Vissza
  • 2023.10.26
  • Both Gabi

Kukucs, a kíváncsi tarkapöttyös madár

Három könyv három év alatti gyerekeknek

A játék a legfontosabb tudásátadás. Both Gabi írása.

Majdnem húsz évvel ezelőtt, egy berlini játszótéren önfeledten „kukucsoltam” az első gyerekemmel. Baromira élveztem, hogy nem csupán pár hinta, egy mászóka meg egy libikóka van a játszón, hanem egy csomó érdekes, izgalmas, szép és biztonságos eszköz. Kiváló alkalom volt ez a kukucsos játékra, bujkáltam hát ide-oda, és amikor váratlanul előbukkantam, minden alkalommal elrikkantottam magamat: kukucs! A gyerekem pedig gurgulázva kacagott.

Annyira elmerültünk a játékban, hogy fel sem tűnt, mennyien bámulnak bennünket. Csak akkor eszméltem, amikor egy apuka érdeklődött igen kedvesen, hogy micsoda nyelv ez, és mi a játék lényege.

Mondtam, neki, hogy „a magyar nyelv valóban csoda, ez egyfajta bújócska, és szerintem az igen hétköznapi német »guck mal« (nézd csak!) kifejezéssel lehet rokon a magyar kukucs”.

Még pár hetet Berlinben töltöttünk ezután, és ha összefutottunk a játszón, mindig lelkesen „odakukucsolt” nekünk a kisfiával együtt.

A „kukk” az etimológiai szótár szerint nem más, mint önkéntelen hangkitörés

Szerintem a gyerekek is önkéntelenül hangokat adnak majd ki, ha meglátják ezeket a kirobbanó színeket és izgalmas, szokatlan formákat Basia Flores kortárs lengyel képzőművész és illusztrátor három egymást kiegészítő, de egyenként is teljes élményt nyújtó könyvecskéiben. A lekerekített sarkok megelőzhetik a baleseteket, a vastag papír pedig ellenáll az éles fogacskáknak, és ahhoz is nagy elszántság kell, hogy valaki eltépje a lapokat.

kukucs-05

Minden szempontból bababarát tehát ez a három kötetből álló szemrevaló és hasznos sorozat. De a szülők barátjává is válhat, hiszen ahogy a kukucsos játékot, 

ezeket az életteli figurákat sem lehet megunni,

akárhányszor kerül majd elő bármelyik kötet, mindig akad benne újabb és újabb felfedeznivaló.

Kukucs, a kíváncsi tarka pöttyös madár is bekukkant az egyik kötetben a színek (Kukucs!), a másikban a számok világába (Kukucs számol), de a harmadik talán még ezeknél is izgalmasabb lehet egy kicsinek (Kukurikú!), hiszen kiderül belőle, milyen hangokat adnak ki a különböző állatok.

Egyszerű és nagyszerű rímecskék

Bár eleinte túlontúl is egyszerűnek és olykor esetlegesnek gondoltam egyik-másik rímet, minél többször forgattam a könyveket, annál inkább megkedveltem mindegyiket. Egy két-három éves gyereknek pont ilyenek kellenek ahhoz, hogy felismerje a szavakat, és élvezhesse a beszéd ritmusát.

kukucs-04

A kicsik igen lelkesen ismételgetik ezeket az egyszerű szavakat: oké, azért a kukurikú vagy a brekeke nem olyan egyszerű egy apróság számára, mint a beee meg a vau-vau… A lényeg azonban, hogy a beszédtanulás különböző fázisaiban ezek a rímecskék kiválóak.

„Bee-bee,

bee-beee!

Pöttyös bárányt láttál-e?”

(Fordította: Mócsai-Karaba Márta)

Ha esetleg benneteket is kínozna ez a fontos kérdés, elárulhatom, hogy igen, irtó szimpatikus pöttyös bárányokat láttam a kötetben!

Basia Flores pontosan tudja, mi ragadja meg a gyerekek figyelmét

A Kukurikú! kötetében minden oldalpár telis-tele van vizuális gegekkel, a kakas például egy óra számlapja fölött sétafikálva kukorékol, az egyik nadrágszára csíkos, a másik kockás, és valószínűleg nemigen kapirgál, mert cipőt hord. Csakúgy, mint a túloldalon csodálkozó tyúkok, akik nem teljesen értik, hogyan is került közéjük Kukucs. Aki lehet kakukk, búbos banka, vagy akár fakopács is, de leginkább talán mégis egy Kukucsmadár. Pöttyös, színes festékpalettára emlékeztető szárnya, piros sapkája és kék csőre nagyon vagány látványt nyújt.

kukucs-06

Kukucs minden képbe bekukucskál, és valamilyen módon szerepet kap az adott oldalpár akciójában

A tehénnel együtt rohan, aki a borját keresi, a tulipánt rágcsáló kecskével együtt táplálkozik (nyugi, ő répát eszik!), a malaczsúrban táncikál, a békának beköszön, egyedül a tűzrőlpattant macskasereg lehetett neki túl sok, mert csak a szárnya végét látjuk. A legcukibb az utolsó kép, amikor ő is elszundít. Valószínűleg nem véletlen, hogy épp egy alvós kép van a kötet végén. 

A szülők is bízhatnak talán abban, hogy a mozgalmas akciók kellőképpen kifárasztották a kicsiket, és ők is álomra hajtják a fejüket,

akárcsak a gyönyörű csíkos cica lábán pihenő Kukucs, aki egy bátor egérrel osztozik a macskamancson.

Színrobbanás

A Kukucs! című kötetben a színeket ismerhetik meg a kicsik – de micsoda színek ezek és micsoda formák! A világhírű lengyel plakátművészet hagyományai jól tükröződnek a képeken, de akár Eric Carle A telhetetlen hernyócska című klasszikusa is eszünkbe juthat az illusztrációkat nézegetve. 

Bár rengeteg szín és még több forma látható a lapokon, nagyon letisztult ez a vizuális világ, pont annyi ingert ad a szemnek, amiből a gyerekek kiszűrhetik a lényeget, és felismerhetik a képeken a szereplőket.

Természetesen Basia Flores jól felismerhető saját világot alkotott ebben a három szívderítő kötetben: a piros alma, a sárga kacsa, a kék cipő, a zöld pöttyös bögre vagy a fekete macska mind azt szolgálják, ahogy az egyetlen versként olvasható egy-két-három soros szövegek is, hogy a gyerekek biztosan megismerjék a szép telt színeket.

„Ki mártja bajszát tejbe-vajba? Két macska!”

„Színekből szőtt röpke tangó? Nyolc pillangó!”

kukucs-07

Ilyen és ehhez hasonló verssorok kísérik a tíz számot. A kilenc katicát egy piros-fekete pöttyös kilences, az öt méhecskét egy sárga-fekete csíkos ötös… és így tovább, mindegyik számjel szellemesen visszaidézi az adott oldalpáron szereplőket; lehet őket a végtelenségig (jobban mondva tízig) számolni, de az biztos, hogy 

segíti a gyerekeket a számfogalom kialakításában, ráadásul a rímek és a képek is plasztikusan támogatják ezt a folyamatot.

Készségfejlesztés más szinten

Talán már nem is kell megmagyaráznom, miért lelkesedem ezért a sorozatért, de annyit még hozzáteszek a végére, hogy igen ritkán találkoztam ennyire átgondolt könyvekkel, amelyek komolyan veszik a készségfejlesztést, de nem csupán a színeket, a számokat vagy a beszédfejlesztést tűzték ki célul, hanem azt is, hogy a gyerekek vizuális készségei is szárnyra kaphassanak. 

kukucs-02

A szülők is remekül szórakoznak, és minden gyerek minden életkorban pont annyit fogad be ezekből az információkból, amit éppen képes feldolgozni.

kukucs-03

A piciket a színes és harmonikus formák varázsolják el, a nagyobbakat a versikék, a szülőket pedig az a biztos tudat, hogy olyan értékes időt tölthetnek a gyerekeikkel e köteteknek köszönhetően, amelyek hasznát aztán egész további életükben megtapasztalhatják. Még sok ilyet és ehhez hasonlót kívánok magunknak!

Both Gabi 

Magdalena Kłos Podsiadło – Robert Podsiadło – Basia Flores: Kukucs!, Kukurikú!, Kukucs számol
Fordította: Mócsai-Karaba Márta
Csirimojó, 2023
2490 Ft/kötet