Óvodás

8 éves kortól

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.12.21
  • Ayhan Gökhan

Karácsonyi „hetek”

Elkezdődött a visszaszámlálás, alig néhány nap van hátra karácsonyig. A nagy rohanásban, ajándékportyázásban újabb hét, az ünnepre hangolódást segítő gyerekkönyvet ajánl Ayhan Gökhan. (Az előző „hetes” listánkat ITT olvashatjátok el.)

Kiss Judit Ágnes: Babaróka karácsonya, Pagony, 2021

Karacsonyi hetek Ayhan Gokhan-05
A költő Kiss Judit Ágnes jó ideje gyerekkönyvekkel örvendezteti meg népes olvasótáborát. A kortárs magyar gyerekirodalomba bevezetett meseszereplő, az antropomorf jegyekkel felruházott Babaróka csetlése-botlása, közeledése a világhoz könnyen belopja magát bármely óvodáskorú gyerek szívébe. A sorozat legújabb kiadványa, a Babaróka karácsonya a túlhajszolt ünnepi készülődés, a fogyasztói magatartás jól megírt ellentörténete; nem baj, hogy egy-két hiba csúszik a számításba, a karácsony az együttléttől, és nem a pompásan feldíszített karácsonyfától tökéletes.  

Takács Viktória: Betlehemi mese, Scolar, 2020

Karacsonyi hetek Ayhan Gokhan-06
A karácsony elképzelhetetlen betlehemezés nélkül. A mai gyerekek tudják vajon, honnan ered ez a népszokás, milyen előkészületek előzik meg, hogy a gyerekek lelkét átjárja a misztérium? Takács Viktória egyszerű, kedves történetet választott, hogy ezt a tradíciót felelevenítse, és közelebb hozza a gyerekekhez, akik, meggyőződésünk, mindenre nyitottak, legyen az régi vagy új, amit az ő nyelvükön és érthetően tálalnak nekik. Ebben a rohanó világban hatalmas szükség van hasonló kezdeményezésekre, hogy népszokásaink ne tűnjenek el a tudatunkból, és velük együtt megmaradjon az identitás, a valahová tartozás felhőtlen öröme.

Gimesi Dóra: A tündér csizmája, Pagony, 2018

Karacsonyi hetek Ayhan Gokhan-01
 

Gimesi Dóra színházi munkái is igazolják, milyen jól ért a gyerekek nyelvén, mennyire lazán, csuklóból teremt egy gyerekek számára élhető univerzumot, amelybe és amelyből ki-be járnak a csodák és a hihetetlen meglepetések. A tündér csizmája című mesében a mának szóló üzenet találkozik a valóságon kívülről betoppanó nem mindennapi vendéggel, aki komoly feladattal bízza meg a három fiában csalódott, világról lemondó cipészmestert. Készen állunk-e, hogy megérkezzen hozzánk a csoda, akármilyen helyzetben és időben, vagy lemondunk róla, engedve a hétköznapok lankasztó hangulatának, színtelenségének? A gyökerekhez, a dolgok természetes eredetéhez való visszatérés mentheti meg a világot, s benne minket. Vajon sikerül-e?

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő, Móra 2021

Karacsonyi hetek Ayhan Gokhan-03

Zágoni Balázs neve garancia arra, hogy nem tipikus, az ünnep csillámporos ragyogásába beavató karácsonyi történet elevenedik meg a Karácsonyi kitérő című kötet lapjain. Egy háromgyerekes család életében a karácsony kész dráma, hiszen a mindennapi élet sem kevés logisztikai szervezést igényel – az ünnep annál komolyabb terhet ró a családfőre és az édesanyára. Mi történik, amikor az életünkbe csöppen egy szegény ember? Felfogható a történet humoros tanmesének is, ám a tipikus tanmeséknél rétegzettebb: empátia, szeretet, segíteni akarás, tehát a Krisztustól vett tanok kérnek maguknak szabad helyet a kapkodás és a tárgyhalmozó vásárlás ünneprontó tömegében.

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek, Magvető, 2021

Karacsonyi hetek Ayhan Gokhan-04
 

Tolkien, A Gyűrűk Ura világhírű szerzője nem szorul bemutatásra, ám néhány munkája nincs benne annyira az olvasói köztudatban. Tolkien minden karácsonykor levéllel ajándékozta meg a gyermekeit, amelyeket ki egyéb írhatott volna, mint maga Karácsony apó. Levelei a mai napig hasznos és megszívlelendő tanácsokkal látják el a gyerekeket és a felnőtteket. Ezek a különleges világból érkező üzenetek varázslatos leírásokat adnak, olvasójuk elemelkedik a földtől, és belép a csodák birodalmába, ahol Karácsony apó társa egy jegesmedve, az ünnep pedig szent és sérthetetlen. A kötet a szerző illusztrációival vehető kézbe.

Dawn Casey: Mesék télre, Móra, 2021

Karacsonyi hetek Ayhan Gokhan-07
 

Nem szokásom az elfogultság, de ennél a könyvnél szakítok ezzel, és bátran az év egyik legszebb gyerekkönyvének kiáltom ki Dawn Casey Mesék télre című kötetét. Hogy miért? Elég csak fellapozni, beleszagolni, gyönyörködni az illusztrációkban és ízlelgetni a történeteket, hogy mindenki hasonló véleményen legyen. Túl a bejáratott klasszikusokon (Diótörő, A Hókirálynő) görög, lengyel, orosz, dél-afrikai mesék bűvölik el az olvasót, aki otthona kényelmében, a karácsonyfa meghitt fényében tehet körutazást, a leghihetetlenebb világokkal és alakokkal kötve barátságot. Minden mese előtt rövid kultúrtörténeti ismertetést olvashatunk.

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu csodálatos karácsonya, Cerkabella, 2017

Karacsonyi hetek Ayhan Gokhan-02
 

A két hihetetlen alak, Tatu és Patu nem hiányozhat a karácsonyfa alól. Tudjuk, hogy a véletlen, vagy akár egy félreértés a legszerencsésebb fordulatot hozhatja, ahogy az Tatu és Patu életében is történt. Az elképesztően mozgalmas könyv a gyerekek mellett a karácsonyi sütés-főzésbe belefáradt, pihentető esti szórakozásra vágyó szülők kedvence lehet, ennyi kaland és ennyi ötlet régen fért bele egy gyerekkönyvbe. Az egymást képregényszerűen követő szövegek a rekeszizmainkat sokkolják, szem nem marad szárazon – jó értelemben, természetesen.

 Ayhan Gökhan