Komolyabb téma

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2022.03.02
  • Kolozsi Orsolya

A lélekről gyereknyelven

Kolozsi Orsolya ajánlója.

Ahhoz, hogy egy kisgyerekből kiegyensúlyozott, sikeres és boldog felnőtt lehessen (ami valószínűleg minden szülő legfontosabb célja), nem elegendő csupán az elméjét, a logikai képességeit pallérozni.

A tanulás fontosságával mindenki tisztában van, és az is széles körben elterjedt vélekedés, hogy ép lélek nélkül nincs teljes élet, ez utóbbira mégis mintha kevesebb figyelem összpontosulna. Felnőttek esetében talán nagyobb jelentőséget tulajdonítunk neki, mint gyermekeknél, holott a gyerekek számára is létfontosságú, hogy tudjanak mit kezdeni az érzelmeikkel, képesek legyenek feldolgozni kisebb-nagyobb traumáikat, életkoruknak megfelelően  reflektáljanak a bennük zajló ezernyi változásra.

A gyermeknevelési könyvek segítenek abban, hogy mi, szülők, megérthessük a gyermekeinket, hogy tudjuk, mi játszódik le bennük, és emiatt képesek legyünk kísérni őket a saját útjukon. Könyvek százai állnak rendelkezésünkre, ha egy óvodás, egy harmadikos kisiskolás vagy egy tizenhat éves nyurga kamasz kapcsán szeretnénk pszichológiai ismereteinket bővíteni.

Megvan a lehetőségünk, hogy megértsük őket; de vajon ők is értik önmagukat?

Barcs Kriszta László Zsuzsi Kolozsi Orsolya-01
Barcs Kriszta – forrás: YouTube

A (kis)gyerekek sokat kérdeznek a világról

A szülők pedig lelkesen válaszolnak a növényekről, állatokról, ételekről, épületekről feltett kérdéseikre. Ha érzelmekről van szó, akkor viszont hamar ingoványossá válik a talaj. Félelmeik, szorongásaik, emocionális problémáik nehezen jutnak el a felnőttekhez, hiszen sokszor nincsenek szavaik, hogy erről kérdezzenek, később pedig, a kamaszkorban kellemetlenné válik ez a kérdezés.

Ha a kisgyerekeknek nincsenek fogalmaik ahhoz, hogy a lelkükben zajló folyamatokról beszéljenek, akkor meg kell tanítani őket rá – nem lehetetlen, bár elég nehéz feladat.

Barcs Krisztina Így működik a lelked című kötete ebben nyújthat segítséget, az ajánlás szerint a tíz éven felüli gyermekek számára. (A könyv egyetlen problematikus pontjának a korosztályi besorolást érzem, véleményem szerint mind a képi világ, mind a megfogalmazásmód miatt elsősorban az alsós korosztály szólítható meg vele, tizenegy és tizenhárom éves „tesztalanyaim” is megerősítettek ebben.)

Az alcím pszichológiai ismereteket ígér, és a nagy alakú, gyönyörű kiállítású, a megértést nagyban könnyítő rajzokkal (László Zsuzsi munkái) illusztrált kötet tizenhat fejezeten keresztül valóban a pszichológia rejtelmei közé vezeti kis olvasóját.

Barcs Kriszta László Zsuzsi Kolozsi Orsolya-05
Kép forrása: A Nyitott Akadémia Facebook-oldala

Az egyes fejezetek egy-egy dupla oldalon jelennek meg, a rajzok és az értelmező szövegek egyenrangúak

Egymást segítve igyekeznek tömören és érthetően elmagyarázni a gyerekeknek, hogy a gondolataink, érzelmeink, álmaink, noha nem kézzelfogható, tárgyiasult dolgok, nagyon is létezők. A gyerekeket egyes szám második személyben megszólító (alkalmanként többes szám első személyt használó) elbeszélő az első fejezetben, mintegy alapozásként, az idegsejtek működését, bonyolult láncolatát próbálja bemutatni, majd a belőlük összeálló rendszer, a manótanács (azaz az idegrendszer) működését szemlélteti.

A mesei metaforákra építő könyvben a manók után a sárkányok következnek, amelyek a gondolatok működését láttatják. Az érzelmek felhőkként jelennek meg, ebben a fejezetben a legalapvetőbb érzelmek „definiálására” történik kísérlet.

A szégyen, a félelem, az öröm, a büszkeség is előkerül, de az unalom is, melynek kapcsán például a következő „meghatározás” olvasható: „Nincs semmi izgalmas a láthatáron, és nem tudunk mit kezdeni magunkkal. Az unalom nem egy kellemes érzés, így hát igyekszünk megszabadulni tőle, és kitalálni valamit önmagunk szórakoztatására. Gyakran a legjobb ötleteink az unalomból születnek meg!”

A könyv a legalapvetőbb érzelmeknek külön fejezeteket is szentel

Így például a haragnak, a dühnek, a szeretetnek és a szerelemnek is. Az érzelmeket minden esetben megszemélyesíti; a félelem például egy hatalmas behemót, aki elsődleges célja szerint védelmezni akar, de gyakran szinte megfojtja az embert a védekezési reflexével, vagy állandó szorongássá válva megkeserítheti az életet.

Barcs Krisztina kiemelt figyelmet szentel annak, hogy minden érzelemnek két oldala van, így a félelem kapcsán is megmutatja ezt. Ráadásul nemcsak bemutat egy adott érzelmet, hanem annak keletkezéséről és megszüntetéséről is beszél. A félelem legyőzhető (ugyanakkor nem felesleges érzés), ecseteli egy csúszdás példa segítségével a kicsik számára is jól érthető módon.

Barcs Kriszta László Zsuzsi Kolozsi Orsolya-03
Kép forrása: A Nyitott Akadémia Facebook-oldala

Az érzelmeket és a lélek működését boncolgatva természetesen a nehéz témákat sem kerülheti el

A szerelem kapcsán például nemcsak a házasságról, de a válásról is említést tesz.

A könyv egyik fontos tanulsága, hogy minden érzelem jogos, mindennek helye van a világban, a rossz dolgoknak ugyanúgy, mint a jóknak. Nem fest egyoldalú, idilli képet, inkább arra fókuszál, hogy a gyerekek megtanulhassák: a nehézségek természetesek, de ezek jó része kezelhető, megoldható.

Az egyik legizgalmasabb fejezet Az élet hullámvasút címet viseli, és arra hívja fel a gyerekek figyelmét, hogy az életben folyamatosan változások zajlanak, így a bennük lévő érzelmek is viharos gyorsasággal váltakozhatnak. Van, hogy jól alakulnak a dolgok, de előfordul, hogy nem, és ez sajnos nagyon nehéz tud lenni. E negatív dolgok közül az egyik, mely teljesen sötétbe boríthatja a lelket, a veszteség: „Nagyon nehéz elengedni azt, ami a szívünknek kedves. Ha elveszett a kedvenc macink, mindenáron vissza akarjuk kapni, csakhogy: nem lehet!”

Van, amikor elkerülhetetlen a veszteség, a szomorúság, nem lehet kikerülni – ezt is megtanítja ez a könyv, és egy cseppet sem didaktikusan. De vigaszt is nyújt, hiszen elmeséli (mindvégig a mesei nyelvet használva) azt is, hogy semmi sem tart örökké, még a mély bánat, a harag és a szomorúság sem.

Barcs Kriszta László Zsuzsi Kolozsi Orsolya-04
Kép forrása: A Nyitott Akadémia Facebook-oldala

A Nyitott Akadémia kiadványa szülői „kísérettel” nagyon hasznos olvasmány a gyerekek számára, hiszen segít rálátni a problémáikra, a lelkükre egy külső nézőpontból. Megtaníthatja őket arra, hogyan kezeljék a lelkükben megjelenő érzelmeket, hogy ismerősként tekinthessenek egy-egy helyzetre, emócióra.

Ez pedig egyenes út a kiegyensúlyozottsághoz, amire már minden mást is fel lehet építeni.

Kolozsi Orsolya

Barcs Kriszta: Így működik a lelked

(Pszichológiai ismeretek 10 éves kortól)

Illusztrátor: László Zsuzsi

Kulcslyuk Kiadó, 2021

40 oldal

3490 Ft