Illusztrált könyv

8 éves kortól

Uniszex

Vissza
  • 2022.06.27
  • Kolozsi Orsolya

Egy bátor kislány az érzelmek viharában

Kolozsi Orsolya ajánlója.

Megsokasodtak az érzelmek megélését és elfogadását segítő, az érzelmi intelligenciát fejlesztő mesekönyvek, foglalkoztatók az utóbbi hónapokban a hazai gyerekkönyvpiacon

Látványos törekvés, hogy a különböző korú gyermekekben sokféleképpen megjelenő félelmet, szorongást, dühöt, haragot vagy örömöt, boldogságot, elégedettséget is közel vigyék a kis olvasóhoz – ne csak mint elméletet, hanem mint tapasztalati tudást. Ebbe a trendbe illeszkedik a Babilon Kiadó újdonsága, Fenyvesi Orsolya Ősvarázserdő című gyönyörű, képes mesekönyve is.

Ősvarázserdő Fenyvesi Orsolya Kolozsi orsolya Pájer Lilla-01

Az eddig elsősorban költőként ismert szerző itt sem rejti el hatalmas fantáziáját, metaforikus képeit, melyeket kiválóan egészítenek ki Pájer Lilla pasztellszínű akvarelljei, az oldalakról szinte lefolyó, a gyerek valóságába már-már „átlógó” rajzai.

A könyv több, külön címmel is ellátott meséből áll, de ezek a szövegek összekapcsolódnak, hiszen a főhős, Igazi Anna személye összeköti az egyes kalandokat.

A mindig pirosban járó, a meggyért, málnáért, eperért, ribizliért különösen rajongó kislány körül egyik napról a másikra felbomlik a korábban idilli világ: édesanyja, az ősvarázserdő királynője ugyanis elveszíti szerelmét (aki egyben Anna édesapja is), és negatív érzelmeinek hatására tejesen átformálódik az addigi békés, nyugodt természeti környezet: „A királynőt elemésztette a bánat. Gondolatai vadul cikáztak! A zabolátlan mágia megremegtette a fákat, a földet, átsejlett a szép teremtményeken és különös szerzeteken, fenekestül felforgatott mindent! Jött egy fuvallat, és huss! Lepkemiszlikre szedte a daliás, fiatal fákat. Árvíz tört ki a teáskannából, a virágból bogár lett, az egérke fogsorából gyöngysor, és a karcsú udvarhölgyből öblös váza.”

A királynő bánata hűvös szelet, vad fuvallatokat hoz az erdőbe, és szétzilálja annak lakóit

Köztük a saját kislányát is, aki utazása során az édesanyja szívéhez való visszautat és a megnyugvást keresi. Különös vándorútján találkozik a hisztis Gyimgyommal, az öntörvényű Grillázzsal, a szomorú Bús Lovaggal és a Minivirág Kiscseresznyelány nevű bölcs kis őzzel is. Mindannyiuktól és mindannyiukról tanul valamit, míg végül célba ér: egészen a Holdig megy, hogy tomboló anyukája figyelmét visszaszerezze. A szívben és lélekben távol lévő anya újra összekapcsolódik a kislánnyal, a sok hányattatás után ismét rend és béke költözik az Ősvarázserdőbe.

Ősvarázserdő Fenyvesi Orsolya Kolozsi orsolya Pájer Lilla-03
Forrás: Pájer Lilla Facebook-oldala

A mese elsődleges mondanivalója, hogy a gondolatok, az érzések teremtő erejűek, képesek szörnyű hellyé varázsolni a világot, de szerencsére a helyére is tudják billenteni

Az érzelmek, gondolatok kavalkádját a könyvbeli varázserdő szimbolizálja; egyszer félelmetes, fenyegető helyszín, máskor a boldogság, az öröm terepe. A gyerekek a könyvet olvasva talán felfedezik, hogy a legtöbb kaland és próbatétel nem is a külvilágban, hanem önmagukban várja őket. Aki képes kezelni, megérteni és elfogadni állandóan változó érzelmeit (és a környezetéét is), annak egyszerűbb túljutnia a nehézségeken.

Maga a mese is segít ebben, s a kötethez mellékletként csatolt, kivágható érzelemkártyák szintén az érzelmek felismeréséhez viszik közelebb az itt megcélzott 6–12 éves korosztály tagjait. Az emocionális fejlődést segítő kártyák egyik felén egy, az adott érzelemhez köthető ábra látható, másik felén pedig feladatok, magyarázatok, melyek az emóció megélését segítik.

A Bús Lovag-kártya hátulján például a következő olvasható:

„A szomorúságot nehéz cipelni, néha mégis ránk akaszkodik. Milyen íze van a szomorúságnak? Le tudnád nyelni? Rajzold le az arcod, amikor szomorú vagy! Milyen színekkel festenéd meg a rosszkedvet?”

Ezek a kérdések, feladatok jól láthatóan nem a racionalitás felől közelítenek, nem fogalmi magyarázatokat párosítanak az egyes érzésekhez (egyáltalán, el lehet magyarázni egy érzést az észszerűség szempontjai szerint?), hanem kreatív, az érzéki észleléshez kötődő feladatokat, hogy a gyermek ne csak az eszével, hanem teljes lényével kerülhessen közelebb önmaga megismeréséhez és megértéséhez.

Ősvarázserdő Fenyvesi Orsolya Kolozsi orsolya Pájer Lilla-04
Forrás: Fenyvesi Orsolya Facebook-oldala

Bár a mesékben mindig is megvolt az érzelmi fejlődést segítő összetevő (mint ahogy annyi minden más is, ami miatt szinte lehetetlen összefoglalni, mi mindenre is jó a mese), ez a könyv a szokottnál explicitebbé teszi a problémát: sokszor magukat az érzelmeket személyesíti meg, azokat állítja középpontba. Naiv dolog azt hinni, hogy az élet „nagy, sötétlő erdejében” csak a felnőttek tévedhetnek el: iránymutatásra mindenkinek szüksége lehet, életkortól függetlenül.

Az Ősvarázserdő egyike azoknak a könyveknek, melyek segíthetnek megtalálni a kiutat a haragból, a félelemből, a szomorúságból, illetve elfogadtatja a gyermekekkel azt, hogy a negatív érzelmek is az élet részei, és talán épp akkor boldogulhatunk könnyebben velük, ha ismerjük, felismerjük, és képesek vagyunk elfogadni is őket. 

 

Kolozsi Orsolya

Fenyvesi Orsolya: Ősvarázserdő

Illusztrátor: Pájer Lilla

Szerkesztő: Rozgonyi Sarolta

Babilon Kiadó, 2022.

32 oldal

4470 Ft