Vissza
  • 2023.01.06
  • Bakó Kata

Újévi programözön kicsiknek és nagyoknak

Bakó Kata programajánlója.

CSALÁDI DÉLUTÁN
Csiribiri – Újévköszöntő családi délután 
Január első szombatján még van idő az iskola- és óvodakezdés előtt megünnepelni az új esztendőt.
A Kövér Béla Bábszínház Pintyőke cirkusz, világszám című előadása Csukás István mesehőseit eleveníti meg: Pintyőke cirkuszi ambícióit Mirr-Murr és Oriza-Triznyák segíti.
A bábelőadás után a Tűzfészek Társulat cirkuszi műsorát élvezhetitek, és kézműves játszóház is lesz.
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria; január 7. szombat, 15.00

További információk: ITT

GYERMEKELŐADÁS
János vitézke – Interaktív gyermekelőadás
Az Eiffel Műhelyház előadásán a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának szólistái és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei minimatiné keretében mesélnek a családoknak Petőfi Sándor alakjairól szűk egy órában. A szombat délelőttönként látható darab végén remélhetőleg minden néző elhiszi: aki nagyban vitéz, kicsiben is vitéz!
A Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátéka alapján összeállított előadás rendezője: Harangi Mária. 

Budapest, Eiffel Műhelyház, Színházterem; január 7. szombat, 11.00

Jegyvásárlás: ITT

Az úgy volt... Janikovszky Éva írásaiból
A Szilágyi Bálint által rendezett mesejáték Janikovszky Éva írásai segítségével szól a kiskamaszokhoz. A színpadon eddig még be nem mutatott műrészletek kellő iróniával és humorral foglalják össze a születéstől a kiskamaszkorig tartó „gyötrelmeket”.
A 6Szín és a Móra Könyvkiadó közös előadását egy felvonásban játsszák.
Budapest, Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház; január 8. vasárnap, 11.00

Jegyvásárlás és további részletek: ITT

KÉZMŰVES PROGRAM
Erre varrj gombot!

Kézügyesség, opera és balett egy helyen. Az Opera Műhelyházában varrónők, kalaposok, cipészek és parókakészítő mesterek dolgoznak azon, hogy a zenei produkciók ne pusztán zenei, hanem vizuális élményt is nyújtsanak.
A tíz–tizennégy évesek számára rendezett szombat délelőtti programokon bemutatják a műhelyeket, ráadásul az ott dolgozó mesteremberek segítségével azt is kipróbálhatjátok, milyen izgalmas az opera minimanufaktúráiban dolgozni.
Budapest, Eiffel Műhelyház, Márk jelmezcsarnok; január 7. szombat, 10.45

Jegyvásárlás és információk: ITT

KONCERT
Rutkai Bori Banda: Furfang Farsang
Január 6-án véget ér a karácsonyi ünnepkör, s kezdetét veszi a farsang vidám időszaka.
A Rutkai Bori Banda izgalmas farsangi mulatságra hív titeket.
A Banda tagjai háromféle zenei foglalkozás keretében invitálják bulira a kicsiket és nagyokat. Az óvodások Rutkai Borival és Hevér Zsófiával, a kisiskolások Németh Csabával, a nagyobbak pedig Nemes Janóval és Szerető Dániellel zenélhetnek együtt.
Boriék azt kérik, a programra menjetek saját készítésű jelmezben!
Budapest, Magyar Zene Háza; január 21. szombat, 10.30–11.30

További részletek és jegyek: ITT

MESEMÚZEUM
Kulcsátadó ceremónia
A Mesemúzeum kulcsát minden évben más őrzi. Ezt a fontos tisztséget a gyermekek számára mesét, verset, drámát író alkotó töltheti be.
Idén Varró Dániel kapja e nemes feladatot, a kulcsot pedig a tavalyi őrző, Zalán Tibor adja át kulcsátadó ceremónia keretében.
E jeles programra mindenkit szeretettel várnak – mesével és játékkal.
Budapest, Mesemúzeum; január 21. szombat, 11.00

További információ: ITT

TÁNCJÁTÉK
Vuk – Gyermektáncjáték egy felvonásban
Fekete István ismert regényalakjait az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat és meghívott vendégei keltik életre. A Fodor Zoltán által rendezett táncjáték zenéjét Wolf Péter írta, s felcsendül Vuk híres dala is. A hatvanperces előadást nagyóvodás kortól ajánljuk.
Budapest, Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház; január 21. szombat, 11.00

Bővebben: ITT

NYOMDÁSZAT
Vándornyomda a könyvtárban – Letterpress Workshop
A Fővárosi Szabó Ervin könyvtár Üllői úti könyvtára Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Letterpress Workshop alkotó nyomdamúzeum jóvoltából bemutatja a nyomdászszakma rejtelmeit. Érdemes kipróbálni, milyen érzés, mikor a saját gondolataidat nemcsak papírra veted, hanem ki is nyomtatod. A programra minden érdeklődőt szeretettel várnak!
Budapest, FSZEK Üllői úti könyvtár; január 24. kedd, 15.00–18.00

További részletek: ITT

PÁLYÁZAT
Meséld el a saját Budapested!
2023-ban ünnepeljük Buda és Pest egyesítésének 150. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Budapest Brand közös történetalkotásra hív benneteket. Olyan személyes vagy családi történeteket várnak, amelyek jól beazonosíthatóan kapcsolódnak Budapest egy-egy kerületéhez, jelenlegi vagy egykori tereihez, épületeihez, személyiségeihez vagy eseményeihez, és amelyek ezen túl egy városrész történetévé is válhatnak. A beküldött írások az elmúlt százötven év emlékeinek különleges és izgalmas lenyomatát alkotják.
A pályázatokat január 31-ig várják.

További részletek: ITT

PAGONY SZALON
Képek és könyv
Immáron harmadik alkalommal várja a gyermekirodalom iránt érdeklődőket jó hangulatú beszélgetésre a Pagony Café – Dió.
A mostani téma a képek és a könyvek kapcsolata, a képeskönyvek világa.
Meghívott beszélgetők: Agócs Írisz, Dániel András, Harcos Bálint, Marék Veronika, Pásztohy Panka, a beszélgetés háziasszonya pedig Bagossy Laura, a Tabán Pagony üzletvezetője.

Budapest, Pagony Café – Dió; január 26. csütörtök, 18.00
Bővebb információ: ITT

ILLUSZTRÁCIÓ
Illusztrációtörténetek – Tanulmányok a magyar könyvillusztráció történetéből
A Budapesti Illusztrációs Fesztivál különleges és kedvelt eseménye a magyar illusztráció szerelmeseinek. Nemcsak kiállítások, hanem konferenciák és nem utolsósorban hiteles szakmai kiadványok népszerűsítik a magyar illusztráció irányzatait és képviselőit – itthon és külföldön egyaránt. A Tempevölgy folyóirat kiadásában és Révész Emese művészettörténész szerkesztésében nemsokára napvilágot lát a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2019-ben tartott tudományos konferencia előadásaiból összeállított tanulmánykötet. Az illusztrációtörténeti és -elméleti tanulmányok szerzői: Farkas Judit Antónia, Kérchy Anna, Hessky Orsolya, Mészáros Zsolt, Margittai Zsuzsa, Beck András, Dudás Barbara, Képíró Ágnes, Révész Emese, Varga Emőke.

MESE
Samuel Allo hamarosan Magyarországon
Samuel Allo, a sokatok által ismert A két csillag mesekönyv mesemondója ismét útra kelt, és Magyarország felé tart, hogy találkozzon könyve olvasóival – most személyesen is. (Korábban többször is írtunk róla és a könyvéről, ITT nézhetitek meg.)
Figyeljétek a kötetet gondozó Kisgombos Kiadó híreit, hogy ne maradjatok le a találkozóról!

További információk: ITT

Bakó Kata