szövegeiből építkezik, és alkot egyedülálló zenei világot, melyet a gyermekek és a felnőttek is egyaránt élvezhetnek.

Részletek és jegyvásárlás: ITT 

KÖNYV

Olvassatok jetikről!

Méghozzá a Cerkabella Kiadónál megjelent Egy jeti lakik a pincénkben című könyvet Dér Adrienntől. Humoros, kalandos, és akár veled is megtörténhetne, már ha lennének jetik… Vagy tényleg vannak?

ITT olvashattok bele a regénybe

A mezítlábas grófnő előrendelhető

Baár Tünde legújabb könyve, amely ezúttal ifjúsági regény lesz, A mezítlábas grófnő címmel jelenik meg a Manó Könyveknél. A Duna-parti kis falu álmos csendjét váratlan látogató veri fel. Egy igazi grófnő költözik a vízparti kastélyba, és ezzel a helybéliek élete is megváltozik. Baár Tünde regénye a múlt század Zebegényébe repít vissza, ahol Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska maga köré gyűjtötte a falubeli gyerekeket, és varázslatos világot teremtett a természet kincseivel, sporttal és sok mesével. A pedagógus szerző regényében egy régi világról mesél, átmentve az értékeket a mai gyerekek számára.

A könyv előrendelhető: ITT 

Együtt a család – végre könyvben

Imádtuk a Mesemúzeum „karanténsorozatát”, kis tematikus ötletgyűjteményüket akkor, amikor épp a legnagyobb szükség volt rá. Friss és üde volt a Facebookon, és az „együtt a család” szlogen egyből nem kényszer lett, hanem idilli állapot. Most végre könyv formájában is kézbe vehető (Együtt a család – mesés foglalkoztatókönyv), és bármikor lehet ötletet meríteni belőle. Az összeállítást a Mesemúzeum munkatársai írták, és Bogó Krisztina illusztrálta.

A könyv megvásárolható a Mesemúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Líra könyvesboltokban.

BESZÉLGETÉS

Meseösvény – Ruff Orsolya Móron

A Zöld macska-könyvsorozat írója és számos ifjúsági regény műfordítója Móron született, és február 12-én, szombat délelőtt tízkor a város könyvtárában, a Meseösvény elnevezésű interaktív mesefoglalkozáson lehet majd vele találkozni. Mór és környéke, figyelem! A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek: ITT 

Könyvkikötő a FSZEK Üllői úti könyvtárában

Minden hónap utolsó szombatján, így 29-én is, 11 órától KönyvKikötő könyvklub. „Minden hónapban új témában olvasunk könyveket, és minden hónap utolsó szombatján 11 órától várunk az Üllői úti Könyvtárban (1191 Budapest, Üllői út 255.), hogy megvitassuk olvasmányainkat.”

Tizennégy éves kortól várnak mindenkit szeretettel.

Részletek: ITT 

SZÍNHÁZ

Csücsök szombaton

A Kolibri Fészekben szombaton, január 29-én 11 órától lesz látható Keresztesi József Csücsök avagy a nagy pudinghajsza című többszörösen díjnyertes mesekönyvének bábos adaptációja. Császármorzsa király lányát, a finom Csokis Minyont elrabolja a gonosz Vérpuding. A kiszabadítására jelentkező nyalánk vitézek mind megfutamodnak a feladat nehézségei elől. Ekkor jelentkezik a királynál Csücsök, a kis kiflivég. Kalandos útja során találkozik a Rémsütikkel, a Bundáskenyérrel, a Vattacukorral, a Diós kalácsokkal és a bátor Marcipánegérrel.

Részletek: ITT

Ugyanebben a programsorozatban a Csücsök előadásán túl egyéb programokkal is várja Kolibri a legkisebbeket a 8. Small Size Napok eseményeire, érdemes megnézni a részletes programot: ITT

CSALÁDI

Mackófarsang a Pagonnyal az állatkertben

Minden mackórajongónak a Fővárosi Állat- és Növénykertben a helye hétvégén, január 29-én és 30-án. A szervezők izgalmas interaktív játékkal készülnek Vadadi Adrienn Kicsimackó című mesekönyvének ihletésére a Mackófarsang alkalmából.

Rengeteg szuper program közül választhattok majd, és az ügyes Kicsimackó-kalandorok kaphatnak mackós igazolványt is!

Részletek: ITT  

Családi vasárnap a Millennium Házában

Már most érdemes jegyet venni erre a pazar környezetben játszódó szuper programra – február 6-án, vasárnap 10 órától Mechler Anna író és Hajba László illusztrátor is ott lesz a Millennium Házában a Családi vasárnapon, Vonat mesék nagykönyve című kötetükkel. Ezen kívül is bőséges programmal várják a kicsiket és nagyokat.

Részletek: ITT 

FILM

Egy ház, három család – a Netflixen

Ez a klasszikus bábfilmes hagyományokat idéző, zseniális – és egyben elég nyomasztó – alkotás a Netflixen látható. „Az egyszerű, mégis hihetetlenül részletgazdag »szereplők« nem úgy kelnek életre, mint más animációs filmekben, ezeknek van egyfajta álomszerű jelenlétük, és ugyanez igaz a mozgásukra – nyilván már csak a mozg(at)ásuk miatt is. Maga a film sem úgy működik, mint egy film, a hangzásvilág is teljesen más, sokkal inkább olyan, mint egy műalkotás vagy valami gyönyörű kézműves termék, a lehető legjobb értelemben. Olyasmi, aminek egyes képeit gondolkodás nélkül tenném ki a falra vagy a figuráit a polcra…” – írja Vízer Balázs.

Meg kell nézni!

Részletek: ITT 

Wittmann Ildikó