Óvodás

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.12.08
  • Ayhan Gökhan

Hét ünnepi mesekönyv

Ayhan Gökhan ajánlólistája hét szerethető karácsonyi könyvről.

Egy jó gyerekkönyv megvált a rossztól, egy jó gyerekkönyv feledteti a rosszat. Járvány szempontjából egy újabb nehéz éven vagyunk túl, szülők és gyerekek mind kisebb ellenállással viselik a világjárvánnyal járó kiszámíthatatlan szorongást és kiszolgáltatottságot. Karácsonyi összeállításunkban szeretnénk a gyerekek kedvére tenni, hogy ebben a súlyos helyzetben is tudják: a mese soha nem hagyja őket cserben, és „lesz még egyszer ünnep a világon”.

Jézus meséskönyve, a Biblia

7 KÖNYV KARÁCSONYRA Ayhan Gökhan-01

A meghökkentő cím ne tévesszen meg senkit, a Jézus meséskönyve, a Biblia komolyan veszi a Szentírást, a lehető legtermészetesebben bánik a szöveggel, hogy a gyerekek magukénak érezhessék az Ótestamentumot, Jézus Krisztust és az evangéliumokat. A költői nyelvezetű kötet új dimenziók felé tereli a gyerekeket, ahol minden betű és elem a helyén van, a széteséstől fenyegetett világot törvény, szabály, prófécia hálózza be, ebbe a világba érkezik az Út, az Igazság és az Élet.

A gazdagon illusztrált kötet mostanáig tizenöt nyelven jelent meg világszerte, és végre magyarul is olvasható.

(Koinónia, 2020)

3–5–8 perces jóéjtmesék

7 KÖNYV KARÁCSONYRA Ayhan Gökhan-07

Ugye, emlékszünk, milyen boldogság „bedunyházva”, kikerekedett szemmel várni az esti mesét, a hétfejű sárkányt, a hercegkisasszonyt és a megmentésére siető hőst, a „boldogan éltek, míg meg nem haltak”-idillt?

Többek között Bendl Vera, Berg Judit, Gimesi Dóra, Harcos Bálint, Kiss Judit Ágnes és Zágoni Balázs rövidke meséivel találkozhatunk a 3–5–8 perces jóéjtmesék című, hideg téli estéken bekuckózáshoz való kötetben, hogy teljes legyen az ünnep, az élmény.

Tudományosan bizonyított tény, milyen jó hatással van a gyerekekre az elalvás előtti meseolvasás, hogyan segíti őket az egészséges fejlődésben, fantáziájuk élénkítésében.

(Pagony, 2021)

Harcos Bálint: Szofi nagy képeskönyve

7 KÖNYV KARÁCSONYRA Ayhan Gökhan-04

A költőként is ismert Harcos Bálint legnagyobb rajongói körét a mesehallgató gyerekek teszik ki.  Népszerű könyvei például A csupaszín oroszlán, A Tigris és a Motyó vagy a Petya és Tulipán.

Legújabb, Szofi nagy képeskönyve című kötete az eddig megjelent Szofi-történeteket egyetlen nagy, szép és színes kötetben kínálja az olvasóknak. Karácsonyi ajándéknak tökéletes, kiváltképp, miután elolvastuk Szofi találkozását a Mikulással, és nem ismeretlen előttünk Szofi lufija vagy tüsszentése.

Harcos Bálint történeteiben a gyermeki nyitottságra épít, az általa kitalált kislány rakoncátlan, csintalan, minden érdekli, és minden érdeklődéséből újabb és újabb, a gyerekek lelkét megörvendeztető mese kerekedik ezen a kerekségéből, teljességéből egyre többet veszítő világon. 

(Pagony, 2021)

A legszerencsésebb óra – Népmesék az élet szépségeiről

7 KÖNYV KARÁCSONYRA Ayhan Gökhan-03

Lelkes híve vagyok a népmeséknek. Hittel vallom, hogy a népmese szinte bármilyen helyzetben gyógyír, egy jó tanács hordozója lehet a legválságosabb időkben is.

A legszerencsésebb óra című kiadvány Szabó Enikő meseterapeuta és mesemondó munkáját dicséri, huszonnégy meséből álló válogatása a világ különböző tájairól hozott történeteket tartalmaz, mindegyik a boldogság, az együttérzés, a jóság, a hit vidékeiről ad hírt.

A szép szimbolikával megáldott mesék kulcsot adnak mindennapi létezésünk nehezebb pillanatainak megoldásához, hogy lássuk és értsük: az élet hömpölygésében formázható egy-egy sziget, ahol önmagunkra találunk, a csodavárás időszakában pedig segítenek abban, hogy ne felejtsük el: a hétköznapok szorításában is képesek vagyunk a rendkívülire.

Az eredettörténetek családi legendáriummal ötvözve személyes mesévé változtathatók. A varázslat létezik.

(Kreatív, 2020)

Lackfi János: Igaz mese a Mikulásról

7 KÖNYV KARÁCSONYRA Ayhan Gökhan-05

Nem telhet el karácsony anélkül, hogy Lackfi János ne jelentetne meg gyerekkönyvet. Ha a gyerekek nem ismerik Szent Miklós történetét, megtudhatják, hogyan lett az irgalmas és adakozó szeretetből világünnep, és hogyan kerül a csizma az ablakba.

Lackfi rövid történetébe belefér a jóság, a szeretet, az áhítat és a szentség, a szerző valóságmesét írt egy olyan jószívű és tiszta emberről, akinek élete követendő példaként jelenhet meg előttünk. A szerző ügyelt arra, hogy jókedv és a humor se maradjon ki a kötetből, mert hát milyen egy jó Mikulás, ha nem jókedvű és vicces?

(Cerkabella, 2021)

Marék Veronika: Boribon karácsonya

7 KÖNYV KARÁCSONYRA Ayhan Gökhan-02

Marék Veronika a kortárs gyerekirodalom egyik legismertebb képviselője, Boribon és Kippkopp történetein nemzedékek nőttek fel, a rendszerváltást is túlélő meséi pont egy világjárvánnyal ne birkóznának meg hősiesen? Képtelenség!

Képzeljük el, hogy megsérül az angyal keze, és üresen marad a legnagyobb doboz. Hogyan lesz ebből karácsony, és Annipanninak ajándék? A fantázia arra van, hogy megjavítsa az elromlott dolgokat, helyrehozza az unalmas valóság hibáit. Bízhatunk Boribonban és az ő jószándékában?

Marék Veronika bűbájos, egyszerű története a legfontosabb dolgokra tanít meg gyereket és felnőttet, és azt kell, hogy mondjam, ránk fér.  

(Pagony, 2021)

Maggie O’Farrell: Ahol a Hóangyalok laknak

7 KÖNYV KARÁCSONYRA Ayhan Gökhan-06

A véletlen úgy hozta, hogy nemrégiben esett egy kis hó. Alapanyag az alkotáshoz, a teremtéshez. A hóangyal születése hó nélkül elképzelhetetlen. Meddig él egy hóangyal, és velünk van-e, amikor bajba sodor az élet?

Maggie O’Farrell mindent a képzeletre bíz, van hozzá fantáziája. Elhiteti velünk, fáradt felnőttekkel, hogy léteznek csodák. A kötet fordítója, dr. Kádár Annamária előszavából megtudhatjuk: „Hogyha felnőttként fél lábbal visszalépünk a saját gyerekkorunkba, akkor gyermekünkkel együtt élhetjük át azt, hogy amikor baj van, betakarnak szárnyaikkal a Hóangyalok.”

Az elhagyott gyerekkor kapujának közelében nincs őr, bármikor beléphetünk rajta, nyitva áll: „mert az angyal a részletekben” és bennünk lakik.

(Manó Könyvek, 2021)

 Ayhan Gökhan

Hamarosan újabb karácsonyi listát közlünk az újdonságokról