8 éves kortól

Uniszex

Vissza
  • 2021.11.18
  • Molnár Fanni

Állati érdekességek

Molnár Fanni ajánlója Peter Wohlleben szórakoztató ismeretterjesztő könyvéről.

Vajon ismerjük-e a minket körülvevő állatvilágot vagy a távoli tájak élőlényeinek különleges szokásait?

Az Érted az állatok beszédét? – Kalandozások az erdőben és a ház körül című ismeretterjesztő könyv segíthet a kérdés megválaszolásában, és számtalan érdekes megfigyelést és információt közvetít szórakoztató módon a kis felfedezők számára.

Peter Wohlleben Molnár Fanni-03

Peter Wohlleben több mint húsz éve vezet túrákat gyerekeknek Németország hegyvidékein. Az erdész a foglalkozások során játékos formában ismerteti az erdő élővilágát a résztvevőknek: az izgalmas felfedezőutak során igyekszik közelebb hozni a természetet és annak szeretetét a fiatalok számára. Ilyen kirándulások alkalmával rögzítették ismeretterjesztő könyveinek az anyagát is, így azokhoz az érdeklődő gyerekekhez is eljuthatnak a különleges megfigyelések, akik nem barangolhatják be személyesen a kötet csodás helyszíneit: „nem minden gyerek tud ellátogatni hozzám, Németországba, az Eifel-hegységbe. Ezért is írtam ezt a könyvet. Arról a sok-sok állatról szeretnék mesélni, amelyekkel az erdőt járva, otthon vagy útközben találkoztam” (6).

A kisdiákoknak szánt ismeretterjesztő szövegekben saját, az évtizedek során szerzett tapasztalatait gyűjti össze: tudását szórakoztató és közérthető nyelven adja át a fiataloknak.

Az első magyar nyelven megjelent gyerekkönyve – az Érted a fák beszédét? – Kalandozások az erdőben – után legújabb kiadványában az állatvilág rejtelmeibe vezeti be olvasóit. A felfedezők a közvetlen környezetükben megtalálható élőlényektől indulva egészen a távoli vidékek lakóihoz juthatnak el: a kötet arra ösztönzi őket, hogy járjanak nyitott szemmel, hiszen a kertjük vagy a lakóhelyük közelében lévő parkok, erdők is lehetőséget kínálnak az élővilág megfigyelésére: „Az állatok megfigyeléséhez nem mindig kell állatkertbe menned. Kis testű állatok mindenhol élnek: virágmagvakat széthordó hangyák, nedves időben előmerészkedő csigák vagy az esővízben úszkáló szúnyoglárvák mindenfelé, még a közvetlen környezetedben is megtalálhatóak!” (9)

Az Állatinfó nevű fül alatt izgalmas, olykor meghökkentő információkról számol be a szerző: megtudhatjuk, hogy a gólyák a telet manapság miért a Földközi-tenger partvidékének szeméttelepein töltik, vagy azt, hogy a zengőlegyek mely tulajdonságukról kapták elnevezésüket.  

Az élővilág tanulmányozása mellett a kötet Segíts te is! részei a világunkat meghatározó problémákra hívják fel a gyerekek figyelmét: a szerző szemétgyűjtést, az állatok és a növények vízzel és élelemmel való ellátását, illetve a műanyag helyett a papírzacskó választását is szorgalmazza.

Peter Wohlleben Molnár Fanni-02

A könyv a hasznos és érdekes ismeretek mellett igyekszik interaktív módon is átadni a tudást a kisebbek számára

Ezt szolgálják az egyes témakörök kvízkérdései és a különféle otthon elvégezhető kísérletek is. A Próbáld ki! rovatba a szerző saját tapasztalatai alapján olyan ötleteket illesztett be, amelyeket akár lakóhelyükön vagy annak közelében is kipróbálhatnak a gyerekek egyedül vagy a szüleik segítségével. Ezek a tippek még inkább felkeltik az érdeklődést az élőlények és a természet tanulmányozására, emellett segítik szórakoztatóbbá tenni a családi túrákat a kisebbek számára is: ilyen az esővízgyűjtőben lévő szúnyoglárvák megfigyelése, méhovi és mókusodú készítése vagy cukros víz kihelyezése a hangyaboly mellé, amelyre előbújnak a kis élőlények a rejtekhelyükről. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy akadnak olyan ötletek is, amelyek kevésbé vagy nehezen valósíthatók meg egy kirándulás alkalmával: például a séta során talált állati lábnyomok gipszbe öntése.

Peter Wohlleben Molnár Fanni-01

Peter Wohlleben a gyerekek számára érthető módon mesél a minket körülvevő állatvilágról, a könyv szövegei közérthetően, olykor mulatságosan számolnak be az ismeretekről

A felfedezéseket leíró részek fényképekkel dokumentáltak, melyek hiteles képet nyújtanak az élőlényekről, emellett a kötetet színes illusztrációk, szövegdobozok is gazdagítják. A kvízkérdések és az otthon elvégezhető kísérletek szórakoztatóbbá és játékosabbá teszik a tanulást, a szerző ezekkel igyekszik a természetbe csábítani a fiatalokat. A könyv érdekes és kevésbé köztudott ismereteket tartalmaz a közvetlen környezetünkben lakó élőlényekről is, így képes felhívni a figyelmet arra, hogy nem szükséges messzi vidékekre látogatni a világ megfigyeléséhez: ha nyitott szemmel járunk, észrevehetjük, mi zajlik az állatok rejtett világában.

„Akkor hát indulhat a menet, remélem, rajtra készen álltok! Kutassuk fel együtt az állatok nyomait, és fedezzük fel rejtélyes világukat!” (7)

A kötetet elsősorban kisiskolás gyerekeknek ajánlom, akik otthon és a lakóhelyük közelében maguk vagy a szüleik kíséretében szeretnék megismerni a természet csodáit.

Molnár Fanni

(Debreceni Egyetem, Irodalom- és Kultúratudományok Doktori Iskola, Magyar irodalom, modern filológiai és kultúratudományi program)

Peter Wohlleben: Érted az állatok beszédét? – Kalandozások az erdőben és a ház körül

Kolibri Kiadó, 2021

128 oldal

4999 Ft