Vissza
  • 2023.03.08
  • MeseCentrum

A Vadlazac Brüsszelben

Brüsszelben járt az IGYIC workshopsorozata.

vadlazac

Vadlazac – AZ IGYIC workshopsorozata Brüsszelben járt

A mesélés kortárs formái – Hogyan mondjunk történetet óvodásoknak és kisiskolásoknak? címmel szervezett egész délelőttöt betöltő programot az IGYIC, a Petőfi Kulturális Ügynökség Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centruma 2023. március 4-én Brüsszelben, a Liszt Intézetben. A Vadlazac-workshop ezúttal is két részből állt: az adott téma tágabb kontextusát bemutató programvezetői bevezetőből és a meghívott előadók prezentációjából, melyet műhelyfoglalkozások (workshopok) követtek; itt az adott téma előadóival gyakorlati foglalkozáson vehettek részt külön kis csoportokban az arra regisztrálók.

vadlazac

A nagyszámú, több, mint hetven érdeklődő előbb Bajzáth Mária mesepedagógussal találkozhatott, aki előadásában a mese és a mesélés nevelő hatásáról, a mesélés módjáról, a jó mesékről beszélt, bemutatva a Népmesekincstár mesepedagógiai módszerét és eszközeit. Utóbbira építve az előadást családi mesefoglalkozás követte, ahol az élőszavas mesemondástól a mondókázáson, a találós kérdéseken, a nyelvtörőkön át különböző családi játékokat ismerhettek meg a résztvevők (nem csak) a márciushoz kapcsolódóan.

vadlazac

A nap folytatásában Csörgei Andrea drámapedagógus, könyvtáros-tanár előadását hallgathatták a jelenlévők, melyben a kép-szó-játék hármas egységében rejlő lehetőségek kapcsán nemcsak szóba került, hogy miért fontos az élőszavas mesélés még akár felső tagozaton és a középiskolában is, de praktikus segítséget is kaphattak a megvalósításhoz. Az előadás és a teljes program papírszínházas interaktív családi mesefoglalkozással zárult.

Vadlazac-01

További olvasnivalók az IGYIC Vadlazac címmel indított programsorozatának eddig megvalósult eseményeiről ITT