Fotó: @valentina_belloni_illustrator

Óvodás

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2023.06.07
  • Hutvágner Éva  

Dinó, dinóbb, legdinóbb

Hutvágner Éva ajánlója.

A Bolygónk urai, a dinoszauruszok jól felépített képeskönyv mind koncepciójában, mind az illusztráció középutasságában

Azaz nem ijesztő, és nem is „babaarcú” őshüllőket mutat. Az életkori besorolást ugyan félregombolták (erről később), de szaggassák szét a Deinonychusok, aki a könyv számtalan erénye ellenére ezt az apróságot cincálja.

A szórakoztató, szépen illusztrált képes album nagy barátja lehet a dinókedvelő családnak. Ha „csak egy” könyv lesz a sok közül, azaz nem dinómániásokhoz jut, akkor is számot tarthat érdeklődésre, mivel sűrűn illusztrált, szépen kivitelezett kiadvány, amely érthetően és élvezetesen vezet végig a földtörténeti korszakokon és az akkor élt dinoszauruszok sokaságán – eléggé ötletesen ahhoz, hogy a lapozók, a zenélő könyvek és a bonyolult kötészeti megoldások korszakában se számítson régészeti leletnek.

Valentina Belloni Bolygónk urai, a dinoszauruszok-01
Két-három éves kortól már jelentkezhet a kicsiknél az akár autókra, állatokra, vagy foglalkozásokra (tűzoltók, rendőrök) irányuló Intense Interest, azaz „intenzív érdeklődés”, amely, ha támogató környezetbe érkezik, mintázatot adhat a gyerekek számára a későbbiekre nézve, azaz segíthet akár a tanulási folyamatban, érdeklődés vagy hivatás kialakításában is.

A szülő számára talán teljesen idegen rajongás ugyanis, még akkor is, ha gyűjtőszenvedélynek tűnik, igazából ismeretszerzés-alapú. Ez azt jelenti, hogy nem pusztán valamilyen, látszólag igen hasonló tárgy felhalmozása a cél, hanem éppen a különbözőségek meglátása, és az érdeklődés tárgyának elmélyült ismerete.

De kanyarodjunk rá a dinoszauruszokra

A dinoszaurusz mint téma pár évtizeddel ezelőttig épp annyira volt vonzó a gyerekek számára, mint a csillagászat vagy a szőnyegszövés. Mára azonban az egyik legismertebb és legtipikusabb óvodáskori kedvenccé nőtte ki magát, köszönhetően a téma fellendülésének és popularizálódásának.

A dinoszaurusz mint érdeklődési kör a népszerűsége folytán is sokat foglalkoztatta a gyermekpszichológiát és a pedagógiát.

A dinó egyfajta „modern sárkány”, annak azonban minden sárkányokhoz köthető attribútumával; félig azonban az állatvilág és a tudomány pontosan rendszerezhető, történelemben is jól elhelyezhető része, aminek kapcsán kikerülhetetlenül szót kell ejteni a régmúltról, a csontokról és maradványokról, a képzelet és valóság határáról, az evolúcióról és a múzeumokról, és persze azokról az osztályozási és rendszerezési technikákról, amit a tudósok használnak.

Nem mindegy tehát, hogy egy dinoszauruszos könyv milyen feladatot lát el – ismeretterjesztő, szórakoztató, gyönyörködtet, esetleg népszerűsít

Mindenképpen ki kell emelni: egy intenzív érdeklődés középpontjában lévő téma mindig keresett lehet az adott gyerek számára – de olyan könyv, ami valóban képes ismeretátadásra és segít a rendszerezésben, emellett mértéket tartva (hiszen majdnem 2000 dinoszauruszfajta létezik) széles anyagot képes felölelni: nagyon ritka. Egy ilyen könyvritkaságot tart a kezében az, aki a Bolygónk urai, a dinoszauruszok példányát nézi át.

A kötet nemcsak korszakok, de egyéb, a gyerekek számára (és a szülők számára is) újdonságokkal kecsegtető szempontok alapján rendszerez, azaz valóban segít abban, hogy az ősi korok állatvilágát megismerhessük, és a csőr, az élelem, a fejforma, a kialakulás, a lakóhely, az időszak, a nevükben szereplő szótövek stb. alapján magunk találjuk meg az összefüggéseket.

Valentina Belloni Bolygónk urai, a dinoszauruszok-01

A kötet a fő tudnivalókat is összegzi, egy kihajtható idővonalon bemutatva a nagy korszakokat

Megmutatja azt is, hogy manapság hol, milyen múzeumokban láthatók a maradványaik, magyarázatot ad a nevek, típusok mellé. Érdekessége a könyvtárgynak, hogy az egyes korszakok határát két nagy, A3-as méretre kihajtható poszter jelzi.

A képeskönyvet az illusztrációk viszik a hátukon, amelyek Valentina Belloni munkáját dicsérik: a dinoszauruszok színesek, szépen formáltak, nem ijesztőek és nem is édeskés stílusúak. A kötet írójának neve nem szerepel sem a címlapon, sem az impresszumban; a fordítást végző Móra és a Piccolia (a köteten szereplő, egykori Daphne S. A. kiadó utódja) információi alapján a szerző egy bizonyos J. M. Claude, aki nem szereti a nevét a könyvein megmutatni.

A könyv sok információt közvetít, de röviden, érthetően: nagy előnye, hogy nem pusztán halmazokban tálalja az egyes dinoszauruszokat, hanem egyszerű grafikai jelzéssel azt is közli, hogy milyen körülmények között éltek, mi közük volt egymáshoz, sőt, a nevük mellett azok eredetét, magyarázatát, egyszerűsített fordítását is megadja.

Ez lehetővé teszi, hogy esetleg később is használatban maradjon, amikor már a dinómánia is csillapodik az életkor előrehaladtával.

Valentina Belloni Bolygónk urai, a dinoszauruszok-03

Mindemellett kiemelendő az igényes kivitelezés

A fordítás (Pacskovszky Zsolt) hibátlan, és egyébként is alig van a kötetben kivetnivaló, hacsak nem az, hogy az eredeti Au temps des dinosaures („A dinoszauruszok kora”) cím helyett unalmasabbat kapunk, vagy esetleg az életkori besorolás. Egy hétéves gyereknek ez sok is, kevés is: vagy nem érdekli már egy ilyen gyűjteményes album, vagy már több információt akarna, s a kemény oldalak is inkább szólnak a finommotorika hiánya miatt az óvodás korosztálynak.

Hutvágner Éva

Bolygónk urai, a dinoszauruszok
Illusztrálta: Valentina Belloni
Fordította: Pacskovszky Zsolt
Móra Könyvkiadó, 2023
32 oldal
5339 Ft