Vissza
  • 2024.02.09
  • Bakó Kata

Újhold, új király

A Sárkány évében is sok program vár rátok, s közeleg Bálint napja is…

BÁLINT NAPJA

Mítoszok csatája – Bálint-napi különkiadás pedagógus kollégáknak
A MythOff nemzetközi mesemondó rendezvénysorozat a világ mitológiáit hozza el élőszóban, szórakoztató keretek között, felnőtt közönségnek. Hét mesélő, hét történet, hét kaland – a díjakat pedig a közönség szavazatai alapján osztják ki a mesélők: Klitsie-Szabad Boglárka, Stenszky Cecília, Dala György Dániel, Hajós Erika, Nagy Enikő, Bumberák Maja és Zalka Csenge Virág.

Ezúttal végzős gimnazisták és pedagógus kollégáink számára ajánljuk az eseményt, mert a jövő héten elhangzó sárkányos-szerelmes mítoszok csakis 18 éven felülieknek valók!

Budapest, Premier Kultcafé; február 14. szerda, 18.00–20.30
További információk: ITT

Holnap Szent Bálint napja lesz. A Magyar Régizenei Társaság hangversenye
A Petőfi Irodalmi Múzeumban régi magyar és nyugat-európai muzsikával ünnepelhetitek Bálint napját. A Magyar Régizenei Társaság hangversenyén közreműködik: Joób Emese, Fancsali Emőke, Palócz Réka, Virágh László, Lantos Szabó István, Csörsz Rumen István és a Barozda együttes.

Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum; február 14. szerda, 18.30
További részletek: ITT

Szelfipont a könyvtárban
Tudtátok, hogy Valentin napján van a nemzetközi könyvajándékozás ünnepe is?
És azt, hogy a Gödöllői Könyvtárban (majdnem) mindenre van lehetőség?
Ilyenkor még azt is ki lehet próbálni, milyen, amikor a szerelem és az olvasás szeretete találkozik! Párosan szép az olvasás és a könyvek kölcsönzése…
Legyen hát egy szerelmes pillanatotok a könyvtárban, amit aztán a könyvtárosok megörökítenek, és a képet azonnal elküldik nektek e-mailben.

Gödöllői Városi Információs Központ és Könyvtár; február 14. szerda, 10.00–18.00
További információk: ITT 

OLVASÓSAROK


A Petőfi Kulturális Ügynökség és az IGYIC programsorozata
Az IGYIC és a Petőfi Kulturális Ügynökség Olvasósarok elnevezésű programja 19 településre utazik az országban, hogy az értékhordozó kortárs gyerekirodalmat és az olvasást, a mesehallgatást élményszerűen népszerűsítse. Interaktív, zenés irodalmi műsorral: felolvasással, zenével és énekelt versekkel, valamint személyes könyvajánlóval és meseolvasási tippekkel várják a kedves családokat és a pedagógusokat.
Legközelebb Varró Dániel költővel, Molnár György gitáros-énekes dalszerzővel és Harmath Artemisz gyerekirodalmárral találkozhattok.
A gyermekirodalom utazó nagykövetei itt lesznek a jövő héten:

Zenés Olvasósarok Hunyadfalván
Hunyadfalva, Rákóczi út. 14.; február 11. vasárnap, 14.00–15.30
További részletek: ITT

Zenés Olvasósarok Szászváron
Szászvár, Hársvirág Óvoda és Minibölcsőde; február 15. csütörtök, 10:00 - 12:00
További részletek: 
ITT

Zenés Olvasósarok Zalacsében
Zalacséb, Kultúrház; február 13. kedd, 11.00–13.00
További részletek: ITT

KONFERENCIA


Magyaróra a kommunikációról – kommunikáció a magyarórán.
Konferencia magyartanároknak a Műegyetemen
A Magyartanárok Egyesülete, valamint a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszéke Magyaróra a kommunikációról – kommunikáció a magyarórán címmel konferenciát rendez. 
Ahogy azt megszokhattátok, most is izgalmas előadások, az elméleti rész után pedig hasznos műhelymunka segíti a magyartanítás iránt elkötelezett pedagógusokat.
A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes, de regisztrációköteles.
A jelentkezés határideje: február 14.

Budapest, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – „E” épület (Egry József u. 1.); február 24. szombat, 10.00–16.00
Részletes program és jelentkezési űrlap: ITT és ITT

„Pöttyös és csíkos” ‒ konferenciafelhívás
A Károli Gáspár Református Egyetem, az SZTE IKDI Gyerek- és Ifjúsági Irodalom és Kultúra Kutatóközpont és a BTK Irodalomtudományi Intézet „Pöttyös és csíkos” ‒ Irodalomtörténeti és szociokulturális trendek a Móra Kiadó legendás könyvsorozataiban címmel konferenciát rendez.

A konferencia célja, hogy a magyar irodalomtörténet-írás, ezen belül a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom kutatóinak figyelmét ezekre a sorozatokra irányítsa.
A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a Móra Könyvkiadó kultikussá vált, lányoknak címzett sorozatainak tárgyalása alapkutatások elindítója lehessen, ezért örömmel veszik, ha a téma iránt érdeklődők előadás formájában járulnak hozzá a vizsgálódások sikeréhez.

A jelentkezés határideje: február 29.
A konferencia felhívását és a jelentkezés részleteit megtaláljátok: ITT

MESETERÁPIÁS KÉPZÉSEK


Megújult képzések Boldizsár Ildikó Nemzetközi Meseiskolájában
Boldizsár Ildikó meseterapeuta, egyetemi oktató végre újra indít akkreditált képzéseket. A nemrég megalakult Nemzetközi Meseiskola keretében megújult a képzések kínálata:

– Nép- és műmesék terápiás alkalmazása
– Népmesék szerepe a személyiségfejlesztésben
– A reziliencia erősítése mesékkel

A tavaszi kurzusok már be is teltek (ide csak várólistára lehet jelentkezni), de az őszi időpontokra még vannak szabad helyek. Ha tehetitek, éljetek a lehetőséggel!

További információk a kurzusokról, a jelentkezésről: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK

Hányszor mondjam még?
Interaktív zenés rosszalkodás a Görbe Tükör Színi Társulattal
Kovács Róbert színész, rendező és koreográfus Janikovszky Éva művei alapján igazi rosszalkodásra alkalmas műsort szerkesztett a gyerekeknek. Az 50 perces programra csoportok jelentkezését várják, s egyúttal garantálják is, hogy legálisan lehet rosszalkodni – zenével és jóféle történetekkel. Győződjetek meg róla, így van-e!

Gyöngyös, Vachott Sándor Városi Könyvtár; február 14. szerda, 14.00 és 17.00
További információk és jelentkezés: ITT

LiBrilliAmo – Életre kel a történet
A Sárkányos Gyerekkönyvtárban sokadik alkalommal van lehetőségetek megtapasztalni, milyen, amikor élményközpontú meseolvasás varázsolja el a gyerekeket.
A programon a meséket életre keltő olasz szakos egyetemisták mindig jó hangulatot teremtenek. Az esemény ingyenes, de regisztrálni kell!

Budapest, FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár; február 15. csütörtök, 17.00
További információk: ITT

 

KIÁLLÍTÁS

Oktatás – művészet – hagyomány. Tárlat a szegedi Tömörkény Gimnázium alkotásaiból
A Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum képző- és iparművészeti tagozatainak alkotásaiból a szegedi REÖK-ben tárlat nyílt Oktatás – művészet – hagyomány címmel.
A hazai képzőművészeti oktatásban kiemelt jelentőségű iskolában hat évtizede zajló művészetoktatási és kreatív munkát az itt végzett, Szegedhez kötődő alkotók generációinak alkotásaival mutatják be.

Szeged, REÖK; február 2. péntek 17.00 – március 17. vasárnap 18.00
További részletek: ITT

KONCERT

János Vitézke
Interaktív gyermekelőadás Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátéka alapján
Ki mondta, hogy Petőfi Sándor és Kacsóh Pongrác közös alkotását nem élvezhetik a legkisebbek? Erre ékes bizonyíték a Magyar Állami Operaház egyórás előadása.
A 6 éven felülieknek szánt műsorban Kőrösi András mesélő, valamint a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának szólistái, a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei és a Gyermekkar tagjai a színpadra varázsolják Jancsit, Iluskát, a francia királylányt, de ott lesznek a haramiák, az óriások és a nyáj báránykái is.
Még vannak jegyek, ne hagyjátok ki ezt az élményt!

 

Budapest, Magyar Állami Operaház, március 2. szombat, 11.00–12.00 és 15.00–16.00
Színlap és jegyvásárlás: ITT

ILLUSZTRÁCIÓ ÉS ALKOTÁS

Botanikai workshopok az YBL6 Művészeti Térben
A 14 éven felüliek számára szervezett programsorozat házigazdája, Vészabó Noémi Leonardo- és Michelangelo-díjas festőművész ezúttal a magyar botanikai illusztráció meghatározó alkotójának, Csapody Verának a műveit hívja segítségül. A középiskolások számára izgalmas 90 perces alkalmak során rövid ismeretterjesztő előadás segítségével hangolódhattok a témára, majd jöhet az alkotás. Februárban az orchideák, majd a mérgező növények és a középkori füveskönyvek lesznek a fókuszban.
Jó időben szólunk, hogy részt vehessetek a programon.

Budapest, YBL6 Művészeti Tér; több alkalommal:

Orchideák:                       február 13. kedd, 18.00–19.30
                                         február 14. szerda, 18.00–19.30
Mérgező növények:     február 27. kedd, 18.00–19.30
                                        február 28. szerda, 18.00–19.30
További információk: ITT és ITT

 

 

Bakó Kata