Vissza
  • 2022.09.28
  • Ayhan Gökhan

23 válogatottan jó gyerekkönyv az idei Könyvfesztivál újdonságaiból

Ayhan Gökhan könyvajánlója.

Az ezen a héten zajló Könyvfesztivál újdonságokból ajánlunk egy csokorra valót, köztük sok-sok természetvédelemmel, a természet megmentésével foglalkozó pompás kiadványt.

Balázsy Panna: Ökobanda 2. – Nagy levegőt! – Manó Könyvek

Konyvfeszt 2022-08

Balázsy Panna termékeny szerző, nagy népszerűségnek örvendő Szandra-sorozata nem véletlenül érdemelte ki a közönség szeretetét. Legújabb, a környezetvédelem kérdését körbejáró könyve aranyos történetében találkozhatunk asztmás kisfiúval, légszennyezéssel, a barátság mindenhatóságával. A kisebb korosztályt megszólító mű a felnőtteknek is fontos üzenetet tartogat. Kőszeghy Csilla életteli rajzai vezetik végig a kisiskolás gyerekeket a kalandokon.

Simon Réka Zsuzsanna: Égből pottyant idegen – Manó Könyvek

Konyvfeszt 2022-09

Simon Réka Zsuzsanna nagyon tud valamit, mint a mesék varázsreceptjét, a mesélés fortélyait ismerők általában. Új könyvében mindannyiunk örömére megmutatja, hogy csodákból és kalandokból sincs hiány. A Bojta és Pöpec téri doboztorony életét váratlan események forgatják fel. Itt az élet zajlik, pörgős, kalandos – valóságos. A mese valóságtartama vitathatatlan. Bogdán Viki vidám képei színesítik a valóságot.

Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők – Lampion Könyvek

Konyvfeszt 2022-04

Jeney Zoltán, a fergeteges Rév Fülöp-sorozat kiváló szerzője új könyvvel jelentkezett. Ebben a kacsák és egy tó lelki életében merülhetünk el, hogy oknyomozáshoz hasonlítható kalandokkal felderítsük: mi a baj. Mert baj van, ez nem kérdés. Beteg tündér, gyengélkedő tó, végveszély. Egy perc vesztegetni való idő nincs: tudja ezt Hany Istók, színre lép, és segít. A Fertő-tó legyen velünk! Baranyai (b) András mozgalmas képei is sokat segítenek abban, hogy kievickéljünk a nehéz helyzetekből.

Yuval Noah Harari: Így hódítottuk meg a Földet – A világ urai 1. – Lampion Könyvek

Konyvfeszt 2022-12

Hogy mi van? A filozófus mesekönyvet ír? Miért ne? A lehetséges világok legjobbikán egy filozófus tollából származó mesekönyv simán lehetséges. És hogy egy világhírű filozófus tegye mindezt? Mi sem természetesebb! Yuval Noah Harari gyermekhangú ismeretterjesztő könyvében az emberiség történetét, fejlődése főbb pontjait meséli el érdekesen, szórakoztatóan, lebilincselően.

Szűcs Ádám: A játék neve: Budapest – Lampion Könyvek

Konyvfeszt 2022-05

„Be víg város vagy, én bús városom” – írja Ady Endre Budapest éjszakája szól című versében. A nagy költő olyan jól érezte magát a nagyvárosban, mint Érmindszenten. Budapest senkit sem hagy hidegen, a város beférkőzött a gyerekirodalomba, mesés események helyszíne. Szűcs Ádám évekig fürkészte Budapest rejtélyeit, ő az Egy nap a városban társtulajdonosa. Kalandos és szövevényes könyvében ikonikus helyszíneket ismerhetünk meg, egy másik Budapest tárul fel a szemünk előtt.

Tóth Krisztina: Világpuszi – Magvető Kiadó

Konyvfeszt 2022-10

Tabutémákat taglal Tóth Krisztina új könyve. Megszólítottjai az óvodások és a kisiskolások. Hálás, figyelő közönség, amelynek még van érzéke a csodákhoz. Ez elmondható Tóth Krisztina mesekönyvéről: csodákra hajlamos, csodákra hív. Sérült gyerek, ágyba vizelés, öregség, szegénység, ezekkel találkozunk. Hogy ezek a témák, jelenségek nem sokban hasonlítanak a csodákhoz? Az emberi létezés minden egyes rezdülése csoda, Szalma Edit pedig meg is jeleníti káprázatos képeivel ezt a csodát.

Boldizsár Ildikó: Fekete Világkerülő Ember meséi – Magvető Kiadó

Konyvfeszt 2022-03

„Hát ahogyan a csodák jönnek, / Úgy írtam megint ezt a könyvet” – idéznénk ismét Adyt. Mert ez mondható el Boldizsár Ildikó mesegyűjteményeiről, mesekönyveiről. Sok-sok évvel ezelőtt volt már egy kiadása ennek a könyvnek, egész más illusztrációkkal. Ebben a történetben a színek vesztek el, olyan ez, mint a világ, ahol bottal üthetjük a jóság nyomát. Boldizsár Ildikó azonban nem hagyja annyiban: makacsul hisz a jóság, a tisztaság erejében. Hogy van itt egy világ legboldogtalanabb embere és egy világ legszomorúbb boszorkánya? A világ öröme sokszor az ő önfeláldozásukon múlik, velük a világ jósága nem múlhat el, különösen, ha Szegedi Katalin lenyűgöző képei jelenítik meg ezt a világot.

Gabby Dawnay: 5 perces kis csodák – Tessloff-Babilon

Konyvfeszt 2022-02

Négy–hat évesek figyelem, új, a ti nyelveteken íródott könyv jelent meg! A ti nyelveteken: a költészet nyelvén. A könyv a természet világába kíséri el a kicsiket, Lucretiushoz mérhető pontossággal. Miért fontos a fotoszintézis? Hogyan öltözik át békává az ebihal? Miként köszönt be az éjjeli lepke életébe a szerelem? A világ legfontosabb kérdései a világ legfontosabb lakóinak: a gyermekeknek, a rejtélyes nevű Mona K. rajzaival.

A könyv Fenyvesi Orsolya költő magyar hangján szólal meg.

Trogmayer Éva: Frida és Gubanc Budapesten – HVG Könyvek

Konyvfeszt 2022-01

Frida, a szökevény kanári és Gubanc, a veréb csőre előtt nem térkép a táj, akárha madártávlatból is vet egy (sok) pillantást a fővárosra. A Hősök tere, a Parlament, a Füvészkert, a Nyugati pályaudvar kerül madárközelbe. Újabb, kalandokkal fűszerezett könyv Budapestről, hogy a világvárosok étlapján kiemelt ajánlatként szereplő várost szőröstül-bőröstül megismerjük, megkóstoljuk. Egervölgyi Lilla festménynek is beillő képeivel még közelebb kerülhet hozzánk a város. Akkor is, ha madártávlatból látjuk.

Vibók Ildi: IX. szimfónia – Holnap Kiadó

Konyvfeszt 2022-10

A német kultúra megkerülhetetlen alakjának, a költő és drámaíró Schillernek és a német kultúra zsenijének, a zeneszerző Beethovennek élete elevenedik meg ezeken a lapokon, hogy a gyerekek találkozhassanak a teremtő erő eme két óriásával. Az ismeretterjesztő kiadvány a IX. szimfónia születési körülményeibe is beavatja a kis olvasókat, és még meg is hallgathatják a művet a könyv segítségével. A zene és a kultúra mindenkié! Szimonidesz Hajnalka meseszép illusztrációi szinte megszólalnak, a zenét ezek szerint képekkel is el lehet mesélni.

Turbuly Lilla: Pestre fel! – Móra Könyvkiadó

Konyvfeszt 2022-11

A vidékről Budapestre költözés önmagában hatalmas kaland, Bogi életében új élettel kecsegtető fordulópont. Rengeteg küzdelem, kihívás vár rá. Vajon sikerül alkalmazkodnia az új környezethez? A Csíkos könyvek stílusát szeretők nagy élvezettel forgathatják Turbuly Lilla kötetét. Bertóthy Ágnes jellegzetes figurái pedig a kiskamaszokat is kíváncsivá teszik.

Lázár Ervin: A Fázóművész – Móra Könyvkiadó

Konyvfeszt 2022-06

Hogyan? Az éhezőművész? Nem: a Fázóművész. Lázár Ervin hosszú évekkel a halála után sem hagy cserben minket, ebben a világban magunkat nagyon egyedül érző olvasókat. Nyelvi leleményesség, négy évszakra osztható varázslat a könyv lapjain. Ahogy azt megszokhattuk. Ahogy a nagy varázsló megszoktatta velünk, gyermeklelkű tanítványaival. Dávid Ádám szerkesztő és Kismarty-Lechner Zita illusztrátor mindent megtett azért, hogy Lázár Ervin szelleme velünk maradjon.

Miért vagyok gyerek? – Vagány versek iskolásoknak – Móra Könyvkiadó

Konyvfeszt 2022-07

Miért vagyok kicsi? Miért vagyok szőke? Miért vagyok gyerek? Eget rengető kérdések. Az óvodásoknak válogatott kötetben a nagy klasszikusok, mint Weöres Sándor, Szabó Lőrinc, Bella István és a kortárs nagyok, mint Tóth Krisztina, Lackfi János, Sopotnik Zoltán versei szerepelnek. Az üdítő és szórakoztató gyűjteményt Szekeres Nikolettának köszönhetjük, aki szerkesztőként és tapasztalt gyerekirodalmi szakértőként pontosan tudja, milyen versek szólítják meg a gyerekeket. Klement Csaba pedig a gyermeki perspektívát még jó adag képi humorral is megfejelte.  

Kemény Gabi: A konkrét hiúz –  avagy két és fél nap kaland öcsémmel és egyéb állatfajtákkal – Móra Könyvkiadó

Konyvfeszt 2022-05

Könyvünk főszereplője, Marci okos és szétszórt, és mint minden okos és szétszórt fiú: érdeklődő, aki a természetismereti és természetvédelmi versenyre készülő csapatával az országos döntőn találja magát. Kalandos történet felelősségről és testvérszeretetről.

A szórakoztató kötet a Regényes természet irodalmi pályázat díjazott műve.

Marc-Uwe Kling: A nap, amikor apa egy kényes témáról akart beszélgetni – Scolar Kiadó

Konyvfeszt 2022-11

Mi a kényes téma? Egy gyerek kíméletlen a valósággal: minden foglalkoztatja, mindenre kíváncsi. Nem jön zavarba, mint egy felnőtt. Ebben a könyvben ismereteket szerezhetünk szerelemről, szexualitásról, gyereknemzésről, méghozzá rengeteg humorral. Könnyen zavarba jövő szülők tartsák az éjjeliszekrényükön, érdemes.

A 12 éven felülieknek ajánlott kötetet Érsek-Obádovics Mercédesz fordította, és Astrid Henn illusztrálta.

Illés Andrea: Hagyományos mesterségek mindentudója – Scolar Kiadó

Konyvfeszt 2022-02

Illés Andrea könyve játszva tanít: régi mesterségekről, amilyen a fazekasé, a kovácsé, a bognáré. Elmondja: iszik-e a kefekötő? Miért gyűjt piócákat a piócagyűjtő? Hogyan foltozható be az üst? Egy rég letűnt világ szépsége köszönt be gyermekeknek íródott színes, a mezők jó illatát és a kovácsműhelyek forróságát megőrző könyvében. Nemes Anita mozgalmas illusztrációi igen plasztikusan mutatják meg a mesés valóságot.

Révész Emese: Hol készül a művészet? – Csimota

Konyvfeszt 2022-03

Még október 5-ig jelentkezhetsz, ha te is a mecénása szeretnél lenni ennek a kiváló és hiánypótló kötetnek! Ha minden fejben dől el, a művészet is ott készül? Ott fabrikálják? A képzeletben? A lélek táján, hasadékai között keresendő a művészet születése? Révész Emese művészettörténész példák segítségével vezeti be a gyermekeket (és felnőtteket) a művészetbe, annak szeretetébe, hogy tudatosítsák magukban: ha kivonjuk a világból a művészetet, a semmi, a sivárság marad. Grela Alexandra pedig, aki az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál legnagyobb felfedezettje, olyan képekkel mutatja meg a művészet mélységeit a gyerekeknek, amelyek igazán méltók a tárgyhoz.

Jean-Claude Mourlevat: Cantabile – A szabadság szele – Vivandra 

Konyvfeszt 2022-06

 Árva kamaszokat fogva tartó, nyomasztó helyen vagyunk. A világ egyik legjobb gyerekkönyvírója, Jean-Claude Mourlevat ért a jó helyszín kiválasztásához, hogy olyan fontos témával bíbelődjön, mint a szabadság. Érti a dolgát, érti a (szabadság) nyelvét. Legyőzheti a kultúra a barbárságot? Nyomasztó, nehéz kérdés. Ha valaki a mai korral való hasonlóságot fedez fel a könyvben, az nem a véletlen műve. A magyar borítót Rofusz Kinga tervezte.

Agócs Írisz: Tekla madarai – Pagony Kiadó

Konyvfeszt 2022-01

Sokak szívébe belopta magát Agócs Írisz író-illusztrátor előző mesekönyve, a Márkó bácsi kertje. Új kötetével nem kisebb feladatot vállal, mint a világ megmentését. Vissza a természetbe, vissza a természetünkhöz: az állatokkal (madarakkal) való békés együttélés állapotához.  A gyerekeink jövőjéért már ma meg kell tennünk mindent!

Bán Zsófia: Vagánybagoly és a negyedik Á – Pagony Kiadó

Konyvfeszt 2022-04

Bán Zsófia kiváló író, esszéista, és immár két érzékenyítő mesekönyv szerzője. A Vagánybagoly és a negyedik Á állhatatosan folytatja az előző könyvében taglalt eszményt, hogy fogadjuk el, ami tőlünk eltér és szokatlan, hogy a másság ne a zavar (és a zavarba hozás) táptalaja legyen. Milyen szép lenne az a világ, ahol ez nem kérdés, ahol erről nem kell könyveket írni, ahol minden a másságában egyforma, azonos. Mint fán a levél: egy a törzse. Fontos (humorral átszőtt) mesekönyv a kiskamaszoknak Nagy Norbert szenzációs rajzaival.

Kiss Judit Ágnes: Cirka és Firka – Pagony Kiadó

Konyvfeszt 2022-08

Firkát, a rakoncátlan fekete kutyát örökbe fogadták. Esténként izgatottan várja a sétát, ez az ő szertartása, szeánsza. Egy napon Gazdi egy utcán talált kis jövevénnyel tér haza. Firka az életében bekövetkező váratlanságot nem hagyja ugatás nélkül. Háború vagy béke? A szellemes történet a békés egymás mellett élés receptkönyve is lehetne, Egri Mónika pedig briliáns vizuális humorával késztet bennünket állandó mosolygásra. 

Molnár T. Eszter: Szafari az Ábránd-lakótelepen – Pagony Kiadó

Konyvfeszt 2022-09

Úgy szeretünk logopédushoz járni, mint fogorvoshoz. Balinak hasonló a véleménye. Iskola után a logopédust a kiserdőre cseréli, ezzel új barátokra talál. Hogy ezek a barátok nem emberek? Az nem baj. Hogy ezek a barátok szökevények? Annyi baj legyen. A kaland és a móka garantált. Igor Lazin is rásegít bohókás figuráival az élmény teljességére.

Vészits Andrea: Időfutár – Boszorkánysziget 2873 – Pagony Kiadó

Konyvfeszt 2022-07

A nagy sikerű, szépírói igényességgel megalkotott Időfutár újabb darabját Vészits Andrea jegyzi: az Időfutár – Boszorkánysziget 2873 színvonalában nem marad el a korábbiaktól. Tekla egy szép napon Móra Ferencet leli a gardrób mélyén, és ha ez kevés a kalamajkához, ráadásképp mindketten egy boszorkányperbe keverednek 1728-ban. Az időgép rosszul végzi a dolgát. Milyen megpróbáltatások várnak hőseinkre? Ne találgassunk, vegyük meg a könyvet a sorozat újabb részét remegve váró kamaszainknak! (Meg persze ha jót akarunk olvasni, akkor magunknak is!)

 

 Ayhan Gökhan